Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej dziewczynki
Jestem, jestem obecna choc nie widoczna - podczytuje Was ale nie mam czasu odpisac, bo ciagle cos....
Pochwale sie, ze kupilam lozeczko dla maluszka wlasciwie odkupilam od kolezanki, ktora wraca do PL... Zostal mi jeszcze wozek i bedzie to ten moj upatrzony - "paseczkowy" 😁
dzis kuplam bodziak ze spodenkami H&M dla nowego baczka - moje zakupy ubraniowe skromne, bo mam ciuszkow pelno po Mii ale milo cos tam nowego kupic dla malucha 🙂
Dla zainteresowanych plamienie ustalo zaraz na drugi dzien wiec nie robilam z tego afery 😉
W srode bylam na expresowym badaniu moczu, trwajacym cale pol minuty USG i pomiar cisnienia, wage - standardowe badanie w szpitalu 😮 - Naczekalam sie wp oczekalni 2 godziny zeby wejsc do gabinetu na cale 3 min.... - bez komentarza - dobrze, ze zabralam ksiazke ze soba 🙂
Waze juz 56kg czyli przytylam 9kg 🤔 juz!!! Czasem czuje sie jak beczkowoz! 🤔 Ciezko mi coraz ciezej, dzidzia kopie jak szalona czesto i mocno - zastanawiam sie czy ona czasemi spi?? 😮
ja tymczasem powoli mysle nad przygotowaniami do 2-gich urodzinek Mii musze wykombinowac jakies party tematyczne - w zeszlym roku (na Roczek) bylo mega biedronkowo - moze macie jakies fajne pomysly?? (zaznacze tylko, ze ksiezniczki i wrozki odpadaja 😉 )
No to chyba tyle u mnie...

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Kerini napisał(a):
witam.
Mam pytanie odnosnie szkoły rodzenia . Uważacie wiedza zdobyta na takich zajęciach pomaga przy pierwszym porodzie ?
Podobno najlepiej zacząć od 25 tygodnia , a ja ne mogę się zdecydować ..... PISZCIE proszę

Pozdrawiam

ja jestem po pierwszym porodzie a przed nim nie uczeszczalam do zadnej szkoly rodzenia - urodzilam szybko i latwo - mysle, ze zdobyte tam informacje az tak wiele przy porodzie nie pomoga bo urodzisz ze szkla czy bez niej jak nasze babcie, mamy i wiele kobiet... Raczej informacje dotycz opieki nad niemowlenciem ewentualnie moga sie przydac dla swiezych, zielonych mamusiek choc z drugiej strony bogata literatura na ten temat znajdujaca sie w ksiegarniach oraz ogrom filmikow na YOUTUBE i innych stronach beda tak samo pomocne...
dla tych ktore nie maja czasu na "fizyczne" szkoly rodzenia - polecam informacje na stronie internetowej szkole rodzenia - http://isr.atspace.com/

• Mamusia
dzien doberek brzucholki 🙂

kukunari - nie wiem skoro w zeszlym roku byly biedronki, to moze pszczolki, lub motylki, takie sliczne, kolorowe...w sumie ja proponuje motylki 😁

u mnie noc minela spokojnie, ale zazdroszcze tym mamuskom ktore czuja swoje malenstwo caly czas 🙂 ja tez tak chce....chociaz musze przyznac, ze juz zrobila sie aktywniejsza, wczesniej tylko rano i wieczorem, a teraz juz w ciagu dnia potrafi dac do wiwatu 😁 co mnie bardzo cieszy 🙂

• Mamusia
Cześć Mamuśki 🙂
ja jestem po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia...
w sumie były to zajęcia takie bardziej organizacyjne ale już zdążyłam się zestresować, w sumie do tej pory starałam się nie myśleć o porodzie więc tam szybciutko uświadamiają i jak wyszłam z zajęć to jedyne na co miałam ochotę to zamknąć się w swoim pokoiki i spokojnie się wyryczeć :/
ale generalnie fajnie 🙂

• Mamusia
Cześć Babki,

Opinie co do uczęszczania do szkoły rodzenia są różne. Jednak wiem, że u mnie w szpitalu są afery niejednokrotnie, że kobiety przychodzą nieprzygotowane do porodu, nie wiedzą jak oddychać i czego mają się spodziewać.
Moim zdaniem mamy początkujące powinny taki kurs zaliczyć, tym bardziej, że w każdym mieście muszą być kursy organizowane przez NFZ, u mnie koszt jest 50 zł, oprócz ćwiczeń, pielęgnacji nad dzieckiem i przygotowania do porodu, wybierając szkolę rodzenia w szpitalu masz okazję zapoznać się z personelem.

U nas ładny dzionek. Ciekawe czy taka pogoda się utrzyma. Ja lecę na rynek! Buźka babki moje!

Witam,
madzia_m3 czy ta kwota 50 zł jest za dwie osoby Ciebie i partnera tak? Coś mi się wydaje że nie byłoby sensu żeby to była cena za osobę, ale wolę zapytać 🙂
Ja dziś szykuje mieszkanko na gości - zobaczymy czy przyjdą 🙂

U mnie też piękna pogoda od rana.
W przypływie energii przełożyłam już wafla 🙂

• Mamusia
cześć brzuszki!
No! Kukunari wreszcie! Jak sie nie będziesz długo odzywała, to naprawdę przylecę i dam solidnego klapsa! Albo kopniaka, bo nogę jeszcze wysoko podniosę 🙂 🙂 🙂 Się normalnie martwiłam, że się nie odzywasz 🙂
U nas pogoda jak marzenie: plażowo 🙂 Ja zostanę w domu, bo w słońcu coś mi się słabo robi, a nie mam namiotu na plażę. Za to pewnie posprzątam, obiadek zrobię. Dzisiaj kuchnia poleca polędwiczki drobiowe z pieczarkami, kasza gryczana i buraczki. Mniam 🙂
Co do przygotowań do porodu. A niech mi któraś w szpitalu spróbowała powiedzieć, że nie umiem oddychać! Po pierwsze: stres na maxa, po drugie: akcja porodowa jest do dupy, bo kobiecie się zdaje, że już jest taka beznadziejna, że nie urodzi, po trzecie: atmosfera jest naprawdę b. ważna! Ja tam trochę ćwiczyłam oddech, ale kręciło się w głowie, więc śpiewałam 🙂 Spróbujcie wyciągnąć końcówkę Guns'n'Roses "November rain" 🙃 😁 🙃 😁 Trochę się rozciągałam i ćwiczyłam brzuszek i tyle. Poszło migiem! Dłużej trwała ankieta niż mój poród 🙂 Teraz z grubsza wiem, o co chodzi, więc się mniej stresuję, tym bardziej, że położne były super i mam dobre wspomnienia 🙂

• Mamusia
Dziewczyny jak ja urodzilam Mie to polozna sie zapytala, gdzie chodzilam na szkole rodzenia bo ladnie mi poszlo - ja jej na to, ze nie chodzilam nigdzie - byla bardzo zdziwiona... Widocznie urodzilam jak po kursie rodzenia :P Porod to kwestia indywidualna i u jednej kobiety moze wygladac zupelnie inaczej w kolejnej ciazy - zobaczymy jak bedzie tym razem u mnie... moglabym wybrac sie tym razem do szkoly rodzenia lecz tym razem mam zbyt dluzo obowiazkow zwiazanych z Mia i domem... poza tym jakos to bedzie ze szkola czy bez niej - jakies juz pojecie mam tym razem - poprzednim byla to dla mnie niespodzianka a ja bylam zieloniutka- tak zwlekalam z samodzialnym przygotowaniem, ze w koncu nie zdarzylam i urodzilam 😜

Moja dzidzia tak mocno kopie i fika koziolki ze szok - wyglada na to ze malo spi oby tak nie zostalo 😉 Z tego co pamietam Mia kopala delikatniej i wiecej odpoczywala w brzuszku - miala swoje pory aktywnosci. Z ta jest inaczej jest aktywna prawie caly czas 😮

• Mamusia
Hej kobietki 🙂
Ja 7września pierwszy raz ide do szkoły rodzenia kosz takiej imprezy 200zł, różne opini słyszałam na temat szkół ale ja jestem straszną panikarą i wolę wydać 200zł. i mieć jakieś pojęcie o porodzie, dużo o tym czytam ale jak pójde będe spokojniejsza 🙂
Przeczytałam od deski do deski M jak mama i zaciekawił mnie tam artukuł o znieczuleniach przy porodzie, więc musze zapytać mojego lekarza o podtlenek azotu (gaz rozweselający) i o żel Dianatal, może na coś się zdecyduje 🙂

• Mamusia
hihihi Z moim drugim synusiem też odwrotnie 🙂 Robi sobie długie przerwy i kopie o stałych porach i jest uparty, bo jak chcę go obudzić, to nic a nic się nie odzywa 🙂 charakterek po mamusi 🙂
Z moim porodem też była niezła akcja, choć bałam się bardzo... Ale słowa położnej: "no, kochaniutka, tobie tylko rodzić" za pamiętam na zawsze... Mam nadzieję, że i tym razem jej i siebie i synusia nie zawiodę! Nie może być inaczej!

• Mamusia
Hej kobietki 🙂 🙂

Wczoraj juz nie mialam sily tutaj zajrzec takie zmeczenie mnie dopadlo, ze psozlam spac o 20tej a pozniej 01:00 w nocy a ja zaczelam buszoooowac po domu 😁 😁 😁 😁.
Teraz zaczynam wielkie leniuchowanie- poodkurzalam dzisiaj pranie wisi rosołek tez zrobiony wiec czas na rekals!!!!!!!! caly weekend wooolny-szkoda tylko ze mezuś w pracy( ale damy rade)!!!!

A ja w koncu dzis porobilam zdjecia mojej wyprawki i wszystkie je dodaje:

ciuszki juz poprane i poprasowane większość od bratowej:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4eb0277a5c220fde.html][IMG]http://images40.fotosik.pl/1010/4eb0277a5c220fdem.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/965cc43c42889609.html][IMG]http://images47.fotosik.pl/1019/965cc43c42889609m.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c840c164b0263427.html][IMG]http://images50.fotosik.pl/1029/c840c164b0263427m.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e00127a7189e2f04.html][IMG]http://images38.fotosik.pl/1009/e00127a7189e2f04m.jpg[/IMG][/URL]

no i limuzyna Majeczki- a obok dumny starszy braciszek Kubuś
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images45.fotosik.pl/1020/65e03a27851efcf7med.jpg[/IMG][/URL]

• Mamusia
Ella! nie zlosc sie tak! wlacz radyjko i pobujaj Majeczke 🙂
aaaa... dla wszystkich, ktore nie maja czas, kasy lub mozliwosci pojscia na szkole rodzenia, polecam: http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/ Wg mnie calkiem przyjemne filmiki 🙂 Mam nadzieje, ze nie dostane po uszach od amina za to 🥴

• Mamusia
ella1 napisał(a):
Gosia chyba czytam w twoich myslach wlasnie siedze na youtube i próbuje zrelaksowac sie przy muuuzyce 😆 😆 😆 😆 😆 😆
A tam ide po jakąś czekoladei chyba cala zjem od razu 😁 😁 😁 😁 😁 😁

polecam kabarety, jesli lubisz 🙂 ja ostatnio sikam na neo-nówce 🙂
A taki żarcik z wczoraj: powtarzałam słówka angielskie z Maćkiem i ja mówię po ang, a Maciek mówi (lub pokazuje) po polsku. No i padło: forehead (czoło), a Maciek na to: cztery głowy (four heads powinno być, ale wymawia się całkiem tak samo, tylko bez "S"). Uśmiałam się na maxa! Ale wymyślił sobie sprytnie 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
ella1 napisał(a):
Gosia chyba czytam w twoich myslach wlasnie siedze na youtube i próbuje zrelaksowac sie przy muuuzyce 😆 😆 😆 😆 😆 😆
A tam ide po jakąś czekoladei chyba cala zjem od razu 😁 😁 😁 😁 😁 😁

polecam kabarety, jesli lubisz 🙂 ja ostatnio sikam na neo-nówce 🙂
A taki żarcik z wczoraj: powtarzałam słówka angielskie z Maćkiem i ja mówię po ang, a Maciek mówi (lub pokazuje) po polsku. No i padło: forehead (czoło), a Maciek na to: cztery głowy (four heads powinno być, ale wymawia się całkiem tak samo, tylko bez "S"). Uśmiałam się na maxa! Ale wymyślił sobie sprytnie 🙂 🙂 🙂

hahahahahahaha 😆 😆No sprytek z niego!!!! Naprawde Inteligentny chłopak 🙂 🙂 🙂 🙂Ciekawe jak mojemu bedzie szło w szkole 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂.
A kabarety uwielbiam- chciałbym kiedys isc i poogladac sobie na zywo!!!!!!!!

• Mamusia
lala89 napisał(a):
ella ja właśnie zjadłam pół tabliczki, ja uwielbiam goplane mleczną (taka w fioletowym opakowaniu) mm

a ja muszę się troche ograniczyć, bo po ostatnim ważeniu moj gin mi powiedzial, ze przyrost wagi jest optymalny, co nie znaczy, ze nie mogloby byc mniej 🙂 sie normalnie podbudowalam 🙂 dobrze, ze znamy sie tez troche prywatnie, bo normalnie bym sie obrazila 🙂 (znamy się z fitness clubu hihihi).
Urosłam 7,5 - 8 kg od początku 🙂

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
ella! mój spryciarz też idzie teraz do szkoły i też się zastanawiam, jak to będzie. Ja byłam kujonem, więc poprzeczka zawieszona wysoko 🙂 Oby mu się chociaż trochę podobało 🙂

No to my wszystkie forumowe ciotki klotki trzymamy kciuki za pierwszoklasiste 🙂 🙂 🙂
Moj do szkoly dopiero za 2 lata ale ja juz mysle jak to bedzie 😉 😉

lala- pyszne te czekolady co???? 😁 😁 😁 😁 😁
u mnie juz tez pol zniknelo az sie zasłodzilam i wody musiałam łyknąć- dodam ze moją ulubioną jest MILKA STRAWBERRY YOGHURT

• Mamusia
qrczę, nie kuśćcie dziewczyny! bo mam postanowienie zdecydowanie ograniczyć słodycze 🙂
Ella! a myslałam, że w Skandynawii też idą wcześniej do szkoły? bo chyba Twój Kubuś ma 4 lata? jeśli całkiem mi się wszystko pomieszało, to przepraszam, w tej ciąży jakoś jestem strasznie roztargniona 🙂
a za kciuki dziękuję z góry-przydadzą się 🙂

• Mamusia
ojj to mój gin kontroluje moją wage, i jeżeli miałabym zbyt duży przyrost to czeka mnie opiernicz 😁 Już na poczatku tłumaczył mi , że jedzienie w ciąży za dwóch jest bzdurą, i jak nawali mi ktoś cały talerz obiadu to najlepiej podzielić go sobie na dwie części i zjeść tylko jedną. Na początku każdej wizyty się waże, on wszysto notuje i jak jest ok to chwali 🙂 Powiedział mi też , że ''no teraz jesteś fajna zgrabna itd, i masz mi taka zostać! '' taki głupolek z niego, ale to co mówi to racja bo kobieta wciąży nie potrzebuje wiele więcej od normalnej dziennej dawki.

• Mamusia
a ja nienawidze jak idziemy np na obiad do moich i jak to mamusia nawali mi rosołu potem drugie danie, i mówi masz mi to zjeść, i że teraz mam jeść za dwóch 😁
ależ znowu jakby mi ktoś nawalił podwójną porcje jakiś słodkości to wcalee bym się nie obraziła 😁 Ciężko jest sobie odmawiać..

ella ten wózeczek ma kolor taki lawendowy? bo tak na zdjęciu wygląda. Masz już 100% pewność że to dziewczynka, bo mi mimo że lekarz mówił już że niby 100% to chyba nie odważyłabym się kupić koloru typowo dla dziewczynki, może i dlatego że chcemy upić wóze który wykorzystamy przy następnym dzieciątku.. taa już zagaduje o nastepnym a pierwze jeszcze w brzusiu!