Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Agusia, ty może daj namiary na twojego lekarza Divianie.
Bo nam się dziewczyna niepotrzebnie zamartwia wagą, a ja widzę, że ty to masz lekarkę - równą babkę.
Bo wy obie z W-wy jesteście, prawda?

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Kornelka napisał(a):
Cześc dziewczyny wszystkiego najlepszego 🙂
Paninka zdrowia, szczęścia, pomyślności i z pociechy dużo radości 🙂
Witam nową mamę 🙂
Cieszę się, że Magda wraca do domu 😁 😁
Odebrałam wyniki i wychodzi, że mam anemię 😞 😞 Dziś wizyta póznym wieczorem. Trzymajcie się dziewczyny zdrowo, mam trochę w domu robotki i przygotowac się do wizyty muszę. Pozdrawiam.

Kornelka, ja też dziś do gina się wybieram, z całą rodzinką bo wszyscy chcą Haneczkę podglądnąć.
No i moje wyniki też wskazują na anemię, albo przynajmniej niewielki niedobór żelaza. Jak będziesz po wizycie to daj znać jak poszło, no i napisz jakie masz te wyniki.
Porównamy sobie, he,he.

Jo-aneczka ja też przedostatnio wzięłam ze sobą chłopców i uważam, ze to super sprawa 🙂
Dzieciaki nareszcie poczuły, że w tym rosnącym brzuszku jest prawdziwa siostrzyczka. 😁 Zresztą mój gin bardzo fajnie i przystępnie im wszystko pokazał tak, że były zachwycone, a szczególnie ten starszy 🙂 Więcej z tego wszystkiego zrozumiał 😁 Igorkowi oczywiście też się podobało, tylko, ze on widział to samo co mamusia - głowę i kręgosłup 😁

ann5353 napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Kornelka napisał(a):
Witam nową mamę 🙂
Odebrałam wyniki i wychodzi, że mam anemię 😞 😞 Dziś wizyta póznym wieczorem. Trzymajcie się dziewczyny zdrowo, mam trochę w domu robotki i przygotowac się do wizyty muszę. Pozdrawiam.

Kornelka, ja też dziś do gina się wybieram, z całą rodzinką bo wszyscy chcą Haneczkę podglądnąć.
No i moje wyniki też wskazują na anemię, albo przynajmniej niewielki niedobór żelaza. Jak będziesz po wizycie to daj znać jak poszło, no i napisz jakie masz te wyniki.
Porównamy sobie, he,he.

Jo-aneczka ja też przedostatnio wzięłam ze sobą chłopców i uważam, ze to super sprawa 🙂
Dzieciaki nareszcie poczuły, że w tym rosnącym brzuszku jest prawdziwa siostrzyczka. 😁 Zresztą mój gin bardzo fajnie i przystępnie im wszystko pokazał tak, że były zachwycone, a szczególnie ten starszy 🙂 Więcej z tego wszystkiego zrozumiał 😁 Igorkowi oczywiście też się podobało, tylko, ze on widział to samo co mamusia - głowę i kręgosłup 😁

A moja córa oglądając ostatnio małą na usg stwierdziła, ze ma "maskę jak na Halloween"
Uroczo, nie? 😁 🤪 😁 🙃

agusiakowalczyk spora już Twoja dzidzia 😁 chyba zaraz zadzwonię umówić się też na USG 🙃 już nie mogę się doczekać kiedy podglądnę maluszka hihi
Wizytę mam za dwa tygodnie to może przed zdążę zrobić USG,badań żadnych mi nie zlecił 😞 a ciekawe czy zwiększy częstotliwość wizyt ?? 🤔
Fajnie mieć takiego lekarza co to potrafi wszystko wytłumaczyć a mój to tylko pyta czy sie dobrze czuję i sprawdza czy dziecku bije serduszko 😮 🤨 tyle z wizyt hehe - najwyższy czas wybrać się prywatnie 🙃

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
ann5353 napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Kornelka napisał(a):
Witam nową mamę 🙂

Porównamy sobie, he,he.

A moja córa oglądając ostatnio małą na usg stwierdziła, ze ma "maskę jak na Halloween"
Uroczo, nie? 😁 🤪 😁 🙃

Szczerość dzieci bije wszystko na głowę 🤪 🤪 🤪
No cóż tak to chyba już jest, ze my mamy zachwycamy się naszymi mającymi przyjść na świat dziećmi, a właśnie starszaki zaraz nas sprowadzają do poziomu komentując to co naprawdę widzą 🙂 Chodzi tu chyba o niezbyt jeszcze wyrobioną wyobraźnie u takiego cztero- czy pięciolatka. Widzą to co widzą, a nie mogą sobie wyobrazić, ze to naprawdę będzie mały, śliczny dzidziuś 🙂

ann5353 napisał(a):
A ja to mam ogromnego smaka na czereśnie - ale jeszcze nie widziałam 🙂

a ja na razie wałkuję kalarepkę i ogórki gruntowe 😜

ann5353 napisał(a):

Hej, rozejrzyj się dobrze po targowiskach. Ja już regularnie kupuję od dwóch tygodni.
Cena co prawda mało zachęcająca (ok 30 zł/kg) ale zachciankę można zaspokoić.
To już mój standardowy zakup co drugi dzień: truskawki i czereśnie 😜

Jestem w trakcie nadrabiania zaległości 🙂
jo-aneczka - ja to usg miałam z jakąś nową kobietką... taką młodą... ale bardzo sympatyczna była! 😁 Także, diviana jakby co-to mogę powiedzieć, jak się nazywa (Dagmara jakaś tam 😉 Chociaż moja prowadząca też jeszcze ani razu mi nie powiedziała, ze za dużo przytyłam! Ani położna! 🙂

Najgorsze, że mam szyjkę 2,5 cm 😞 (na poprzednim usg miałam 4 cm) i podobno to jest tak "na granicy" i że lekarz zdecyduje, czy może nie powinnam leżeć albo założyć jakiejś opaski na szyjkę... Ale mam nadzieję, że będzie dobrze, bo dobrze się czuję 🙂

jo-aneczka pisałaś, ze większy kot-większa powierzchnia do głaskania 🙂 mój tomek przybieranie na wadze to tłumaczy tak, że to jest po prostu dążenie do formy doskonałej! Czyli do KOŁA! 😁 hehe

Zwierzątka CUDOWNOŚCIOWE! ja kocham wszystkie! Ale do kotów mam szczególną słabość 🙂 I chociaż mam alergię, tak jak p0xia, to na moje 'domowe' koty ta alergia jakoś nie działała 🙂 chyba organizm się przyzwyczaił 🙂

Bardzo się ciesz, że u madaleny dobrze! 😁

A marta-lion kupiła śliczną tą kiecuszkę - ja za długimi jakoś niespecjalnie przepadam... ale to już druga taka długa śliczna na forum i zaczynam się przekonywać! 😁

moniczek napisał(a):
ann5353 napisał(a):
O! A co robisz z kalarepki? Ja to chyba jej nigdy nie jadłam! 😲

A co do zabierania innych osób na usg, to rewelacyjny pomysł! Jakoś wcześniej o tym nie myślałam, ale jak Tomek nie mógł, to wpadło mi do głowy, by zabrać kogoś innego! I to jest super! Można się podzielić tą radością! Gosia mówiła, że to niesamowite przeżycie! 🙂 A to "tylko" koleżanka (no przyjaciółka), a co dopiero jak pójdzie siostrzyczka, czy braciszek! 😁 SUPER - bardzo mi się to podoba! 😁

agusiakowalczyk napisał(a):
moniczek napisał(a):
ann5353 napisał(a):
O! A co robisz z kalarepki? Ja to chyba jej nigdy nie jadłam! 😲

nic nie robię 🤪 wcinam na surowo mniam , ale można zrobić np.zupę krem 😜

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Kornelka napisał(a):
Witam nową mamę 🙂

Porównamy sobie, he,he.

jo-aneczka wyniki bym napisała teraz, ale jest tego sporo, 22 pozycje a trochę mało mam czasu, ale postaram się pewnie jutro. Jak wrócę po wizycie to już ciemna noc będzie to jutro powiem jak było. Przeraża mnie trochę ta pogoda i to, że będę jechała w godzinach szczytu, a czuję się nie najlepiej już za kierownicą. Jeszcze ubranie mi schnie, bo wczoraj nie dałam rady tego zrobic. Wiesz co, może jednak trochę wpiszę tych cyferek 🙂
WBC 12,20
LYM 1,73
MON 0,59
NEU 9,72
EOS 0.09
BAS 0.07
LYM% 14,2
MON% 4.8
NEU% 79.7
EOS % 0,8
BAS% 0.6

RBC 3.80-10^12/L
HGB 11.4
HCT 32.25- %
MCV 85
MCH 29.9
MCHC 35.2
RDWc 14.2%

PLT 153
PCT 0.14
MPV 9.3
PDWc 38.8%
Dziwne jakieś, wcześniej robiłam w innym labolatorium.

Agusia, ja też wolę sukienki do kolan, ale u mnie zwyciężył zmysł estetyczny 😉
Teraz się nie opalam i nie chcę pokazywać wszystkim moich bladolicych kończynek.
Poza tym spodziewam się, że pod koniec ciąży nogi zaczną mi puchnąć, a wtedy wolałabym oszczędzić innym takich krajobrazów 😁

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
ann5353 napisał(a):

Hej, rozejrzyj się dobrze po targowiskach. Ja już regularnie kupuję od dwóch tygodni.
Cena co prawda mało zachęcająca (ok 30 zł/kg) ale zachciankę można zaspokoić.
To już mój standardowy zakup co drugi dzień: truskawki i czereśnie 😜

Wczoraj moja szwagierka - też brzuchatka rozglądała się po targu, ale niestety nie było 😞 Muszę jeszcze w centrum poszukać. Ale cena to rzeczywiście nie jest zachęcająca 😞

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Agusia, ja też wolę sukienki do kolan, ale u mnie zwyciężył zmysł estetyczny 😉
Teraz się nie opalam i nie chcę pokazywać wszystkim moich bladolicych kończynek.
Poza tym spodziewam się, że pod koniec ciąży nogi zaczną mi puchnąć, a wtedy wolałabym oszczędzić innym takich krajobrazów 😁

Ja myślę tak samo, dlatego dziś pomykam w długiej turkusowej spódnicy 🙂

• Mamusia
):

Szczerość dzieci bije wszystko na głowę 🤪 🤪 🤪
No cóż tak to chyba już jest, ze my mamy zachwycamy się naszymi mającymi przyjść na świat dziećmi, a właśnie starszaki zaraz nas sprowadzają do poziomu komentując to co naprawdę widzą 🙂 Chodzi tu chyba o niezbyt jeszcze wyrobioną wyobraźnie u takiego cztero- czy pięciolatka. Widzą to co widzą, a nie mogą sobie wyobrazić, ze to naprawdę będzie mały, śliczny dzidziuś 🙂

nie tylko dzieci tak maja...moj tata i tesciowa tez nic nie widza...paluchem pokazuje gdzie nosek oczko raczka itp. to patrza na mnie jak na wariatke i twierdza ze nic nie widza... 😮 😮 fakt ze ostatnie zdjecie mam slabe ale poprzednie sa bardzo wyrazne... 🙃

• Mamusia
mi też ostatnio wymysliła doktor anemie. przypisała witaminke b6 i jakies latwo przyswajalne zelazo.

z tego co sie zorientowalam to bardzo wazne jest zeby miec oko na ta anemie. szwagierka opowiadala mi o kolezance ktorej dzieciątku od razu po porodzie musieli przetaczac krew 😞

• Mamusia
A ja dziś truskaweczki na pierwsze śnaidanko pojadłam, a teraz mam zgagusie od śmietanki 😉
Co do ubrań to ja mam luzik 🙂 Mam jedną ciążową sukienkę dzinsową na wizyty u lekarza,więcej ze względu na leżący tryb życia nie potrzebuję. A w domku chodzę w sukienkach, które kupiłam dawno i nie chodziłam bo nie było okazji,a są odcięte pod biustem i na teraz w sam raz 🙂 Więcej zakupów nie planuję, wolę mojej córeczce coś kupić 🙂

• Mamusia
HCT to inaczej hematokryt. powinien być w granicach 37-47%. przynajmniej u mnie jest tak napisane..

o! znalazłam!

Hematokryt - HCT
(stosunek objętości krwinek do całej objętości krwi)

dzieci do 15 lat: 35–39%,
kobiety: 37–47%,
mężczyźni: 40–51%

Podwyższony wskaźnik występuje w chorobie o nazwie czerwienica i przy odwodnieniu organizmu.
Obniżony wskaźnik sugeruje anemię