Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
dziewczynki, które pracują lub są na zwolnieniu, mam pytanko - czy macie ubezpieczenie grupowe w pracy? jeśli tak, to czy przysługuje Wam świadczenie z tytułu urodzenia dziecka? jeśli tam - to w jakiej firmie? 😉

wiem, że już niestety jest za późno, bo okres karencji trwa 9 miesięcy, ale z tego co się orientuję - to jest lepsza kasa niż becikowe 😁 aaa no i dostaje ją i ojciec i matka

• Mamusia
Właśnie ponadrabiałam zaległości w czytaniu.
Yenefer witam na forum
i po kolei seria gratulacji:
Zania - tytułu magistra
Paula-jot - super wygranej
Cherry - dobrych wieści o zdrowiu brata
Aaagata - córeczki
Jadwiga-roza - synka

Shelby z tymi wózkami bez skrętnych kółek to jest róznie - bo ja wózki dla córek mialam bez skrętnych kółek i prowadziło się je miękko i łatwo a sąsiadka miała wózek niby tego samego typu co ja a był masakryczny nawet na prostej się go ciężko pchało nie wspominając o zakrętach - dzięki temu "pozbyłam" się jednego wózka bo kupiła go odemnie.

U mnie w rodzinie też są dwa maluchy z jednego rocznika - kuzynka urodzila w kwietniu.

• Mamusia
kukunari napisał(a):
wow wlasnie doczytalam, ze grono brzuchatych magistrow nam sie powieksza 🤪
zania - gratki!!!
No to jak to jest w tej tabelce??? wiecej dziewczynek czy chlopcow nam sie urodzi??? 😉
Ja choc wiedziec nie chce to mam przeczucie, ze bedzie dziewuszka- pytac sie nie bede ale moze podejrze co te moje malenstwo ma miedzy nogami na dzisiejszym USG 😉

Ja tez mam dzisiaj USG, w ubieglym tygodniu bylam na 4D prywatnie w Polsce i bedzie IZA-dziewczynka, dzis tylko potwierdze w angielskim szpitalu

• Mamusia
Paula ja mam nadżerkę i Pani doktór mnie zawsze uprzedzała, że po stosunku plamienia mogą wystąpić. Mi nie przeszła od dawna, tylko zmalała.

Mi onkolog mówi, że ciąża jest wspaniałym lekarstwem na moje piersi z tendencją do rożnych zmian. Jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli będę mogła karmić ( co wcale nie jest pewne ze względu na ostatnią interwencję chirurgiczną w grudniu), to mogę pozbyć się wszystkich zmian. Oby 🙂))

Ja lecę robić obiadek kurczaka w sosie curry z warzywami.

Paula jak wrócisz koniecznie napisz o tym ubezpieczeniu. Ja myślałam, żeby się tak czy siak ubezpieczyć, a możemy na tym skorzystać. Tylko trzeba doczytać wszystko drobnym druczkiem.

Zania gratuluję tytułu magistra!
Aaagatko cieszę się że Kraków Wam się spodobał i gratuluję córci! Mia7 Tobie równiez gratuluję dziewczynki!
Paula_jot świetne to autko.
Kukunari strasznie spodobały mi się takie paseczkowe rzeczy jak pokazywałaś wózek. Pomyślałam żeby taki kolorowy pokoik urządzić Maleństwu więc jak znajdziesz coś sliczenego w paseczki i możesz się podzielić linkiem to będę wdzięczna. Nie przesiaduję długo w szperaniu po necie za dziecięcymi rzeczami, ale dziś koleżanka mi przypomniała o pieluchach wielorazowych czytałam kiedyś o nich http://www.ekorodzice.pl/pieluszki-wielorazowe-jakie-wybrac,40,433,598.html co o tym myślicie?

A co do imion to rzeczywiście z dziewczynkami jest tak że zmieniają nazwiska. Wyobrażacie sobie połączenia typu Laura Wiadro? Ogólnie przyjęłam zasadę że to imię musi być odpowiednie dla małego dziecka, nastolatka i osoby dorosłej czy starszej, więc nie ekspetrymentuje z imionami typu Anicet. Imię Martynka jest śliczne i na początku myślałam że takie wybierzemy, ale nie współgra z nazwiskiem.

• Mamusia
Ja myślę, że dla niemowlaka, który potrafi robić kupkę pięć razy dziennie takie pieluszki nie są dobrym pomysłem. Ale to moje zdanie tylko, bo ja nie nadążyłabym z praniem.

Od razu uprzedzam, że pranie w orzechach to jednak wielka bujda, jeśli chodzi o większe plany.

Słyszałam też ostatnio jak eko mamy wypowiadały się o podpaskach wielorazowych. Ja już wolę sobie tego nie wyobrażać. Ja jestem niestety jeśli chodzi o takie pomysły na nie.

Jednak każdy ma prawo do własnego zdania. My chodziłyśmy w pieluchach tetrowych i też dałyśmy radę, ale chyba nasi rodzice średnio wspominają ten czas 😉.

No własnie podpaski wielorazowe chyba nie są przyjęcia.
Nie jestem pewna czy zapach wydobywający się z kilku pieluszek czekających na pranie da sie znieść w małym mieszkaniu.
A słyszałyście o Amarantusie? Chyba przejdę się jutro do sklepu ze zdrową zywnością popytac o to ziarno bo może byłby to sposób na anemie z powodu niejedzenia mięsa. Ma bardzo dużo żelaza i białka.

• Mamusia
Z Maćkiem używałam pieluszek tetrowych na początku 🙂 oczywiście na zmianę z pampersami 🙂 ale wiele zaoszczędziłam kaski, bo faktycznie kupka była 3-5 razy dziennie, więc jak nie spał i był w domku, to starałam się pieluchować go w tetrę 🙂 Co prawda dużo ode mnie to wymagało sprawdzania, ale przynajmniej pupka była często na wierzchu 🙂 teraz też popróbuję złapać parę kupek w tetrowe, ale nie spinam się-jeśli nie będzie nam odpowiadało, to przechodzę wyłącznie na jednorazowe 🙂 Co do zapaszków-kupa nie taka zła; miałam patent i lekko zapierałam od początku, a potem moczyłam w wiadrze na pieluchy (mały strasznie ulewał, więc tetrówek miałam sporo dziennie),a wieczorem tradycyjnie pranko, czasem udało się co drugi dzień. Na tetrowych i pampersach przetrwaliśmy chyba ze 3 tygodnie, a potem kupka się unormowała i szło 6-7 pampersów dziennie 🙂 Z czasem zeszliśmy do 5 chyba 🙂 Jak będzie tym razem? zobaczymy...