Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2013 | Forum o ciąży

Gosia734

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A ja czytalam artykul, w ktorym bylo napisane, ze po malu porody w wodzie sa wycofywane w Polsce ze wzgledu na niehigienicznosc. Bo niestety w czasie porodu zdaza sie i kupke zrobic czy nasikac itd i nawet jak wylowia co nie co plywajacego z basenu to i tak dziecko sie rodzi do tej zanieczyszczonej wody.
Co innego jest wchodzenie do basenu w celu ulgi w czasie skurczy, ale juz na sam porod wyjscie z basenu i rodzenie normalnie. Tak np mozna zrobic w moim szpitalu w Anglii.
A co sadzicie o naturalnym rozerwaniu a co o nacinaniu?
W Anglii w wiekszosci nie nacinaja tylko pozwalaja na samoistne rozerwanie. Podobno lepiej wtedy rana sie goi i tez lepiej powraca do dawnego napiecia, elastycznosci, bo podobno po nacieciach czesto pochwa pozostaje 'luzna'.

• Mamusia
o porodach to ja ogólnie mało wiem 😁 ale z ranami tak jest że lepiej goją się te z poszarpanymi brzegami (pęknięcie) niż z gładkimi (nacięcie krocza), jednak z tego co wiem to rana po nacięciu zwykle jest mniejsza - więc wychodzi kij na patyk. ososbiście chyba wole żeby nacieli przynajmniej będę miała na kogo się potem wkurzać jeśli coś pójdzie nie tak 😁

• Mamusia
dziewczyny miałam anielski sen 🙂
śniło mi się że trzymałam moją córeczkę na rękach i karmiłam piersią... ah cudowny sen oby więcej takich 🙂
a rano jeszcze w wyrku bawiłam się z moją dzidzią w brzuszku chyba z godzinę 🙂 pocierałam i stukałam palcem miejsce gdzie bobas kopał 🙂 jak ona sie poruszyła to ja postukałam i ona znowu mnie kopła to ja ją znowu potarłam w to miejsce na brzuszku 🙂 ale mialam ubaw 🙂 już nie mogę się doczekać przyjscia na świat mojej kruszynki.

a co do porodu w wodzie to tez własnie czytalam ze to mało higieniczne ....nie wiem jeszcze mam 4 miesiące zeby sie zdecydowac jak rodzić -ale jedno wiem na pewno moj partner będzie przy mnie w tej chwili nie zależnie od tego czy sam bedzie tego chcial czy nie 🙂

• Mamusia
Ja byłam nacinana przy porodzie i wszystko ok.
Nie chciałabym naturalnie pęknąć bo przecież i tak to pęknięcie szyją !
Po tygodniu miałam sciągnięte szwy a po dwóch było wszystko zagojone 🙂

I wierzcie mi, nic nie jest luźniejsze 😁 😁 😁

• Mamusia
hej ja też byłam nacinana i podzielam zdanie goiło się szybko. Gorzej mają po cesarce ja po 2 tygodniach miałam ok a miałam koleżankę po cesarce i przez miesiąc chodziła z bólami. ehe i luźniej nie jest tak samo w dodatku tak się zgoiło że nie ma śladu. 🙂

• Mamusia
Witajcie 🙂

Długo mnie nie było,ale miałam problem z zalogowaniem się no ale wreszcie się udało 🙂

Gratuluje mamusią które już poznały płeć swojego maleństwa 🙂

U mnie wszystko ok czuję sie juz bardzo dobrze nareszcie odżyłam 🙂
Tydzień temu miałam USG no ale moje maleństwo się nie ujawniło więc czekam dalej 21 maja kolejne USG mam nadzieję,że już się dowiem 🙂
A po majowym weekendzie czeka mnie kolejna glukoza ble-ale czego nie robi się dla dziecka 🙂

A co tam u was jak brzuszki?

no mój brzuszek jest duuuzy 🤪
co do porodu to się nie boję, co prawda moja pierwsza ciąża ale nie chce by była jedyną 🙂 mam tylko nadzieje że dzieciątko będzie zdrowe i całe 😆

• Mamusia
Ja tez sie nie boje porodu. To tez moja pierwsza ciaza i mam nadzieje, ze nie ostatnia 🙂
Moja mama urodzila piatke dzieci naturalnie, bez zadnych znieczulaczy i przezyla, wiec i ja przezyje. Na razie planuje bez znieczulenia rodzic, a jak bedzie to zobaczymy 🙂

• Mamusia
Czy to mozliwe zebym przy pierwszej ciazy w 19 tc przykladajac reke do brzucha (a mam troche tluszczyku na sobie) czula kopniaczki dziecka?
Normalnie przed chwila przylozylam reke do brzucha i czuje takjakby kopniaczki, zaczelam przekladac reke w inne miejsca brzucha, ale tam nic nie czulam, tylko w tym jednym miejscu kilka 'uderzen'.
Ogolnie czuje (bez przykladania reki) ze Dzieciatko fikolki wyprawia w brzusiu 😁 🙃 😆

mi udało sie zobaczyc koło pępka kopniaka ale super sprawuszka, własnie tej tkaneczki mam troche na brzuchu i dlatego moze dopiero teraz zobaczyłam bo czuc tez czuje. ale super sprawuszka ja pikole az sie popłakałam 🤪

• Mamusia
moja mała też daje o sobie znać mocnymi kopnięciami co mnie zaczyna powoli niepokoić,ponieważ cały czas od rana i w nocy czuję jak się wierci i mnie stuka, kopie ...wyczytałam ze maleństwo poprzez nadmierną aktywność wyraża swoje niezadowolenie że coś jej nie pasuje lub bak jej tlenu ale i też może zaplątać się w pępowinę...
zmartwiło mnie to i nie wiem co robić zeby moje dzieciątko zasnęło 🙂

• Mamusia
U mnie wczoraj Tatus nie mial szczescia. Trzymal reke dosc dlugo na moim brzuchu i wlasnie jak odszedl to wtedy ja poczulam kopniaczki 😎 Ale i tak sie cieszyl, bo stwierdzil, ze to byla reakcja Dziecka na to, ze odszedl 🙃
A dzis Dzidzia mi sie tak rozbawila jak siedzialam w pracy 🙃 Fantastyczne uczucie 😁 Normalnie przez godzine czulam jak sie kreci mi po brzuchu 😁 pozniej chyba troche przysnela i znowu po jakis dwoch godzinka czulam jak sie rusza 🤪 Niesamowite 🙃

• Mamusia
Zapraszam do uzupełnienia ankiety, może niektóre z proponowanych sposobów łagodzenia dolegliwości będą przydatne, a jeśli już nie to proszę podzielić się Swoim doświadczenie dolegliwości lub ich brakiem. 🙂
https://docs.google.com/forms/d/1OijfkLvQTwzfsxx-1Cp5DNsTqoeFcOaMpQEATXsJ2vg/viewform?sid=6351b612ff65d10c&token=0y3j9T0BAAA.f48wCT4a4UBZZaXcOIjsbA.awFTqyQQOjdYnKZnUOv4Vg
Z góry dziękuję! 🙂