Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Swoja drogą, jakby mi kazali zaplacic 200 zł za te wczorajsze badania prenatalne w 2D, to chyba bym sie wkur****. W ogole nie są tyle warte i powinny byc robione standardowo.

możesz napisać na czym polegały te badania prenatalne? tzn. co i jak badali?

• Mamusia
pati1984 napisał(a):
karolka84 napisał(a):
Swoja drogą, jakby mi kazali zaplacic 200 zł za te wczorajsze badania prenatalne w 2D, to chyba bym sie wkur****. W ogole nie są tyle warte i powinny byc robione standardowo.

możesz napisać na czym polegały te badania prenatalne? tzn. co i jak badali?

II badanie prenatalne

Badanie USG pomiędzy 18-24 tygodniem ciąży jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Celem badania ultrasonograficznego pomiędzy 18-24 tygodniem ciąży (II badania prenatalnego) jest kompleksowa ocena budowy anatomicznej płodu, która obejmuje wykluczenie bądź potwierdzenie istniejącej wady u dziecka. Badanie to jest wykonywane głowicą przezbrzuszną i uwzględnia:

•ocenę budowy płodu:
•czaszka – kształt, ciągłość
•mózgowie – komory, sploty naczyniówkowe, móżdżek
•twarz – profil, oczodoły, kości nosa, podniebienie i warga górna
•kręgosłup – ciągłość, symetria
•serce – wielkość, położenie, obraz 4 jamowy, miarowość, częstość
•jama brzuszna – ciągłość przedniej ściany, żołądek, echogeniczność jelit
•pęcherz moczowy
•nerki – opis UKM
•kończyny – ocena kości długich, dłoni i stóp, ruchomość
•ocenę łożyska:
• struktura – stopień dojrzałości wg Granuma
• ocenę sznura pępowinowego:
• liczba naczyń
• opis nieprawidłowości
• ocenę płynu owodniowego
• indeks płynu owodniowego
• biometrię płodu:
• BPD, HC, AC, FL, HL, EFW (masa płodu)
• ocenę szyjki macicy (głowica przezpochwowa):
• długość
• kształt ujścia wewnętrznego

• Mamusia
dzięki za wyjaśnienie, myślałam, że za tym określeniem" badanie prenatalne" kryje się coś bardziej skomplikowanego 😉 a to w sumie zwykłe badanie usg, tyle, że może lekarz bardziej niż zwykle przyjrzy się maluszkowi i dokona tych wszystkich pomiarów ( bo mój lekarz co wizytę robi mi usg i daje kilka fotek do albumu na pamiątkę)

• Mamusia
Bry kobitki 🤪 🤪 a ja mam dobry humor 🙂 bo mała jednak była odwrocona pleckami do nas ale lekarz powiedzial ze nic jej nie wisi i raczej się potwierdzi przy porodzie że to dzieczynka 🙂 Malutka jest obrocona główką na dół,a nożki ma do gory...spała sobie na USG,oczywiście Bartek był ze mną zapatrzony w monitor jak niewiem...i mam skierowanie na badania prenatalne na Polną do 26 tygodnia muszę je wykonać u jakiegoś lekarza Szymańskiego no ale moj lekarz nie wie czy maja podpisany kontrakt czy nie i nie wie czy bede placic czy na NFZ...zobaczymy musze zadzwonic i sie dowiedziec i umowic na wizyte...no a Bartek musial isc do pracy,ale bylismy na obiadku i mam nadzieje ze 16,17 skonczy i potem jedziemy do mojej mamy i zostaje do soboty bo jutro musze isc po akt urodzenia i w poniedzialek albo we wtorek idziemy zalatwiac termin ślubu 🙃 🙃 🤪 🤪

• Mamusia
Napiszcie czy robicie już jakieś zakupy dla maluszka? Mnie strasznie ostatnio kusi, żeby już się zaopatrzyć w jakieś drobiazgi. Jak chodzę po markecie to muszę wejść w alejkę z gadżetami dla maluchów i sobie pooglądać 🙂

• Mamusia
pati1984 napisał(a):
Napiszcie czy robicie już jakieś zakupy dla maluszka? Mnie strasznie ostatnio kusi, żeby już się zaopatrzyć w jakieś drobiazgi. Jak chodzę po markecie to muszę wejść w alejkę z gadżetami dla maluchów i sobie pooglądać 🙂

pati dziewczyny ciagle rozpisuja sie na ten temat na naszym forum i wstawiaja linki tego, co juz kupily 🙂 ja osobiscie jeszcze sie nie zabralam porzadnie za zakupy, czekalam na 100% potwierdzenie płci 🙂 Poza tym bardzo duzo sprzetów i rzeczy dostane od mojej siostry, ktora ma 1,5 roczna córeczkę 🙂

• Mamusia
pati1984 napisał(a):

Ja mam tylko 3 body (kolor uniwersalny bo płci nie znam) i matęedukacyjną (też uniwersalny kolor) a tak to nic więcej. No tylko mama mojego chłopaka zakupiła jakieś ciuszki ale to jak już dziecko podrośnie.

• Mamusia
Hej dziewczyny!
Super że na waszych usg wszystko ok z dzidziami 🙂 Szkoda tylko że Tusia nie wie kto u niej się chowa. Ale czas szybko zleci do kolejnego usg! 🙂
Ja jeszcze nie mam nic dla małego kupione, ale wybrane mam już mnóstwo rzeczy 🙂 czekam tylko na dorby moment na zakupy.
Pozatym moja dzidzia ciągle przychodzi do przodu brzucha i się wypycha. Tak mi nie wygodnie od tego:/ nawet się zgiąć nie można bo strasznie boli wtedy :/

• Mamusia
Ja też jeszcze nic nie kupiłam dla maluszka bo nie wiem jaka będzie płeć 😜
Ostatnio nawet nie wchodzę na dział niemowlęcy bo się denerwuję ,że nic nie mogę kupić 🙂
Ale jak się dowiem to chyba dwa dni nie wrócę do domu tylko będę nocowała w sklepach 😜
a rzeczy to ciężarówką dostarczą 🤪

Byłam odebrać sukienkę ,ale jeszcze msi mi zrobić poprawki i o 17 ją odbieram .
Straszny ze mnie wymagający klient 🙂