Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
novaM napisał(a):
Ja się muszę u siebie w firmie o RMUA prosić mailowo 😠
Bo oni po prostu tego nie wysyłają...tylko na życzenie, a szczególnie w mojej sytuacji kiedy na L4 jestem już od maja 😮
Teraz mam ważne do ... heheh właśnie sprawdziłam - do dzisiaj 😜 więc upomnę się o skan pod koniec miesiąca dopiero bo skoro przed świętami i tak już mały na świecie ma być to z datami ważności się wyrobię 🙂
A z resztą...przecież ubezpieczona jestem więc mam później 7 dni na dostarczenie ubezp 😜

Nova - bo sprawa jest taka,że to RMUA będzie zerowe skoro jestes od maja na L4 z powodu ciązy. Ja jestem od kwietnia na L4. W takim wypadku (dzwoniłam do księgowej przed chwilą) księgowa może ręcznie dopisać, że składki odprowadza ZUS z tego pododu że jestesmy na zwolnieniu dłużej nizmiesiać. Ciekawe czy to starczy. A co masz wypisane na tym waznym do dzisiaj RMUA?

• Mamusia
Ula nie zamartwiaj się 🙂 oczywiście dla świętego spokoju załatw sobie USG, ale może po prostu ten zastój wagi wynika z tego, że przestałaś leżakować... trochę ruchu i już tak nie przybierasz... A swoją drogą... skąd Ty tego szefa wytrzasnęłaś 😠, że też tacy ludzie się uchowają 🤢

• Mamusia
meliska napisał(a):
Ula nie zamartwiaj się 🙂 oczywiście dla świętego spokoju załatw sobie USG, ale może po prostu ten zastój wagi wynika z tego, że przestałaś leżakować... trochę ruchu i już tak nie przybierasz... A swoją drogą... skąd Ty tego szefa wytrzasnęłaś 😠, że też tacy ludzie się uchowają 🤢

Niestety w małych firmach tak jest, szczegolnie tam gdzie nie ma kadrowej tylko jakaś księgowa z zewnatrz, z która kontakt ma tylko szef. Wtedy jest wielki problem z wszystkimi papierami, o przestrzeganiu kodeksu pracy juz w ogole nie mowie....
Ja cały czas sie bujam i denerwuje... bo nie wiem skąd i jka wziac rózne potzrebne mi papiery do urzedów 😞 🤢

• Mamusia
meliska napisał(a):
A co do tych RMUA to ja co miesiąc z zakładu pracy otrzymuję pocztą tzw. pasek z wypłaty, który jest odpowiednikiem RMUA i tak było od zawsze... a na zwolnieniu też od kwietnia jestem.

I co masz wpisane na tym pasku, skoro chorobowe wypłaca Ci zus????

• Mamusia
Ula jesli chodzi o zus a masz firmę która tego nie dopilnuje to musisz: wysłać akt urodzenia i zaświadczenie o urodzeniu do zakładu pracy. Firma musi wypełnić druk Z-3 i z aktem przesłać do Zusu. Wtedy jak dostaną Zus ma 30 dni na wypłacenie kasy ( średnia z 12 miesięcy), jeśli chcesz mieć na konto to firma musi dołączyć twój nr konta. Jak to dojdzie to jedziesz do Zusu i piszesz pismo o przedłużenie zasiłku o 4 tyg dodatkowego ( w sumie 24 tyg). Byłam w Zusie i takie informacje dostałam

• Mamusia
Ulka napisał(a):
no to kiepsko, mojego szefa zmusic zeby sie wybrał do zusu to trzeba kilka miesiecy..no nic moze bedzie w swiatecznym nastroju. przypomne ze jak szłam na ciazowe L4 to po wszystkich moich interwencjach sprawa w zusie wyjasniła sie ok 30 sierpnia i wtedy dostałam pierwsze pieniadze, a w ciazy jestem od marca, ale to taki drobny szczegół hahahah

ale zus to tez taka instytucja leniwa, ja sobie wszystkie pilnuje sama, na zwolnieniu od maja jestem a pierwsza kase w pazdzierniku zobaczylam 😮

• Mamusia
katja26 napisał(a):
Ula jesli chodzi o zus a masz firmę która tego nie dopilnuje to musisz: wysłać akt urodzenia i zaświadczenie o urodzeniu do zakładu pracy. Firma musi wypełnić druk Z-3 i z aktem przesłać do Zusu. Wtedy jak dostaną Zus ma 30 dni na wypłacenie kasy ( średnia z 12 miesięcy), jeśli chcesz mieć na konto to firma musi dołączyć twój nr konta. Jak to dojdzie to jedziesz do Zusu i piszesz pismo o przedłużenie zasiłku o 4 tyg dodatkowego ( w sumie 24 tyg). Byłam w Zusie i takie informacje dostałam

Musze wysłać męża do ZuSU - niech sie dowie co i jak... przystojny chlopak jest to moze babka z okienka lepiej mu wszytsko wytłumaczy lub przynajmniej 2 razy 🙂

• Mamusia
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):
A co do tych RMUA to ja co miesiąc z zakładu pracy otrzymuję pocztą tzw. pasek z wypłaty, który jest odpowiednikiem RMUA i tak było od zawsze... a na zwolnieniu też od kwietnia jestem.

Szczerze to nawet wcześniej nie zaglądałam 😜 przychodził i chowałam go na miejsce 😜
Ale forma zachowana - stan urlopu, ubezpieczenia i podatki jakie potrącają, wynagrodzenie 0 i kwota zasiłku chorobowego, który wypłaca ZUS... ale pieniądze na konto wpłaca pracodawca

• Mamusia
meliska napisał(a):
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):

Szczerze to nawet wcześniej nie zaglądałam 😜 przychodził i chowałam go na miejsce 😜
Ale forma zachowana - stan urlopu, ubezpieczenia i podatki jakie potrącają, wynagrodzenie 0 i kwota zasiłku chorobowego, który wypłaca ZUS... ale pieniądze na konto wpłaca
pracodawca

A to ewenement... moje pensja wpływa z konta zusu

• Mamusia
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):

Ale forma zachowana - stan urlopu, ubezpieczenia i podatki jakie potrącają, wynagrodzenie 0 i kwota zasiłku chorobowego, który wypłaca ZUS... ale pieniądze na konto wpłaca
pracodawca

to zalezy od wielkosci firmy (ilosci pracownikow). wieksze firmy placa zasilek same, a potem odliczaja sobie to od skladek zus.

• Mamusia
solenizantka napisał(a):
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):

pracodawca

to zalezy od wielkosci firmy (ilosci pracownikow). wieksze firmy placa zasilek same, a potem odliczaja sobie to od skladek zus.

aaaa to sie tajemnica rozwiazała 🙂 Moja firemka jest mała. Łącznie ze mna pracuja w niej 3 osoby 🙂

• Mamusia
dzien dobry laseczki....
udziele sie co do zwolnienia... ja na zwolnieniu od kwietnia, wystrarczyla w szpitalu ksiazeczka podbita przez pracodawce... poza tym kobiety w ciazy maja prawo do opieki niezaleznie czy zdarzyly podbpic ksiazeczke i zawsze to mozna pozniej doniesc bo u nas jak lezalam na oddziale to 3 laski donosily to po wyjsciu ze szpitala...zerknijcie sobie w neta,,.. u nas na oddziale nawet widzialam wyciag z rozporzadzenia ze kobiety w ciazy moga to dostarczyc pozniej....
druga strona... co do wyplaty to male firmy nie wyplacaja l4 robi to zus powyzej 30 dni a firmy duze dostaja kase z zus i same przelewaja pensje pracownikom.. i ja tak wlasnie mam... bo pracuje w administracji panstwowej wiec wyplaca mi kase moj zaklad pracy.....
no to milego dzionka
novam wczoraj padłam hehe ale na pol godziny... a pozniej spac nie moglam i chcialam wejsc na gg ale ciebie juz pewno o 24 nie bylo hehehe;p

• Mamusia
felunia napisał(a):
meliska napisał(a):

Niestety w małych firmach tak jest, szczegolnie tam gdzie nie ma kadrowej tylko jakaś księgowa z zewnatrz, z która kontakt ma tylko szef. Wtedy jest wielki problem z wszystkimi papierami, o przestrzeganiu kodeksu pracy juz w ogole nie mowie....
Ja cały czas sie bujam i denerwuje... bo nie wiem skąd i jka wziac rózne potzrebne mi papiery do urzedów 😞 🤢

Nie przejmuj sie papierami. Zacznij sobie od poczatku. Spisz co potrzebujesz wogole i wtedy bedziemy kombinowac od kogo co nalezy wyciagnac. Co do RMUA waznego to wydaje mi sie ze najlepiej zeby zadzwonic do ZUS: http://www.zus.pl/default.asp?p=2&id=8 i dopytac wszystkiego co gdzie i jak.

• Mamusia
felunia napisał(a):
katja26 napisał(a):
a i ja druki RMUA dostaję co miesiąc z całym rozliczeniem a na L4 jestem od kwietnia

No dobrze dziewczyny... ale jakie wartosci macie wpisane na tych druchach .... kwoty takie jakbyscie dostawaly dotychczasowa pensje?

z tego co się orientuję to jest to średnia chyba z ostatnich przepracowanych 3 miesięcy, a że czasem się dostawało premię albo po premii 😜 wypłata nie była jednakowa, ale tak... to co wpływa na konto to prawie to samo