Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
No ja też jeszcze jestem śmigam tu i tam
nie mam co oglądać wiec może niebawem pójdę w kimono ale jeszcze cały czas jestem

ja czekam na Housa, będzie za 2 min na tvn-ie 🙂

ja nie mogę tego oglądać tzn mogę uwielbiam ale nie jak już znam każdy przypadek bo tą serię z TVN u to już chyba 3 razy widziałam

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

alexia_79 napisał(a):
właśnie liczyłam ruchy swojego dziecięcia, zaliczyła 10-tkę w 3 minuty 🤪

a ta 10tka to w jakim czasie ma być????????

jeju mi tak nie dobrze chyba będzie siedzenie przy sedesie 😞

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

uważa się że z dzieckiem jest wszystko ok jeśli poruszy się, kopnie lub obróci 10 razy w ciągu godziny

alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

uważa się że z dzieckiem jest wszystko ok jeśli poruszy się, kopnie lub obróci 10 razy w ciągu godziny

no dobra ale jak to przeliczyć na dzien?????
w ciągu każdej godziny ma być 10????????????? to kiedy ma spać?????????????? to ściema jakaś
a na karcie ciąży masz wpisywać ruchy?????

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

w ciągu każdej godziny ma być 10????????????? to kiedy ma spać?????????????? to ściema jakaś

ojojoj co ja się z Tobą mam, ruchy liczy się zwykle o tej samej porze podczas największej aktywności dziecka, czyli np ja liczyłabym ok 21-wszej 22-iej bo wtedy najbardziej się rusza 🙂

alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

ojojoj co ja się z Tobą mam, ruchy liczy się zwykle o tej samej porze podczas największej aktywności dziecka, czyli np ja liczyłabym ok 21-wszej 22-iej bo wtedy najbardziej się rusza 🙂

ło matko to tak jak pisałaś kiedyś nasze wyrabiają normę w kilka chwil
ale ja mam na karcie obserwacje calego dnia
od 32 tygodnia od 9.00 rano do 20.00 (lub później jest miejsce na wpisanie godziny) i mam tam zapisywać ile

alexia_79 napisał(a):
co robimy? idziemy spać?
mój mąż nadal gra, nie wiem ile już godzin 🥴

hehe jak spać razem MY???? oki odpowiada mi to 😉
a tak serio to też już miałam sie żegnać
ja jeszcze spać nie idę ale wyłączam to cholerstwo
w takim razie do jutra mamuśka
i ciąg tego Sebka do łóżka a nie mnie namawiasz na niewiadomo co 😉

• Mamusia
matyldusia napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
co robimy? idziemy spać?
mój mąż nadal gra, nie wiem ile już godzin 🥴

hehe jak spać razem MY???? oki odpowiada mi to 😉
a tak serio to też już miałam sie żegnać
ja jeszcze spać nie idę ale wyłączam to cholerstwo
w takim razie do jutra mamuśka
i ciąg tego Sebka do łóżka a nie mnie namawiasz na niewiadomo co 😉

taaa ja nie napisałam że razem, fakt nie napisałam też że osobno ale to miałam na myśli, to do jutra 🙂

Dzień dobry 🙂
Matylda, na tym etapie ciąży, z tego co wyczytałam, masz liczyć ruchy dziecka w okresie kiedy ono nie śpi. Ponieważ powinnaś już być w stanie odróżnić fazy snu i aktywności ( mało tego, dziecko ma już na tym etapie fazy głębokiego snu i sny !!! 😁 ) i wtedy, w tej fazie aktywności to powinno być 10 ruchów na godzinę.
Gorzej, bo mój od trzech dni się buntuje i czuję go tylko wieczorami a i to na zasadzie wiercenia się. W ciągu dnia, kiedy wiem, że nie śpi to tylko czuję że raz mam twarde z prawej strony ( wiem że to jego dupcia 😁 ) a za chwilkę nie mam 😞
czuję się oszukana, bo tyle mówili o kopaniu, a ja nie dość że poczułam ruchy baardzo późno bo w 22 tygodniu to jeszcze grzeczne dziecko mam, wie że matkę szanować trzeba i nie kopie 😞(

Dobra, tyle. Zbieram się bo jadę do pracy zawieźć zwolnienie lek. i jak znam życie z pustymi rękoma nie wrócę 🤪 🤪 ☺️

• Mamusia
Tutliputli napisał(a):
Dzień dobry 🙂
Matylda, na tym etapie ciąży, z tego co wyczytałam, masz liczyć ruchy dziecka w okresie kiedy ono nie śpi. Ponieważ powinnaś już być w stanie odróżnić fazy snu i aktywności ( mało tego, dziecko ma już na tym etapie fazy głębokiego snu i sny !!! 😁 ) i wtedy, w tej fazie aktywności to powinno być 10 ruchów na godzinę.
Gorzej, bo mój od trzech dni się buntuje i czuję go tylko wieczorami a i to na zasadzie wiercenia się. W ciągu dnia, kiedy wiem, że nie śpi to tylko czuję że raz mam twarde z prawej strony ( wiem że to jego dupcia 😁 ) a za chwilkę nie mam 😞
czuję się oszukana, bo tyle mówili o kopaniu, a ja nie dość że poczułam ruchy baardzo późno bo w 22 tygodniu to jeszcze grzeczne dziecko mam, wie że matkę szanować trzeba i nie kopie 😞(

Dobra, tyle. Zbieram się bo jadę do pracy zawieźć zwolnienie lek. i jak znam życie z pustymi rękoma nie wrócę 🤪 🤪 ☺️

Co ile Ty to zwolnienie bierzesz? Jakoś mam wrażenie, że niedawno byłaś ze zwolnieniem 🤨 Ja mam wystawiane raz na miesiąc......
Co do ruchów to ja jestem permanentnie okopana, aż czasem boli mnie wszystko w środku i może to źle zabrzmi ale czasem mam już dosyć 🤢
Kasia może Twój synuś przekręca się powoli i zgrabnie bo moja to taki szałaput i jak się rusza to z takim temperamentem że przestaję oddychać co by przetrwać ból i zastanawiam się gdzie ma ręce, gdzie nogi gdzie głowę a gdzie pośladki.
Wczoraj mój mąż się śmiał bo miałam trapez na brzuchu - w jednym boku głowa, w drugim dupka i plecy na środku oooo - takiego mam wygibusa 🙃

• Mamusia
Hej dziewczyny.

Wróciłam do domu. Ale się wybyczyłam w ten weekend 🙂 W sobotę kręgle zaliczyłam i było fajowsko 🙂 Poza tym to w zasadzie leniwy weekend był. Ale fajny.

Teraz codziennie jak zasypiam to sobie myślę że jeszcze 2 miechy i maleństwo będzie z nami i mam dyga jak nie wiem co. Wy też tak macie?

Ja do swojego gin-a chodzę co dwa tygodnie i na tyle mi wystawia zwolnienie. Twierdzi, że na tym etapie ciąży lepiej mieć mnie pod obserwacją, co wydaje mi się dziwne skoro NIC mi się nie dzieje. Szybciej uwierzę, że ciągną z tego kasę i tyle: dobrze,że z prywatnego ubezpieczenia a nie z kieszeni to idzie bo bym się w życiu nie zgodziła. Choć wcześniej wystawiali mi co trzy tygodnie 😮 specjalnie kłopotliwe to nie jest, bo lekarza mam z 200 metrów od domu więc nie mogę narzekać na trudności z dojazdem.
A ruchów Ci zazdroszczę: mój taaak wooolno się obraca, że daje mi więcej powodów do niepokoju niż do narzekania. Fakt, że główkę ma już nad prawym jajnikiem ( skierowaną w dół ), dupcię po prawej stronie pod żebrami, a nóżki po lewej stronie żeber. Więc wszystko co ruchliwe ( nóżki i rączki) mam od wewnątrz brzucha i może stąd to słabe odczuwanie 🤢?
Wieczorami tylko czuję jak mnie smyra nóżkami po lewym jajniku. A może zwyczajnie jest już za duży i nie ma miejsca 😁 😁

• Mamusia
Wiola1983 napisał(a):
Hej dziewczyny.

Wróciłam do domu. Ale się wybyczyłam w ten weekend 🙂 W sobotę kręgle zaliczyłam i było fajowsko 🙂 Poza tym to w zasadzie leniwy weekend był. Ale fajny.

Teraz codziennie jak zasypiam to sobie myślę że jeszcze 2 miechy i maleństwo będzie z nami i mam dyga jak nie wiem co. Wy też tak macie?

To chyba naturalne tzn strach przed nowym i nieznanym, ja też się boję, staram się o tym nie myśleć, żeby nie oszaleć 🤢
ooo mamoooo, co to moje dziecko wyprawia.. właśnie mam to o czym napisałam poniżej, no ale co się dziwić jak mamusia wrąbała 2 kawałki karpatki 😁

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
Hej dziewczyny.

To chyba naturalne tzn strach przed nowym i nieznanym, ja też się boję, staram się o tym nie myśleć, żeby nie oszaleć 🤢
ooo mamoooo, co to moje dziecko wyprawia.. właśnie mam to o czym napisałam poniżej, no ale co się dziwić jak mamusia wrąbała 2 kawałki karpatki 😁

Ola a ty już nie masz tej dziwnej diety?

• Mamusia
Tutliputli napisał(a):
Ja do swojego gin-a chodzę co dwa tygodnie i na tyle mi wystawia zwolnienie. Twierdzi, że na tym etapie ciąży lepiej mieć mnie pod obserwacją, co wydaje mi się dziwne skoro NIC mi się nie dzieje. Szybciej uwierzę, że ciągną z tego kasę i tyle: dobrze,że z prywatnego ubezpieczenia a nie z kieszeni to idzie bo bym się w życiu nie zgodziła. Choć wcześniej wystawiali mi co trzy tygodnie 😮 specjalnie kłopotliwe to nie jest, bo lekarza mam z 200 metrów od domu więc nie mogę narzekać na trudności z dojazdem.
A ruchów Ci zazdroszczę: mój taaak wooolno się obraca, że daje mi więcej powodów do niepokoju niż do narzekania. Fakt, że główkę ma już nad prawym jajnikiem ( skierowaną w dół ), dupcię po prawej stronie pod żebrami, a nóżki po lewej stronie żeber. Więc wszystko co ruchliwe ( nóżki i rączki) mam od wewnątrz brzucha i może stąd to słabe odczuwanie 🤢?
Wieczorami tylko czuję jak mnie smyra nóżkami po lewym jajniku. A może zwyczajnie jest już za duży i nie ma miejsca 😁 😁

Wiesz co, mnie zastanawia jedna rzecz, kiedy bym nie poszła na USG to córcia jest odwrócona głową do dołu, a jestem pewna na 100% że wczoraj obracała się kilkakrotnie i wierciła się po całym brzuchu.. Może dlatego mnie to tak boli, bo przecież już mała nie jest i miejsca tam juz nie ma na takie harce, tylko jak ona to robi???? 😮

• Mamusia
Wiola1983 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
Hej dziewczyny.

nie mam, bo wyniki w normie, wszystko już ok, aczkolwiek powinnam się oszczędzać czego nie robię ostatnimi czasy 🙃

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
Hej dziewczyny.

nie mam, bo wyniki w normie, wszystko już ok, aczkolwiek powinnam się oszczędzać czego nie robię ostatnimi czasy 🙃

Aha 🙂 No to chociaż tyle fajnie że się nie musisz katować tą dietą.

• Mamusia
Wiola1983 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Wiola1983 napisał(a):
Hej dziewczyny.

Aha 🙂 No to chociaż tyle fajnie że się nie musisz katować tą dietą.

jest też jeden minus - dupa rośnie 😁