Skocz do zawartości

Mamy Styczniowe witajcie:) | Forum o ciąży

Abby

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ttinka napisał(a):
hello katarzyn 😜

nie widziałam że jesteś. poszłam spać. nic nie pospałam bo obudził mnie napad kaszlu a w tej głupiej przychodni nie odbierają telefonu. w końcu zadzwoniłam do położnej i powiedziała że mogę sobie kupić Stodal do picia więc polazłam do apteki i kupiłam. cudnie rozlał się po gardle 🙂 mam nadzieję, że pomoże bo już nie mam siły. najgorzej jest jak śpię 😞

• Mamusia
Widzisz Doncia jak to jest z tymi terminami... jest tydzień różnicy między nami w wieku ciąży a Ty masz termin nawet dzień wczesniej niż ja (28.12) hehe także duże prawdopodobieństwo że bedziesz w styczniu rodzić...pewnie związane to z długością cyklu itp...każdy przechodzi to inaczej...
Ais2- niezłe miałaś zachcianki na chłopca hehe pierwszy raz słyszę 😁

• Mamusia
michasia24 napisał(a):
hej dziewczynki ja dzis tez po poludniu do lekarza ide bo w nocy mialam goraczke i do tej pory mnie trzyma a do tego suchy kaszel, bol gardla i katar 😞 jak to przy goraczce sniadania nie jadlam bo nie moglam... a jeszcze na domiar zlego obiecalam mojej siostrze dziecku ze u nas spac bedzie moglo i bedzie trzeba dotrzymac slowa tylko ze ja sama ledwo sie trzymam wiec nie wiem jak dam rade... oj jak ja nie lubie byc chora... 🤢dzis moja kuzynka ktorej pomagalam ostatnio przy dzidzi napisala ze jej mala majaca 5 tyg lekarze stwierdzili torbiel na mozgu 😞 ale na szczescie nie uciska mozgu. teraz musi byc pod stala kontrola lekarza musza stwierdzic czy torbiel sie powieksza jezeli tak jest to zagrozenie 😞 oj jak pech to pech, az sie boje mojego USG mam nadzieje ze u mnie bedzie wszystko w pozadku... a pytanko czy wy jecie chipsy? bo czytalam ze one sa bardzo nie zdrowe, a ja to mam straszna na nie ochote... jak widze je to sie trzese jak dziecko do czekolady 🙂 moj od jutra ma urlop wiec sie naciesze nim troszeczke, o ile z rana nie wiadomo kiedy mi ucieknie z lozka 🙂 bo on to sobie zawsze jakies zajecie znajdzie 🙂 jak kazdy facet byle by w domu nie siedziec 🙂 milego dzionka wam zycze, jak znajde czas to napisze popoludniu co mi tam lekarz powiedzial

Michasiu ja jak mam ochotę to zjem kilka czipsów i nawet zrobię dwa łyki coca coli. nie popadajmy w paranoję 🙂

• Mamusia
star napisał(a):
Widzisz Doncia jak to jest z tymi terminami... jest tydzień różnicy między nami w wieku ciąży a Ty masz termin nawet dzień wczesniej niż ja (28.12) hehe także duże prawdopodobieństwo że bedziesz w styczniu rodzić...pewnie związane to z długością cyklu itp...każdy przechodzi to inaczej...
Ais2- niezłe miałaś zachcianki na chłopca hehe pierwszy raz słyszę 😁

Dziś byłam w szpitalu na izbie przyjęć, bo u mnie w przychodni już mnie nie przyjeli za późno było, i tam dowiedziałam się że jestem już w 20 tc, więc sama już nie wiem który to tydzień 🙂

Grunt że wróciłam do domku, badanie zrobili USG zrobili, szyjka jest długa, dzidzia się rusza, łożysko prawidłowe, tylko mam leżeć w domu a nie pracować. Muszę rozluźniać macice, i nie wolno masować brzucha jak coś boli, dziś trzech lekarzy i położna się na mnie niemalże wydarli żebym ręce schowała za siebie i nie dotykała brzucha. Podobno jak rozmasowujemy "skurczone" mięśnie to one jeszcze bardziej się spinają.

W sobotę idę do swojego lekarza muszę go zapytac co z tymi tyg. ciąży, bo USG połówkowe mam na 20.08 umówione, a jeśli teraz jestem w 19-20 tc to będzie już za późno.

• Mamusia
doncia ale numer 20 tydzień ! 🙂 może dzidziuś tak rośnie. mi mój lekarz mówił, że miał kiedyś koszykarkę, której z USG wychodziło w 32 tygodniu że jest już po terminie 🙂 oczywiście donosiła ciążę do końca, ale dziecko było duże. ja tez czytałam, że głaskanie brzuszka w ostatnim trymestrze szkodzi a nie pomaga.

• Mamusia
Katarzyn, u mnie jest tak, że wiek ciąży oznacza się po wielkości z USG i na początku mimo że zmieniałam lekarzy to wszystko szło ok. 2 tyg pomiędzy wizytami u różnych lekarzy i dwa tych wieku ciąży. Dopiero teraz robi się zamieszanie jak jak patrzą na jakiś wzornik. Do 15 tc wielkość dziecka odpowiadała statystykom np na stronie brzuszek.net, później USG nie miałam a lekarze wg wzornika na krążku szacowali wiek. Wczoraj w szpitalu miałam USG ale pod kątem tego czy wszystko jest ok. czy skurcze i twardnienia nie zagroziły dziecku, wiec nie pytałam nawet o wymiary, ważne że serducho biło a dzidzia akurat nie spała.
Ja znowu w ciągu dnia słaniam się na nogach tak mi ciśnienie spada po nospie, że ledwo żyje, a w nocy o 4 się budzie i spać nie mogę - co za wariactwo.
Do zobaczenia później, id się kąpać i dalej odpoczywać później do pracy ale dziś ide tylko na pare godzin muszę sie oszczędzać.

• Mamusia
Cześć mamuśki. Myślałam już że mi to moje przeziębienie mija bo mnie już nic nie bolało i wogóle.. a tu w nocy znów zaczęło mnie boleć gardło i pokasłuje 🤢 ja już nie wiem, muszę pójść do apteki i dokupić sobie jakieś pastylki albo syrop na gardło. Nie chce chorować w ciąży bo się boję że mogę czymkolwiek zaszkodzić maleństwu.
Doncia no ja się nie dziwie że robi się z twoją dzidzią zamieszanie 20 tydz.wow niech dzidzia rośnie zdrowo.

• Mamusia
doncia, mnie też lekarz szacuje wiek ciąży wg usg bo moje cykle były baaaardzo nieregularne i pomiędzy jednym a drugim usg wiek ciąży zmienił mi się o jeden tydzień.
Też niestety jestem w pracy ale słabo się trzymam bo nadal rano wymiotuje i to mnie tak wykańcza...
Pozdrawiam

• Mamusia
Doncia nie martw się. dzidziuś urodzi się jak będzie gotowy. nie ważne czy w 36 tygodniu czy w 40 🙂 czy w styczniu czy w grudniu 🙂

ttinka ja kupiłam sobie Stodal bo też nie wyrabiałam na ten suchy kaszel, powiem Ci że jest rewelacyjny. przespałam noc, obudziłam się tylko raz na siusiu. rano napiłam się i do teraz jest ok. wczoraj aż brzuch mnie bolał od tego kaszlu a dzisiaj jest spoko. rozmawiałam z położną i powiedziała mi że to jest jeden z dwóch syropów które można pić w ciąży. więc jej uwierzyłam 🙂 musimy być silne. ja też się martwię o dzidzię. tym bardziej że w 7tc też mnie gardło bolało... eh

• Mamusia
Niestety prowadzę własną firmę i mam zobowiązania wobec klientów (szkoda tylko że nie mogę pracować w domu) - ale biorę coraz mniej zleceń bo nie jestem w stanie podołać tym bardziej, że gdzieś o 21 już padam z nóg.
Na dodatek mam katar :/