Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
kamikusia napisał(a):
czesc dziewczynki. Mnie w nocy i teraz glowa bolala 😞 tzn tylko jedna polowa glowy 😞 jejciu fatalnie sie czuje ! moze kawy powinnam sie napic ?!

Jakiś taki dzień beznadziejny, ja też śpiąca jestem i zupełnie bez energii, a najgorsze jest to że mdli mnie 3 dzień z rzędu 🥴 i to każdym posiłku i nie wiem dlaczego się tak dzieje 🥴

Ola może Ty w ciąży jesteś??????????????
(wiem głupi żart)

taaa też mi to do glowy przyszło 🙂

hehe no widzisz
dzień jak dzień no pogoda do dupy poza tym inne dolegliwości i czujemy się tak a nie inaczej chociaż te mdłości to dziwne
moja koleżanka jest w 18tc i też miała takie dwa dni mimo że te dolegliwosci pierwszego trymestru minęły już wcześniej i okazało się ze miała jakąś bakterię w układzie pkarmowym czyli najprościej zatrucie i jeszcze się odwodniła bo ze dwa razy z niej tak pożądnie wydarło
no i do stała leki i wiadomo w zaleceniu dużo płynów i już jest oki

a mi chyba płód na żołądek uciska bo mi się nie odbija tylko ulewa czyli mam tzw refluks, pewnie stąd te mdłości.. tylko kurcze cały czas?... 🥴

• Mamusia
kamikusia napisał(a):
Wiecie co ja myślałam, że mam wielki brzuch jak na ten tydzień, a wczoraj tak sie napatrzyłam na te ciężarne w szkole, one są w podobnych tyg co ja i maja jeszcze większe brzuchy ode mnie 🙂 ale z tej pufy co my na niej tam siedzimy to ciezko zejsc 🙂 trzeba sie z turlać z niej 🙂

a ogólnie jak? fajnie? warto? my z mężusiem jutro idziemy.. ooo od razu zapytam połoążną o te mdłości dziwne

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
Dorka1986 napisał(a):
hej mamuski ja dopiero wstalam wiec musze isc sie ogarnac i zjesc sniadanko
Matylda i Anetka uwazajcie bidulki na siebie i na swoje maluszki
Wiola moze warto sprawdzic czy wszystko ok bo jezeli rzeczywiscie sie mniej rusza niz zwykle to tez trzeba to sparwdzic ale napewno wszystko ok nie warto czytac i przejmowac sie historiami bo zwariujemy

DORKA A MÓJ UPADEK TO PRZEZ CIEBIE!!!!!!!!!!

teraz mam wyrzuty sumienia 🙂

• Mamusia
A ja byłam dzisiaj podglądnąć dzidziusia... To dziewczynka... 🙂 🙂ale się ciesze.... 🙂 Z nią jest wszystko w porządku... Waży już 770gram.... Jak dla mnie to dużo na ten tydzień... 🙂
Ale za to ja dostałam Nystatynę do pipki... 😞 i pimafucin... I znowu mam mocz zrobić za 2 tygodnie... Masakra... Mam nadzieję że wszystko będzie ok...

Dorka1986 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
Dorka1986 napisał(a):
hej mamuski ja dopiero wstalam wiec musze isc sie ogarnac i zjesc sniadanko
Matylda i Anetka uwazajcie bidulki na siebie i na swoje maluszki
Wiola moze warto sprawdzic czy wszystko ok bo jezeli rzeczywiscie sie mniej rusza niz zwykle to tez trzeba to sparwdzic ale napewno wszystko ok nie warto czytac i przejmowac sie historiami bo zwariujemy

DORKA A MÓJ UPADEK TO PRZEZ CIEBIE!!!!!!!!!!

teraz mam wyrzuty sumienia 🙂

Broń Boże nie powinnaś i nie dlatego to napisałam żebyś je miałam tylko chciałam zaznaczyć jak bardzo spieszyło mi się żeby odpowiedzieć na Twojego posta- niestety nie udało się 😞

alexia_79 napisał(a):
🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
kurde zmierzyłam swój brzuch w końcu - 98 cm - teraz sobie jak ja wyglądam, mała, drobna a bebzon taki że szok, wyglądam jak wielbłąd z garbem na klacie 😁

ale jak mierzyłaś??????????mnie lekarz zawsze na leżąco
Brechti nie przejmuj się ja z tym moczem mam tak od dawna tzn już ze dwa miesiące

• Mamusia
Chyba Warto chodzic 🙂 te pierwsze spotkania to byly organizacyjne i film ogladalismy. od poczecia do narodzin, wczoraj bylo o odzywianiu sie w czasie ciazy i przy karmieniu. mowila zeby jesc duzo żelaza, ryby ( mozna jesc 2 razy w tyg ryby morskie>, mleko i przetwory mleczne. 2 szkl. mleka na dzien, tluszcze roslinne- wystarcza 3 lyz tluszczu roslinnego na dobe, foliery
Jak ktos ma zgage to unikac kwasnych rzeczy, czosnku, potraw smazonycg, slodyczy, ogorkow . Pomagaja migdaly na zgage. Jak ktos ma zaparcia to ratowac sie blonnikiem- np. platkami owsanymi, rodzynkami. a jak ktoras z was ma obrzeki to zmiejszyc ilosc soli. Mozna jesc tez rybe wedzona raz w tyg.
Diera karmiacej to w pierwszych 4 tyg dieta likkostrawna.< biale mieso o ryby- gotowane lub smazone) trzeba wyeliminowac wzdymajace warzywa owoce cytrusowe, truskawki, pozniomki, czekolade, orzechy, pomidory. A po 4 tyg jesc np 2 truskawki i obserwowac dziecko przez kilka dni czy nie ma uczulenia. i tak z pozostalymi rzeczami.Trzeba pic duzo wody n. gazowanej. Jak dziecko bedzie mialo kolke to mozemy pic herbatki koperkowe.

Poza tym mozna pic delikatna kawe raz na dzien z mlekiem. Herbaty tez niemocne. Zero alkoholu, papierosow. mozemy pic herbatki z melisa 😁

Rozpoczecie porodu zaczyna sie skurczami ktore musza byc regularne co 5-6 min trwajace ok 15-20 sek.
badz skurczami takimi jak miesiaczka, przy tym twardy brzuch badz z okolic ledzwiowych, lub odplyna wody plodowe ( w duzej ilosci, sa to wody bez zapachowe, bez zabarwnienia>

tak z grubsza co zapamietalam z wczoraj 🙂

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
kurde zmierzyłam swój brzuch w końcu - 98 cm - teraz sobie jak ja wyglądam, mała, drobna a bebzon taki że szok, wyglądam jak wielbłąd z garbem na klacie 😁

Brechti nie przejmuj się ja z tym moczem mam tak od dawna tzn już ze dwa miesiące

na stojąco, a to leżąco trzeba?

alexia_79 napisał(a):
tyminka napisał(a):
Media and Children's Aggression, Fear, and Altruism przetłumaczy mi któraś?

mogę każde słowo osobno bo nie znam kontekstu
Children's aggression - agresja dziecięca
Fear - strach
Altruism - altruizm
🙂

to włąśnie tytuł artykułu, jestem wsciekła musze znaleźć artykuł na stronie ebsco i prztłumaczyć na polski a nie wiem czego szukam aj tam wrrrr
ale dziękuje Ci bardzo z apomoc chodzi mi dokładnie zeby znaleźć artykuł wpływ telewizji na rozwój dziecka.

alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

na stojąco, a to leżąco trzeba?

ja tam nic nie wiem mnie lekarz zawsze na leżąco tak jakieś 5 cm poniżej pępka

kamikusia napisał(a):
mi lekarz nie mierzy brzuszka. Sama zaraz sobie zmierze bo jestem ciekawa ile ma cm 🙂

a w karcie ciąży nie masz takiej rubryki żeby tam wpisać?????mnie zawsze wpisuje

wiola to ten adres:
http://gorny.edu.pl/imiona/ najświeższe dane 😁 z których też wczoraj czerpałam inspiracje, bo co jak co ale imię jest taaaką kością niezgody, że lepiej tego bez przygotowania nie ruszać 😁 oki, lecę do pracy zwolnienie podrzucić i z ludzikami moimi się spotkać 😁