Skocz do zawarto艣ci

klaps- tak czy nie? | Forum dla mam

agniesia6891

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!ja osobiscie jestem na NIE.Powiem jednak szczerze ze nie raz moj synek tak daje popalic i naprawde moze ladnie nerwy stargac.Tak jak dzis chcialam go uspic w lozeczku itak sie darl ze normalnie myslalam ze wyjde z siebie i stane obok... 馃槧 馃槧 馃槧

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusia
hej
ja nie jestem za tym..zreszta moj maluch jeszcze nie jest tak duzy i nie rozrabia nie ma himerow itp , wiadomo jakie sa dzieci, i to ze niektore z mam wszystkim do okola zajmuja sie same a no jakies granice wytrzymalosci mamy i klaps w tylek chyba ni jest niczym zlym.A potem i tak drecza wyrzuty czemu tak postapilam przeciez to tylko dziecko. chyba lepiej dac tego klapsa niz drzec sie na dziecko jak glupia, nieraz slowa bardziej zabola jak ten klaps.
dziecko klaps zapomni a slowa zapamieta.
pozdrawiam 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusia
ja przyznam ze moj 3 razy dostal klapsa w dupke a raczej w pampersa 馃槈 ale to byly naprawde wyjatkowe sytuacje 馃槻 i przez to poprostu stracilam cierpliwosc:/
teraz mam metode na mlodego - jak jest strasznie niegrzeczny to idzie do konta 馃槈 placze i zali sie tam strasznie ale powiem Wam ze ta metode skutkuje bo od razu robi sie grzeczny 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja zawsze bylam przeciwna i to mocno przeciwna... ale nie ukrywam, ze kilka razy mi sie zdarzylo..
jestem okropnym cholerykiem i czasami juz mi rece opadaly i szlag mnie trafial...
W dupsko dostala w sumie tylko i wylacznie za swiganie sie na ulicy na beton...
Prawda taka, ze sie tego nie oduczyla, wiec efeku nie odnioslam...
Teraz czekam cierpliwie az skonczy popisowke i sama wstanie z chodnika.. ludzie sie parza jak na kretynke...a w domu idzie pod sciane siedziec..
Odno艣nik do komentarza

widz臋 ze same opinie na nie...ja w sumie te偶 nie jestem za biciem dzieci, ale klaps? hmm nie m贸wi臋 nie. ale w ostateczno艣ci. taki niebolesny, lekki, dla opami臋tania.

ale np. bardziej do mnie 'przemawia' klaps ni偶 zostawianie dziecka samego w k膮cie b膮d藕 na durnym karnym je偶yku!
nie wiem, to na dzie艅 dzisiejszy...a jak b臋dzie w praktyce to si臋 oka偶e.
Odno艣nik do komentarza

Agaa napisa艂(a):
widz臋 ze same opinie na nie...ja w sumie te偶 nie jestem za biciem dzieci, ale klaps? hmm nie m贸wi臋 nie. ale w ostateczno艣ci. taki niebolesny, lekki, dla opami臋tania.

ale np. bardziej do mnie 'przemawia' klaps ni偶 zostawianie dziecka samego w k膮cie b膮d藕 na durnym karnym je偶yku!
nie wiem, to na dzie艅 dzisiejszy...a jak b臋dzie w praktyce to si臋 oka偶e.

M贸j Kub w k膮cie by nie usiedzia艂, na karnym je偶yku.. hmmm... owszem;p ale tylko, 偶eby bajk臋 obejrze膰 馃榿 Je偶yk ewentualnie przydaje si臋 tez do wytulenia i wyca艂owania 馃榿 A co do klaps贸w... nie zdarzy艂o mi si臋 go jeszcze uderzy膰 w taki spos贸b 偶eby go zabola艂o.. Klapsy tzw. pouczaj膮ce owszem mia艂y miejsce ale przy moim dziecku to one si臋 nie sprawdzaj膮;p nic go tak nie cieszy jak gro藕by, 偶e dostanie w ty艂ek i klepni臋cie 馃榿
jedyne co nam zostaje to znale藕膰 nowy, lepszy spos贸b na karanie 馃榿 Bo bi膰 nie zamierzam 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja jestem przeciwniczk膮. P贸ki dziecko nosi pampersa to nie poczuje za bardzo, ale p贸藕niej niestety tak, nie chcia艂abym aby uczy艂 si臋, 偶e biciem mo偶na osi膮gn膮膰 sw贸j cel.
P贸ki co mam mega mn贸stwo cierpliwo艣ci, nawet jak jestem padni臋ta a m艂ody idzie spa膰 o 1 w nocy bo bawi si臋 w najlepsze, i mam nadziej臋 偶e tak mi zostanie 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • Mamusia
Jestem na nie.

Sama mam por贸wnanie - ja jestem z rodziny gdzie dawa艂o si臋 "klapsa" - mo偶na m贸wi膰 jak si臋 chce, ale ja to zapami臋ta艂am jako bicie. Nie zapomina艂am. Nie by艂o mocne, mo偶e nawet nie bola艂o, ot, klasyczny klaps. Ale sam fakt, 偶e w艂asny rodzic krzywdzi w spos贸b fizyczny, kiedy to nikt inny jak on w艂a艣nie powinien wspiera膰 i chroni膰 - to bola艂o najdotkliwiej.
Czego nauczy艂o? Najwi臋cej tego, 偶eby nikomu nie ufa膰, w nikim nie szuka膰 oparcia, skoro najbli偶si potrafi膮 zdradzi膰 i uderzy膰.

M贸j m臋偶czyzna jest natomiast z domu, gdzie si臋 nie bi艂o, nie dawa艂o klaps贸w (dosta艂, raz, za co ojciec przeprasza go po dzi艣 dzie艅 馃槈). Dla mnie to niesamowity przyk艂ad wychowania dzieci bez przemocy.

Tak te偶 chcia艂abym wychowa膰 w艂asne dziecko. 艁atwo powiedzie膰 - ci臋偶ej praktyka. Nerwus ze mnie straszny. 鈽猴笍 Kiedy wiem, 偶e zaraz zrobi臋 co艣 g艂upiego - ma艂y l膮duje w 艂贸偶eczku a ja wychodz臋 z pokoju 艂apa膰 oddech, rzuci膰 poduszk膮 (ale on nie widzi), etc. Na razie jako艣 mi idzie.

Poza tym tak na zdrowy rozum, co niespe艂na roczne dziecko ma rozumie膰 klapsem? Nauczy si臋 by nie rusza膰 bo dostanie w ty艂ek. A nie np. by nie rusza膰, bo si臋 skaleczy, albo bo mama b臋dzie smutna. Lub po prostu by nie rusza膰 bo rodzice tak m贸wi膮.
Odno艣nik do komentarza

• 5 lata p贸藕niej...
  • 9 miesi膮ce p贸藕niej...
  • Mamusia
przemoc- nia sa klapsy nie uczy niczego poza rozwi膮zywaniem problem贸w przemoc膮, uczy agresji, przewagi jednych nad innymi, poni偶ania i robi krzywd臋...to jest to czego uczy, co robi...niczego dobrego nie nauczy, niczego dobrego nie da...jest okazywaniem bezsilnosci, brakiem pomys艂贸w na wychowanie, na sposoby radzenia sobie...
Odno艣nik do komentarza

• 5 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 4 miesi膮ce p贸藕niej...
  • 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • 4 tygodnie p贸藕niej...
  • 4 lata p贸藕niej...

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...