Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
4nuls - do nosa popecana Fride kupilam!
Niemalka - no przykro rzeczywiscie 😞 Moze mama gorszy dzien miala..a my faktycznie wszystko przyjmujemy mocniej do siebie:/ A posciel sliczna..zwlazcza ta z zyrafka misie podoba 🙂 Moze na zmiane namowie meza na takowa! A po co Ci posciel do wozeczka? Bo slyszalam ze to zbedny wydatek..bo w lato kocyk i pieluszka, a w zimie i tak kombinezon i ew.koc...ale to pewnie lazdy radzi cos innego:/ My nie kupujemy...mamuski - a jaka Wasza opinia?!

Co do sennosci..to ja ziewam ciagle i ciagle zmeczona, ale w dzien ni cholery nie zasne, nawet w nocy mam problemy ze snem 😞 A o ile latwiej byloby kimnac sie po poludniu...zwlaszcza w takie dni jak dzis, ze boje sie wszystkiego:/ Dzien stracha i paniki ogolnej!

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
4nula napisał(a):
No ja jestem śpiąca cały czas lecz nie mogę zasnąć w dzień jedynie wczoraj wieczorem przysnęłam...ja na początku ciąży też rzuciłam kawę ale jak pojawiło się niskie ciśnienie to dowiedziałam się że słaba kawa mi ani dziecku nie zaszkodzi więc pije sobie czasem i kawa też pomaga mi się wypróżniać co jest dość ważne w naszym stanie
A tak z innej bajki to dziewczyny kupowaliście aspiratory do nosa ?

To ja mam dokładnie tak samo - przez I trymestr udawało mi się nie pić kawy, bo tak się szczęśliwie złożyło, że mnie od niej odrzucało, ale teraz wręcz przeciwnie. Ale przy niskim ciśnieniu chyba 1 kawka dziennie nie zaszkodzi 🙂

• Mamusia
No mi osobiści lekarz pozwolił bo się pytałam czy nie zaszkodzi to powiedział że dla lepszego samopoczucia można wypić jedną kawę oczywiście nie szatana choć ja i tak ostatnio po kawie miałam niskie ciśnienie.
Co do pościeli do wózka to ja się kiedyś już pytałam na forum to właśnie usłyszałam aby nie kupować to nie kupuje 🙂 Ale zastanawiam się nad poduszką bo z tego co słyszałam to nie powinno się kłaść dziecko na poduszce do 2 roku ale też są sprzeczne opinie na ten temat..a Wy jak robicie?

• Mamusia
Ja tam nie wierzę, że dziecko waży tyle co rodzice, bo ile ważyłoby moje skoro ja ważyłam 2800 a mąż 3600? wypośrodkowanie? pewnie urodzi się powyżej 3000g, ale przy cesarce to mi bez różnicy, tylko, że coraz mocniej bolą jego ruchy... Dziś w nocy dał popis, do tej pory żebra mnie strasznie bolą...

dodi ja też jestem ciągle zmęczona, bo w nocy spać nie mogę więc budzę się taka wymemłana jakaś, a że hałasy za oknem to już usnąć nie mogę...

4nula ja do noska kupiłam zwykłą gruchę bo mąż się na nią uparł 😉

Suuperbaba my tez sobie darowaliśmy pościel do wózeczka, bo moja mama kupiła taki grubszy kocyk i nim będziemy małego okrywać, a latem cieńszy kocyk czy nawet pieluszka flanelowa - w zależności od pogody.

Kawy nigdy nie piłam regularnie - a jak mam ochotę to i teraz czasem sobie pozwolę na jakieś latte 🙂

• Mamusia
strzauka a może tak jest z ta waga , że dziecko idzie w jedną stronę albo po ojcu albo po matce ( genetyka) u mnie Franek poszedł we mnie a u np pampinki w męża. Ale to takie świrki wymyślanki z mojej strony, nigdy nie doczytałam się o zależności , że jaki rodzic takie dziecko 😉

• Mamusia
No ja tez sie nasluchalam i od swoich kolezanek i od Magdaluke i osttnio z programu Tv, ze pzez pierwsze miesiace poduszka absolutnie zakazana, a i koldry nie polecaja! Ze to niby dzieko moze sie udusic..i powiem Wam, ze ja wiem ze kiedys normalnie tak spalysmy, ale moze jakies badania i obserwacje jednak cos w tym dostrzegly...w kazdym razie stwierdzilam, ze do 6-8miesiaca to ja dziecko w spiworku bede kladla spac w razie co 🙂 Z czasem poduszke i kolderke kupie do lozka, a wlasnie w wozku glownie kocyk..bo w zimie i tak musisz wdziac bobo w kombinezon!

Co do kawki to slyszalam, ze jedna dziennie nie szkodzi - oby nie za mocna! Ja nigdy nie pilam, wiec mi to ryba..za to herbate pije normalnie a tez roznie gadaja!

• Mamusia
Co do picia i jedzenia to moim zdaniem większość to wymysły tak naprawdę jakbyśmy wszystko to co nie możemy jeść albo pić wyszło by że nic tak naprawdę nam nie wolno moim zdaniem to wszystko można tylko bez przesady...
A nawet wczoraj był program w DDTVN mama na końcu świata czy jakoś tak i pokazywali tylko właśnie nie wiem gdzie to było, że tam normalnie kobiety jedzą w ciąży bardzo ostre potrawy a nawet po porodzie , gdy karmią mlekiem i ich dzieciom nic nie jest a dodatkowo na laktacje piją piwo...

• Mamusia
Dzień dobry ja tez starsznie senna i zmęczona jestem, jak moge to staram się zdrzemnąc w ciągu dnia ale co to za drzemka jak córcie musze miec na oku więc raczje nazwe to "zamknieciem oczu" na chwilke 🙂

Nirmala czasem ktoś powie nam coś przykrego nie mysląc jak my sie poczujemy ale nie denerwuj sie może mama nie chciała Cię zasmucić, poprostu powiedziała tak bo miała gorszy dzień

Co do podusi w łózeczku ja ją bede miec 🙂 przykrywac bede kocykiem bo małemu dziekcu jest chłodniej niz nam my mamy jendak troche tłuszczyku który nas grzeje a takie dziecko tylko lezy bezwładnie więc ja mysle ze trzeba je przykryć a co do lezenia na płasko to z jednej strony ok nie udusi sie a jaks ie mu w nocy uleje?? to bedzie juz gorzej i co w tedy?? sa nawet takie specjalne poduszki dla dzieci jakz najde to wam wkleje ze sa twarde dziecko sie nie udusi ale i jak uleje sie mu to z buzi sie wyleje wiec bedzie ok

czytam was ale nie pamietam co mam napisac jakos jestem "zmarnowana" do tego hemoroidy znów mnie dopadły ech

• Mamusia
Bo wszystko w normalnych ilosciach nie zaszkodzi! No oczywiscie unikam serow plesniowych, alkoholu i surowego miesa! Ale karmi piwo 2x wypilam..a niektore panikuja i z tym:P
Bisiu - ja wszystko odstawilam w 22tc! Jak sie okazalo na usg, ze bobo rozwija sie dobrze to ginka pozwolila zrezygnowac z clexane i z acardu tez! Dodatkowo bezpieczniej bylo odstawic to przy lozysku przodujacym, bo moga zdazac sie krwawienia..a wtedy wiadomo - rozrzedzenie krwi to niekoniecznie:/ A zelazo tez odstawilam, bo w ostatnim badaniu uroslo do 12,3 bez brania go 🙂 Teraz to tylko magnez 2xdziennie po 500mg, nospa forte 4xdziennie (niestety) i scopolan 2-3xdziennie..wszystko na rozluznienie macicy i przeciwko skurczom - tak przy tym lozysku wazne! Blech! No i oczywiscie mala dawka leku na serce - tetno..a najlepsze, ze to co ja biore to w szpitalu podaja takze na skurcze:P

Agadka - jak tam ta laska z forum w 33tc i jej skurcze?!
Bo lupcowka urodzila w 34-35tc i po paru dniach jest juz z corcia w domu 🙂

• Mamusia
Co do podusi w łóżeczku to też na razie nie położymy. A na zajęciach ze szkoły pytałam polożnej o poduszkę i normalną i klinową i ogólnie nie polecała, mówiła tylko, że jak ktoś chce to można materacyk unieść od strony główki i też będzie dobrze. A do spania pozycja bezpieczna - na wznak, ale z obróconą główką podpartą zrolowaną pieluszką gdyby wlaśnie dziecku się ulało to żeby się nie zadławilo. Do wózeczka to już podusię chcę włożyć bo na spacerku to będę miała małą na oku. No ale teraz z tą pościelką do wózeczka dałyście mi do myslenia 😉

• Mamusia
hej
tez myslalam o tej poduszcze
Nirmalka a wyrzucaj z siebie co masz 😉 oby tylko lzej na serduchu sie robilo 🙂 a posciel sliczna i ja glupieje bo wszystkie ladne i nie wiadomo ktora wybrac...

ja kawe czasem pilam ale i tak slabawa ateraz jak czuje, ze mi energii brak to cole serwuje tam tez kofeina 🙂

• Mamusia
Czarnyloczku - ale 3700 to nie byliscie kluchy wcale! 🙂 A duy chlop moze byc..jemu ne zaszkodzi! A ponoc do porodu sn to najwazniejszy obdwo glowki, bo w koncuona pierwsza wychodzi 🙂 Wiec to lepiej pilotowac..hihi...
Ja wazylam 3050, a maz 4,5 kg!!! Wiec nie wiem jaka moze byc Helenka 🙂 Mysle, ze przez to ze porod ciut wczesniej - to wielkolud nie bedzie! Ale do cc to obojetne w sumie...tylkp ja mala to sil moge nie miec na dzwiganie kluchy:P
Nirmalka - no musisz sama pomyslec i zdecydowac czy potrzebne 🙂 Ja sie nasluchalam od mamusiek, ze szkoda kasy...ale to wiesz - kazdy po swojemu musi urzadzic malucha!

• Mamusia
Hej!

Suuperbaba i 4nula gratki i po oklasku za 3 z przodu 🙂 Ja chyba jako jedna z nielicznych Sierpnióweczek jeszcze czekam na tą trójeczkę 😉.
Jeśli chodzi o podusię to nie kupuję bo też słyszałam że nie powinno się jej dawać bo dzieciątko może się udusić, ale każda zrobi według własnego przekonania Pościeli do wózeczka też nie będę brać tylko okrywać małego kocykiem a w chłodniejsze dni kombinezon.
Nirmala jak coś Ci leży na serduchu to pisz, my zawsze wysłuchamy, a mama musiała mieć gorszy dzień i Tobie się dostało.

• Mamusia
No i teraz mam mieszane uczucia co do tej poduszki bo o ulewaniu się nie pomyślałam...
A co tej wagi to ja miałam 2180g a mój 3750g to moja córka na ostatnim usg miała 1224g wiec już więcej niż połowa mojej wagi przy porodzie..

• Mamusia
Amelia co do tych skurczy to powiem Ci, że nie wiem co nazwać skurczami 🤔 to, że brzuch twardnieje a później puszcza? Dzisiaj o 3 w nocy obudził mnie ból brzucha mało mi brakowało do płaczu 🥴 ale pokręciłam się pokręciłam Kamil pomasował i zasnęłam 🥴 muszę przed snem zacząć chyba nospe brać.

• Mamusia
Dzięki kobietki :* Mama ogólnie kochana i wszystko by dla mnie zrobiła, ale zdarza jej się mówić przykre rzeczy czasami.... Może to przekwitanie? 😉 W końcu my teraz najlepiej wiemy jak hormony potrafią zmieniać ludzi i to z minuty na minutę 😉 Czyli takie 2 tykające bomby po domu teraz chodzą :P

• Mamusia
z tym ulewaniem też nie wiem jak zaradzić... chyba faktycznie podniesiemy nieco materacyk, zobaczymy 🙂

coś kiepsko się dziś czuję, wstałam, zjadłam śniadanie i położyłam się z powrotem, jakoś głowa mnie trochę boli i te zebra... zazdroszczę siostrze, że jest już po - też bym chciała już Damianka po drugiej stronie brzuszka 🙂 do cesarki zostało mi max 5 tygodni!