Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej wszystkim. Jestem tu nowa. Termin porodu mam na 3 kwietnia, więc jeszcze sporo czasu.

Zastanawia mnie tylko sprawa z becikowym i macierzyńskim. Może wy coś w tym temacie wiecie, to proszę o odpowiedź. Karta ciąży została mi założona dopiero 15/16 tc. Z tego co wiem to trochę późno, ale w 10-11 tc dopiero się dowiedziałam o tym że zostanę mamą i to niestety nie na wizycie u ginekologa tylko na ogólnym USG jamy brzusznej. Mam z tego USG zdjęcia i opis na którym ciąża jest określana jako "ok. 12 tyg." Do ginekologa trafiłam dopiero dwa tygodnie później (niestety ciąża była dla mnie totalnym szokiem i w ogóle nie byłam na to przygotowana, więc przez pierwsze dwa tyg. siedziałam załamana w domu), ale karta ciąży nie została mi wtedy założona. Zmieniłam lekarza, wczoraj byłam na wizycie i dopiero założył mi kartę ciąży. Z tego co wiem to, aby dostać becikowe trzeba być pod opieką lekarzy od 10 tyg. ciąży, jak mogę to teraz załatwić? Starając się o becikowe potrzebna jest wtedy karta ciąży czy mogą być inne dokumenty potwierdzające to, że u lekarza byłam? Niestety ja kompletnie nic nie wiem, bo jest to moja pierwsza ciąża, a w bliskiej rodzinie maleństw od kilku lat nie było.. 🤢

A co do macierzyńskiego.. Przysługuje ono tylko dla tych mam, które wcześniej pracowały? Nigdy wcześniej nigdzie nie pracowałam, nie byłam nigdzie zatrudniona i nawet nie wiem czy mi się macierzyńskie należy.. ☺️

Proszę o pomoc. 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂 My jesteśmy przed wizytą, na której będziemy dzisiaj mieli badanie NT..Boję się jak cholera i jakoś nie wiem czemu 😞 Hancia przykro mi z powodu krwawienia, ale mam nadzieję, że będzie dobrze bądź dzielna 🙂
A tak zmieniając temat to powiem, że dziwnie się czuję na początku ciąży było super zero objawów a teraz codziennie mam mdłości a to już 13 tydz! I ten paskudny ból pleców... a poza tym to strasznie chciałabym poczuć już moją dzidzię 🙂) Ciekawe czy na dzisiejszym usg da się już określić płeć...pewnie to troszkę za wcześnie ale nadzieje warto mieć! 🙂
Co do urlopu macierzyńskiego to jedyne co wiem, że karta musi być od 10 tyg prowadzona przez lekarza NFZ ( chyba) sama chcę się postarać o becikowe ale jeszcze się aż tak w to nie zagłębiałam. Ja o ciąży dowiedziałam się w 6 tyg..miałam okropne migreny trafiłam do neurologa miałam iść na TK głowy. Brałam przez tydzień ketonal ( wybacz maleństwo mamusia nie wiedziała o Tobie) i gdzieś w necie przeczytałam, że bóle mogą być spowodowane zmianami hormonalnymi więc zrobiłam test i co dwie grube krechy i szok! Ale teraz nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej czekam na moją dzidzie z utęsknieniem i chcę tylko jej zdrówka! 🙂)

• Mamusia
Witam wszystkie nowe Kwietnióweczki 😘 😘 😘 😘

Oleenka z tego co się orientuje musisz mieć kartę w której będziesz miała udokumentowane że byłaś u lekarza przez 10tc. Ale jeśli chodzisz do gina prywatnie i powiesz mu co i jak pokażesz wynik tamtego badanie to nie powinien robić żadnych sprzeciwów i wypisze Ci takie "lewe"zaświadczenie 🙂
Co do macierzyńskiego to jestem w temacie i żeby dostać takowy urlop musisz pracować minimum 6 miesięcy przed porodem. Ale jest jedno ale tylko dokładnie nie wiem oco chodzi możesz ubiegać się w Mopsie o zapomogę jeśli nie masz np środków na życie i tak dalej.

• Mamusia
Witajcie mamusie,
cieszę się ze nasze grono się powiększa 🙂

Hancia pamiętaj że złość piękności szkodzi 🙂 A tak na poważne to ja teraz też jestem strasznie nerwowa w pracy, nawet zaczęłam poważnie zastanawiać się nad chorobowym choć chciałam pracować do końca tego roku.

Oleeenka do becikowego nie jest potrzebna karta ciąży, lekarz wystawia Ci specjalne zaświadczenie, które potwierdza wizytę w każdym trymestrze ciąży. Niestety pierwszy trymestr to okres do 10tc. A na temat macierzyńskiego sie nie wypowiem, mam umowę na czas nieokreślony więc nie jestem w temacie.

P.S. Strasznie mnie dzisiaj kręgosłup boli.

• Mamusia
Adriana ponawiam pytanie, w jakim wieku jest Twoja córcia? Jestem ciekawa bo sama mam łobuziarę prawie już 3 letnią 🙂

Nihasa napisz koniecznie jak tam po wizycie. Określenie płci jest wiarygodne po 20tc, ale może Twój lekarz już cos dojrzy 🙂
Moja gina jak byłam w 14tc obstawia chłopca, ale nie mam się do tego przywiązywać, i tak też robię. Czekam spokojnie na kolejną wizytę, a to już za 2 tygodnie, może wtedy wszystkiego sie dowiem. Ale powiem Wam szczerze że jest mi wszystko jedno jaka będzie płeć.

Zmykam cos zjeść, papatki

• Mamusia
czesc,
Gunia moja Maja jest z kwietnia 2010, wiec wychodzi 2,5roku 😆
Nihasasuper ze USG wyszlo dobrze, oby tak do konca.
Hancianie denerwuj sie, szkoda nerwow w twoim/naszym stanie na takich kretynow!
oleenkaco do macierzynskiego to nie mam pojecia ale jezeli chodzi o becikowe to tak jak dziewczyny mowia musi byc po jednej wizycie w kazdym trymestrze z tym ze pierwsza do 10tc, ale w praktyce roznie to wychodzi z ta pierwsza wizyta-wiadomo jakie sa teraz terminy do lekarzy specjalistow.Moja kolezanka byla na 1wszej wizycie w 13tc bo nie wiedziala poprostu ze jest w ciazy jakis mega objawow nie miala a okres miala niereguralny wiec... i lekarz nie robil jej problemow z wystawieniem zaswiadczenia.Wszystko naprawde zalezy na jakiego lekarza trafisz 😆 powodzenia 🙂
My sie lenimy od rana, ale zaraz biore sie za porzadki i jedziemy do Szczecina, musze isc do lekarza bo ten kaszel za dlugo trwa juz a nic mi nie pomaga.I przy okazji zajedziemy do moich rodzicow 😆
Milego dnia 😘 😘 😘 😘

• Mamusia
Witam wszystkie kwietniowe mamusie. Czytam Wasze wpisy już od jakiegoś czasu ale dopiero teraz chciałabym podzielić sie z Wami swoimi obserwacjami. Tak jak piszecie każda ciąz przebiega inaczej i u mnie jest podobnie. z postu każdej z Was mogłabym wybrać coś dla siebie. początek ciązy miałam nienajgorszy (najgorsza jazda samochodem po pracy z pustym żołądkiem). w połowie 4 miesiąca zaczęłam wymiotowac. Miałam słabe 2 dni. bardzo źle się czułam ale jakoś przeszło. już 2 tygodnie temu przykładając rękę do brzucha poczułam delikatne uderzenie. Aż mi łza popłynęła.... i teraz 2 dni temu znowu dostałam 2 malutkie kopniaczkim które poczułam przez dres. no niesamowite uczucie. Mój mąż niestety widac jeszcze nie jest gotowy 😉 aby doświadczyć tego szczęścia bo jak tylko przykłada rękę to nasza mała fasolina siedzi cichutko... i tyle u mnie. życzę zdrowia bo z taką pogodą jaka nas czeka to na pewno nam się przyda.... pozdruffki

• Mamusia
Witajcie Mamusie !
Jestem Agnieszka... Mieszkam w Nowej Rudzie w województwie dolnośląskim.
Mam córeczkę o imieniu Judyta ur. 12,012011r.
Teraz znowu jestem w ciąży 😉 termin z OM mam na 30kwietnia a z USG na 25 kwietnia czyli w moje urodziny 😉 może spotka mnie miła niespodzianka i dostanę najwspanialszy prezent na urodziny 🙂
mam 21 lat, studiuję administrację, jestem zaręczona ale na razie nie planujemy ślubu 🙂 to by było na tyle o mnie 😉
niestety będę rzadko wpadać bo nie bardzo mam czas ale postaram się zawsze być na bieżąco...

Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Witam nowe kwietnióweczki 😘

Dziewczyny jak mnie kręgosłup napier..., normalnie oszaleć idzie. Już nie wiem jak stać, siedzieć i leżeć, zawsze jest źle 😠

Dzisiaj pozwoliłam sobie na małą kawkę (do tej pory miałam odstawione, nawet nie miałam na nia ochoty) i po chwili dostałam takiego kopniaka że aż się zdziwiłam. Jaką ten maluszek ma już werwę 😁

• Mamusia
gunia141 napisał(a):
Witam nowe kwietnióweczki 😘

Dziewczyny jak mnie kręgosłup napier..., normalnie oszaleć idzie. Już nie wiem jak stać, siedzieć i leżeć, zawsze jest źle 😠

Dzisiaj pozwoliłam sobie na małą kawkę (do tej pory miałam odstawione, nawet nie miałam na nia ochoty) i po chwili dostałam takiego kopniaka że aż się zdziwiłam. Jaką ten maluszek ma już werwę 😁

u mnie z kręgosłupem jest podobnie.są dni, że czuje się super ale sa dni, ze mam problem z wysiedzeniem w pracy. na szczęście w domu jest chętny do pomocy mąż i po masowanku przechodzi.najgorzej jak ból dopadnie w nocy. żadna pozycja do spania nie jest odpowiednia ;/
ja kawke pije normalnie (1 dziennie przed południem), może dlatego fasolina nie kopie narazie. Nie ma porządnych bodźców 😉

• Mamusia
Dobry wieczor,
witam wszystkie nowe kwietnioweczki,fajnie ze jest nas co raz wiecej 😁 😁 😁 😁
nie znam zadnej dobrej rady na bolacy kregoslup,bo mnie zaczal bolec w 8 miesiacu i musialam sama sie masowac butelka 😮 hehe ale przypomnialo mi sie jak mnie jakos ok 6 miesiaca nadgarstki w nocy bolaly 😮 a odpusilo dopiero po porodzie 😞
Zmykam poprzytulac sie do meza,bo dziecko zasnelo w koncu o normalniej porze ( przewaznie zasypia ok 23).
Spokojnej nocki i do jutra 😆

• Mamusia
Cześć mamuśki! Jak się macie? 🙂 Nie wiem jak u was ale u mnie spadł pierwszy w tym roku śnieg! Już nie mogę się doczekać aż nasza dzidzia będzie z nami i będziemy śmigać na sankach i lepić bałwanka 🙂 Czasami mam wrażenie, że moja dzidzia delikatnie mnie smyra w brzuszku ale to chyba za wcześnie tym bardziej, że to pierwsza ciąża 🙂, ale fajne tak sobie pomysleć, że gdzieś tam złapała łapką albo dała mamie kopniaczka 🙂

Pozdrawiam! Udanego weekendu 🙂

• Mamusia
hej... mnie ostatnio bardzo męczą bóle głowy. niestety nie ma zależności od czego to może być. staram sie nie brać żadnych leków ale nie wiem czy długo z tym wytrzymam bez jakiejkolwiek pomocy. jutro idę na wizytę, zapytam lekarza o ten ból... a poza tym może poznamy już płeć dziecka?hm...
w ogóle w internecie czytam, ze powinnam tryskać energią itd a w ostatnich dniach w ogóle tego nie czuję. jest im niedobrze i ten ból głowy... oby olejny tydzień, który jutro się u nas rozpocznie był lepszy... 😉
pozdrawiam

• Mamusia
Witam,

PIdi moje samopoczucie też jest teraz okropne. Tak jak w pierwszym trymestrze nie miałam żadnych dolegliwości, tak teraz strasznie cierpię na ból głowy. Jak się pojawia to 3 dni trzyma. Dzień da mi spokój, a potem znowu kolejna fala. A boli mnie tak, że aż mnie mdli. Wczoraj cały dzień przeleżałam, 3 razy wymiotowałam 🤢 Dziś w końcu jest troszke lepiej, ale jeszcze nie tak jak bym chciała sie czuć. Moja gina mówi że niestety cały drugi trymestr może taki być, a jedyne co mogę wziąć to Apap i to max 3 tabletki na dobę.
Pozostaje nam dzielnie to znosić i czekac na lepsze czasy.

Do tego wszystkiego moja córeczka od trzech dni gorączkuje i nie przesypiamy nocy, to mnie jeszcze bardziej dobija.

A z dobrych wiadomości - moje dziecko tak juz szaleje ww brzuchu, że na zawnątrz widać drgania. Mąż wczoraj przyłożył rękę bo mu powiedzialam ze jest fala kopniaków i poczul maluszka 🤪

• Mamusia
oł noł.... cały trymestr? ;/ i to samo jest u mnie. 3 dni boli a potem przestaje na dzień lub dwa i znowu to samo. GUNIA to, ze czujesz swojego Malucha na pewno odkłada na bok wszelkie bóle i złe samopoczucie,co? ja przynajmniej na to liczę. Jeszcze nie czuje ruchów (chociaż może... ) ale czekam na to z ogromną niecierpliwością.. ja wpawdzie dostałam raptem 2 kopniaki jak trzymałam rękę na brzuchu ale mój mąż niestety jeszcze nie doświadczył tego szczęścia. tak więc czekamy i czekamy 😉

• Mamusia
ja dzisiaj byłam na wizycie i lekarz powiedział mi, że mogę brać paracetamol i polopirynę. Niestety nie powiedział jakie dawki - a ja osioł nie zapytałam ;/ ale kiedyś jak byłam przeziębiona to zadzwonił do mnie i powiedział, ze mogę brać nawet 3 apapy dziennie więc myślę, że 3 tabsy brać można spokojnie. i tabletki powinnam brać od razu jak mnie boli a nie czekać aż nie będę mogła wytrzymać. dodał jednak, ze nie wszystkie bóle można tłumaczyć ciążą i przy konkretniejszych bólach powinnam pójść do neurologa... tyle o bólach głowy...
no i tak jak przypuszczaliśmy. w brzuszku rośnie groszek a nie fasolina 😁 pozdrawiamy

• Mamusia
Jak tam dziewczyny po weekendzie?
U nas zimno i mroźnie więc odwiedzanie grobów odbywało się na szybko i bez małego b zapadł mi na Anginę i mam szpital w domu:/ Ja sama po grobach przemarznięta chodzę i tylko kuruje się żeby bardziej nie wzieło jakieś dziadostwo.
Dzisiaj z ciekawości ustałam na wadze i UWAGA odkąd dowiedziałam się o ciąży jestem 6 kg na minusie.........

• Mamusia
Hejka,

ja byłam dużo w drodze i cieszę się że w końcu od południa jestem w domu. Te ostatnie dni były dla mnie bardzo męczące, chyba nie nadaję się już na takie podróże, jeszcze choroba lokomocyjna z dzieciństwa się teraz obudziła 🤢

Popijam sobie herbatkę z kopru włoskiego (przyzwyczajam maleństwo do tego smaku :cheer 🙂, córcia leży wtulona we mnie (widać też jest zmęczona) i liczę ruchy maluszka. Kopie jak szalony 😁

Pozdrowienia z pomorza,
dziś pogoda była tu piękna

• Mamusia
Hej kwietnioweczki 🙂 Tak chyba mysle ze dzis ten wielki dzien 🙂 Poczulam Maluszka <3 Jutro lece zrobic badanie na Igm i tokso... a w piatek na wizyte :/ Juz powoli zaczynam sie denerwowac..
a w tym stanie to nie wskazane... Jestesmy tacy ciekawi jaka jest plec naszego robaczka :] i to kolejne zdj z usg 🙂)) Pozdrawiam.