Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jejku a tak się martwiłam o megi,super kolejny kawaler styczniowy na świecie 🙂

megi wielkie gratulacje dla Ciebie i Sebastianka

misiamamy ale "włochacz" z Twojej laluni,super 😆
p.s.jak przeżyłaś ściągnięcie szwów?

Justynka Piotruś ślicznusi

Dziewczyny Małgosia ma już 10dni a pępuś jeszcze nie odpadł 🤔

Jestem jestem niestety...;( jeszcze nie urodziłam.

Zacznę od tego,że lekarz zdjął mi krążek i oj trochę nie powiem zabolało...ale kit z tym,razem z nim wyszło sporo wydzieliny brązowej..upławy.

Szyjka ma 1cm,główka malutkiej już bardzo nisko,więc trzeba czekać ,a ile tego nawet lekarz nie powie...

Córcia waży 3,5kg 🤪 matko jedyna....wszystkie inne wymiary książkowe.
Płeć potwierdzona w 500% gdyż rozstawiła nogi i pokazała nam swoje wdzięki haha;-)jak mi się uda to wstawię zdjęcie.

Pobiegałam po Auchan ,lekarz zalecił seks i masowanie sutków 🤪 🙃

Póki co boli mnie podbrzusze,a co z tego będzie tego nikt nie wie..tak więc pozostało mi czekać bo szyjka na prawdę krótka już.

• Mamusia
Kurcze a ja zaczełam sie martwic pepusiem mojego maleństwa, troche dziwny zapach ma. Przemywam wacikami, faktycznie sa do d.. ale nie mam nic innego. Chyba za sama wódka, w sumie to tez alkohol. Ehhh jak byl pielegniaz to powiedzial ze jak jest czerwony doodkola to niedobrze, a Piotrusia ma normalny kolor tylko ten zapach...

Piękne rozkraczenie mojej dziewczynki ,tam gdzie myszka tam potwierdzenie,że różu nie trzeba zamieniać na błękit;-) [img size=320]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/malakaczka.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
No Mycloud - bo już sie martwiłam o Ciebie 😉

No to teraz prysznic i do łożka z mężem 🙂 Ja też swojemu obiecałam seks na przyspieszenie porodu i byliśmy umówieni na noc sylwestrową 🤪 No i była noc sylwestrowa tyle że obeszło się bez sexu 😉 Na porodówce juz nie wypadało:P

• Mamusia
Kupiłam dzis fantastyczny biustonosz do karmienia - bo miałam juz dość tych zwykłych bawełnianych , które po 2 tyg użytkowania przypominaja mi szmate do podłogi. Kupiłam Triumpha( mamabel Preety N) waniliowy, koronkowy - świetnie trzyma biust. A rozmiar, hmmmm...., przypomina mi troche namioty mojej babci :P , 75E - gigant, ale biust w nim wygląda rewelacyjnie! szkoda ze nie robią czarnych 😞

anitek - dziekuje za rady! w sumie to mnie pocieszylas ze na ten refluks jest lekarstwo.

Dzis Ksawciu cały dzien jest marudny i nie spal ciagle wolal o flache a potem zasnal mi na brzuchu i co go odkladalam do lozeczka to byl ryk wiec spal tak ponad 3 godziny - nie kapalismy go dzis bo zal nam bylo go budzic-caly dzien dziecko nie spalo i pol nocy...
Swoj pokarm odstawilam i poki co zjada mi z butli po 100ml co 3 godz [enfamil AR - zageszczony dla dzieci z tendencja do ulewania] i ulal troszeczke tylko rano jak dostal 125 ml i zaraz po jedzeniu wode z glukoza. Tak to nic sie nie dzialo i ładnie odbijal tylko nie mogl zasnac i kupek dzis nie robi 🤢
[wczesniej robil co karmienie-moze tez stad to odwodnienie]
Teraz mnie znowu niepokoi jego gleboko nosowe harczenie i to wlasnie z tego powodu wzywalam dzis karetke w nocy - ale go osluchali, zagladneli do gardla i wszystko ok tylko mam mu nosek czyscic no i mam nadzieje ze to caly czas zalega mu jakas wydzielina z tych wymiocin.
Odciagnelismy dosc sporo fridą, ale caly czas cos tam ma.
Generalnie teraz to sie boje o wszystko a w necie sa takie informacje ze nic siasc tylko i plakac.
A co do pediatry-wybieramy sie prywatnie do kolesia ktory jest tutaj polecany i jest ordynatorem odddzialu dzieciecego w szpitalu w Olkuszu. Juz do niego dzwonilam ale nie mogl przyjsc na wizyte domowa wiec bedziemy musieli pojechac do neigo do gabinetu.
Mamy niby w osrodku zdrowia w koncu fajna lekarke ale ona nie odbiera tel w weekendy i to o dupe rozbic...
Jejku, jestem wykonczona i zdziwiona ze to jednak prawda jesli chodzi o ilosc godzin bez snu jakie czlowiek moze zniesc.

GRATULUJE MEGI!!! trzymam mocno kciuki za szybki powrot do zdrowia!!!

trzymajscie sie kochane!

papa

• Mamusia
Hej dziewczynki.

My po bardzo ciężkiej nocce 😞 Lenka się nam pochorowała. Ma okropny katar i troszkę kaszle. A katar u takiego maleństwa to wiecie ze nie błaha sprawa. Bidulce tak furczy w nosku, nie moze przez to ssac piersi bo sie dusi no i w ogóle jest rozdrażniona. Odciągamy jej wydzielinę aspiratorem - żółty lepki katar, bleee. Skąd to cholerstwo sie przyplątało. Może w czwartek jak bylismy w tej przychodni to cos złapała?? Sama nie wiem 😞 Na szczęście nasza pni doktro odebrała telefon mimo niedzielnego poranka, dała wskazówki co robić a przyjedzie do nas ok 15-tej. Mam jej nawilżać nosek Sterimarem baby i odciągać wydzielinkę aspiratorem a ponadto podac jej 1 ml Drosetuxu. Własnie mąż pojechał w te pędy do apteki. Amoj aniołeczek grzecznie leży na podusi i czeka na leki. Jaka ona dzielna mimo takiego dyskomfortu w nosku. moja mała dzielna ksiezniczka!!!

• Mamusia
Dzień dobry,
o ja dzisiaj pierwsza? No tak niedziela, wszystkie w łóżeczkach się wylegujecie 😉

Na brzuszku 40tc 🙂

Wczoraj wieczorem przeżyłam wielkie wydarzenie, dla Was to juz normalne, ale u mnie pierwszy raz! pojawiła sie wydzielina z sutka 🤪 A tak sie bałam że nie będę miała pokarmu, jednak matka natura jest wielka. I nawet nic nie masowałam, poprostu sama mimowolnie wypłyneła, potem nacisnęłam dla sprawdzenia czy aby mi sie nie wydaje i było tego jeszcze więcej, na co mąż mi dał opieprz i mówi że mam nie drażnić piersi, to będzie córci zadanie :laugh:

Mycloud trzymam kciuki żebyś dostała już tych nieprzyjemnych, choć długo wyczekiwanych skurczy 😉 skoro masz szyjkę macicy tylko na 1cm to juz jej wiele nie brakuje, na Twoim miejscu jak najwięcej bym sie ruszała 🙂
Swoją drogą ciekawe jak tam moja szyjka, do terminu porodu nie będę miała już żadnych badań, dopiero po 23.01. gdyby nic sie jeszcze nie działo mam sie zgłosić. A to jeszcze cały tydzień...

Witam Was Mamusie 🙂
MyCloud ja tez juz tak zagladalam gdzie jestes :P
najwazniejsze ze juz jestes po "zabiegu" i teraz powinno pojsc szybciutko 🙂
tak wlasnie piszesz o szyjce 1cm u Nas jedna Mamusia ma scigany szew 22stycznia a jej szyjka jest od 2-4mm! masakra...Moze tez bedzie styczniowa Mamusia bo wszystko na to wskazuje 🙂
Justynka ja mam butelke spirytusu wiec chetnie uzycze 🙂 mam flaszeczke 0.3l a pic nie zamierzam 😉
Jagoda najwaznijesze to trafic do dobrego pediatry! Kolezanka poszla do jakies pindy a ta jej tam wmawia ze ona cos wymysla i ze dziecko glodne itd. A Mala na koncu po 3tyg to juz wogole jesc nie chciala wszystko jej lecialo bokami plakala jak lezala i zasypiala tylko na rekach bo jak tylko ja kumpela kladla to odrazu byl ryk 😞 i pojechala do pediatry ale babka jest tez alergologiem i wlasnie stwierdzila refluks i do tego skaze bialkowa.A biedna plakala jak sie ja kladlo bo to wszystko jej sie cofalo do przelyku i piekło 😞 I na refluks dostala leki i pomagaja a lepiej bylo juz na drugi dzien po podaniu lekow. Zadzwonie do Niej pozniej i zapytam jakie leki Lenka dostala bo teraz nie jestem pewna czy nie spia bo u Nas 9ta 🙂

• Mamusia
Oj Lenka bidulka, kruszynka ma dopiero 16 dni, a już choróbsko ją atakuje 😠 Pinacolada możesz miec rację co do przychodni, w takich miejscach publicznych zawsze jest pełno bakterii w powietrzu, a takiemu dzieciatku przecież tak niewiele trzeba.

Witam po ciężkiej nocce..

Ruszam się ruszam ,ale ledwo..dziewczyny bóle w pochwie i nacisk na odbyt jakie miałam mając pessar to było nic,teraz ponieważ główka już strasznie nisko tak mnie boli pochwa i odbyt jakby mi rozerwać miało zaraz...ból promieniuje mi na całe nogi,więc jak mnie maż wczoraj zobaczył jak ja się poruszam po domu tzn.ciągnę nogę za nogę po prostu kuleję to chyba mu się odechciało zaciągania mnie do łóżka haha.A poważnie noc tragiczna,brzuch twardy jak kamień cały czas.Nie wiem ile to potrwa,ale chyba nie długo bo na porodówkę zajadę na wózku.

No to widzę ,że każda z nas miała ciekawą noc i same kłopoty 😞 niestety w przychodni same wirusy,a ja jeszcze jutro muszę do niej jechać ,lekarz zalecił ,żebym jednak zrobiła jeszcze mocz i morfologię.Kostki mam spuchnięte,ale ciśnienie w normie tyle dobrego.

Gunia albo Dusia czy wy miałyście usg jakoś ostatnio?

Pytam bo chciałam sobie porównać mniej więcej wymiary dzieci.

Gunia ja nie bede rozrabiac. Mi pediatra mowil ze moge 95%uzywac poprostu szybciej zasusza i zakraplac zakraplaczem dookola. wiec tak mam zamiar robic 🙂
Pinacolada biedne to Wasze Dziecuszko 😞 😞 😞 😞 😞 ja wlasnie tez sie tego obawiam bo z takim malym dzieckiem jechac do lekarza a tam tylu chroych 😞
MyCloud biedaczko jeszcze troszke i Corcia bedzie z Wami 🙂

• Mamusia
Mycloud ja ostatnie USG miałam 28 grudnia i to była moja ostatnia wizyta, nawet nie dostałam wydruku bo został wpięty do mojej karty, żeby udokumentować wizytę w 37tc. W każdym razie mała miała już ponad 3kg, więc gina mówiła że pewnie dobije co najmniej do 3,5 🤪 Wymiary wtedy były na 37tc i parę dni w zależności od częsci ciała. Tylko głowka odbiegała od normy, bo była większa na 38tci2dni. Więcej już nie pamiętam.
Dusia była niedawno, ale nie wiem czy miała USG.

Jagoda wlasnie sie dodzwonilam do kolezanki i jej Lenka ma Gaviscon infant to sa saszetki i jedna saszetke dzieli na 3czesci i dodaje do kazdego jedzenia. I do tego ma tez Debridat. a wlasnie Debridat uzywa tez Pinacolada choc w przypadku jej Dziecuszka to na kolki. Ale Debridat dziala doslownie na caly uklad pokarmowy wliczajac w to refluks zoladkowo-jelitowy.
Gaviscon jest bez recepty a Debridat tylko na recepte. Choc i tak najpierw idziesz do lekarza. No ale mam nadzieje ze to sie okaze tylko takim chwilowym zaburzeniem ze strony ukladu pokarmowego i leki pomoga 🙂
Trzymam kciuki i duzo zdrowka zycze dla calej Waszej Trojki!!!!

• Mamusia
hejka mamy i brzuchatki 🙂 Ja dalej 2 w 1 😞 No dziś 17.01 mogłoby się coś ruszyć wreszcie.Też mam taki ból jakby w pochwie i trochę wyżej 😞 mały jest wysoko bo czuje go pod piersiami zaraz 🙂 więc chyba prędko nie urodze 😞

Oj biedna Lenusia już choróbsko ją złapało..Dużo zdrówka życze dla małej i niech wraca do zdrowia 🙂

Dusia wózek - PORAŻKA naprawde strasznie duży, niewygodny, ciężki..Odradzam firme Kunert ma beznadziejne wózki.
Teraz zastanawiam się nad wózkiem VAJPER 🙂

A my dziś 40 tydzień 🤪 🤪

• Mamusia
Ja jutro mam wizyte u Gina.Najlepiej by było jakbym dziś urodziła.Nie musiałabym mu dawać 100 PLN za badanie na fotelu + ciśnienie i waga 🤨 Już pewnie by mi nawet nie zrobił USG tylko powiedziałby że po 24 stycznia jak nie urodze to do szpitala i tyle 🤢 i do widzenia ..