Skocz do zawartości

KWIETNIÓWECZKI 2011 | Forum o ciąży

joll

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Tyska_1

5074

• Ewelinaaleks

4927

• alexia_79

18937

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
szyszkonella napisał(a):
uwielbiam simsy 😁 nawet mojego wciągnęły kiedyś ;d

ale simsy 3 już niebardzo mi się podobają :P
No mi sie podobala bardzo 2, ale wysprzedalam wszystkie i kupilam 3, i w koncu sie przyzwyczailam. A teraz cierpie bo nie dosc ze nie gralam juz x czasu to jeszcze wyszlo tyle nowych dodatkow 😞 😞 zawsze bylam na bierzaco i kupowalam od razu a teraz nie moge.. nawet dzisiaj jak bylam u mamy to wspominalam jej znowu o tj grze 🙂 Ze szlag mnie trafia ze nie moge w nia pograc. U mnie cale zycie krolowaly simsy 😜

• Mamusia
Jestem. Objedzona i obolała, jednak co w domku to w domku, dłuższe pobyty poza domem już mi nie służą 🙂
Po szkole rodzenia dziś jestem jeszcze głupsza niż byłam 🥴 Nie wiem już kogo słuchać. Tym razem położna powiedziała żeby wstrzymać się z zakupem jakichkolwiek specyfików tj Oilatum, bo każde dziecko jest inne, jedne mają tłustą skórkę i nie ma potrzeby niczego stosować a inne suchą. Kazała wstrzymać się do "po porodzie" i ocenić stan skóry po około tygodniu - powiedziała, że jeśli od samego początku zaczniemy kąpać dziecko w środku leczniczym jakim niewątpliwie jest Oilatum to jak zajdzie potrzeba leczenia skóry to ograniczymy sobie pole manewru i wyboru.
Pytałam też o Tantum Rosa i akurat ona odradzała ze względu na dodane tam zapachy które niestety zamiast leczyć mogą podrażniać, najlepsze do tego celu podobno szare mydło, bo ściąga, wysusza i działa bakteriobójczo a w dodatku teraz jest dostępne w płynie więc radziła się zaopatrzyć w najprostsze środki.
Tutliputli - pytałam o osobną salę poporodową i niestety na czas remontu szpitala nie ma takiej opcji więc mamy problem z głowy.
Pytałam też o lewatywę - jest jak najbardziej polecana i wskazana bo poruszające się jelita masują i stymulują macicę i przyśpieszają tym samym akcję porodową, niestety nie robi się jej "z urzędu" jak kiedyś - po prostu trzeba powiedzieć że się chce i nie ma kłopotu.
Powiedziała też że do porodu najlepszy za duży t-shirt męża, a nie koszule.
A co do podkładów to podobno wystarczą 2 szt - jeden na łóżko porodowe wtedy nie musimy leżeć na mokrej ligninie a drugi na łóżko po porodzie i to wsio.
Jak mi się coś przypomni to dopiszę... 🙃

ja jak bylam na zajeciach z ginekologii to wlasnie położna polecala szare mydło do toalety krocza lub Lactacyd jest to płyn do higieny inntymnej na bazie kwasu mlekowego. ja go uzywam normalnie i jestem zadowolona

i do porodu wiekszosc szpitali daje swoje kitelki , ale jezeli nei to faktycznie nie bierzcie nic ladnego bo kew trudno sprac a po 2 jak ci poloza dzieciatko na brzuch to nie patrza na co klada a szkoda.

jestem i ja: nadrobiłam, klaszcząc po drodze komu mogłam.
Zmęczona jestem dzisiaj bardzo, więc nie posiedzę długo: coś mi krzyże napie******ą.
Ale dziwić się: po takim weekendzie 😮 😮??
jeszcze synek mi się rozpycha i rozciąga niesamowicie, czuję że zaczyna mi brakować skóry na plecach 😮. a jeszcze przeczytałam, że w 32 tyg następuje gwałtowny skok wagowy dziecka 😮 😮 😮

Alexia dzięki za njusy 🙂
przy Tantum Rosa i tak zostanę: położna położną, ale opieram się na zdaniu kobiet które stosowały ten specyfik i którym jednak pomógł.
Z salą też jak widzę problemu nie będzie, czyli co? Ty się spinasz, ja się ociągam i leżymy razem? 😉 😁 😁

alexia_79 napisał(a):
raczek88 napisał(a):
czy wy tez macie taki problem z wozkami jak ja? nic mi sie nie podoba, a jak sie podoba to cena taka ze zwala z nog

ja długo miałam ten problem co Ty i w końcu wpadł mi w oko ten Bebetto Magnum i już mam go w domku 🙂

i jak zadowolona jestes?

• Mamusia
Tutliputli napisał(a):
Zmęczona jestem dzisiaj bardzo, więc nie posiedzę długo: coś mi krzyże napie******ą.
jeszcze synek mi się rozpycha i rozciąga niesamowicie, czuję że zaczyna mi brakować skóry na plecach 😮. a jeszcze przeczytałam, że w 32 tyg następuje gwałtowny skok wagowy dziecka 😮 😮 😮

Alexia dzięki za njusy 🙂
przy Tantum Rosa i tak zostanę: położna położną, ale opieram się na zdaniu kobiet które stosowały ten specyfik i którym jednak pomógł.
Z salą też jak widzę problemu nie będzie, czyli co? Ty się spinasz, ja się ociągam i leżymy razem? 😉 😁 😁

ja tez zostane przy tantum rosa bo sama wile razy go uzywalam i jest naprawde dobry i czy ja wiem czy ma zapach w sumie juz nie pamietam

• Mamusia
Tutliputli napisał(a):

Alexia dzięki za njusy 🙂

No wiadomo, że każda zrobi jak zechce - ja tylko piszę czego się dowiedziałam, ja tam też może sobie ze 2 saszetki na próbę kupię, najwyżej nie użyje i tyle 🙂
Co do porodu to Ty masz chłopca więc z reguły kobiety przekraczają 40 tydzień, może nam się uda bo ja mam dziewuszkę a one lubią wyjść wcześniej 😉 Tej wersji się trzymam.
Aaa pytałam też o czekoladę czy można i czy ma to wpływ później na pokarm i podobno nie ma bo i tak pozwolą zjeść Ci góra 2 kostki więc to śladowe ilości. Któraś tam zapytała o kanapkę czy banana, teoretycznie nie jest to zabronione - chodzi tylko o to że organizm będzie chciał się oczyścić i w większości kobiety po prostu zwymiotują wszystko 🤢 Batonika musli też trzeba jeść na raty.

• Mamusia
mi sie podoba tez wozek Navington Cadet.. widzialam go w jednym sklepie, to jest jakas nowa firma na rynku. Wozek bardzo dobrze sie prowadzil, lekki, skretny, miekki, gondola amortyzowana.. tylko troche drogi byl, ale i tak moi rodzice kupuja nam raczej wozek, wiec zobaczymy jeszcze 😁

• Mamusia
raczek88 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
raczek88 napisał(a):
czy wy tez macie taki problem z wozkami jak ja? nic mi sie nie podoba, a jak sie podoba to cena taka ze zwala z nog

ja długo miałam ten problem co Ty i w końcu wpadł mi w oko ten Bebetto Magnum i już mam go w domku 🙂

i jak zadowolona jestes?

to znaczy? 😉 ja go już testowałam w sklepie i mogę tylko tyle powiedzieć co tam zdążyłam poszaleć - w domu nim nie jeżdżę a z pustym po dworze nie latałam jeszcze 😁

Dziękuje 🙂

Raczku, tak jak i Ola i ja zdecydowałam się na Bebetto, po naprawdę wielu testach innych wózków.
Ale ten ma wszystko czego akurat potrzebuję: skrętne przednie koła, lekka konstrukcja, duża gondola, nie jest szeroki w rozstawie kół, składa się do rozsądnych rozmiarów: i to szybko, jest przy tym zgrabny a nie jakaś kolubryna udziwniona. Spacerówka też mi pasuje.
Jedyne do czego mogę się przyczepić to nie za duży koszyk na zakupy: jest taki średniawy. No ale przecież nie zamierzam też Bóg wie czego tam wozić. 🙂