Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

siehankowa napisał(a):
Pati123 napisał(a):
shienkowa mogą być rozbieżności 🙂 Ostatnio gdzieś czytałam,żeby się nie denerwować jak główka inny tydzień, kość udowa inny, a brzuszek malucha jeszcze inny...

dzięki Pati 🙂 w sumie u naszego bejbika różnice nie są duże - bo w sumie nie przekraczają tygodnia, większośc wymiarów sie pokrywa, ale wolałam się upewnić 😉 w sumie to pytałam lekarza i on mówił, że i tak z tych pomiarów wylicza się mniej więcej średnią... i że na 100% wszystko jest ok, ale same wiecie jak to jest 😜
Siehankowa to możliwe i w sumie często tak jest. Niepokojące by było gdyby te rozbieżności były dość spore. Ale np. 22 tc a 23 tc, to jest w normie.

marta-lion napisał(a):
Aneczka ja tez te wszystkie badania miałam robione dwa tygodnie temu na połówkowym. On i tak mnie wysłał do weryfikacji. W sumie może dobrze, bo pooglądałam Juleczkę 🙂

No pewnie,ja tez uwielbiam ogladać swojego bączka.Mam jeszcze pytanie do ciebie.Za chwilkę ci napiszę.

marta-lion Super że córunia zdrowa, oby tak dalej. Forumowiczki trzymają kciuki i wszystko sie układa.
Diviana Gratuluję córeczki !!!!!
Anya To miałaś przygodę, uważaj na siebie, najważniejsze że nic z dzidzią się nie stało, tzn. że na brzuch nie upadłaś,bo byś jeszcze w szpitalu wylądowała. Moja koleżanka w 6 m-cu (zimą) się poślizgnęła i przewróciła, dostała rozwarcie no i mała od razu główką w dół się ułożyła, na szczęście w szpitalu jej zatrzymali akcję i córa w terminie przyszła na świat. Trzeba być ostrożnym, ale ja dla mojego psioka też bym zrobiła wszystko. Kiedyś nas wilczur atakował a mój piesek to był kundelek malutki i wzięłam go na ręce i pod kurtkę i szłam przez całe boisko do domu z warczącym za plecami wilczurem, prawie się posikałam ze strachu, ale uratowałam Arusia.

• Mamusia
a mam pytanie co do wagi maluszkow. ja teraz mialam polowkowe i nie wiem ile wazy moja mala. p. doktor powiedziala ze wszystko jest ok, ze rozwija sie idealnie. ale nie podala dlugosci i wagi 😠 😠 😠 wiem tylko jaki ma obwod glowki brzuszka i kosc udowa....

marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):
Pati123 napisał(a):
shienkowa mogą być rozbieżności 🙂 Ostatnio gdzieś czytałam,żeby się nie denerwować jak główka inny tydzień, kość udowa inny, a brzuszek malucha jeszcze inny...

dzięki Pati 🙂 w sumie u naszego bejbika różnice nie są duże - bo w sumie nie przekraczają tygodnia, większośc wymiarów sie pokrywa, ale wolałam się upewnić 😉 w sumie to pytałam lekarza i on mówił, że i tak z tych pomiarów wylicza się mniej więcej średnią... i że na 100% wszystko jest ok, ale same wiecie jak to jest 😜
Siehankowa to możliwe i w sumie często tak jest. Niepokojące by było gdyby te rozbieżności były dość spore. Ale np. 22 tc a 23 tc, to jest w normie.

dzięki martusia 🙂
brzucholki, ja tez juz uciekam - rano trzeba jechac do pracy 😜
słodkich snów 🙂

Marta chodzi mi konkretnie o to:

Mówiła też że bardzo ważne jest czy badanie przezierności karkowej wyszło prawidłowo, bo to zmniejsza niemalże do minimum prawdopodobieństwo wystąpienia wad chromosomalnych u dziecka. Ale mówiła też że prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest takie samo jak przy normalnej pępowinie.

Co to jest ta przezierność karkowa,jak się ja bada??

Paninka napisał(a):
a mam pytanie co do wagi maluszkow. ja teraz mialam polowkowe i nie wiem ile wazy moja mala. p. doktor powiedziala ze wszystko jest ok, ze rozwija sie idealnie. ale nie podala dlugosci i wagi 😠 😠 😠 wiem tylko jaki ma obwod glowki brzuszka i kosc udowa....[/quote

Paninka,ja jak byłam na usg u swojej pani ginekolog to ona mi to samo podała,jak ja ją pytałam o wzrost to powiedziała,że najwazniejszy jest obwód główki i brzuszka.

Mój Wiktorek w 19 tygodniu ważył ok. 300 g, a w 23 tygodniu już 600 g. Tak więc na oko Twoja dzidzia w 21 tygodniu to pewnie ok 400g waży, a zmierzyć juz nie mogłyśmy bo Wiktor na ekranie się nie zmieścił hehehe nawet na dwa razy nie szło tak mniej więcej bo tak fikał szybko.

Paninka napisał(a):
a mam pytanie co do wagi maluszkow. ja teraz mialam polowkowe i nie wiem ile wazy moja mala. p. doktor powiedziala ze wszystko jest ok, ze rozwija sie idealnie. ale nie podala dlugosci i wagi 😠 😠 😠 wiem tylko jaki ma obwod glowki brzuszka i kosc udowa....
Przy takiej wielkości dziecka rzadko podają długość całego ciała, bo już ciężko uchwycić całego malucha na ekranie. Ja też nie znam długości, ale wagę może masz gdzieś napisaną. Oznaczana jest skrótem FG (albo czasem EFW).

Ale Wy jesteście niecierpliwe!!!!!!
Jak Wam teraz pokaże to nie będzie niespodzianki!!!! a i jeszcze trwa jej udoskonalanie 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪

Ale powiem tylko tyle, że bawię się w informatyka i założyłam dla nas stronę www 🙂

Przeziranosć karkowa - ja miałam jakoś na początku robioną, ok. 14 tygodnia chyba, lekarz bada kark i jak jest powyżej 3 cm grubości to coś nie tak z dzidzią może być no i czy się wykształciła kość nosowa. Jeśli te dwa warunki są spełnione to ryzyko wad genetycznych się zmniejsza 🙂

aneczkare22 napisał(a):
Marta chodzi mi konkretnie o to:

Mówiła też że bardzo ważne jest czy badanie przezierności karkowej wyszło prawidłowo, bo to zmniejsza niemalże do minimum prawdopodobieństwo wystąpienia wad chromosomalnych u dziecka. Ale mówiła też że prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest takie samo jak przy normalnej pępowinie.

Co to jest ta przezierność karkowa,jak się ja bada??
To jest badanie szerokości tzw fałdu karkowego. Bada się go między 11 a 13 (+6dni) tygodniem ciąży. Poprzez badanie USG. Oznaczany jest skrótem NT.

Fałd karkowy mierzy się też na USG połowkowym, około 20 tygodnia, ale wtedy są inne normy. Ja na połówkowym też miałam mierzony.

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Paninka napisał(a):
Przy takiej wielkości dziecka rzadko podają długość całego ciała, bo już ciężko uchwycić całego malucha na ekranie. Ja też nie znam długości, ale wagę może masz gdzieś napisaną. Oznaczana jest skrótem FG (albo czasem EFW).

no wlasnie nie mam 😠 😠 mam tylko
+Depth 10,9cm
AC traced 15,9cm
BPD 5,25cm
FL 5,21 cm

Nawet nie wiedziałam, że mam takie ukryte talenty!!!! Ale ja od zawsze lubiłam szperać po internecie i uczyć się nowych rzeczy :P

Ps. nawet nie wiecie jak mnie kusi, żeby się pochwalić swoją niespodzianką 🙂

Paninka napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Paninka napisał(a):

+Depth 10,9cm
AC traced 15,9cm
BPD 5,25cm
FL 5,21 cm
No to niedobra pani doktor 😠 Powinna była ci napisać. Pewnie na ekranie miała 😉

Dobrze, ze chociaż coś masz na tym USG, bo ja mam tylko dane aparatu 🙂 🙂 Wszystkie dane dot. kości mam na bieżąco pokazywane, ale na wydruku brak, niestety zawsze jestem tak podniecona tym co robi dzidziuś że pamiętam tylko wagę i wzrost (teraz juz tylko wagę ) 🙂

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Paninka napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Paninka napisał(a):

+Depth 10,9cm
AC traced 15,9cm
BPD 5,25cm
FL 5,21 cm
No to niedobra pani doktor 😠 Powinna była ci napisać. Pewnie na ekranie miała 😉

juz nie musiala pisac, wystarczylo jakby mi powiedziala 😠 😠 😠 ale ja w takim szoku bylam jak mala na ekranie widzialam ze zapomnialam sie dopytac 😁 😁 😁 w opisie zdjecia mam napisane ze wszystkie wymiary odpowiadaja 21 tc wiec nie ma sie czym martwic 😁 😁 😘 😘 😘