Skocz do zawartości

Rodze w marcu 2010 - czy ktos sie do mnie dolaczy? | Forum o ciąży

AngelFire

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Upst, wybacz, nie pomyślałam o tym. Ja od 7 lat pracuję, więc zapomniałam już,że mozna nie mieć kasiorki. A masz rację, na studiach dziennych zawsze z tym jest problem 😞
No to musisz przekonywać narzeczonego do skutku - groźbą i prośbą :P

• Odpowiedzi 20,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• anulab84

2024

• kasenn88

1920

• ola73

3058

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dziewczynki, a Wy macie USG co miesiąc na wizytach? Gdzieś czytałam, że USG nie jest aż tak bezpiecznym badaniem i dlatego w Polsce są tylko 3 takie badania na cały okres ciąży przewidziane.

Właśnie na wykładzie oglądamy film o rozwoju prenatalnym 🙂 Ach ja chce już mieć moje Maleństwo w ramionach 🙂

• Mamusia
Doti napisał:
Dziewczynki, a Wy macie USG co miesiąc na wizytach? Gdzieś czytałam, że USG nie jest aż tak bezpiecznym badaniem i dlatego w Polsce są tylko 3 takie badania na cały okres ciąży przewidziane.

Właśnie na wykładzie oglądamy film o rozwoju prenatalnym 🙂 Ach ja chce już mieć moje Maleństwo w ramionach 🙂

Ja do tej pory mialam juz 3. Pierwsze w 6tc (potwierdzenie ciazy), potem w 13tc(przeziernosc karkowa) i teraz w 20tc (polowkowe). Nastepne mam w 23tc(musze isc bo to panstwowo a w IRL jest tylko jedno USG, chyba ze mowa o ciazy zagrozonej) no i chcialabym zrobic 3d/4d pomiedzy 28a 31tyc. RAZEM: 5

Hej Mamusie ja wczoraj przezylam chwile grozy....Mialam krwawienie 😞 ale doslownie 3paseczki male no ale chyba nie musze mowic co poczulam...Pojechalam na pogotowie dostalam zastrzyk z antycialami bo mam RH - i po badaniu puscili mnie do domu. Bo zadnego sladu krwi nie bylo w srodku. Dzis pojechala do ginka oczywiscie bo jakos irlandzkim lekarzom nie ufam no i sprawdzil wszystko lacznie z szyjka bo w szpitalu tego nie robia bo to pierwsza ciaza bla bla bla...Idioci!
Wszystko super szyjka bardzo dluga zamknieta.Lozysko na szczescie odsunelo sie juz na prawie 3cm od szyjki wiec jest szansa ze bede mogla rodzic silami natury 🙂 decyzja zapadnie w 32tyg 🙂
Synus juz nie jest oplatany pepowina jak ostatnio wiec tez mi ulzylo 🙂 chcial ginek zrobic fotke buzki ale tak sie Maly krecil ze nic z tego :P
A krwawienie no coz mogla to byc tylko malusia zylka ale wszystko jest czyste juz i mam sie nie martwic. Jejkus ale ten wczorajszy wieczor i noc to jakis koszmar tak bardzo sie balam o Synusia 😞
ale teraz juz lepiej jestem dobre mysli i wierze ze wszystko bedzie dobrze 🙂 Musi byc 🙂
a co tam u Was?

• Mamusia
AngelFire ja takie kopanie czuję już regularnie za każdym razem jak tylko wygodnie się położę lub usiądę i się nie będę ruszać 🙂

Onixa, na prywatnych wizytach u ginekologa USG można mieć nawet co miesiąc. Ale NFZ zapewnia tylko 3 badania, po jednym na każdy trymestr. Moja lekarka mówiła, że jak nic złego się nie dzieje to nie ma potrzeby robienia USG co chwilę. A i w gabinecie na Fundusz nie ma aparatury do USG tylko fotel 🙂

• Mamusia
Ja chodzę prywatnie do gabinetu, gdzie jest dobry sprzęt i na każdej wizycie mam usg 3d4d. Poza pierwszą w 6tyg, gdzie tylko zwyłe usg dopochwowe wystarczyło do potwierdzenia ciąży. Potem miałam 3d4d po 12tyg (przezierność), po 17 tyg. (określenie płci) oraz w najblizszy piatek będę mieć po 21 tyg (połówkowe).
Niestety na fundusz nie robią zbyt często usg...
Oki, ja mykam dziewczynki do domku na obiadek. Dziś u mnie zraziki i pyzunie 🤪 A potem zakupy ciuchowe z mężem...
Buziaczki i do spisanka jutro. 🙂

Dzień dobry brzusie, słyszałam że stęskniłyście się za mną??
Niestety nie zaglądałam tu ostatnio , ale trochę się działo a potem Wszystkich Świętych i tak zleciało.
Teraz siedzę w domq, od paru dni bolało mnie gardło, jutro już natomiast wracam do pracy.

a co u Was?? , mam tyle zaległości że nawet nie próbuję czytać, zmartwiła mnie bardzo anitek85, uważaj kochana na siebie, jeszcze nie pora. Ja miałam niedawno podobną akcję ale same skurcze bez krwawienia, moja gin od razu wysłała mnie do szpitala, ale też po badaniach od razu wypuścili. Mam teraz tylko więcej leków 🙂

• Mamusia
Anitek dobrze ze wszystko w porzadku.
Takie chwile grozy sa straszne.
Dwa dni temu moja kolezanka powiedziala mi o naszym wspolnym znajomym ktoremu w 7 miesiacu ciazy urodzila sie corka. Miala tylko 1 punkt. Zmarla 2 dni pozniej. To straszne... Chyba bym umarla jakbym miala stracic to dzieciatko. Tak sobie uswiadomilam ze ciaza to pikus - teraz juz cale ich zycie bedziemy sie martwily o nasze skarby...

• Mamusia
witam po przerwie, ale mialam czytania z ostatnich godzin strasznie aktywne jesteście dzisiaj 🙂
Anula krzywą z obciazeniem glukozy przeżyjesz weż sobie poł cytryny -nie zmienia wyniku badania i jest dozwolona , ja wypilam bez -jakos dalam radę tydzień temu.

Anitek tak sie ciesze ze wszytko ok .
Co do usg ja milam już 4 pierwsze dopochwowe w 6 tyg .potwierdzajace ciaże (2 x tego samego dnia u różnych lekarzy), potem w 13 tyg -genetyczne i w 20 połówkowe , teraz następne ok 26 tyg a potem nie wiem , ja mam robione praktycznie co 2 wizytę ze względu na wysokie ciśnienie .

witam rownież nową marcóweczkę

No wlasnie wiem same skurcze bez plamien to ok bo dostaniesz leki i mina, no ale bedzie dobrze! Najwazniejsze ze to takie pojedyncze no i ze czysto w srodku 🙂
Jestem dobre mysli 🙂

Aniolku na sama mysl robi mi sie slabo 😞 Ja nie wiem czy oni wogole stosuja cos takiego jak zatstrzyk ze stredyami zeby w razie czego dziecko dalo rade oddychac bez problemu bo w PL takie sa jak sie rodzi Dzidzia przed 37tyg. Dla mnie to wszystko tutaj to jest jeden wielki SKANDAL! Jak nie masz problemow z ciaza to ok ale jak masz to jest tragedia z tych ich opieka.Ale ja wiem ze bedzie dobrze...Dzidzia nie moze mnie teraz ot tak sobie zostawic bo czekamy tutaj na Synusia i wszystko w domciu czeka i wogole 🙂
Nie oddam 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Anitek85 mnie lekarka powiedziała że po prostu organizm mówi mi abym zwolniła, no i faktycznie, teraz czuję się lepiej, skurcze są rzadsze więcej wypoczywam, a i chyba czopki też pomagają.
Co do usg, ja mam robione na każdej praktycznie wizycie 🙂
z czego miałam dodatkowo 2 genetyczne w 13 oraz w 19 tygodniu, teraz przede mną krzywa cukrowa ale to za jakieś dwa tygodnie 🙂

• Mamusia
Hej dziewczyny ja tez plamiłam w 16 tygodniu i lezałam z tego tytułu w szpitalu do dziś biore duphaston pozatym dostalam tez zastrzyk bardzo sie bałam o dzidziusia u mnie w szpitalu niewiedzieli od czego na usg widzieli krwiaka miesniaka sami nie wiedzieli co i jak. Jak tylko wyszłam udalam sie do mojego prywatnego lekarza poczym zostawił mnie u siebie na oddziele na 2 dni i zrobil badania okazało sie ze mam 2 łożyska i niema żadnych krwiaków itp. Wiec jestem juz spokojna 🙂.Wczoraj byłam na wizycie wszysstko oki dzidzia ładnie rośnie tylko jakaś bakteria sie przyplątała i musze isc do szpitala bo czopki do...we nie dzialaja na nia i musza coś tam wytrzyscic masakra w piatek bede wiedziec kiedy ten zabieg ale nie zagraża maluszkowi.Jutro mam badania krwi i moczu zobaczymy co i jak 🙂 Trzymajcie sie

• Mamusia
cale szczescie ze juz dobrze z Wami (Cruella, Anitek) 🙂 chrzestna mojej coreczki jest w tym samym tygodniu co ja i w niedziele tez miala akcje -plamienie, no ale w szpitalu wszystko sprawdzili i jest OK, oby tak dalej. Ja codziennie boje sie o dzidzie, troszke odetchne po 26 tyg bo wtedy istnieja szanse na odratowanie malucha, a juz spokojna bede po 36... ech to jeszcze tyle czasu... kurcze musze zapytac czy w Norwegii robia takie sterydowe zastrzyki wczesniakom, ale podobno maja lepsze notowania niz Polska jesli chodzi o umieralnosc noworodkow chociaz ja jakos sie nie moge przekonac do tutejszego sustemu opieki zdrowotnej...