Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Sandroos - widzę, ze fajna komisja Ci się szykuje na obronie 🙂 Nie bój się, to tylko formalność, obronisz się na 100% 🙂

A mi jak Grzesiu z rana nie kopnie to też się zamartwiam. Mąż za to uspokaja, żebym nie panikowała i dała mu pospać :P Zresztą, póki co nie mam kopniaków od Grzesia w nocy. Zwykle pokopie mi żebra gdzieś do północy, a potem to dopiero koło 7-8 z rana daje o sobie znać. Oby tak przesypiał całą noc jak się urodzi 🙂

a czy wyczułyście u swoich dzieciaczków czkawkę? Ja co jakiś czas czuję jak delikatnie w brzuchu coś rytmicznie puka, ok 5 minut i przestaje 🙂 wyczytałam, że właśnie teraz maluchy ćwiczą oddychanie i może się im przydarzyć czkawka

• Mamusia
Kasiu mi się wydaje, że moja bardzo często ma czkawkę...właśnie tak jak piszesz rytmicznie coś podskakuje w brzuszku...tyle, że u mnie tak co 30 sekund...czasami aż się denerwuje czy to normalne...

Aguś pokoik który remontowaliśmy jest dla całej naszej trójeczki jak będziemy przyjeżdżać do Teściowej 🙂 W tej miejscowości mieszkają też moi rodzice więc na pewno będziemy tam często jeździć z Małą 🙂

Sandra...zazdroszczę Ci tych wakacji...też chętnie bym się gdzieś wybrała, ale wolę nie ryzyk9ować bo ostatnio mam często jakieś dziwne dolegliwości.

Dziewczyny czy Was też tak boli podbrzusze jakbyście miały okres?? MNie dzisiaj tak złapało, że po raz kolejny się przestraszyłam i do tego twardnienie brzuszka co 2 minuty...tyle, że jak sobie usiadłam to przechodziły, ale jak chodziłam to znowu je miałam, a nie miałam możliwości położenia się, bo złapało mnie to w Ikea 🙂

• Mamusia
Marta - ja nie mam takich bóli w podbrzuszu jak na okres, może to dlatego, że jak dostawałam okres, zawsze łupało mnie w krzyżu i takie głównie bóle miałam.
a co do twardnienia: jedyne co, to głównie albo prawa albo lewa strona brzucha mi twardnieje, i czuję wtedy , jakby mały naprężył się pleckami. Trwa to krótko, minutkę, albo dwie 🙂

• Mamusia
Marta to sa wlasnie takie skurcze przepowiadajace, nasze macice przygotowuja sie do porodu w ten sposob 🙂wiem bo mam je od dluzszego czasu i wyczytalam ze to TO 😁 takze nie martw sie
Ide jutro na 9.00 na KTG zobaczymy co sie dzieje 😁 😁

No dziewczynki ja tylko na chwilkę, bo właśnie takie dokuczliwe skurcze mam przechodzące na plecy z tyłu. Teściowa mnie nastraszyła jeszcze dodatko wo dzisiaj, że już mocno mi opadł brzuch i że pewnie nie więcej mi zostało jak 2 tygodnie do porodu. Już nikogo nie słucham bo obłędu mozna dostać, każdy coś o jakimś feralnym i ciężkim porodzie mi opowiada, a jak to u niego było ciężko i wogóle, więc już wolę z nikim kogo spotykam nie rozmawiać na temat porodów... 😉

Martuś mój Kacper ma czkawkę tak 3-4 razy dziennie najczęściej jak zjem cos aromatycznego lub slodkiego. Dzieci podobno wtedy połykają bardziej łapczywie płyn owodniowy, bo z tego co jemy zapachy potrafią przenikać do wód płodowych, które nasze pociechy na codzień połykają. 🙂 Fajne uczucie 🙂

Mam takie dziwne uczucie jakby mały na dole niezwykle silnie naciskał i ten ból promieniuje mi od odłu brzucha do pleców tak jak napisałam i kurcze zaczyna być to trochę dokuczliwe. Częściej zaczęłam się obserwować, żeby czegoś teraz nie przeoczyć bo czuję od jakiegoś tygodnia zmiany w samopoczuciu.

Goshe i Agniesia, mój mąż mówi dokładnie to samo jak próbuję trochę Kacpra w brzuchu pobudzić. Stwierdza żebym mu syna nie niepokoiła i dała pospać 😉

• Mamusia
Ja jakoś staram się nie myśleć o porodzie i o tym bólu, ale od kilku dni jestem jakaś niespokojna przez to co się dzieje z moim organizmem.

Tak jak piszesz Asiu dla mnie też te twardnienia są bardzo dokuczliwe i tak samo staram się je obserwować. Mój mąż mnie uspokaja, bo wyczytał w necie, że to macica się szykuje do porodu....wczoraj miałam je dosłownie przez większość dnia i troszkę się denerwowałam. że troszkę za wcześniej aby mała wyszła z brzuszka. Teraz coś nie mogę spać chociaż normalnie jestem śpiochem i budzę się ok 10:30, a dzisiaj już o 7:30.

• Mamusia
A co do czkawki - jeśli to rzeczywiście ma moje Maleństwo - to najczęściej po brzoskwiniach lub nektarynkach tak w brzuszku podskakuje 🙂

Gosiu obowiązkowo daj znać jak na KTG 🙂 Ja jeszcze nie miałam tego robionego...jestem ciekawa czy będę miała.

• Mamusia
Ja równiez mam problemy ze snem:/ A chciałabym teraz nadrobić bo po porodzie nie bedzie raczej szans na przespanie calej nocy 😁

Narazie nie mam żadnych skurczy,nic co by wskazywało na bliski poród-tylko apetyt mi nie maleje 😁

Jak tam wasza waga?Bo ja się zatrzymałam na 15 kg na plusie 🙂

• Mamusia
Martuś tak jak piszą dziewczynki te bóle i twardnienie brzuszka to skurcze przepowiadające. Ja tez je mam i nawet wczoraj jak wracałam od siostrzeńca ze szpitala to nie mogłam dojść do domu bo tak mnie bolało. Aha NIUNIEK jest w domku 🤪 - musiałam się pochwalić 😉
Mój teżmiewa czkaweczkę a wtedy fajnie brzusio podkskuje razem z nim 😉Ale zza często jej nie ma bo raz na pare dni... już dzisiaj miał więc mam nadzieję że się już dzisiaj nie bedzie z nią męczył 😉
Asiu mi też już niejedna osoba mówiła że mam sięspodziewać porodu przed terminem bo mam bardzo opadnięty brzusio na dół no i te skurcze- niby wystepuja do 2 tygodni przed porodem ale z tego co wiem to niektóre dziewczynki mają dłużej 😉
Gosiu nie przejmuj sie wyprawka bo ja dopiero teraz aczynam kupywac rzeczy do szpitala. wstyd sie przyznac ale ja nawet jeszcze proszku nie mam kupionego dla małego ale to dlatego że wszystkie ciuszki mam po Sebastianku a jak coś jest nowego to siostrze podrzucam i ona pierze razem z jego ciuszkami 😉
Sandroos widze że jestes tak ambitna jak ja... ☺️ ja tak samo wybrałam bardzo tudny temat na magisterkę i zaczynam tego żałować... 🤨 ale na pewno zdasz 😉 raczej t było by chamskie jakby kobiete w ciąży oblali 😉

• Mamusia
Elesia co do wagi to ja wole nie sprawdzać ale tak samo jak ty nie mam apetytu.
Zapomniałam napisać o wadomościach od Asnet a więc już nadrabiam 😉
A więc Gosiu zastanów się czy chcesz rodzić w tym szpitalu.Niestey Asnet nie jest zadowolona ponieważ nie ma pokarmu a jak mała płacze to to babki wogóle nie interesuje tylko ma ja uspokoic. Kurcze ona dopiero się uczy, nie mówiąc o ranach nie dość że po cc to jeszcze po naturalnym i ją wszystko rwie. A najbardziej mnie wkurwi...o to że małej nawet nie zmienią pieluszki i tak długo leżała zkupką że aż kupka zdąrzyła zaschnąć 😠 😠 😠 Asnet niestety ażz tego wszystkiego już się popłakała bo nie mogła już wytrzymac i wcale jej się nie dziwię 😞 Jak dobrze napisała i jak tu nie wpaść depresję poporodową. Ale na szczeście może jutro dostaną wypis pod warunkiem że z malutka bedzie wszystko dobrze. Mam nadzieję, że już niedlugo nas odwiedzi i że nie bedzie musiała dłużej znosić tych bab. A najbardziej przeraza mnie to że właśnie kobiety tak się zachouja w stosunku do kobiet. Niby powinny ozumiec a tu taka znieczulica... 😞

• Mamusia
Hej Dziewczyny 🙂
Elasia - ja póki co tez żadnych bolesnych objawów nie mam na poród. Ostatnio mierzyłam się w obwodzie brzuszka, i ten odziwo stoi, zatrzymał się na 109 cm 🤨

a jeszcze co do brzucha, chyba mi trochę opadł, bo jak siedzę to mogę policzyć sobie 2 żebra a kiedyś nie było to możliwe :P

dzisiaj chyba pojadę z mężem kupić parę rzeczy do kuchni. W końcu zabraliśmy się za to by u siebie zrobić kącik do gotowania no i trzeba kupić chlebak, deskę do krojenia i takie tam drobnostki. Ciesze się, że jak już Grzesiu będzie, to w nocy nie będę musiała latać o teściowej do kuchni, tylko już będę mogła rządzić się u siebie 🙂

• Mamusia
Agniesia, a Asnet nie ma cały czas przy sobie Moniczki? Pisałaś, że nie zmieniają malej pieluszki, to kurcze powiesić tylko takie kobiety ;/ odparzy sobie dziecko tyłeczek a potem Asnet będzie miała problemy by doprowadzić skórkę do porządku 😞
U mnie w szpitalu mówili, że dziecko będę miała cały czas przy sobie i mam nadzieje, że słowa dotrzymają..

• Mamusia
Nio to po strachu... W sumie na 4,5 🙂 zem sie tak zdenerwowa ze koniec 🙂)
Ale, wiem ze nie bede miec problemu z doproszeniem sie o ZZO, choc bym chciala ogolnie tego uniknac, bo bronilam sie w katedrze anastezjlogii 🙂) i profesor nakazal dzwonic do niego 🙂))

• Mamusia
Agniesia teraz to mnie przestraszylas tym co napisalas o Asnet... 🤨 🤨 jakie szm...ty z tych poloznych ja piernicze!!!!!jak mozna tak malenstwo zaniedbywac!!!mi lekarz powiedzial jak sie pytalam o szpital ze jak sie trafi na dobra polozna to w kazdym szpitalu bedzie dobrze..takze to slepy los ehh kurcze szkoda ze nie ma pokarmu biedna Asnet 🤨
oj Aga to dobrze ze Sebus juz w domku 😁 super 😁 😁
Co do czkawki to moj maly tez raz na pare dni ja ma heh ale mi sie jakos wydaje ze to meczy dziecko 🥴
Sandroos uuuuuu 4,5 😁 😁 gratuluje 😁
Kasia udanych zakupkow zycze 🙂u mnie obwod brzuszka sie zmniejszyl przez osuniecie sie brzuszka 🙂
Elasia Ty mnie nie doluj ta waga ja nadal stoje w miejscu oj tzn 200g przytylam od czwartku:/:/

Aj wlasnie zapomnialam prawie 🙂bylam na tym KTG (az 20 min z tym lezalam 🙂) i mam lekkie skurcze ale bez nerwow to jeszcze nie czas tak mowi polozna 😁 hehe a tetno w normie 😁 😁

• Mamusia
no sandroos to gratuluję 🤪
kasiu z z tego co wiem to mała na początku była w inkubatorze bo była niedotleniona a teraz nie wiem jak tam- czy dalej leży w inkubatorze czy przy ASnet. Ale w każdym razie moim zdaniem nie powinno być tak że mała płacze, Asnet się denerwuje że nie ma pokarmu a babka do niej jeszcze ze ma ja uspokoic. A z ta upka to miom zdaniem wogole przegiecie...
goshe to moze za 2 tygodnie powitamy Oliwierka???

• Mamusia
Sandroos
Gratuluję 🙂

Kasiu
Mnie zawsze sprawia radość kupna nowej rzeczy do domu, czasem nawet większą niż miałabym sobie coś kupić...

Martusiu
Chyba już wszystkie nas dopadły ostatnie dolegliwości ciąży 🙂
W końcu to końcóweczka...

Gosiu
Spokojnie z tą wagą, zobaczysz wszysto będzie dobrze, dziecko napewno będzie zdrowe i wagowo też wszystko będzie dobrze 🙂

Mnie niestety kilogramy z tygodnia na tydzień przybywają, a tak się cieszyłam, że nie przybyło ich zbyt wiele, a teraz kilo na tydzień, mam nadzieję że wrócę do swojej wagi, bo nie chciałabym być wielorybkiem. Źle się czuję jak patrzę na siebie, aż moja mamcia mówi mi że przesadzam...

• Mamusia
Powiedzialam mojemu M o tym co sie dzieje w tym szpitalu a on tak sie wkurzyl ze szok mowi ze jakby jego syna tak zaniedbali to nie ręczyłby za siebie 😉 i dobrze!
Trzymajcie kciuki na 15.30 idziemy gladac mieszkanko(bardzo nam na nim zalezy 😁)

Sandros Ty to tez masz z ta waga 😁 ale jak wszystko okej to tylko pozazdroscic 😁 😁 😁

• Mamusia
Gosiaku
Na mnie możesz liczyć bo 2 lata temu mieliśmy podobną sytuację, tylko tyle że my mieliśmy jużzapewnione że miezkanie które wynajmowaliśmy będzie sprzedane za 2 miechy i jesteśmy pierwszymi którzy są w kolejce, byliśmy szczęśliwi i pewni że to już nasze, no ale cóż babeczka nas wysterowała... Więc rozumiem Cię i zdaję sobię sprawę jakie to dla Was ważne zwłaszcza w takiej sytuacji jakiej się teraz znajdujecie.
Będę mocno trzymała za Was kciuki 🙂

Dorcia,

Goshe ma rację,
Napisz na nk do nas maila z numerem 🙂
My wymieniłyśmy się z Paulą, Gosią i Agniesią. Jakby coś to nie będziemy przecież miały dostępu do net-u a fajnie by było wiedzieć co się dzieje u każdej 🙂

😘