Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jeśli chodzi o rzeczy dla malenstwa do szpitala to sie ostatnio zastanawialam bo gdzie nie czytam to piszą żeby wziąść body, skarpety, pajacyki i sweterek, ale jakoś mi ten zestaw do siebie slabo pasuje bo wychodzi na to że maluch bedzie albo w pajacyku albo w body ze skarpetami ? dziwna stylizacja :-) haha

• Mamusia
Doris25 napisał(a):
Oglądałam takie staniczki ładniutkiew necie i nawet chyba miały fiszbiny (nie takie typowe dla matek Polek typ sportowy) ale ceny KOSMOS 180-200 zeta. A weź kup bez przymierzania, jak sie okaże zły to porażka.

no taki by byl najlepszy 🙂 ale cena rzeczywiscie z kosmosu 🙂

• Mamusia
mikaanka prawie ostatnia tutaj 🙂 ja z 2 lipca pierwotnie, na 2 usg wyszło 27 czerwca,ale tu się tyle dzieje i jest tak życzliwie,że ciężko Was opuścić 😉
W moim upatrzonym szpitalu także własne ubranka tylko na wyjście dla maluszka,a tak pieluszki i chusteczki,nic więcej. Dla siebie to już wszystko wymieniłyście z tych niezbędnych rzeczy 🙂 ja na razie mam jedynie cienki szlafrok, koszulę do karmienia, klapki pod prysznic i wszystko. Także też się muszę za to zabrać wkrótce 🙂 Ciekawi mnie tylko jedno tyle osób poleca tantum rose do podmywania, wszystko pięknie,znam ten środek ,stosowałam ale jak to zrobić w warunkach szpitalnych jak to jest proszek do rozrobienia w wodzie? latać z miseczką? doskonale pamiętam jak po porodzie przez zmianę ciśnienia wewnątrzczaszkowego ma się te obrzydliwe zawroty głowy, dojście do toalety było walką a już wisieć tam z miseczką to jakoś tego nie widzę, znacie jakieś alternatywne środki do podmywania o działaniu przeciwzapalnym i ściągającym ? ? 🤨

Zrobiłam taką listę co będzie potrzebne w szpitalu, może Wam się przyda 😉
1.dowód osobisty
2.legitymacja ubezpieczeniowa
3.karta ciąży
4.orginał wyniku grupy krwi
5.aktualne wyniki badań(jeśli nie są wpisane w kartę ciąży)HBS,morfologia,mocz,usg (ostatnie)
6.świadectwo ukończenia szkoły rodzenia- jeśli się na nią uczęszczało
7.zegarek, notes,długopis (do kontrolowania częstotliwości skurczy)
8.butelka niegazowanej wody
9.pomadka ochronna
10.2 koszule nocne rozpinane z przodu
11.szlafrok
12.kilka par ciepłych skarpetek
13.kapcie, klapki pod prysznic
14.dwa ręczniki
15. wkładki laktacyjne + laktator (jeśli ktoś ma) przy nawale mleka
16.przybory toaletowe
17.biustonosz do karmienia
18.paczka podpasek, podkłady poporodowe- raczej dają ale warto mieć swoje 😉
19.majtki jednorazowe( są w aptece)
20.telefon 🙂
21.kubek i sztućce

• Mamusia
Jak te skurcze się liczy? to mnie martwi strasznie, kiedy ja ostatnio zegarka zwykłego używałam? -ja zwykle zaokrąglam czas nawet na elektronicznym, a tu co do sekundy??!! 🤪 i bez rodzenia to liczenie by mnie z równowagi wyprowadziło, a co dopiero w trakcie... 🤢

Doris25 napisał(a):
Dzięki Monia 29 !
Jak zaczęłam czytać to forum to się przeraziłam, że wiekszosc z Was pisze, że już ma 90-100 % wyprawki a ja nie i też zamówiłam mnóstwo rzeczy na allegro od gościa r_p poleconego przez którąś z Was - już nie pamiętam którą bo rzeczywiście ma dużo i nie drogo,

Ale stanika jeszcze nie mam bo nie wychodze ostatnio z domu i też trzeba wiedziec jak go kupic (rozmiar) ...
A mogłabyś Lunaa podać link z tymi stanikami na allegro ?

No właśnie ja go polecałam 😉, paczka przyszła mi w środe 🙂 zamówiłam 23 artykuły, wszystko w należytym porządku, artykuły tak jak w ofercie, wszystko ładnie zapakowane! Także duży Pozytyw dla tego gościa!!!!

Podaje linka na tanie biustonosze do karmienia z fiszbinami ale nie są zalecane w piewrszych dniach karmienia!!!!!
http://moda.allegro.pl/80c-80d-2szt-b-cz-koronkowy-z-fiszbina-nowosc-i1541595025.html

Także warto zaryzykować za taką cenę, ja zamówiłam 😉 obym nie płakała hehe
Ja też bez fiszbina ani rusz 😁 ale warto mieć na te pierwsze dni bawełniany zwykły i tak ten pierwszy tydzień to w sumie w domu się siedzi i ma się taką intymność z dzieckiem!!!

• Mamusia
Dziewczyny a dlaczego wybieracie szpital na Madalińskiego w Wawie. Ja miałam rodzić tutaj ale na Karowej. Co do Madalińskiego mam świeże, nieciekawe info od rodzącej. Chyba że macie tam swojego lekarza to inna sprawa.
Staniki u mnie również bez fiszbin ani rusz, nadal mam 75B.

• Mamusia
JA TO W SUMIE NIE WIEM GDZIE CHCE ALE ZE MNĄ TO TROCHE INNA BAJKA BO JA MAM ZAŚWIADCZENIE OD OKULISTY NA CC ZE ZWGL. NA DUŻĄ KRÓTKOWZROCZNOŚĆ I SŁABĄ SIATKÓWKĘ, TAKŻE MUSZE POJEŹDZIĆ I POPYTAĆ W SZPITALACH CZY NIE BĘDĄ CHCIELI GO OLAĆ BO SŁYSZAŁAM, ŻE I TAK BYWA ... TERAZ PROMUJĄ PORÓD NATURALNY ZA WSZELKĄ CENĘ A JA POPROSTU NIE CHCĘ STRACIĆ WZROKU ...

• Mamusia
cześć dziewczyny ale się rozpisałyście, musiałam wszystko przeczytać wstecz 🙂 ja narazie dla siebie mam szlafrok, koszule kopertowa i stanik do karmienia, zastanawiam się jakie jeszcze dokupić 2 koszule czy te z guzikami na środku czy na piersiach? ja dziś w szkole rodzenia przerabialismy oddychanie podczas porodu, i jak się do niego przygotować

• Mamusia
Doris, skąd ja to znam. Ja też mam dużą wadę wzroku. Na początku brałam pod uwagę wyłącznie cesarkę. Ale potem okazało się, że nie jest tak łatwo o takie dokumenty. Teraz krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cesarki. Wiem, że np. na Karowej w szpitalu biorą pod uwagę skierowanie na cesarkę tylko z kliniki prof. Szaflika. 😞 inne zaświadczenia olewają.
Ja dlatego nie chcę rodzić w Wawie, bo tu wszędzie stawiają na naturalny poród nawet przy ułożeniu pośladkowym, dużym dziecku itp. Koleżanka moja rodziła na Madalińskiego. Jak na złość brak ciepłej wody, prądu, świeciły jakieś zapasowe lampy, mała utknęła w kanale rodnym, wyciągali ją pompą vacuum, a ją samą źle wyczyścili i miała przetaczaną krew. Może to tylko przypadek ale.. 😞

• Mamusia
wlasnie oglądałam na allegro tą koszulkę co Kiniek sobie kupiła i chyba sobie taką kupię tylko z motywem wykluwającego kurczczka :-), cenę ma dobrą. Całkiem możliwa jest jeszcze
z aukcji nr 1544899279. (Ciekawe dlaczego nowi użyt. nie mogą zamieszczać linków ?!)
Zastanawiam się tylko które rozpięcie jest lepsze takie na klatce czy takie 2 po bokach, co sądzicie ?

• Mamusia
Dziękuje Doris25, dobry pomysł z butelką 🙂

Madalińskiego mówicie ? 🙂 leżałam tam z córką 2 tygodnie:P ale rodziłam w Orłowskim, leżałam jeszcze na Solcu i w Bielańskim - tak,tak, rodowita warszawianka,w Szczecinie jestem dopiero 2 lata ^^ z tego co mi wiadomo zawsze najlepsze rekomendacje miał św. zofii, nie wiem jak to teraz ze stolica jest 🙂 Co do Madalińskiego jakoś mi nie odpowiadał, mili byli młodzi lekarze,młodzi stażem, reszta taka sobie, ale jeśli macie tam lekarza to troszkę inna bajka,jak wszędzie, ja w orłowskim się prawie wychowałam bywałam tam częściej niż w szkole -mamusia tam pracowała ponad 20 lat,poza tym mieszkałam nieopodal, ah wspomnienia rozbudziłyście 🙂

• Mamusia
kasienkaks napisał(a):
Doris, skąd ja to znam. Ja też mam dużą wadę wzroku. Na początku brałam pod uwagę wyłącznie cesarkę. Ale potem okazało się, że nie jest tak łatwo o takie dokumenty. Teraz krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cesarki. Wiem, że np. na Karowej w szpitalu biorą pod uwagę skierowanie na cesarkę tylko z kliniki prof. Szaflika. 😞 inne zaświadczenia olewają.
Ja dlatego nie chcę rodzić w Wawie, bo tu wszędzie stawiają na naturalny poród nawet przy ułożeniu pośladkowym, dużym dziecku itp. Koleżanka moja rodziła na Madalińskiego. Jak na złość brak ciepłej wody, prądu, świeciły jakieś zapasowe lampy, mała utknęła w kanale rodnym, wyciągali ją pompą vacuum, a ją samą źle wyczyścili i miała przetaczaną krew. Może to tylko przypadek ale.. 😞

No to jakaś masakra z tym madalińskiego.
Właśnie boję się, że z tym zaświadczeniem będą robić problemy. Ja mam wadę (uwaga) - 8 dio.
Moje zaśw. jest z Damiana. Będę szukać tego szpitala aż mi zaakceptuje któryś w końcu. A ty Kasienka jaką masz wadę ?