Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

czy leżenie na plecach obecnie jest zupełnie zakazane? Bo ja czasami sie kłade na kilka minut bo mnie boli kręgosłup...

Czy takie lezenie jest szkodliwe dla mnie czy dla dziecka? Słyszałam obie wersje; dla mamy, ponieważ brzuch ugniata tętnicę i powoduje niedokrwienie nóg. Slyszałam też, że blokuje dopływ krwi i tlenu do dziecka...

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

skoreczka napisał(a):

Dodam, że dziś zaczęlam 7 miesiac wg usg 😁

gratulacje 🙂

7 miesiąc jest od 27 tygodnia włącznie? bo niektórzy piszą, że od 28go ale wolę myśleć, że od 27go 🙂 Od 28go to raczej 3 trymestr 🙂 czyli świętowanie w oba tygodnie!!

• Mamusia
Vespersa, ja przed każdą wizytą robię listę pytań do ginekologa, więc proponuję żebyś Ty też taką zrobiła, naprawdę super sprawa. Tylko, że ja na odpowiedzi muszę czekać do kolejnej wizyty a Ty z tego co pisałaś masz kontakt e-mailowy więc może wyślij mu wiadomość żeby rozwiać wątpliwości, w którym jesteś tygodniu i trymestrze ciąży.

• Mamusia
hej, chciałam się przywitać 😉 trochę późno zdecydowałam się na rejestrację, bo generalnie jestem krytycznie nastawiona do wszelkich for ciążowych, ale cóż.. pokusa pogadania z innymi przyszłymi mamami była jednak zbyt silna ;p
Termin mam na 17-go, więc w sumie czasu jeszcze sporo.. z drugiej strony, dziecię już nieźle dało mi popalić kopaniem ;p
pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy ;*

Hej Lacrimosa! 🙂

Witam na forum! Spodoba Ci sie tutaj, zobaczysz 🙂 ja w sumie malo pisze - ale za to duzo czytam i to forum naprawde pomaga jesli masz problemy... albo jesli po prostu chcesz pogadac 🙂
Napisz cos o sobie, jak sie czujesz, czy to Twoja pierwsza dzidzia? 🙂

Dziewczyny
!
macie linka do artykulu o nowych standardach porodu w PL: http://mamdziecko.interia.pl/porod/news/porod-po-nowemu-od-a-do-z,1707122,6140

A u mnie nic nowego, poza tym, ze zostaje z mezem w UK! HURRRRRAAAAAAAAAAAAAA 🙂 🙂 🙂
I byc moze juz dzisiaj dostaniemy klucze do mieszkanka, wiec czeka nas przeprowadzka (kartony juz prawie pelne i stoja na srodku pokoju 😉)
Poza tym wczoraj obserwowalismy brzuszek i nasza dzidzia (lub parowka, jak to ja moj maz nazywa 🙂) wila sie pod skora - kopala - milo bylo na to popatrzec! Odnosnie bolu podczas ruchow dziecka - jeszcze mnie to nie boli, tylko smiesznie jest - czuje jak dzidzia sie zwija i kojarzy mi sie ona wtedy z kociakiem zawijajacym sie w klebek do snu 🤪

No to buzka i milego dnia
papa

• Mamusia
Witam z rana
Dziś miałam fatalną noc. Nie mogłam się wogóle ułożyć tak mnie od wczoraj miednica boli. Na dodatek syn się w nocy budził, a jak o 5 poszłam na siusiu to już usnąć nie mogłam. Syn jak zwykle obudził się o 6. Nie wiem jak ja ten dzień przeżyję.
Pami usg 3d faktycznie może wykluczyć wady rozwojowe przede wszystkiem zespół downa, ale robi się je ze wskazaniem, gdy jest podejrzenie tego zespołu przy zwykłym usg. Wtedy na podstawie wyglądu buźki lekarz ocenia, czy faktyczni może być to ta wada. W innym przypadku badanie to służy jedynie tylko mamusi 🙂
wielkaB cieszę się, że u was wszystko w porządku.
Kruszynka spore to twoje maleństwo 🙂 Rośnie jak na drożdżach.
Nikusia śliczny avatarek 🙂 A co do mocnych kopniaków, to mnie też czasem potrafi synek mocno kopnąć, a z poprzedniej ciąży najgorzej wspominam jak pod koniec syn mi stopy między żebra wciskał. To bolało przeokropnie, gorzej niż kopniaki.
Lacrimosa witaj na forum.

• Mamusia
witam was kochane z rana
ja wstałam juz wypiłam kawe a teraz musze jechac do przychodni z mojego m chrzesniakiem bo chyba ma grype jelitowa. Miałam zamiar sie dzisaj wyzyc na sprztaniu jakos mi to nie wyjdzie bo pewnie jak przyjade to juz mi sie nie bedzie chciało czekam teraz no chorobowe ide do fryzjera sciac włosy na kjrótko

zapomniałam wam napisac pytałam lekarza o połozna i dostałam numer doi połoznej mam sie znia umowic i ona bedzie na kazde moje wezwanie w niedziele i swieta tez ale nie powiem wam jaka cena bo jeszcze nie wiem

• Mamusia
wielkaB skoro chrześniak ma prawdopodobnie jelitówkę to ograniczaj z nim kontakt, bo to straszne zaraźliwe. Często myj ręce. Mój kuzyn kilka dni temu z jelitówką w szpitalu wylądował, takich boleści dostał. Poza tym przy niedzielnym obiedzie 3/4 obecnych się zaraziło 😞 Także uważaj na siebie.

• Mamusia
Hej!!!
Witaj Lacriomosa i zaglądaj do nas często!!!
Martamay ciesze się z tobą i trzymam kciuki za szybka przeprowadzkę!!
Vespera też słyszałam,że najlepsza pozycja do spania jest na lewym boku.Podziwiam dziewczyny które śpią tylko faktycznie w nocy na nim!!! Ja nalezę do osób które nie potrafią tak wyleżeć i zmieniam boczki w zależności na jaki mam ochote 😁 😁

• Mamusia
Witam dziewczynki 🙂

ja spokojnie dojechałam do Warszawy i wczoraj oddałam się w wir zakupów, w końcu mogłam sobie poszaleć 🤪 zakupiłam skarpetki te z I LOVE MUM I DAD 🤪 i wyprzedaże spodni ciążowych było, niesamowite 🙃 a na koniec dnia spotkanie z moimi przyjaciółkami 🙂 jak mi tego brakowało 🤪
a dziś wybieram się na przedstawienie do Romy 🙃 🤪 🙃 już nie mogę się doczekać 🤪

• Mamusia
Cześć Dziewczyny!
Witam nową mamusię 🙂
Ja już wstałam, szykuję się na wizytę. Stresik jak zwykle jest, ale na razie malutki 😉 Chyba najbardziej boję się wyników, zwłaszcza na glukozę. Jadę z mężem bo ma urlop i razem zobaczymy maluszka 🙂 Oglądanie go to chyba najprzyjemniejsza sprawa 😆

Dzień dobry 🙂

Przywitam sie skoro mam chwilke, bo strasznie zabiegana jestem. Mam tyle obowiazków bo sama zostałam w domu. I to pewnie do późna, troche mnie to przerasta bo wiem ze musze tez odpoczywać.
U Was tez taka paskudna pogoda?

Napisałyście tyle stron, że jestem w szoku 🙃 🙃 🙃 Nie nadrobie chyba wszystkiego 😉

WielkaB super ze wizyta udana pod każdym wzgledem, teraz dbaj o zdrowie 🙂
Pamii czekam na wieści o twojej wizycie, przycisniej gina do ściany i każ odpowiedziec mu na wszystkie dręczące cię pytania 😉 A co niech pracuje jak przystało 😉
Urszulka ale ci zazdroszczę zakupów i pogaduch z kumpelami 🙂 Mnie tez przydałyby sie spodnie ciażowe bo jak na razie chodze tylko w rajstopach i sukienkach.
Witam tez nową mamusię 🙂 Myślę ze na Brzuszku jest nie co inaczej niz na innych forach więc zapraszamy do dyskusji 🙂

Hej Dziewczyny,

wstałam z rana (prawie w nocy 😉 ) o 6:15, stawiłam się w laboratorium o 7 i... byłam przed pigułami, bo lab otwarty od 7:30 😉 na szczęście jedna babka pojawiła się tuż po 7 i pobrała mi krew, namieszała glukozy i przeżyłam badanie bez cytryny 😉

I dopowiem do tego, co Nikusia napisała X stron temu - tak do 34 tc łożysko w kształcie przypomina kulę, toteż dzieciak się obraca. A potem robi się jajowy kształt i dziecko nie ma już takiej przestrzeni do manewrów.

Lacrimosa fajnie, że dołączyłaś 🙂 też podchodziłam sceptycznie do forum ciążowego - na szczęście aktywne tu dziewczyny nie są panikarami i nie chcą być mądrzejsze od swoich lekarzy 🙂 i tak wychodzi, że jak jakieś poważniejsze/trudniejsze pytania czy problemy, to każda zgłasza się do lekarza 🙂 także śmiało - więcej narzekamy na zmęczenie czy przechwalamy się zakupami wyprawkowymi 😉 potrafi być tu też całkiem wesoło 🙂

Kobzior wróóóóóćiłaaaaś! extra 🤪

Z tego co doczytałam - czujecie się wszystkie dobrze - to dobrze 🙂 WielkaB nie daj się przeziębieniu - masz świetną wymówkę na wylegiwanie się pod kocem 🙃

Mra ja tez tak robię, ze biegne szybko na badania zeby zdażyć przed moherowymi 😉 😉 😉

A ja mam wrażenie ze mój brzusio zmalał, ale moze to efekt nerwów i tego ze mniej jem.
Co do kopniaczków o które pytała Nikusia to są silne ale czasami mały rączką albo nóżką tak docisnie się do skóry że widzę odstający punkcik 🙂 Mąż śmiał się ze to nosek, ale ja na to: aż taki duży 😜

Hej Dziewczyny
ja sobie dziś pospałam, ostatnio padam na łóżko taka zmęczona, że wstaję tylko do wc i potem dalej śpię. 😉 To chyba te spacery mi tak pomogły 😁 😁 😁 chociaż mój mąż już wczoraj zapowiedział, że on tak codziennie w takim zimnie chodzić nie będzie 😉.
Dziś za to zapowiedziała się teściowa i cieszę się, że przyjeżdża ale zaraz idę się trochę za porządki zabrać, bo jak ja to mówię, "teść przyjeżdża z wizytą a teściowa z wizytacją" 😁 😁 😁
Vespera leżenie na plecach jest nieskazane, ale całkowicie zabronione to raczej nie. 😉
Monika to "biegające" piąstki, łokcie itd pod skórą to ja też widzę, Mój maż się śmieję, że to jak z filmu Obcy 😁 😁 😁, ale muszę przyznać, że jest w tym coś fascynującego 😉
Lacrimosa witam na forum, oklaski na dobry początek. Cieszę się, że jednak się zarejestrowałaś, bo to inny jak nie druga przyszła mama najbardziej zrozumie nasze problemy. No i rodzina posłucha o nich raz czy dwa a my możemy słuchać non stop i o radościach i o smuteczkach. Jak dasz nam szansę to zobaczysz, że chętnie z nami popiszesz 😉
Dopiszę Cię do listu stycznióweczek i do odliczania (to będziesz sobie mogla zerknąć ile Ci jeszcze dni do porodu zostało)
MartaMay to widzę że wszystkie nasze bobaski buszują pod skórą, mu też wczoraj naszego łobuza oglądaliśmy, ale mój mąż miał wielkie oczy jak mocniej przejechała 😁 😁
Super, że się udało i zostajesz z mężem, byle gdzie ale byle razem 😜
Kahira to jak syn się w ciągu dnia zdrzemnie to Ty też korzystać i do łóżka na drzemkę 😉
WielkaB jak coś więcej będziesz wiedziała o położnej to daj znać, mój mąż czytał w gazecie dla przyszłych mam, że to koszt ok 2300 ale to raczej przybliżony. 😉
Jak wrócisz od fryzjera to liczymy na fotkę 😉
Kruszyna ja też się kręcę podczas sny, a teraz to jeszcze bardziej. Tylko na wznak nie potrafię spać, bo mi się niedobrze zaraz robi.
Urszulka to super, że dzień się udał i wrzuć fotki zakupów 😁 😁
Monika trzymamy kciuki za wizytę, ale jak będziecie podglądać maluszka to nawet nie zauważysz reszty wizyty z ekscytacji -w każdym bądź razie ja tam mam 😁 😁 😁
skoreczka ja kupiłam na allegro dwoje spodni ciążowych całkiem na początku ciąży i teraz chodzę na zmianę. Tyle, że jedna są super wygodne a drugie nie. Drugie mają regulację w środku na gumkę i guziczki i uwiera mnie to. Więc je noszę tylko jak pierwsze do prania.
Mra to podziwiam, że glukoza bez cytryny, bo teraz wszystkie zakrapiają cytryną 😉 a ile miałaś 50 czy 75g???

ale się rozpisałyście 😁 😁 😁

Urszulka napisał(a):
Witam dziewczynki 🙂

ja spokojnie dojechałam do Warszawy i wczoraj oddałam się w wir zakupów, w końcu mogłam sobie poszaleć 🤪 zakupiłam skarpetki te z I LOVE MUM I DAD 🤪 i wyprzedaże spodni ciążowych było, niesamowite 🙃 a na koniec dnia spotkanie z moimi przyjaciółkami 🙂 jak mi tego brakowało 🤪
a dziś wybieram się na przedstawienie do Romy 🙃 🤪 🙃 już nie mogę się doczekać 🤪

super 😁 też wczoraj szalałam na zakupach, więc moglyśmy się nieswiadomie spotkac i nie poznać 😁 a na co idziesz do Romy? Tam są super przedstawienia, na pewno będziesz się super bawić 😎 zazdroszczę 😉

Vespera 75 g, Nikusia chciałam wziąć cytrynę, ale zapomniałam. Ach ta skleroza ciążowa 🤢

MartaMay wow, udało się zostać, świetnie 🙂 kupiliście mieszkanie?

Widzę, że róż panuje na paseczkach 😎 pozazdrościłam zmian w Waszych profilach i trzasnęłam sobie nowy pasek 😉