Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Grupe krwi powinni Ci zbadac lekarze odrazu na pierwszej wizycie lacznie z szeregiem innych badan krwi i moczu.Tatusia nie badali bo i po co? jesli Mamusia ma rh- wtedy potecjalnie moze wystapic konflikt i to nie ma znaczenia czy Tato ma rh- czy rh+ z racji tego ze dziecko moze odziedziczyc grupe krwi nawet po dziadkach tak bylo w moim przypadku. Moi rodzice maja oboje rh+ a ja mam rh- po dziadku moim 🙂
Co do cycuszkow to sie zrobily wieksze 🤪 teraz mam 80C i to juz jest takie malawe :P a mialam 75b 🙂
ale to akurat fajnie mozna sie nacieszyc wiekszymi 🙂
co do kreski to jest to wynik hormonow 🙂 mi np. jak narazie sciemnialy wlosy na brzuchu i tak wyglada jakby bylo ich wiecej :P
Co do plamienia i ciazy zagrozonej to ja mam zakaz sexu no i oczywiscie nic nie mam zamiaru kombinowac :P Dziecko najwazniejsze 🙂

• Mamusia
Ja jeszcze się mieszczę w dwa swoje stare biustonosze (po małym zabiegu wyciągnięcia wkładek powiększających 😉
Ale generalnie też przeskoczyłam na 80C 🙂 Ale z doświadczenia moich sióstr wiem, że nie powinnam się łudzić, że już takie zostaną 😉

A co do grupy krwi to rutynowo się robi przy pierwszej ciąży. Mój mąż często oddaje krew więc swoją grupę zna a wyobraźcie sobie, że ja sobie zbadałam grupę krwi dopiero przed ciążą (mąż mi kazał zrobić wszystkie badania zanim zaczniemy się starać o dzidzię - przewrażliwiony 😉 )
No i się okazało, że mam grupę A-. Myślałam, że to pomyłka bo u mnie w rodzinie jest tylko A+ lub 0+ no ale okazało się, że tak może się zdarzyć. Ale konfliktu nie mamy bo mąż ma tak samo A- 🙂

Nikos Ty juz czujesz ruchy a ja jeszcze nie 😞 😞 😞 a szkoda bo juz wyczekuje kazdego dnia 🙂
aby takie bulgotanie w brzuszku :P
kupilam sobie wczoraj detektor tetna plodu 🙂 juz do mnie idzie 🙂 wiec mysle ze na przyszly tydzien bede sluchac Malenstwa 🙂

• Mamusia
hehe cycochy większe i bardzo wrażliwe,skóra na brzuniu zaczyna swędzieć więc się zaczyna rozciągać,smarowidła poszły w ruch,mam trochę rozstepów po pierwszej ciąży i tyle mi wystarczy 😉
Mi włosy nie ściemniały ale za to szybko rosną...szczególnie na nogach,czytałam w jakichś zaboboniastych artykułach ,ze to na chłopaka 🙂)))))))))

Anitek jak pierwsze ruchy poczułam w 15 tygodniu 🙂))) pózniej pojawiały się co kilka dni takie delikatne a teraz juz wyraźne są,nawet w tej chwili czuję mojego kochanego pysiulka (marze o synusiu)

• Mamusia
qur.a! no i zaufaj tu lekarzowi. Wczoraj poszłam do innego (uraz brzucha musiałam na szybko sprawdzić) i okazało się że: 1. nie miałam usg genetycznego bo to co niby takie było było zrobione za wcześnie i g.... dało (ale na szczęście wszystko ok) 2. nie wiem co z ta grupą 3. lekarka kazała mi koniecznie brać nospę i leżeć leżec lezeć i zdziwiła się że cały czas tak nie było (mam bóle podbrzusza - poprzednia mówiła ze to normalne)

ciekawe o czym jeszcze nie wiem :/ ale jesem zła ale w sumie powinnam byc chyba na siebie że w tak waznej sprawie nie sprawdzałam, nie dopytywałam się itd tylko ślepo zaufałam wrr

bogu dzięki wszystko ok

No ja mam rh- i nikt mnie o Tatusia nie pytal nawet...lekarz powiedzial ze jesli mama ma rh- to wtedy trzeba uwazac na konflikt. Szczerze powiedziawszy nie czytalam nic o tym a ta informacje mam od lekarza.

• Mamusia
aaana martwisz się, bo nie znasz swojej grupy krwi?
Teraz to nie problem bo chyba nawet wystarczy przed samym porodem to wiedzieć i wtedy przy porodzie podają przeciwciała. Tak czy inaczej konflikt to nic groźnego dzisiaj.
Teraz odpoczywaj jak Ci lekarka kazała a jak się lepiej poczujesz to zrobisz badania.

dudasia napisał:
Mój mąż to się nawet śmiał, że jak dziecko będzie miało grupę krwi inną niż A- albo 0- to będzie wiedział, że to nie jego no i że mam się mieć na baczności 😉

Dudasia nie wiem czy wiesz ale z kombinacji A i 0 moze wyjsc A,B,0 lub AB :p ale z tym rh to dziwnie tak bo przeciez gdyby Moj mial rh- to nie byloby afery! ale oni tego nie sprawdzili oczywiscie aby my sami wiemy ze Tatus ma rh+. Dziwni Ci lekarze sa....
A Ty daj lepiej daj Mezowi do przeczytania artykul o grupie krwi zanim zrobi afere :P
Aaana to nie jest normalne ze caly czas brzuch boli ja tak mialam i sie meczylam. zmienilam lekarza i odrazu nospa + magnez! bo to moga byc skurcze ktore oczywiscie sa grozne! ach Ci lekarze! co do grupy krwi to tak jak mowi w moim przypadku sprawdzili tylko moja.

• Mamusia
anitek - ja tez zaczęłam brać od wczoraj nospę i czuję się jak nowo narodzona! w końcu przestał mnie boleć brzuch! lekarka mi tłumaczyła zr taki ból długotrwały (nie kłucie - bo to owszem jest normalne podczas rozciągania)to permanentny skórcz mięsni gładkich (macicy) których nie odczuwa się jako skórcz tylko właśnie ciągły ból - a to może prowadzić do poronienia dlatego trzeba te mięsnie rozluźnić
tak więc nospa i jest super!

• Mamusia
anitek ale my oboje mamy A- więc dziecko musi mieć A- lub 0- 🙂

A co do lekarzy... może stosują politykę nieufności.. że matka nie jest w stanie na 100% stwierdzić albo się boi przyznać kto jest ojcem dziecka 🙂 Czyli zakładają, że potencjalnie może być konflikt choć mąż ma Rh- 😉)

Nikos moi rodzice maja oboje rh+ a ja mam rh- :p
czyli jak widac to tak nie jest :P
wlasnie przeczytalam artykul i jest napisane ze gdy rodzice maja oboje rh- to wtedy dziecko na 100% nie bedzie mialo rh+ bo nie ma przeciwcial. nastomiast w przypadku rh+ niestety dziecko moze odziedziczyc rh po przodkach.
Dudasia nie uwazam ze to dobre ze nie zna grupy krwi. Z tego co wiem w Polsce juz jest stosowana ta metoda podawania przeciwcial w pierwszej ciazy. np. mi w szpitlu (mieszkam w Irlandii) powiedzieli ze gdy bede miala jakis wypadek, upadek albo plamienia mam natychmiast przyjechac do szpitala na podanie antycial...bo w pierwszej ciazy wystapienie konfliktu to rzadkosc ale wystepuje. Wiec wprowadzili taka metode podawania antycial podczas ciazy. Ja pierwsza dawke dostalam 19sierpnia(bo mialam plamienia) i nastepna mam za 3miesiace. Rozmawialam z moim ginem z Polski i on mowil ze ta metoda jest popularna na zachodzie i ze on tez ja zaczal stosowac bo to jest tzw. profilaktyka ktora jest bezpieczna w 100% dla matki i plodu a zapobiega wlasnie tym rzadkim wystepowaniem konfliktu w pierwszej ciazy. Jak dla mnie to powinnas isc zbadac grupe krwi i wspomniec lekarzowi o tym ze czytalas o takiej metodzie.

• Mamusia
dzien dobry 🙂)

Juz jestem w Polsce 🙂) i zaraz po przylocie zamiast się rozpakować, to ja mierzyłam ile farby na malowanie muszę kupić 🙂) Teraz w ramach odpoczynku nadrabiam zaległości na forum 🙂
A jutro wizyta i USG- chcę już wiedziec kto to będzie!! 🙂)
Co do kreski na brzuchy to ja jeszcze nie mam,a mam raczej ciemną karnację i brzuch mi sporo poszedł do przodu, ale waga od 2 m-cy stoi w miejscu, ściąga mi z reszty ciała ( czuję nawet po pierścionkach, że mi palce schudły 🙂)
Pozdrawiam !

Dudasia masz racje z ta grupa krwi w Twoim przypadku :P A i 0 daje tylko A lub 0 ale ja oczywiscie sie zakrecilam :P:P:P
Musze Mojemu tabelke pokazac :P [img size=351]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/tabela.GIF" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
anitek tu masz rację. Nie wzięłam pod uwagę tej ekstremalnej sytuacji, że jest jakiś krwotok wewnętrzny gdzie może dojść do zmieszania krwi matki i dziecka.
W normalnych warunkach to dopiero przy porodzie dochodzi do takiej sytuacji. A i tak pierwszemu dziecku nic nie grozi tylko problem jest z kolejną ciążą jeżeli nie podano przeciwciał.
aaana pisała, że już czuje się lepiej więc pewnie pobiegnie zbadać grupę krwi jak najszybciej 🙂

Jeśli okaże się, że przyszła mama ma grupę krwi Rh-, a przyszły tata Rh+, wdraża się działania profilaktyczne polegające na podaniu immunoglobuliny Rh matce między 28 a 29 tygodniem ciąży. Jeśli okaże się że dziecko ma dodatni czynnik Rh, immunoglobulina zostaje powtórnie podana w ciągu 72 godzin od porodu. Podaje się ją profilaktycznie w każdej sytuacji gdy krew płodu może się zmieszać z krwią matki, czyli przy porodzie, w wypadku poronienia, ciąży pozamacicznej, biopsji kosmków łożyska, punkcji owodni.
Podanie immunoglobuliny pozwala na usunięcie z krwiobiegu kobiety wszystkich Rh-dodatnich erytrocytów płodu, co z kolei zapobiega wytwarzaniu przez matkę przeciwciał Rh.
Mi podali ja w 14stym tygodniu z racji tego ze mialam plamienia a immunoglobulina nie dziala jesli w organizmie matki zaszedl proces wytwarzania sie przeciwcial.

Dudasia mi sie to w glowie nie miesci ze Aaanie grupy krwi nie zbadali...to jakies dziwne jest. przeciez szczegolowe badanie krwi wykonuje sie odrazu na pierwszej wizycie nawet wszedzie o tym jest napisane...Aaana Ty moze lekarza powinnas zmienic :P

Dodi sliczna ta fryzurka bardzo Ci ladnie 🙂 nawet mysle ze lepiej niz w tych co masz na foci na aviatorze 🙂 supppper 🙂
a wiesz co Ty wygladasz jak moja kolezanka...normalnie az wstrzymalam oddech ale mysle to nie moze byc Gosia :P
hehehe
niezle