Skocz do zawartości

Mamusie na luty 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Madzia gratuluje serdecznie-nareszcie sie doczekalas 😉)))zdrowka dla ciebie i Antosia 😉))-sliczny jest, a jakie ma wloski sliczne 😉))malutki sie urodzil, mimo,ze przenoszony 😉)buziaki
ania26152 i Wiola trzymam za was kciuki 😉))ania pewnie dzis urodzi 😉) a ciekawe kiedy agnes wroci do domku z ricardo 🙂)
monia moj termometr do ucha tez ma duza koncowke nie cienka 😉
malwina gartuluje zrzucenia tylu kilogramow-szczesciara 😉))u mnie waga sie zatrzymala i ciagle 1 kg zostal mi do zrzucenia do wagi poczatkowej ciazy+15 kg ktore jeszcze chcialabym zrzucic nadbagazu wczesniejszego hahah,bedziemy walczyc na forumj mamusie.pl, bo narazie jeszcze nie szaleje z odchudzaniem, czekam az minie te 6 tyg.pologu 😉

• Mamusia
aleksandra 86 ja tez mam taka kuleczke mala po prawej stronie nad cieciem i troche mnie to bolalo,polozna powiedziala bym to rozgrzewala np. termoforem, ale jak lalam na to ciepla wode pod pryszniem, to znow krwi wiecej sie pojawilo na podpasce, bo naczynia rozszezylam i tak i tak źle;(nadal krwawie zywa krwia, a to juz 3 tydz. po cc nie wiem czy to normalne?

• Mamusia
Karina ja tez nadal krwawie żywą krwią czasem zamienia sie to w krwisty sluz ale potem znów krwawienie 🙂
co do gólki to ja miałam małą ale ona powiększa sie nieznacznie ale jednak powieksza sie no i połozna stwierdziała że nie tylko ta gólka ja martwi ale wyczuwa ogólnie jakieś zgrubienia po prawej stronie jakby macica sie tam nie obkurczyła....
Aby to nie było nic takiego 🙂
A co do wagi to ja z dnia na dzień mam coraz mniej po powrocie ze szpitala miałam jeszcze 4kg na plusie w porównaniu z waga z przed ciąży - jakies 3 dni temu miałam już 1,7kg na plusie 🙂 wiec idzie w dobrym kierunku 🙂

Jestem ciekawa tylko kiedy brzuszek zniknie ile potrzeba na to tygodni? co prawda śmiesznie wygladam bo koło żeber mi zeszło a taka mała piłeczka została tylko 🙂 jak w 4 miesiacu ciąży 🙂 tylko że nisko

• Mamusia
witam 🙂
Jejku ale mam stron do nadrobienia, ale normalnie nie mam na nic czasu albo goście, albo jak tylko Amisia śpi to sprzątam, prasuje albo odsypiam i tak w koło ale mam nadzieję że jakoś to ogarnę i będę miała więcej czasu. Jeszcze dzisiaj mój Kuba poszedł do pracy bo cały tamten tydzień miał urlop i wszytko już na mojej głowie, ale damy rade ważne że malutka zdrowa i rośnie z dnia na dzień 🙂

• Mamusia
Witajcie mamusie.
Ja na szybkiego bo synek nie daje nawet wyjsc do wc. Maz jest ze mna ale nie dajemy rady. Maly caly czas spi na cycku i jak tylko go odloze ryk. W nocy 8 razy zmieniam pieluchy, masakra i cala noc nie spalismy. Nie nadrobie was. O porodzie napisze pozniej. Bola mnie piersi, piczka boli bo peklam w 3 miejscach. Ledwo chodze nie mowiac o siadaniu.
Pozdrawiam was dziewczyny.

• Mamusia
Aga najgorszy pierwszy tydzien bo Babelek jeszcze chce sie czuc jak u mamy w brzuszku a jak jest przy cycku to cie czuje i slyszy twoje serduszko!
co do obolalych brodawek to sie tylko nie poddawaj najorsze pierwsze 2 tygn u mnie byly teraz tylko boli jak sie dosysa pierwszy moment a potem to lajcik 😉
bedzie dobrze, poczatki sa ciezkie no i przemeczenie dopada, ja na poczatku tez plakalam z bezsilnosci A I TERAZ tez sie czasammi zdarza 😉 dobrze ze maz jest obok u nas jak mlody daje do wiwatu to sie po prostu wymieniamy i maz go bierze lula a ja wychodze z pokoju na moment i sie wyciszam.
trzymam kciuki Aga zebys nabrala sil i cierpliwosci, bedzie tylko lepiej ! zobaczysz
a my lezymy sobie i ogladamy film, jutro bede miala dostawe swiezych paczkow z Pl i Michaszkow az mi slina leci po kolana na sama mysl, no i najwazniejsze- bede miala Mamcie przy sobie na cale 15 dni 🙃 🙃 🙃 juz postanowione ze bedzie spac z nami a maz do salonu emigruje, upiecze mu sie bo kimnie sie ze mna tylko jak chrzesni przyjada bo miejsc nie bedzie 😉czyli gora 3 - 4 noce a tak to bedzie mial woolne 🤪

• Mamusia
Agnese ja mam tak samo są dni kiedy śpi po 3 godziny później pół godzinki je i dalej śpi ale są takie że tylko na rękach przy cycku i też wtedy nie mam sił i same łzy mi się leją no ale mam nadzieję że będzie dobrze. Na dodatek dalej ma katarek i co chwilka jej muszę wyciągać aspiratorem w sumie oki ten aspirator ale czasami tak przy tym płacze że masakra 😞: 😞 😞 o i jeszcze mam ochotę na czekoladę albo chipsy ale się boję zjeść żeby jej brzuszek nie bolał i takie to uroki 🙂 🙂 ale jak na nią popatrzę jak słodko śpi to bym ją zjadła taka jestem szczęśliwa 🙂
a co do wagi to mam 5kg na plusie więc w sumie nie jest źle ale brzuszek rzeczywiście lekko odstaje:/

Ja chodze i rycze 😞 Jak pomysle o tym zeby Alka przystawić do piersi,to łyz same napływaja do oczu a jak pomyślę,że miałabym mu dawać tą chemię to jeszcze gorszy płacz. Juz nie wiem co robić. Dzwoniłam do doradcy laktacyjnego,ale ma akurat szkołę rodzenia. Mam zadzwonić wieczorem 😞 Nie wiem co robić. Alek potrzebuje cycka,bo widzę że mój pokarm w butelce mu nie wystracza. On sie lubi przytulić i zasnąć na cycku.od razu sie uspakaja. O ile prawą jeszcze go nakarmię to sama nie moge dotknąć lewej.Jest strasznie a laktator jeszcze bardziej mi to podrażnia.
DLACZEGO TO JEST TAKIE TRUDNE ?! a było tak przyjmnie,jeszcze ponad tydzien temu, mogłam płakać podczas karmienia...ale ze wzruszenia a teraz? 🤢 dobija mnie to

• Mamusia
Olcia ja chipsow nie tykam bo kupa swinstwa w nich no i te przyprawy ale czekolade od poczatku jem, tzn dziennie 1 snickersa i Malemu nic nie jest. Sprobuj na poczatek wcinac po kilka kosteczek i zobaczysz ale mysle ze tragedii nie bedzie. Ja sie wystrzegam pomaranczy, jablek bo sie boje ze Maly wzdecia bedzie mial i przypraw tylko sol i odrobine pieprzu i to wszystko
wczoraj jedlismy pieczonego kurczaka w sosie i pieczone ziemniaczki i Babelek ladnie przespal cala noc, czasami jak spi to przez sen sie pokrzywi i pokwili i baczka zaraz puszcza, i dalej spi ale mysle ze kazdy Bobo tak ma, wasze tez? zamowilam sobie u Mamuski ten Espumisan dla dzieci co Evelcia pisala tutaj mamy Infacol, ale wiecie co ja wole polskie leki i ulotki do nich po polsku, bezpieczniej sie czuje 😉
wlasnie dzisiaj rozpamietywalismy dzien porodu i powiem wam ze to byl najwspanialszy dzien mojego zycia i z usmiechem dookola geby go wspominam 😉 nie pamietam juz tego bolu, ba wspominam go z usmiechem i jak najbardziej pozytywnymi odczuciami! no i ten pierwszy krzyk ( a raczej 2 !) Azizka, Boze najpoiekniejsze co moze czlowiek doswiadczyc! ale sie rozkleilam 🤪
mam nadzieje ze bede o nim pamietac z tymi wszystikmi szczegolami, dzisiaj maz mi przypomnial ze na porodowce z laptopem siedzielismy, neta nie bylo a on mi moja ulubiona piosenke non stop puszczal az sie w koncu wkorzylam i kazalam mu to wylaczyc bo kazdy dodatkowy dzwiek potem mi sprawial jeszcze wiekszy bol. nawet do kibla ani na papierosa nie pozwalalam mu wychodzic i tylko belkotalam ze bardzo go potrzebuje, potem juz nie wyrabial i na fajeczke uciekal (doslownie) jak polozna przychodzila na badanie
ajjjjjjjjjjj sory ale mnie jakos na wspomnienia wzielo 😉

• Mamusia
Kurcze Tynka wspolzuje strasznie, nie wiemco ci poradzic, na pewno nie ulatwia Ci tego karmienie butelka bo przez to Alek zle lapie cyca. Zycze Ci wytrwalosci i obys przetrwala, a moze zrezygnuj z butli i po prostu przystawiaj go, posrac z bolu sie mozna ale moze jak bedzie siorbal tylko cyca to sie nauczy z powrotem? nie wiem czy wiesz ale jak zujesz ze Ci zle zlapal to wsadz mu w buziulke malego paluszka zeby proznie zlikwidowac i odstaw Ssaczka od brodawki- wtedy tak nie boli i przystaw jeszcze raz ale z twoja pomoca, tzn buziulke mu rozszerz trzymajac delikatnie brodke.
nie wiem czy wiesz czy nie wiesz sorki ze sie tak madrze latwo mowic, ale ja tez ryczalam z bolu i nienawidzilam momentami karmic (tak to sie zdarza) mimo ze bardzo tego pragnelam wiecie zreszta, ale udalo sie i mam nadzieje ze nie wroci, ja bardzo pilnuje jak zle mi zlapie to od razu go przystawiam jeszcze raz. Pomogla mi tez masc Bepanthen i smarowanie wlasnym mlekiem.
Tynka zycze Ci aby sie udalo, i obys sie nie poddala.

• Mamusia
Cześć Dziewczyny, dopiero piszę bo dopiero dziś po tygodniowym pobycie wypuścili nas ze szpitala. Makabra była. Okazało się że faktycznie sączyły mi się wody i kazano mi czekać aż główka obniży się ble ble ble, potem dopadła mnie wysoka temperatura i drgawki, nikt nie wiedział co się dzieje więc wzięli mnie na stół. Alicja urodziłą się 20.02 o 17.45, ważyła 3270 i miała 53 cm. Początek miałam kiepski, ciągle ryczałam i w ogóle bo bałam się że coś nie tak z moim maleństwem, ale okazało się że wsio ok. Więcej opiszę później, bo padam. Muszę trochę odsapnąć. I w ogóle jak tu wstawić zdjątko mojej kochanej Córci? 😉

• Mamusia
Cześć Dziewczyny,

Czytam Was kochane, ale nie piszę, bo korzystam z tego czasu póki mam mamę.
U nas jakoś leci, w sumie jest ok, czasami gorzej czasami nawet bardzo dobrze. Moja mama jeszcze jest więc mi dogadza kulinarnie 🙂 Danielek rośnie w straszliwym tempie, jak bylismy na kontroli dwutygodniowej to od urodzenia przybrał 570gr 🙂 więc na wadze było już 3410 🙂 i 2cm więcej.
Ze spaniem trochę gorzej, bo wieczorem jak go ostatni raz karmię o 22 to budzi się o 3 - 4 w nocy i jest taki głodny, że jak się nażre, to później resztę nocy gnie się i stęka z przejedzenia i musimy go nosić pół nocy do odbijania. A jak sa lepsze noce to znowu ja jestem tak wybodzona, że do rana zasnąć nie mogę :/

Tynka nie wiem co Ci dordzić z tym karmieniem.
☺️
U mnie powoli się normuje ten pokarm, ściągam już coraz mniej. W zamrażarce mam niezły magazyn mleczny. Niestety w piątek dopadło mnie lekkie zapalenie piersi i nawet nie wiem jak się to stało, bo Daniel w dzień je bardzo dużo, przystawiam go czesto, aby w nocy mniej jadł i nie miałam żadnego nawału mlecznego ani ran na piersiach, kompletnie nic, a pierś zaczęła mnie tak boleć, że na drugi dzień już miałam podwyższoną temp. i nie było mowy aby się nawet dotknąć. Ale przystawiałam Daniela b. czesto, kosztem odciągania z drugiego cycka i w niedzielę nie było śladu po bólu. Zjadłam 3 paracetamole przez weekend jedynie. Ból był taki, że az mi się słabo robiło, nawet nie mogłam się schylać, a do tego objawy grypowe i ból głowy. Koszmar. W ogóle nie było warunków do zapalenia, a mi się zrobiło.
Mogę Ci Tynka jedynie powiedzieć, że zaciśnij zęby ile dasz radę i walcz z tym karmieniem. Nie ma innego wyjścia. Może poratuj się przeciwóblowym czymś, choc ulgę przyniesie niewielką albo i żadną, jesli masz bardzo poranionego sutka. Och chciałabym Ci pomóc, a nie wiem jak. 😞

Dziewczyny i tak na koniec, bo Danielek się wybudza do kąpieli, gratuluje wszystkim mamuśkom co się ostatnio rozpakowały 🙂

• Mamusia
tynka-wspolczuje ci-tez nie wiem co poradzic;(((ja smarowalam bolące sutki bepantenem, a poxniej pil przez kapturki-mniej bolalo zdecydowanie.kelly gratuluje serdecznie 😉)
dziewczyny współczuje wam,ze tak wisza wam te dzieciaczki non stop przy cycku, moj jadl tak butle co 4 godz, a terz juz co 3, ale na szczescie w nocy przesypia 6 godz 😉)takze naprawde mam dobrze i chodze wyspaa , a i w dzien tez sie zdrzemne czasami 😉 a poztym to robie sniadanie, obiad, kolacje, sprzatam ,prasuje i daje rade jakos ze wszystkim, nawet staram sie codziennie ladnie umalowac, by jakos wygladac, choc brzuszek mi tez nadal odstaje hahah trzeba chociaz makijazem nadrobic 🙂buziaki trzymam za was kciuki byscie daly rade 😉)

Piszę dopiero teraz,bo wcześniej kąpanie i karmienie Małego sie odbywało.

Cóż, Położna zbyt wiele mi nie powiedziała nowości,bo od kilku dni sama czytam o tym,kiedy tylko mam czas albo kryzys... 🥴 Oczywiście ochrzaniła za butelkę i smoczek,które zaburzają prawidłowy odruch ssania. U nas dokarmianie zaczęte było już w szpitalu,więc Alek może mieć problemy z powrotem do prawidłowego ssania piersi. Musimy sie tego na nowo nauczyć... Cóz chyba będziemy próbować.
Kazała odstawić w kąt butle i smoczki (schowałam głęboko w szafę żeby nie kusiły) 😉
Mam karmić w kapturku chorą pierś a zdrową normalnie karmić,ile dam rady a później najwyżej kapturek też założyć. Smarować mlekiem,maśćmi i hartować ją przez karmienie 🤢 😞 Aż mnie boli na samą myśl.
Wiecie przeszłabym na modyfikowane gdybym nie miała pokarmu,nie mogła karmić ale..ja mam pokarm,jest go sporo a Alek je aż mu się uszy trzęsą ! 🙂 I ciągle (to przez to oczytanie..) mam w głowie przeciwciała i inne cenne składniki .To jest dobijające i stwarza poczucie winy przy każdej butli sztuczengo mleka.
Muszę po prostu powalczyć z tym wszystkim. Położna uprzedzała,że będzie ciężko,ale prosiła by myśleć pozytywnie. Mam też nie słuchać "życzliwych" rad ,które ciągle słyszę bo jeśli się psychicznie zablokuję (jest blisko) to nici z laktacji.

aaaa... i zapomniałam dodać,że zauważyłam tylko na lewej piersi pleśniawki albo inne gówno, ktore musze leczyć.Najpierw spóbuję aphtinem a jak nie to najwyraźniej gorsze paskudztwo i antybiotyk dostanę. Stąd możliwy mój wielki ból i te wszystkie dolegliwości.

• Mamusia
czesc Laseczki 🙂
KELLY SREDECZNIE RATULUJE I ZYCZE ZDROWKA TOBIE I MALENSTWU 😉
coraz mniuej brzuchatek zostalo, Wioletka nsie nie odzywa moze teraz na nia padlo?
my sobie dzisiaj pospalismy bite 3 odz teraz 40 min jedzonka i dalej mam nadzieje ze usne chociaz ciezko bo sie ciesze i prz3zywam ze Mamuska bedzie juz w sumie dzisiaj 😆 od czerwca sie nie widzialysmy! ale radosc !
chwila po porodzie dopierou mnie a tu juz mnie wypryszczylo i skora do dawnej formy niestety powrocila 😞 mam nadzieje ze jak hormony zaczne brac to sie unormuje tragedii nie ma ale 6 m-cy z piekna geubusia bylo to sie przyzwyczailam...
w ogole bol brzucha zaczynam miec jak na okres a krwawienia praktycznie juz nie mam. nie wiem co jest czy to mozliwe takie szybkie oczyszczenie? 3 tyg i juz?
spadam skorzystac i zdrzemnac sie troche Dobranoc, tylko ja wierna nocnej zmianie widze 😎

• Mamusia
tynka trzymam kciuki, by nie bolało no i za psychike 😉))monia fajnie,ze mama przyjedzie, ale bediesz miala luz 😉)ja tez cos dzis nie wyspana maly co 3 godz sie budzil na jedzenie i z godzinke schodzilo na karmirnie odbicie i uspienie takze tez mam niedosyt snu dzis 😉buziaki kochane 😉)

• Mamusia
Haallo dziewczyny:]
Ale mnie tu daaawno nie było!
Wszystkim dzieciątką i mamuśką gratuluję!
Ja tak narzekałam a urodziłam małego w terminie:P Poród to była tragedia!
Od 22 się zaczął z mocnymi skurczami a zakończył o 8.55, tak bolałao, że błagałam lekarzy o dobicie hehe 🙂 ale było warto, maly tak grzeczny, że muszę sama go budzić co 4 godziny, bo on cały dzień by spał... 🙂 pytanie dla mamusiek naciętych? Czy doskwiera Wam ból krocza? U mnie to trwa już kolejny tydzień? I teraz jeszcze narzekam na pęcherz 😞 a o hemeroidach już nie wspomnę!
Kurcze ale milo być rozpakowanaą 🙂