Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Nanusiu jeśli chodzi o podręcznikową metodę usypiania to hmm..powiem tak ja jestem zadowolona i to bardzo mimo tego ze efekt nie jest taki jak opisuja w ksiazce,tzn mialo byc tak ze dziecko po 2 tygodniach zasypia samo w lozeczku bez gadania i placzu ,ale u nas nie jest tak do konca ,mnie jednak nie na tym zalezalo,ja poprostu chciałam zeby Zuzia wogole nauczyla sie spac w lozeczku ,bo ona spala cala noc z moim cyckiem w buzi i to mnie najbardziej meczylo ,nie moglam sie ruszyc ,cala noc spalam w jednej pozycji a moj kregoslup tego nie wytrzymywal jesli to wogole mozna nazwac spaniem ,bo budzilysmy sie z Zuzia srednio co pol godziny,u nas metoda ksiazkowa araczej jej nauka trwala ponad miesiac nie raz chcialam sie poddac slyszac jak Zuza ryczy ,bo placzem tego nie mozna nazwac,ale w sumie udalo sie wieczorem Zuzia zasypia bez problemu w ciagu 10 min,a cvzasem nawet szybciej czasami troche pomarudzi a czasami tak jak dzisiaj nic tylko polezy i zasypia do poludnia tez zasypia bez problemu ale za to po poludniu mimo ze jest bardzo spiaca ma problemy zeby zasnac i jak placze dluzej niz 20 min to ja poprostu wyjmuje bo wiem ze i tak nie zasnie,chcialam zeby spala tylko 1 x dziennie ale ona potrzebuje jeszcze 2 drzemek moze dlatego ze spi tylko po pol godz.mi bardzo duzo pomogl Adrian bo sama nie dalabym rady,nawet Sobolinkowi powiedzial ze jestem mało konsekwentna,no i najwazniejsze wynieslismy sie z sypialni i to chyba tez duzo dalo,teraz Zuzia budzi sie w nocy ze 3,4 xale nie daje jej juz jesc tylko pieluszke,bo nie ma smoczka i wychodze ,poplakuje sobie wtedy pod nosem ale zanim ja dotre do swojego lozka to ona juz spi,więc chyba się sprawdzilo ,ale tak jak pisze Sobolinek nie do konca tak jak napisali w książce ,ale A stwierdzil dzisiaj jak sie zdziwilam ze tak szybko zasnela ze ona jest poprostu kobietą ,jeden dzień ma lepszy ,drugi gorszy 😁

• Mamusie
hej mamusie 🙂
Joasiu udalo sie kupic rowerek byly 2 ostatnie 🙂 jeeej kupilam jeszcze Ali dwie zabawki takie samochodzi zwierzatka i jeden samolot ktory sie sam napedza, ale to rozpakuje w czwartek na prawdziwe urodzinki rowerek w sobote heheh
No i udalo mi sie kupic ALusi fajna sukieneczke na impreze z myszka miki tak ja lubi, ze wczoraj caly czas chodzila z nia w reku a dzis rano kazala na siebie zalozyc heheh
Jezeli chodzi o jezdziki to u nas jak Ala zlapie faze to go wtedy uzywa, ale to raz na jakis czas. Bardziej bawi sie tymi wszystkimi gadzetami na nim.
Musze sie pochwalic, ze Alusia wczoraj zrobila pierwsza kupke do nocniczka 😁 rano posadzilam ja po spaniu i odrazu siusiu i zaraz kupka. Wogle jak chce na nocnik to idzie do lazienki ( bo tam stoi kolo naszego tronu) i zaklada na niego noge i ja wtedy jej zdejmuje pieluszkie itp i siada i robi odrazu heheh jestem w szoku bo spejalnie az tak jej nie uczylam i nie nalegalam sama tak chce.
Evek wracaj do zdrowia dobrze, ze masz pomoc to jakos mozesz sie odchorowac. Ciesze sie, ze imprezka udana 🙂
Sobolinku super, ze sobie poplywalas i zrelaksowalas sie 🙂 a kto z Ania zostal ?? Ja tez bym poszla sobie na basen- moze zapisze sie, ale to razem z Alusia chyba - niech dziewczyna tez sie rozerwie heheh w koncu biedna jezdzi ze mna do pracy 😜 😉
Zuzka jak tam na nartach bylo ?? 🙂 ja to przyznam, ze nigdy nie jezdzilam na nartach- jakos mnie to nie rajcuje ( ale to pewnie temu ze nie probowalam ) 😜 jakbym sprobowala to zakladam, ze bym lubila.
Julik gratulacje, ze przespana nocke 🙂 super ! u nas tez juz lepiej, ze spaniem choc nie powiem, ze to tez zalezy od nocki i humoru. Dzis Ala obudzila sie o 1:30 w nocy i lulalam ja 40 min wkoncu zasnela a ja wrocilam do siebie do sypialni i rano budze sie patrze juz jasno zerknelam na zegarek a tu 7:15 rano a Luska zawsze 5-6 chciala cyca i dzis rano jak weszlam do pokoiku to siedziala juz obudzona w lurzeczku tyko co wstala i chcialam dac jej troche piersi ale pogardzila ja i dopiero o 8 zjadla kasze 🙂 hehehe
Dziewczynki kiedy macie dokladne daty szczepien ??? znacie juz ?? ja umowilam sie w sobote rano, ale mamy miec impreze urodzinowa i chyba zmienie bo boje sie, ze Ala bedzie zle sie czoc czy cos. Wogle wiecie cos czy po tych na roczek szczepieniach sa jakies objawy wieksze jak goraczka itp ???
Malamyszko jak Michalek ??
Karolla super, ze masz ferie 🙂 odpoczniesz i spedzisz wiecej czasu z cora 🙂 a jak to jest chyba nauczycielom sie troche wczesniej koncza te ferie niz dzieciom tak ? bo nie wiem czy dobrze pamietam ??
ok uciekam mamusie liste zrobic co musze jeszcze zrobic przed sobota. O i prezentacje tez juz robie doszlam narazie do 4 miesiaca zycia Ali- bardzo to pracochlonne szczegolnie jak ma sie balagan w swojej bibliotece z filmami itp ☺️

sobolinek napisał(a):
zuzka napisał(a):
jestem w końcu 😁padnięta i jutro chyba nie wstanę,ale jak się nie jezdziło przez 2 lata to tak bywa

Rozumiem, że jak padnięta to szczęśliwa 🙂 Myślę, że Zuzia i głodna Berta nie pozwolą Ci nie wstać 😁 😁

oj napewno nie tym bardziej ze Zuzia ostatnio wstaje jak Berta czyli o 6
Sobolinku super ze wkoncu wybrałas sie na basen ,oby udawało Cci sie to częściej,czyli i Ty zaznałas trochę ruchu dzisiaj

• Mamusie
Witajcie Mamusie!
U nas na roczku też było losowanie - jak u Blanki Joasi - taka tradycja. My daliśmy pieniążek - monetę, różaniec i książkę. Skrycie marzyłam o tym, że wylosuje książkę, ale od razu chwyciła pieniążek - bez zastanawiania... porzucała nim, podzwoniła w ten sposób i była taka szczęśliwa 🙂 Zawzięłam się i sama zrobiłam torty - jeden na 8 lutego, a drugi na sobotę. Wyszedł wspaniale - a całość pokryłam rozpuszczonymi piankami Marshmallows z cukrem pudrem - polecam jakby ktoś chciał zrobić samodzielnie tort - nie spodziewałam się aż takiego efektu 🙂

Sobolinku -basen to najcudowniejszy relaks i świetne rozładowanie emocji - ja uwielbiam jeszcze saunę na końcu, która o dziwo po intensywnym pływaniu dodaje życia i energii.

A Blanka dzisiaj zrobiła samodzielne 4 kroczki w stronę taty - wcześniej były trzy, dwa... Zawsze coś, przynajmniej już się puszcza i idzie - choć nie zawsze dobrze z równowagą jeszcze. A tak chciałam, żeby zasuwała już na roczek.

• Mamusie
Nanusia - my też mamy taki system, że po przebudzeniu porannym siup Blankę na nocnik i zawsze są siuśki i kupalek. Po pierwszej i drugiej drzemce też sadzamy i siuśki są - ten system się sprawdza - aż sama zadziwiona jestem. A gdy już na nim siedzi, to daję jej kartonik z moimi folderami ze szkoły rodzenia i przegląda, czyta, śmieje się, całuje dzidzie i tak siedzi nawet do 15 minut - chyba lubi 🙂
Co do ferii to dziś miałam dwugodzinny dyżur - obowiązkowo trzeba wybrać dzień i przyjść do szkoły i tyle - odrobiłam i wracam po feriach 🙂

Joanna ,moja Zuza tez nie miała pojecia jak pic z Lovi przez 2 miesiace z nim chodziła i nic ,ja juz zwatpilam i sie poddałam a Zuza miała fajna zabawkę ,dopiero jak zobaczyła co Ania Sobolinka robi z kubkiem to rano nastepnego dnia polozylam ja sobie na kolanach i przechylilam jej ten kubek pociągła i poleciało a teraz sie z nim nie rozstaje

• Mamusie
Karolla super, że Blanusia już postawiła swoje samodzielne kroczki!!! no i pięknie, że używa nocniczka 🙂 U nas z nocnikiem dziwna sprawa, bo wydaje się on za szeroki, albo Ania ma za wąski tyłek. Ona rośnie do góry a nie w szerz.
zuzka u mnie Anka codziennie wstaje między 5 - 6 😞 A ostatnio i o 4 chciała buszować, ale wsadziłam ją do łóżeczka, popłakała i zasnęła. Nie mogę być od 4 na nogach bo zgłupieję z nią cały dzień.
nanusiu z Anią został T. Zmieniliśmy się w drzwiach jak wracał z pracy 🙂 Super, że udało Ci się kupić Alusi ten rowerek 🙂 Ze szczepieniami Ci nie pomogę, bo ja mam indywidualnie wszystko robione i raczej nikt mi nic nie wyśle.

kochane wczoraj nie pojechalismy na te narty o A mial kursanta wiec po poludniu pojechalismy do kina a Zuzia została z Michałem pod okiem babci,film był super NA KRAWĘDZI staram sie wybierac takie filmy z ktorych bedziemy oboje z A zadowoleni ,bo niestety to znowu ja zaprosilam go do kina 😞no a dzisiajj pojechalismy do Szczyrku ,wole jechac w tygodniu bo nie ma tyle ludzi i nie trzeba czekac w kolejkach do wyciagow,Nanusia ja jezdze na nartach od 4 roku zycia ta pasja zarazil mnie moj tata,czyli cos z tym zarazaniu dzieci przez rodzicow pasjami jest,bo z kolei A zarazil Michala miłościa do żużla,na poczatku jak zabieral Michala to 😞małemu podobal sie traktor ktory rownal tor ,a reszta przyszla w wiekiem.ale wracajac do nart,bałam sie tego wyjazdu bo jechalismy z Zuzia na cały dzien ,jednak nie bylo powodu do zmartwen ,troche pochodzila po dworze a troche siedziala w schronisku gdzie czarowała wszystkiech narciaży,raz zajmowałam sie nia ja a Adrian z Michałem jezdzili a raz odwrotnie tatus byl Zuzia a mamusia jezdzila,ale najwiekszy szok Zuzia przezyla jak dojechalismy na miejsce ,cała droge spała ,zaparkowalismy prawie pod samym wyciagiem krzesełkowym ,ja siedzialam z nia w aucie ,jak sie obudzila to patrze co ona robi takie wielkie oczy i patrzy przed siebie 😲mysle sobie co ona tam widzi ,znizylam sie do jej pionu patrze...a ona ze zdziwieniem patrzy na ludzi na wyciągu 🙃to była atrakcja dnia,potem troche pojezdzial tez z mamusia na nartach ,jutro dodam filmik
Chorowitym mamusiom zyczę ciepłej i zdrowej nocki ,kurujcie się kochane

ja mam taki z jajowatą dziurą ,kupiłam w pepco ,wym 12,5cm na 17 cm miare mam pod reka bo mierzylam dzisiaj Zzuzie i w porownaniu z Ania to ona malutka jest ma 73 cm no i waga dalej stoi w miejscu tylko 8600,ja tez tyle mialam jak mialam rok i powiedzieli mojej mamie ze mam niedowage

ja tez uciekam bo dzisiaj bede spala twardym snem,nie powiem jak niemowlę bo to nieprawda 🙃
Spokojnej nocki,Sobolinek pochwal się dywanem jaki kupiłaś,ja jutro wrzuce fotki z pokoju Zuzi
Dobranoc

• Mamusie
zuzka napisał(a):
ja mam taki z jajowatą dziurą ,kupiłam w pepco ,wym 12,5cm na 17 cm miare mam pod reka bo mierzylam dzisiaj Zzuzie i w porownaniu z Ania to ona malutka jest ma 73 cm no i waga dalej stoi w miejscu tylko 8600,ja tez tyle mialam jak mialam rok i powiedzieli mojej mamie ze mam niedowage

Dziękuję zuzka 🙂 A tą wagą Zuzi się nie przejmuj, jest w granicach normy. Ja do okresu dojrzewania byłam chuda i cały czas miałam niedowagę ze względu na wzrost.

• Mamusie
zuzka napisał(a):
ja tez uciekam bo dzisiaj bede spala twardym snem,nie powiem jak niemowlę bo to nieprawda 🙃
Spokojnej nocki,Sobolinek pochwal się dywanem jaki kupiłaś,ja jutro wrzuce fotki z pokoju Zuzi
Dobranoc

Ten kto wymyślił te powiedzenia o niemowlakach to chyba nigdy nie miał w domu niemowlaka 🙂
Tu link dywanu:
http://www.dywanik24.pl/Dywan_MYSTIC_200x290_BRAZ_LISTKI_NOWOSC-2314.html

• Mamusie
Czesc Mamusie!
Zuzka wielkie brawa dla Ciebie za wytrwalość w nauce samodzielnego zasypiania w lozeczku Zuzi 🙂 dymyślam się ile Cię to nerwów kosztowało! Naprawdę BRAWO!

Nanusiu super, ze udało się kupić ten rowerek 🙂 i do tego nowe zabaweczki i sukienusia 🙂 też szukałam taką z myszką miki, bo to Blanki ulubiona bajka, ale nie znalazłam 😞 Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia z urodzin 🙂 No i brawa za kupkę do nocniczka 🙂
Jeśli chodzi o szczepienie to my mamy w pierwszy czwartek marca, 3 tygodnie pozniej niz powinna miec, ale byla antybiotyku a poznej nie ma lekarza i tak wyszło. A o objawach nie mam pojecia po tej szczepionce :/
Nanka na prezentacje też czekamy z niecierpliwością 🙂 właśnie o wiele dłuzej zajmuje zrobienie takiej prezentacji jak zdjęcia są nieuporządkowane :/ ja na szczęście mam każdy miesiac w osobnym folderze, wiec maiałam łatwo 😉 trzymam kciuki zebys zdążyła do soboty!!

Karolla własnie słyszałam ze z tych pianek tez mozna zrobic masę, ale podobno strasznie się klei i niejedna kucharka rzuciła do kosza tą masą 🙂 pokaż fotkę tortu 🙂 No jak Blanusia zrobiła już pierwsze kroczki to teraz pojdzie jak burza 🙂

Sobolinku piCzesc Mamusie!
Zuzka wielkie brawa dla Ciebie za wytrwalość w nauce samodzielnego zasypiania w lozeczku Zuzi 🙂 dymyślam się ile Cię to nerwów kosztowało! Naprawdę BRAWO!

Nanusiu super, ze udało się kupić ten rowerek 🙂 i do tego nowe zabaweczki i sukienusia 🙂 też szukałam taką z myszką miki, bo to Blanki ulubiona bajka, ale nie znalazłam 😞 Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia z urodzin 🙂 No i brawa za kupkę do nocniczka 🙂
Jeśli chodzi o szczepienie to my mamy w pierwszy czwartek marca, 3 tygodnie pozniej niz powinna miec, ale byla antybiotyku a poznej nie ma lekarza i tak wyszło. A o objawach nie mam pojecia po tej szczepionce :/
Nanka na prezentacje też czekamy z niecierpliwością 🙂 właśnie o wiele dłuzej zajmuje zrobienie takiej prezentacji jak zdjęcia są nieuporządkowane :/ ja na szczęście mam każdy miesiac w osobnym folderze, wiec maiałam łatwo 😉 trzymam kciuki zebys zdążyła do soboty!!

Karolla własnie słyszałam ze z tych pianek tez mozna zrobic masę, ale podobno strasznie się klei i niejedna kucharka rzuciła do kosza tą masą 🙂 pokaż fotkę tortu 🙂 No jak Blanusia zrobiła już pierwsze kroczki to teraz pojdzie jak burza 🙂

Sobolinku piękny dywan!! 🙂

Nanusiu obejrzałam prezentacje! Jesteś kochana 🙂:*:* Świetna robota 🙂 Myślałam o takiej niespodziance, ale mnie wyprzedziłaś :p Naprawdę super!!! 🙂 🙂 🙂 Fajna pamiątka!

• Mamusie
Nanusiu śliczna prezentacja!!! Wspaniale przypomnieć sobie nasze małe robaczki 🙂
Dziękuję w imieniu swoim i Ani 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Udało Ci się wybrać najbrzydsze zdjęcie Ani noworodka hehe 😁 😁 Miałam dylemat czy je wywoływać ale nie chciałam jej przykrości robić 🙂
zuzka nasz nocnik ma w środku 14,5 na 18 😞 więc jest znacznie większy.
Rozumiem, że mierzyłaś tą dziurę na górze gdzie się siada?

czesc kochane mamusie:kiss[color=red]:WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI WALENTYNEK DLA WSZYSTKICH ZAKOCHANYCH[/color]
Nanusia dostałyśmy z Zuzia najwspanialszy prezent walentynkowy,Ty to wiesz jak wywołac u mnie łzy i dreszcze
Sobolinku,mierzylam tak jak piszesz,od gory,
http://www.youtube.com/watch?v=1NHOiwyv6i0
http://www.youtube.com/watch?v=8xu0TVg5YWQ&feature=mfu_in_order&list=UL tak jezdziy na nartach
a tutaj myslałam ze jak bede miała córke to mi pomoze w sprzataniu ,chyba sie jednak pomyliłam http://www.youtube.com/watch?v=IcEBfVPkHEg&feature=mfu_in_order&list=UL

• Mamusie
zuzka filmiki super 🙂 Zapomniałam się wylogować i tak tu wiszę od rana a teraz próbuję sprzątać. Anka chodzi mi za mopem i jest ciężko 🙂
Niedługo przyjedzie moja mama i poszukamy i dla niej jakiegoś dywanu. Chodnik już jej kupiłyśmy 2 tyg temu przez net 🙂
Wkurzyłam się rano, bo chciałam umówić się z kurierem, żeby był u mnie do 15,30. A ta kobieta mi na to, że nie ma takiej możliwości i do 19 rozwożą przesyłki.