Skocz do zawartości

Rodze w marcu 2010 - czy ktos sie do mnie dolaczy? | Forum o ciąży

AngelFire

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny, wiem ze moze jeszcze za wczesnie, ale czy myslalyscie juz o porodzie? Ja ciagle sie miotam pomiedzy epiduralem a jego brakiem. Slyszalam tez o sprzecie ktory pozwala zredukowac bol krzyza TZ TENS. Zacie kogos kto korzystal z tego w czasie skurczy?

Na naszym forum znalazlam juz taki watek ale pomyslalalm ze warto wam go odswiezyc..
http://www.brzuszek.net/index.php?option=com_fireboard&Itemid=37&func=view&id=40480&catid=7&limit=6&limitstart=0

Wypowiedz jednej z forumowiczek:
Może jakiś inny sprzęt testowałaś?
Ja dzięki TENS nie potrzebowałam żadnego innego znieczulenia. I wcale nie bolało. Nastawiłam sobie na 13 i bóle krzyżowe zamieniły się w mrowienie. Rewelacja. Jeśli będę jeszcze rodziła to tylko z tym. Oczywiście nie znieczula bólu brzucha ale chociaż działa na krzyżowe, które w moim przypadku były bolesne (przed podłączeniem TENS). Gorąco polecam, tylko sprawdźcie czy sprzęt jest dobry przed porodem bo jak widać są różne rodzaje, które bolą od najmniejszej mocy też. Ja przy 1 czy 2 ledwo to czułam także jak nastawiłam sobie wg własnych potrzeb zadziałało jak miało.

• Odpowiedzi 20,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• anulab84

2024

• kasenn88

1920

• ola73

3058

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
kasenn narobiłas mi ochoty na coś słodkiego a w domu pustka 😞 , rozumie waszą niecierpliwość dziewczyny ktore nie znacie jeszcze plci -ale ten wspaniały moment przed wami już niedługo 🙂

O porodzie jeszcze nie myślalam , tylko tyle wiem że chce tam byc razem z meżem i że muszę przez to przejśc cokolwiek by sie działo 😉

• Mamusia
Angel, nie slyszalam o tym wynalazku, ale jesli chodzi o epidural to przy pierwszym sie balam i teraz tez sie boje ze porod by sie skonczyl na cesarce, bo jednak statystyki mowia ze ponad polowa porodow przy uzyciu epiduralu konczy sie cesarka a reszta w duzym procencie konczy sie na uzyciu kleszczy czy proznociagu. Oczywiscie wszystko moze byc super ale jednak ja nie chcialabym ryzykowac i wole porod naturalny. W Polsce rodzilam bez zadnego znieczulenia a tu zamierzam skorzystac z gazu rozweselajacego i ewentualnie z akupunktury- znajome tak wlasnie tu rodzily i bardzo dobrze wspominaja swoje porody wiec powinno byc OK. Poza tym wydaje mi sie ze nie ma sensu nastawiac sie ze nie damy rady, mi bardzo pomoglo podczas porodu utwierdzanie si ew przekonaniu ze to naturalny proces i ze juz niedlugo zobacze moja wyczekiwana coreczke i skupialam sie nie na sobie i bolu tylko na tym zeby pomoc malej jak najszybciej sie urodzic. Najgorsze chyba jest takie rozczulanie sie nad soba, wiadomo bol jest potworny ale do przezycia i w mojej opinii nie warto ryzykowac jakis powiklan, ale oczywiscie rozumiem mamy ktore decyduja sie na taka forme porodu 🙂

• Mamusia
Ciąze przeżylam dobrze bylam mlodziutka pełna energii, nie denerwowalam sie tak jak teraz , bo teraz dużo więcej wiem i napatrzałam sie również na wiele chorych dzieci w pracy . poród przyszedł niespodziewanie w 36 tyg ciąży, odeszły mi wody płodowe w nocy , ze strachu zamknęłam sie w wc i nie chcialam wyjśc a mąż zwał już pogotowie , bóle przyszly dopiero w szpitalu , nie wspominam tego mile , poniewaz zamkneli mnie na sali i olali a ja sie darlam jak.....Sam porod to już pikuś Eliza byla malutka ważyła tylko 2400 wiec szczerze nie poczulam i już byla na świecie .Zabrali ja od razu do inkubatora . mimo radosci ze jest zdrowa i cała to były najgorsze chwile ponieważ nigdy nie czulam sie tak samotna jak w tym szpitalu -teraz jest super moze mąż byc ze mna przy porodzie są i odwiedziny 🙂

• Mamusia
Ja tez nie chce zaszkodzic dziecku ani sobie wiec dlatego chcialam zrezygnowac z epiduralu ale wolalbym miec jakis plan B w razie gdyby bol byl nie do wytrzymania. Zdaje sobie sprawe z tego ze nie ja pierwsza nie ostatnia przez to przejde wiec po rpostu MUSZE DAC RADE jak kolwiek by nie bolalo. Nie slyszalam nigdy o gazie. Zapytam - moze taka opcja rowniez istenieje w IRL, chociaz szczerze powiedziawszy - nie sadze..

• Mamusia
moja przyjaciólka rodziła rok temu w Anglii i też stosowala gaz + porod w wannie -byla super zadowolona , podobno najmniej szkodzi dzieciaczkowi , teraz też jest w ciazy rodzi za mc i mówi ze wybierze to samo . W Polsce nie ma jeszcze aż tak wielu mozliwosci jakie są w zachodniej europie -więc korzystajcie dziewczyny w granicach rozsądku , Ja myśle że dam radę naturalnie , no chyba ze moje ciśnienie bedzie wskazaniem do cesarki wiec nie bedę miala nic do gadania 😞

• Mamusia
Cześć Brzuchatki. Z braku wolnego czasu w pracy dawno nie pisałam, ale czytam Wasze wpisy na bieżąco. 😆
Witam nową "marcówkę" 🙂
U mnie ok. Na wagę już nie wchodzę, bo wolę się nie stresować. Dziś byłam oddać krew i mocz do badania. Czekam teraz na piątek, bo mam usg połówkowe. To będzie pierwsza wizyta od czasu jak nam lekarz określił płeć. Teraz czekam jeszcze tylko na potwierdzenie płci i chyba też zaczne co nieco kupować dla dzidzi, bo nic a nic jeszcze nie mam 😉
Aniołku, gratuluję dziewczynki! Super 🙂
A w ogóle śliczne macie brzusie dziewczyny 😆

• Mamusia
oj Anulabie, chyba w ciazy to mozesz jedynie wspomoc swoj cellulit jedynie oliwka i masazem bo raczej ni epowinno stosowac je jakis ujedrniaczy bo zawieraja kofeine albo inne swinstwa, ale nie martw sie bo z tym mozesz spokojnie walczyc po porodze a rozstepy jak sie pojawia to juz koniec- wiem cos o tym 😞

esias - witaj nowa marcowa mamo 🙂 czy znasz juz plec dziecka?

• Mamusia
Angel, ja slyszalam ze gaz rozweselajacy jest na wyspach popularny i jak Ola pisze nie jest on szkodliwy dla dziecka a szkutecznie lagodzi bole porodowe, wiec zrob wywiad jak to w Twoim szpitalu z tym gazem jest bo mysle ze warto.

Co do porodu w wodzie to mi polozna odradzala bo jej praktyka mowi ze porody w wodzie wydluzaja porod srednio o 2 godziny (ciepla woda dziala rozkurczowo co hamuje akcje porodowa), wiec ja mimo takiej mozliwosci nie bede korzystac z tej opcji.

• Mamusia
anulab84 napisał:
june28 dzięki za odpowiedź, pocieszam się właśnie tym, że potem wypowiem walkę cellulitowi, ale jak patrzę w lustro to wyc się chce. Kurde, ja chyba jakąś deprechę przechodzę 🤨 Muszę iśc na te zakupy 😉

hardkorowa walke z clulitem zaczniesz raczej dopiro po karmieniu... ale na pewno warto kupic sobie taki zwykly przyrzad do masazu i masowac tym natluszczona oliwka skore bo podobno przynosi to bardzo dobre efekty (nie wiem bo nie musialam probowac ale chetnie zamienilabym moje rozstepy na cellulit)
A zakupy to lekarstwo na wszystko, jak duzo pobiegasz po sklepach to z pewnoscia troche celulitu w nich zostawisz 🙂