Skocz do zawartości

Czerwiec 2010 | Forum dla mam

Maria_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
No cóż, wyszłam na rozrzutną z tymi butami 😉 Ja też uważałam i nadal uważam że 200 zł za buty zimowe dla dziecka to stanowczo za dużo, ale skoro miałam do wyboru albo nie mieć dla Stasia butów w ogóle (bo żadne inne nie wchodziły mu na stopę) albo mieć za 200 to wybrałam tę drugą opcję 😉 Nie wpadłam na to żeby sprawdzić w Decathlonie, pewnie byśmy poszli też w tym kierunku gdyby były te buty dobre, oferta z Deichmanna też pojawiła się za późno, wcześniej tam byłam i żadne buty na Stasia nie weszły. Powiem tak: można wybrzydzać jak dziecko ma nóżkę jak baletnica a jak ma takie poduchy jak Staś to po prostu nie ma wyboru.

A poza tym uważam że poza sytuacjami kiedy ktoś naprawdę i autentycznie nie ma kasy na nic, na ogół jest to kwestia decyzji na co się ją woli wydać. Stasiek za to nie będzie mieć nowych ubranek a ja też w najbliższym czasie sobie już nic nowego nie kupię 😉 Oszczędzamy na różnych innych sprzętach dziecięcych typu butelki, niekapki, miseczki, sztućce (Stasiek je i pije z naszych domowych sprzętów a nie dziecinnych), zabawek też mu poza książeczkami w zasadzie nie kupujemy, jedzenia niemowlęcego typu kaszki czy słoiki nie jada, mleko do niedawna pił moje. Na tym wszystkim na bank od zeszłej zimy zaoszczędziliśmy na porządne buty 😉

• Odpowiedzi 6,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
to ja Ania tez wyszlam na rozrzutna..
Ale tak jak ty my np oszczedzam na ciuchy bo wiekszosc mamy od kuzynki i jak nowe a czasem sporadycznie kupujemy ...teraz niedlugo sie nam zacznie kupowanie ciuchow...
a u nas jak kupowalismy nei bylo wybory ani w deichmanie ani w ccc a tylko 4 sklepy sa z butami w tym 2 z drozszymi wiec wyboru nie bylo a wolalam juz jej kupic lepsze i cieplejsze..
jesli chodzi o spanie to moja jak dostanie o 19 mleko z kaszka to do rana przesypia dzis spala do 8 ale obudzula sie raz zeby jej dac smoka i dalej usnela...

• Mamusie
ann nikt nie mówi że jesteś rozrzutna każdy kupuje na co go stać a wiadomo że jeszcze i tak zawsze coś wyskoczy tak jak nam np inhalator a byłyby dobre buty he he ale tak prawde mówiąc tak jak wy wychodzicie często i dużo czasu spędzacie na dworze to też będą wykorzystany a jak my wychodzimy rzadko i głównie na krótko to i w tańszych przechodzi a jak będzie starsza pomyślimy o lepszych a poza tym u nas jeszcze budowa w trakcie a to studnia bez dna

• Mamusie
Ola przesypia całą noc, nie budzi się ani na jedzenie ani na picie. Zasypia ok. 20 i śpi ostatnio do 7-7:30.

Szczebelek nie wyjmuję, bo Ola śpi w swoim pokoju, a nie wiem gdzie polazłaby jakby wyszła z łóżeczka, jakby do nas to ok, ale jak pomyślę, że obudzą nas jakieś hałasy np. z kuchni lub poszłaby do pokoju babki to wolę poczekać jak jeszcze trochę podrośnie. Olinka to mała psotka.

A co do butów zimowych to mamy upatrzone w CCC. Ciuchy mamy spadkowe po innych dzieciaczkach, ale trochę nowych też Olcia posiada.

Jutro o zgrozo idziemy na 7.00 do lekarza na kontrolę i zobaczymy czy mała pójdzie do żłobka czy jeszcze nie.Potem ja śmigam na 8 do pracy, a z Olą zostanie jeszcze teściowa.

Trzeba iść spać, bo rano trzeba wstać. Dobranoc 🙂

• Mamusie
Doberek ;*

ahhh... dziś znów wolne a jutro już do pracy... 🤨 przerażają mnie te święta w tym roku w dodatku teraz w sobote idziemy na ślub cywilny szwagra... umówiliśmy się że prezent ślubny dostaną od nas razem z prezentem dla synka (ma się urodzić na początku roku) bo w tym miesiącu nie damy rady im nic kupić... 😞

co do bucików to ja mama po kuzynce z Anglii... cieplutki ale boje się że gdzieś koło stycznia bedą już za małe bo teraz są w sam raz na rajstopki tylko...

• Mamusie
Co do snu Stasia to on teraz jakoś strasznie nieregularnie sypia. Wieczorem kładziemy go o 20:00 i wstaje zwykle 4:30-5:30 czyli to jest 8,5-9,5 godziny. A w dzień różnie, ale na ogół w tej chwili sypia raz dziennie jakieś 1,5-2,5 godziny, czyli na dobę przesypia 10-12 godzin. Jak jest 12 to jeszcze jest ok ale przy 10 to już jest strasznie marudny i wyraźnie mu to nie wystarcza.

No ale dziś było inaczej ale na razie jeszcze nie wiem jaki był powód. Wczoraj szczepiliśmy go na ospę (druga dawka) i po tym szczepieniu zasnął kamiennym snem na jakieś 3 godziny, położył się o stałej porze i spał w sumie do 7:30! No nie żeby tak ciurkiem, koło 2:30 był płacz ale dość szybko znowu zasnął, o 4:30 obudził się jak codzień i pomaszerował (tym razem bez płaczu) szukać taty, wlazł do niego na sofę, przyłożył się i bez żadnego usypiania zasnął do 7:30 🙂 Obawiam się, że zawdzięczamy to szczęście szczepieniu ale może też coś dało to że wstawiliśmy wczoraj do sypialni małą lampkę - wydaje nam się że on się boi jak jest zupełnie ciemno. Zobaczymy jak będzie dzisiaj 🙂

• Mamusie
Stasiek śpi z nami (ze mną) więc nie ma problemu z tym że nikogo nie ma jak się budzi. Co do godziny to przed zmianą czasu była to 5:30 a po zmianie 4:30. Wieczorem się przestawił a rano nie. Chociaż w sumie to możesz mieć rację, bo mniej więcej o tej porze u nas jest przelot tysięcy gawronów z parku obok gdzie nocują. Stasiek się ich nie boi, lubi je obserwować i naśladować ale może rzeczywiście wyrywają go ze snu i jest wtedy zdezorientowany, szczególnie że teraz jest o tej porze zupełnie ciemno. A on ma bardzo dobry słuch, nasza opiekunka twierdzi że to jest słuch muzyczny, a trochę się na tym zna bo sama jest z muzycznej rodziny, mąż zawodowy muzyk a obie córki w szkołach muzycznych.

A poza tym w dzień to on teraz śpi wyłącznie na spacerze, muszę się zastanowić czy będę tak chciała jak sama z nim zostanę bo to oznacza że już w ogóle nic nie zrobię w domu 😉

• Mamusie
hej

Iga też ma wyciągnięte szczebelki i rano zabiera kocyk i maszeruje do nas słdoko to wygląda a dziś spałą ze mną chyba ją brzuszek bolał bo bąki puszczała i był płacz więc mąż się wyniósł na dół do salonu a my spałyśmy razem

u nas lampka od początku świeci się całą noc bo najpierw wstawałam dać cyca a teraz głównie smoczek albo mleko i tak zostało bo jakoś po ciemku szukać smoczka albo włącznika średnio mi się podoba

• Mamusie
ja dzisiaj z mężem mam zamiar sobie powinkować 😁 i się pomasować 😎 bo mam zakwasy nieziemskie miałąm tydzień pauzy od ćwiczeń a wczoraj dałam czadu i mnie wszystko boli ☺️ mąż obiecał pomasować i vice versa... 😎 😎 😎 😎 ☺️

Zuzia już w łóżeczku leży ale do spania coś nie bardzo... 🤨 pewnie do 22 nie zaśnie 🤢

• Mamusie
hejka. U nas ze spaniem jest w sumie całkiem nieźle 🙂 Aga zasypia koło 22 i budzi się (już tak na dobre) po 8:00. Czasami jest to 10 - zależy, czy w nocy się obudzi, czy śpi przez całą noc. Zwykle się raz - dwa razy budzi w nocy i sama usypia, ale czasami muszę do niej wstać i ją chwilkę ponosić. Lampki w pokoju nie ma - rozsuwam zasłony i dzięki latarni jest w pokoju taki półmrok, że jest ciemno, a jednak wszystko widać.
Zuziaku, miłego masowania 😉

spokojnej nocy Mamusie.

• Mamusie
Hej 🙂

Powiem Wam że jestem w szoku. Przy okazji weszłam dziś w CH pooglądać do kilku sklepów z ciuchami dziecięcymi i okazuje się że sezon na ciuchy zimowe skończył się na początku października 😮 Spodni zimowych już praktycznie nie było a kurtek jakieś resztówki. W tym roku to już nie ma dla nas znaczenia ale w przyszłym roku trzeba będzie o tym pamiętać odpowiednio wcześnie. Na szczęście w razie czego jest Allegro gdzie sezon jeszcze w pełni 🙂