Skocz do zawartości

Marcówki 2012 | Forum o ciąży

monikitta1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• love

2047

• obdarzona

3838

• izunia1986op

2684

• lady_m4ryjane

1995

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
fikumiku napisał(a):
Kurcze no właśnie nie mogę sobie przypomnieć nazwy tego szpitala, ale jutro będę z Nią gadać to zapytam. W każdym razie został jej polecony a w rzeczywistości - nie masz opłaconej położnej = nie masz porządnej opieki. Rodziła w sumie 32 godziny od momentu pęknięcia pęcherza. Ogólnie stwierdziła, że przy drugiej ciąży chyba wybrałaby Ujastek. Ja nie chcę absolutnie oceniać bo każdy ma różne doświadczenia, ale jak dowiem się co to był za szpital to napiszę 🙂

Fikumiku z tego co słyszałam to bez opłaconej położnej w Krk wszędzie jest kiepsko, taka moda :/ A o ujastku też wiele negatywów słyszałam, pytałam o radę mojej ginki i ona nawet nie wiedziała, który najlepszy, mówiła, że każdy ma wady. Na dzisiaj jestem w kropce 😜 Jak się dowiesz, w którym rodziła to proszę daj znać 😉

• Mamusia
Tak w ogóle to hej misiaki 😘
Ja dopiero teraz bo przyjaciółka mnie nawiedziła 😉
Obdarzona biedaku uważaj, nie mogłabyś wybrać mebli przez neta? A Twój potem pojechałby i zamówił. My tak robimy z szafką do łazienki, bo dopiero w lutym kupimy. 😜
Izunia Ty też leż dużo, wiem, że słuchasz lekarza ale musisz jeszcze bardziej 😉
Astra cola czy pepsi są mega niezdrowe w ciąży dla dziecka 😜 Szczególnie teraz, kiedy jest większe zapotrzebowanie na wapń.

• Mamusia
gugule ja juz bardziej go sluchac nie moge.Ale kuzwa w brudzie zyc nie moge.Juz mi wczoraj tesciowa powiedziala,ze umyje mi podlogi.Hahaha.Nie ,no bez jaj.Dam rade jakos te pare tygodni.Dzisiaj umylam bez wiekszego wysilku.To sie powinno nazywac poglaskalam podloge szmatka z woda 🙂

• Mamusia
Sztunia napisał(a):
Pola lezy juz odpowiednio, jednak dobrze ją czułam, wszytsko ok u mnie
wyniki ok
jedynie mam grzybka małego ale dostałam coś dowcipnego i pomoze,
ja tez moge sie bzykać, tylko musze sie wyleczyc co by meza nie zarazić

Sztunia, a co dostałas na grzyba??
ja znów mam jakies akcje, ledwo skonczyłam pimafucin i pimafucortem samorowac, mineło 4-5 dni i znów to samo. dzis badałam siuśki wiec to nie układ moczowy, bo tak sie zaczynało ze sie wydałao jakby to było przy cewce moczowej a teraz hardcore. kurde jakos dali an czuja ten lek i widocznie nie wygonił na dobre 😞 a najgorsze ze Zuzia wczoraj sie skarzyła ze pupa ja boli i zbey posmarowac, jeszcze sie kurde zaraziła ode mnie pewnie, niby recznik ma oddzielny ale na kibelek siusia wiec... kurde... my baby to sie mamy...

• Mamusia
lady_m4ryjane napisał(a):
fikumiku napisał(a):
W każdym razie został jej polecony a w rzeczywistości - nie masz opłaconej położnej = nie masz porządnej opieki.

Wiesz co to raczej standard. Jak się nie posmaruje to nie masz dobrej opieki. Choć już słyszałam historię, że ktoś nie przyjął kasy. Ale to był lekarz, który cc miał robić. Położne nie mają z tym problemu 😜 Inna znajoma z kolei męczyła się 14 godzin, traciła przytomność, dziecko ułożone pośladkowo i dopiero jak pojawiła się koperta zrobili jej cc. W pogotowiu lepiej zawsze coś mieć myślę.

.

rozumiem ze z tym ułozeniem posladkowym to kolejna ciaza, bo u pierwiatek to bezwzgledne wskazanie do cesarki, cos o tym wiem. u mnie lekarz co był na porodówce, wsadził reke, aha pupa, zgoda na cesarke podpisana, oki, na blok.

• Mamusia
Kurde, miałam spać ale się nie wyspałam 😞
Sztunia, o rybkę bym zjadła. Z kiszoną kapuchą, ziemniaczkami 😁 ale dziś miałam bitki , ziemniaki i kapustę 🙂 widzę, że działasz ostro z tapetą i pokoikiem 😁

Lady, u Ciebie pogoda widzę zmienna jak u mnie:/

Ggulek, hm no w sumie mogłabym tak przez neta i pokazać mojemu M żeby takie kupił ale nie ufam mu w tej kwestii. :P

• Mamusia
Mój poprzedni post jest już nieaktualny. Sypie na maksa! Nic na dworze nie widać. Zrobiło się momentalnie biało 😲

o jacie, gdzie wy mieszkacie??
u nas niby Białystok to jak syberia, nio moze Suwałki, ale nic nie pada, prawie sucho jest, jakas malusia mżawka tylko.

• Mamusia
Astra napisał(a):
Hejo laseczki 🙂
Tak mi dzisiaj wiało całą noc,że nie mogłam spać. Wiedziałam,ze pogoda się zmieni, bo mnie napierdzielała blizna po porodzie (nie wiem czy pozostałe mamuski też tak mają, ja mam masakrycznie).:

a ty miałas Astra z Bartkiem cc ?? czy jakas na kroczu?? ja nie odczuwam na bliznie po cc pogody. miałam swego czasu takie dziwne swedzenie po prawej stronie blizny chyba wkonkretnym jakims etapie cyklu, juz nie pamietam, tak długo okresu nie ma (cos wspaniałego, przyznacie??) ale na pogode moja blizna nie reaguje heh

• Mamusia
ggulekk napisał(a):
Astra cola czy pepsi są mega niezdrowe w ciąży dla dziecka 😜 Szczególnie teraz, kiedy jest większe zapotrzebowanie na wapń.

hehe pewnie ze niezdrowe, ale mi tez sie zdarza pic, zwłaszcza jak inni piwko ciagna np. to ja se wtedy odbijam cola. ale i w poprzedniej ciazy piłam i Zuzia w pełni sił 🙂

• Mamusia
ggulekk napisał(a):
Wiem sztunia, ale jak mnie karcą za picie to coli to ja też mogę sobie pokarcić 😁

mnie tez karca, za wszytsko, dziwia sie ze kawe pije, cole itp. a co tam, w ciazy tzreba sie dobzre odzywiac, ale bez pzresady zeby sobie wszytskiego odmawiac. potem ajk dzidzia bedzie to ona bedzie pilnowała mamy i ciezej bedzie, wtedy jak bedzie bolał brzuszek to jzuw iecej sie nie tknie. choc ja np z kawy nie mogłam zrezygnowac. ale miałam zielone swiatło. tylko po karmieniu piersia...

• Mamusia
Śnieg już prawie zniknął 😜

A ja jestem po 40 minutowej relaksacji. Ściągnęłam sobie mp3 z medytacją kierowaną i będę robić codziennie treningi relaksacyjne. Bardzo to pomaga na ból pleców 🙂

co to za treningi?? podeslij stronke, mzoe tez sciagne jak pomaga 🙂

• Mamusia
dziewczyny, mam do was pytanie, jakie macie biustonosze do karmienia?? co kupiłyscie??

a zwłaszcza "stare" mamy co juz spraktykowane?? jak sie sprawowało?? godne polecenia??

ja miałam 3 szt. ALLES MAMA taki:

http://moda.allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-ii-a-75c-i2038619860.html

miekki, bez fiszbin., dobzre mi sie sprawowały. tylko na białych mam po tych 3 latach jakies takie po jednej stronie jakby fioletowe plamki, nei wiem skad sie wzieło, vanish tego nie usunał, wybielaczem sie boje, ajk potem to dla dzidzi bedzie. i nie wiem, choc z jeden planuje kupic nowy.

mozecie cos innego polecic??

• Mamusia
ewci@ napisał(a):
Śnieg już prawie zniknął 😜

A ja jestem po 40 minutowej relaksacji. Ściągnęłam sobie mp3 z medytacją kierowaną i będę robić codziennie treningi relaksacyjne. Bardzo to pomaga na ból pleców 🙂

co to za treningi?? podeslij stronke, mzoe tez sciagne jak pomaga 🙂

Trudno coś w tym temacie znaleźć, bo zapewne prowadzący by chcieli by na takie treningi relaksacyjne czy jogę chodzić gdzieś i za to płacić 😉 Ale ja znalazłam trochę plików do pobrania tutaj:
http://peb.pl/audiobooki/603977-poradniki-psychologiczne.html
Na razie mam Foley Ewa moc kolorów głęboki relaks i Trening relaksacyjny Jacobsona. Ten drugi robiłam, bo wolę relaksację na leżąco. Teraz szukam jeszcze czegoś krótszego, bo nie zawsze jest czas na takie długie odpłynięcie 😉 Autohipnozy nie robię 😉 Tylko same te relaksacyjne. W szkole rodzenia też nam czasem robią.
Jeszcze na youtube znalazłam coś takiego krótkiego, ale ten gość za bardzo bełkocze jak dla mnie 😜
http://www.youtube.com/watch?v=ARZ-JA8c2o4

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Ja chyba też taki zwykły sobie kupie, ze 2 takie abym miała na zmianę, o ile cycki nie utopią się w nim, bo ja dalej mam małe, tzn stanik mi się już nie dopina ale to ogolnie przez rozszerzenie. Ale pewnie jak urodzę trochę spuchną 😁

hehe troche spuchna 🙂
powiem wam szczerze ze nie rozumiem tego gadania, sama wiem i w szkole rodzenia mowili ze karmienie nie zalezy od rozmiaru piersi. ja mzoe nie mam małych, ale po porodzie były MEGA, szok, jak bolały i w ogole, mleko ciekło. domyslam sie ze nosicie biustonosze z fiszbinami, a nie wiem czy sobie mozecie wyobrazic jak bedzie spac z opuchnietymi, bolacymi piersiami na fiszbinach nocy... i nie chce was straszyc ale zastój albo zapalenie piersi murowane. bo jak sie karmi trzeba dzien i noc miec piersiw ryzach, czy zdejmowanie stanika odpada. wiec pomyslcie. sa tabele i biustonosze do karmienia sa tez w rozmiarze A 🙂 a poza tym to sa biustonosze do karmienia rosnace,z tego co mi sie wydaje to ten moj taki był, jzu nie pamietam, ze rozmiar sie zwiekszał o 2 rozmiary chyba. ja pwoeim szczerze ze tez teraz sie mieszcze w swoje z fiszbinami, ale jak nigdzie nie wychodze to wole ten miekki, wygnodniejszy jest i jzu w nich chodze. i chodziłam wtedy w ciazy z Zuzia.

• Mamusia
No to ja jeśli kupię to dopiero po porodzie, bo teraz nie mam co na zapas cudować. Trudno mi przewidzieć ile te cycki urosną, ale zapowiada się, że niewiele.
Znam dziewczynę, która cyckami w rozmiarze A wykarmiła dwójkę dzieci także rozmiar nie ma znaczenia 😉

no własnie. u nas babka w szkole rodzenia tez mówiła ze mniejszymi niz A wykarmiła dziewczyna bliźniaki 🙂 dwa duze dorodne chłopaki 🙂 wiec sobie wyobrazcie ile oni mogli zjesc. kwestia checi, wiary i samozaparcia. owszem zdarzaja sie sytuacje ze jednak nie da sie i tyle. ale wiekszosc rezygnuje bo wydaje sie ze nie ma pokazrmu i raz poda butle, drugi i piersi mniej produkuja. i babka mówiła ze tesciowe, babcie po jakims czasie bo to one zazwyczaj doradzaja te butelki. teraz jest zachwalane karmienie piersia a kiedys mało kto karmił a zeby długo. mnie i siostre mama karmiła niecałe 3 miesiace i tez mowiła ze miała małe piersi nie miała pokarmu. teciowa podobno tez... wiec wiecie 🙂