Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hejka 🙂

Jak tak czytam o waszych rozbrykanych bobasach to mój Antoś jest bardzo spokojniutki, jak już kopie to tak delikatnie (chyba tylko ze dwa razy dał mi takie mocniejsze kopniaki), ale już się wycwanił i jak mamusia się ułoży że mu nie wygodnie to kopie a jak zmienię pozycję to przestaje 🙂

Jeśli chodzi o pielęgnację pępka to na szkole rodzenia położna nam polecała "suchą pielęgnację pępka" czyli wietrzenie, przemywanie wodą z mydłem, dokładne przesuszenie i pozostawienie na zewnątrz. Zamiast wody z mydłem do pielęgnacji pępka można stosować Oktanisept.

Ja też dziś idę na zajęcia ze szkoły rodzenia i mamy mieć na tych zajęciach jakieś ćwiczenia, przynajmniej jakaś rozrywka bo już od tego samotnego siedzenia w domu dostaję do głowy 🤢. Dobrze że tu z Wami mogę poklikać 😉 bo bym chyba ześwirowała.

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witajcie kobietki 🙂
Widziałam, że wczoraj dzień zgagi był - mnie też ostro paliła aż bolało :/ Co do nacięcia krocza to u nas w szpitalu wprowadzili program ochrony krocza, czyli polożna ocenia na podstawie elastyczności tkanek, wielkości główki i kontaktu z pacjentką czy można rodzić bez nacinania, tylko to też dużo zależy od pacjentki czy będzie posłusznie wykonywała rozkazy bo wtedy często nie można przeć kiedy organizm wręcz się tego domaga. Podobnież skóra może przy takim porodzie trochę napęknąć, ale goi się znacznie lepiej niż po nacięciu mięśni i tak nie boli. Zobaczymy co to wyjdzie w praniu 😉 Termometr... hmmm... my zastanawiamy się nad takim: http://www.elmedico.pl/product-pol-531-Termometr-elektroniczny-Microlife-NC-120.html Microlife niby dobra firma, tylko to jakaś nowość i nie ma opinii... A Fridę też zamierzamy kupić bo, że to delikatniejsze niż gruszka.
Magdaluke fajnie, że z Wami wszystko ok, a zdjęcia jak zwykle cudne 😉
A my wczoraj złożyliśmy łóżeczko i rodzice też zachwyceni, nawet psu się spodobało :P A dzisiaj już o 9 rano dotarła przesyłka z różnymi duperelami, które wczoraj zamówiliśmy - miło nas zaskoczyli szybkością obsługi 🙂 Teraz muszę przetrzeć komodę i wszystko poukładać 😉 Wy piszecie o pakowaniu torby do szpitala a ja dopiero wyprawkę zaczęłam kompletować :P

• Mamusia
Czes kobitki!
Superbabeczo : jak sie dzis czujesz?? cosik lepiej? pogoda lipna wczoraj byla tak burzowo to czlowiek tez gorzej 🥴
magdaluke: super zdjatka nio i zwierzaczki kochane, ajjjjj i przede wszystkim super ze z malym wszystko ok 🙂
d-brycz; ja pilam ten prenalen, nio i wapno musujace, na katar kropelki bo nie dawalam rady, nio a na kaszel to ponoc Stodal ale sie obeszlo 🙂 Nio a tak z takich domowych sposobów, to jak dasz rade to syrop z cebulki, Nio albo mleko z czosnkeim i miodem - stawia na nogi szybciutkko 🙂 zdrowiej kochana
bisia; to Ci synek daje popalic ehhe 🙂
Ja pow wizycie diabetologicznej w Kraku, nio i wszystko jest ok, teraz jest bardzo ciezko utrzymac mi dobrze wyniki bo ogranizm walczy z insulina. Nio ale pozniej mnie straszna deprecha dopadla tak przelezalam do konca dnia. Nio bo bylam na szkole rodzenia. Jest nas 3. Nio i ja wczesniej to sie tak nie przyznawalam ani do cykrzycy ani do takich problemow, bo wiecie sama sobie radzilam a tak jakosik nie lubialam o tym mowic. Nio a jak tak jezdze na kontrole i widze ze ludzie sie tego nie wstydza to zaczelam sie uczyc innej postawy. Przeciez w koncu to jest nizalezne ode mnie nio i nikt sie nie zarazi nie??!! Nio i polozna sie mnie zapytala dlaczego rodze w Krakowie to zgodnie z prawda powiedzialam o cukrzycy. Nio i tak sie popatrzyly na mnie jakbym jakas z kosmosu spadla. NIo olalam i poszlysmy na obchod po porodowce. NIo i zaczela sie gadka kiedy powinno sie miec cesarke przy problemach z oczami. Nio a u mnie to jest na czasie bo w koncu sama nei wiem czy mam to wskazanie czy nie i wiecie postanowilam sie zapytac poloznej czy potrzeba zaswaidczenie czy jak to powinno wygaladc a wtedy jedna z lasek powiedziala : ty to jestes juz calkiem popsuta jakas. I wiecie co tak jakos dziwnie mi sie zrobilo. Bo do cukrzycu juz sie tak dawno przyzwyczailami nie traktuje tego jakos tak ze to choroba tylko dla mnei to raczej sposob odzywaniania. nIo ale to moje przynanie sie wreszcie w piety poszlo;/ ajj i dzis jade na 16 do okulistki, niech sie wreszcie ustosunkuje do sprawy.
Mimo pochmurnej pogody slonecznych chwil Wam zycze 😘

• Mamusia
nirmala to Cię pociesze, ja jestem jeszcze dalej niż Ty 🙂 i nie zapowiada się by do 1 lipca dużo się zmieniło 🤔 może do lipca kupie może ale to może pare kaftaników, ale dom w ogóle nie przystosowany. W lipcu jak dobrze pójdzie przyjadą bracia do mnie i pomogą "rozebrać" nasz pokój by dało się tam zmieścić łóżeczko, komode do przewijania . spytałam męża co zrobi jak sie nie wyrobi, to mi odp, że najwyżej zwoła cała armię rodziny, sąsiadów by w jeden dzień wszystko przygotować na mój powrót

• Mamusia
Magdad pewnie jak tak dużo ludzi brało to się opłacało 😉 A co do tej laski ze szkoły rodzenia to naprawdę szkoda słów... Inteligencją to raczej nie grzeszy żeby takie komentarze puszczać...
Amelia mi jeszcze mleko trochę zgagę łagodzi, ale wczoraj po tym jak wypiłam mleko zjadłam pomidory i zgaga znowu się nasiliła. No ale co ja poradzę, że tak pomidorki w ciąży lubię? :P A jak na złość od pomidorowych rzeczy mam największą zgagę 😠

• Mamusia
magdad- skarbie taką pustą babą się nie przejmuj! Ciekawe gdzie takich głupich pustych ludzi sieją . Masz cukrzyce, problem z oczami i co? Złapałaś cukrzyce bo szlajałaś się chłopami? Stałaś w kolejce po problem z oczami? Nie!!!! Takich ludzi jak Ty powinno się bardzo szanować i podziwiać
Ja Cię rozumiem doskonale, bo w mojej karcie ciąży jest cały wypis na co jestem chora, gdzie się leczę i też mi jakoś tak głupio pokazywać każdemu ile to ja mam "braków".

• Mamusia
Pdwazne z tymi wyprawkami jestesmy 🙂 No ale w sumie to jak wszystko jest ok to po co sie spieszyc?! Ja to juz szpital to musialam miec all gotowe 🙂
Magdad - ja dzis nadal na maxa slabo 😞 Leze bo jak wstaje to prawie mdleje..ledwo do kibla sie przemieszczam 😞 Ta pogoda mnie zakatuje chyba...ale znieram sily, by pod wieczor wlosy umyc bo juz tluszcz na nich:/ A co do tych lasek ze szkoly rodzenia to jakies RURY wredne! Ludzie to sa podli jednak..oby nie poczuli kiedys sami co to choroba przewlekla! Zadna choroba to nie wstyd! Ja sie przyznaje do tego, ze mam nerwice lekowa..i ze mam podejrzenie choroby neurologicznej..i mam w dupie co sobie mysla! Nie ja wybieralam..takie zycie i niech sie ciesza te co zdrowe! Glupie baby mowie Ci...Dobrze ze idziesz do okulistki - dowiedz sie o wszystko!

• Mamusia
magdad napisał(a):
ajj kobitki i kupilam Pampersy 2 za 108 sztuk zaplacilam 49,99 w Rossmanie nei wiem czy to duzo ae masa ludzi brala to i ja 🙂

dwie paczki za 49.99? a to była jakaś promocja? bo bym wysłała kogoś by mi też kupił tylko ciekawe czy każdy rossman ma te same promocje

• Mamusia
Magdad dziewczyny mają rację tą dziwną babą ze szkoły rodzenia nie masz się co przejmować, choroby człowiek nie wybiera i nie ma co się wstydzić przecież to nie Twoja wina że masz cukrzycę i problem z oczami.

• Mamusia
hej 🙂

Magdad nie przejmuj sie tą dziewczyna zdarzaja sie takie "wredne" okazy i lepiej sie nimi nie denerwować, nie kazda jest zdrowa jak rydz, jak cię to pocieszy to ja tez mam "wade macicy"+tarczycę+wade wzroku (mam "-" i do tego astygmatyzm) ale każdy coś ma jakby sie do każdego pzryczepic to u każdego coś znajdziesz 🙂

Magdaluke zdjecia super ach Ella pewnie zachwycona zazdroszcze takiego wypadu

ja tez nie mam spakowanej torby swoją droga nawet żadnej torby jeszcze nie mam:P musze jakas kupic w markecie 🙂

• Mamusia
Ja mam zawsze bogata karte:P Bo wszystko co mialam musze podac...jak nie kamica nerkowa, to te neurologiczne czy nerwica..refluks i takie tam jeszcze inne pierdy! I przestalam sie przejmowac...takie zycie, a te wredne glupie baby bym strzelila!
Zbieram sily na mycie wlosow..ciezko dzis bedzie!

• Mamusia
Ja odziwo też dzisiaj jakaś nie do życia 🥴 Głowa mnie boli odkąd się obudziłam, nie mam siły wogóle i tylko bym leżała.
Magdad ja na takie laski mówię: "Boshe słyszysz i nie grzmisz" 😁 Takie powinno się tępić, więc nie masz co się nimi przejmować, a co do pampersów to dobra cena jak za tyle sztuk.
Superbaba dobrze że znowu ktoś z Tobą będzie przez dzień, że włosy sobie umyjesz. Mi jak mąż mówi:"Kochanie nie mogę na Ciebie patrzeć, bo blask Twych włosów mnie razi" oznacza że czas umyć włosy 🙃 😜
Byłam dzisiaj w Pepcco i mają promocje na różne ubranka, kupiłam śliczny komplecik zaaaa 14,99zł normalnie w szoku byłam 😉
A tak wogóle to co z Monią??

• Mamusia
Hej dziewczyny, dziś mimo średniego samopoczucia wzięłam się za pranie i prasowanie. Poprałam już większość ciuszków (ostatnia tura na jutro bo już nie mam gdzie wieszać), ręczniki, kocyki i pieluszki. Większość jeszcze schnie, puki co wyprasowałam pieluchy, ręczniki i kocyk i zajęło mi to ponad 2h! Jestem umordowana wręcz!

Próbowałam wczoraj się spakować do szpitala, ale najpierw muszę wysterylizować smoczek, laktator, nakładki na sutki... Czy może jestem przewrażliwiona i niepotrzebnie to robię? Zrobiłam listę co muszę spakować to masy rzeczy dla siebie jeszcze nie mam, eh... Takie pierdoły, że się zapomniało...

Coś któraś pisała o antykoncepcji po porodzie... moja ginka na razie nic nie wspominala, ale ja myślalam o zastrzyku - wiecie coś więcej o nich, bo nigdy nie stosowałam?

Kurde brzuch mnie boli, chyba przesadziłam z tym prasowaniem...

• Mamusia
Hej dziewczyny dawno mnie nie było bo dzisiaj wróciłam ze szpitala we wtorek zabrało mnie pogotowie z dworca pks o 9 wieczorem i akurat musiałam trafić na mecz bo dopiero po meczu się mną zajęli. Lezalam na patologi ciąży miałam robione jakieś badania i ktg a co najgorsze to dowiedziałam się że jest ulozony miednicowo i boję się że jak się nie obróci to czeka mnie cc a ja bym chciała żeby się obrócił i naturalnie rodzic. Do 25 lipca mam czekać a jak się nie obróci do tego czasu to będzie cc.

• Mamusia
Strzauk - przerobilas sie Kobito! Marsz troszke polezec! Ja nie wiem wlasnie jaka antykoncepcje wybrac po porodzie..chyba czas poszukac 🙂 No ja wlasnie tez musze wysterylizowac smoczki i te sutkowe nakladki. Jak to zrobic? Do wrzatku na ile minut?
Loczku - dowcipny maz:P No u mnie juz kiepsko to wyglada, wiec motywacje zbieram..jeszcze by mi ktos nogi wygolil 🙂

Ja tez mialam i nadal mam plan, by sie spakowac dzisiaj po czesci...ale jeszcze mi nie wyszlo..hehe..i moze byc ciezko! Dzis tylko leze i leze...

• Mamusia
Megi - omg!!! A co se stalo, ze pogotowie Cie zabralo? 😞 Ja ostatnio tez slabowita jestem i nie raz zaslablam, ale w domu wiec luz! Pogody nam nie sprzyjaja ostatnio...grunt, ze juz wyszlas i jezt ok! A bobo ma szanse sie jeszcze obrocic..a jak bie to wazne, by zdrowo wiec i cesarka bedzie ok!

• Mamusia
Wracalam z pracy do domu. (Jeszcze pracował am bo do tej pory było ok) i zaczął mnie bardzo boleć brzuch na góże i było mi okropnie niedobrze i słabo na poczatku myślałam że mi przejdzie ale jak ból był już taki że prawie płakałam to postanowiłam zadzwonić po pogotowie i dobrze że zadzwoniłam bo jak tylko się dostałam na izbę przyjęć to zwymiotowalam a tak to nie wiadomo co by się działo na tym dworcu.

• Mamusia
Megi, o rany boskie...a powiedzieli Ci co sie stalo? No najwazniejsze, ze juz ok i jestes w domu...Uwazaj na siebie! A ustawieniem jeszcze sie nie przejmuj, moj gin nawet jeszcze nie patrzy, bo sie wszystko moze zmienic.
A wczoraj maly zasunla mu w dopplerka i ten moj lekarz to taki uradowany, jakby mu is eto pierwszy raz przytrafilo, hehe. To u niego lubie, ze jak slyszy bicie serduszka to normalnie taki uradowany strasznie. Fajnie, ze lata praktyki nie "zabily" w nim powolania!!!
Gaja, chcialam zauwazyc, ze wg. mnie wygladasz troche jak Julia Roberts!!!
I Maiha, nowa fotka, sliczniutka.
Magdzia, no chyba Ci nie przyszlo do glowy naprawde przejmowac sie takimi komentarzami? Durnowate laski, glupie babsztyle 😠. A wstydzic sie nie masz czego, no co Ty. Ja czasami widze baby w ciazy z faja, to mnie dopiero rzuca, a chodza i sie nie kryja, najlepiej , jak pod szpital wychodza na dymka....a takie sie niczego nei wstydza. Oj zagotowalo sie we mnie...
A ja musze wam powiedziec, ze juz grugi dzien z rzedu moja mala kupke do nocniczka zrobila. A wiwta przy tym taki, ze szaleje ze szczescia i dajemy jej w nagrode fasolki takie slodkie...no i pewno to zle, ale co tam. Rodzice- to takie smieszne stworzonka, ciesza sie, ze dziecko narobilo do nocnika 😜