Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Zmiany w cieleRosnące dziecko ma coraz mniej miejsca - jego przeciąganie się może u ciebie powodować drobne skurcze macicy oraz ucisk na różne narządy wewnętrzne. Pod koniec ciąży głowa maluszka zstępuje w dół, w kierunku miednicy i kanału rodnego. Odczujesz ucisk na pęcherz, który spowoduje częstsze niż przedtem oddawanie moczu. Niektóre kobiety są zmuszone korzystać z toalety nawet dziesięć razy w ciągu nocy.

Przerwany sen nocny i jego niedostateczna ilość generują z kolei zmęczenie i drażliwość w dzień. Dlatego korzystaj z okazji i jeśli tylko możesz, śpij i ucinaj sobie krótkie drzemki w ciągu dnia. Innym powodem zmęczenia jest też powiększająca się macica - jej objętość pod koniec ciąży sięga pięciu litrów. Nie dziw się, jeśli podczas wchodzenia na piętro dostajesz zadyszki. Nie zmuszaj się do nadmiernego wysiłku - jeśli potrzebujesz odpocząć między piętrami, zrób to. Jeśli tylko poczujesz zmęczenie, usiądź lub połóż się. Wyszukuj sobie niemęczące zajęcia - słuchaj muzyki, czytaj książki, wróć do robótek ręcznych, po prostu zwolnij tempo życia.

W ostatnich tygodniach ciąży niektórym kobietom doskwiera wysiłkowe nietrzymanie moczu. Około połowa ciężarnych ma kłopoty z popuszczaniem moczu w czasie wysiłku, śmiechu, kaszlu czy kichania. Przypadłość ta niekiedy nasila się przed porodem. Wynika ona z rozluźnienia mięśni dna miednicy, które zamykają cewkę moczową. Możesz w tym czasie używać wkładek higienicznych, żeby zabezpieczyć bieliznę, staraj się też jak najczęściej ćwiczyć mięśnie Kegla.

U większości kobiet ustępują przykre dolegliwości, takie jak zgaga, niestrawności czy trudności z oddychaniem. Dzieje się tak z powodu obniżającej się główki dziecka.

Bóle kręgosłupa mogą się nasilać w trzecim trymestrze - codziennie dźwigasz kilkanaście kilogramów więcej, plecy mogą zatem doskwierać. Wytwarzane w czasie ciąży hormony powodują dodatkowo zwiotczenie więzadeł stawowych. Umożliwia to rozszerzenie się miednicy podczas porodu.

Skurcze łydek. One także czasem przybierają na sile i częstotliwości w finalnych tygodniach ciąży. Częściej występują w nocy, przerywając sen. Jeśli są bardzo bolesne, skontaktuj się ze swoim ginekologiem - być może powinnaś łykać preparaty z magnezem. Spożywaj więcej produktów bogatych w potas i witaminę B6.

Obrzęki. Pojawiają się najczęściej w drugiej połowie dnia na stopach, łydkach, dłoniach. Łagodna ich postać stanowi normalne zjawisko w drugiej połowie ciąży i jest spowodowana zatrzymywaniem płynów przez tkankę łączną. Opuchliznę może zmniejszyć leżenie z nogami uniesionymi wysoko. Jeśli obrzękom towarzyszy wzrost ciśnienia tętniczego i białkomocz, wtedy należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, gdyż mogą to być objawy groźnego zatrucia ciążowego.

Hemoroidy. Jeśli do tej pory nie pojawiły się, mogą zacząć dokuczać w końcówce ciąży. Zadbaj o urozmaiconą, bogatą w błonnik dietę - pieczywo w pełnego przemiału, duża ilość warzyw i owoców powinny pomóc w lepszym wypróżnianiu się.

Żylaki. Rosnące dziecko wywiera zwiększony nacisk na żyły. Żylaki wymagają profilaktyki i odpowiedniego leczenia, poinformuj zatem lekarza o ich pojawieniu się. Unikaj także długiego stania, gorących kąpieli, a w czasie odpoczynku w pozycji leżącej podnieś nogi wyżej. Niektórym kobietom zaleca się noszenie specjalnych pończoch uciskowych, które dobiera do potrzeb ciężarnej chirurg naczyniowy.

Skurcze przepowiadające. Przygotowująca się do porodu macica daje o sobie znać poprzez skurcze Braxtona-Hicksa (skurcze przepowiadające). Skurcze te występują w różnych odstępach czasu, niekiedy bywają dość silne. Nie powodują jednak skracania i rozwierania szyjki macicy. Zwykle pomaga ciepła kąpiel, rozluźnienie się i odpoczynek.

• Mamusia

wiecie co, dzidzia mi narobiła okropnego bólu, myślałam, że padnę! wymachy nóg prosto w moje żebra 😞

Ja mam dziś klasyczne prostowanie nóg ale całe szczęście że w bok i co chwila coś mi odstaje z lewej (stopacze) i z prawej strony (dupcia) 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
No obiecałam zdjęcia ozdób do pokoiku to Wam wysyłam 🙂. Już

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/35/dsc01135va.jpg/][IMG]http://img35.imageshack.us/img35/9391/dsc01135va.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/545/dsc01136s.jpg/][IMG]http://img545.imageshack.us/img545/192/dsc01136s.jpg[/IMG][/URL]

Kolor ścian oczywiście jest taki sam żółty słoneczny, światło pada inaczej na zdjęciach.

• Mamusia
Cherry napisał(a):
Yenefer może i dobrze ! Co ma byc to będzie 🙂 🙂 🙂 nie żyjemy przecież w średniowieczu...

Gosia! Ja to bym tyłka nie ruszyła z domu! A Ci faceci to gnojki i tyle!

Nie miałam innego wyjścia. Byłam sama w domu więc nikt nie mógł tego za mnie zrobić... 😞
A co do sąsiadów to tylko nieliczni tacy są... Reszta jest naprawdę bardzo pomocna... Pomogą jak coś trzeba i my pomagamy im... Taka sąsiedzka pomoc... To jest naprawdę bardzo miłe... Ale wiadomo że muszą się trafić i tacy co mają cię w tyłku a jak im coś trzeba to wiedzą gdzie przyjść....

• Mamusia
lala89 napisał(a):
Gosiu podziwiam Cię za to! A co to za ludzie, świnie a nie ludzie - nie obrażając tym samych świń.

... że tak wyskoczę jak filip z konopii... a propos zaganiania świnek. Byłam ostatnio na poczcie odebrać awizo - stoję - przede mną ze 20 osób ale nic... przecież nie będę się wpychać. Zwykle do 1 minuty pojawia się jakaś wielkoduszna osoba, która mnie przepuszcza - aaaale nie tym razem. Wszyscy nagle zaczęli studiować sufit i ściany udając, że mnie nie widzą. Ale to co nastąpiło później jeszcze bardziej mnie zaskoczyło. Otóż na ławeczce pod oknem siedziała sobie pani ok 50letnia - wstała - podeszła do mnie i rzekła w te słowa: "...przepraszam, ja jestem jeszcze przed panią..." 😁 myślałam, że padnę po prostu!

• Mamusia
doobre dobre! Bulhakova - ja jestem przyzwyczajona - do łokci, które wpychają się w mój brzuch, do wielkich toreb, które nie wiadomo w jaki sposób lądują w moich żebrach - ogólnie wciąż popychana i niezauważana - staram się chować za mężem, ale nie zawsze się uda

teraz po prostu unikam miejsc, gdzie jest więcej ludzi...

• Mamusia
ooo ja ym mega awanture zroila ja jak mi sie przytrafilo cos takiego w sklepei ze kolejka a ludzie gapia sie w sufot tak sie wkurzylam wydarlam sie na cale gardlo kilka oistrych slow od razu sie miejsce zroilo i ludziom glupio koniec kurde jeszcze dodam kasa ytla dla koiet w ciazy