Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Beti dziewczyno trzymaj się !! i działaj... nie możesz teraz siedzieć i płakać tylko musisz być silna... powiem ci szczerze, że nieraz jak Marysia zaczyna swoje figle (niewłaściwe) odstawiać to ją normalnie w świecie opier**lam 🤪 teks typu, "ej Maryśka, co Ty mi tu wyczyniasz?" a ona przestaje i patrzy zdziwiona, że głos lekko podniosłam i się pilnuje 🙃 ale My to inna para kaloszy... dobrze, że masz niebawem wizyty... i na pewno będzie wszystko dobrze, tylko pewno skok go "przerasta" i bidulek nie wie co chce... a może to adhd? myślałaś o tym? bo u takich dzieci też jest możliwe i oczywiście da się to unormować poprzez ćwiczenia, ja się pytałam o to moją rehabilitantkę jak Mała świrowała, wiesz dzieciaczek nie potrafi się skupić na jednym, robi wszystko na raz, bo w jego odbiorze (układ nerwowy) wszystko jest tak samo ważne... nie ma tego stopniowania bodźców...

czerwcowka napisał(a):
Dziewczyny u Nas druga nic nie przespana... Myślałam ze to po kaszce, pobudka co 2-3 h i pięść w buzie a my za cyca i butle...
Dziś zajrzalam w buzie a tu DWA ząbki wyszły już 3/4 a trzeci już się wyłania... Super!! Chwili spokoju nie ma!!! Masakra

I od rana jest mi niedobrze... Zbiera mnie na wymioty
Może to zmęczenie?!?

Gratulujemy ząbków 😁

To teraz ja pytam:
1. Jakie macie termometry? Bo my kupiliśmy wypaśny do ucha i do czoła (mierzy też temp wody i otoczenia) - trochę wybuliliśmy - i jest DO BANI!!! Za każdym razem inna temp......

2. Zastanawiam się z tym, co Beti pisze... Mój Mały też ma kilka takich odruchów: typuodruchy moro gdy śpi, wali się piąstkami po brzuchu, no i jeszcze próbuje łapać zabawki, ale nie otwiera rączek (znaczy czasem otworzy, ale rzadko) no i po tym co pisze Beti to zaczynam się martwić 😞

• Mamusie
Beti ja też na wizytę u neurologa czekałam jak na wyrok... czy stwierdzi porażenie mózgowe? cze nerwy są uszkodzone? czy odruchy nie są zaburzone... kurde martwiłam się przez 4 tygodnie... a wszystko jest dobrze, pomimo tego, że Mała była bardzo niedotleniona...
U Was też będzie wszystko okey, wierzę w to... a teraz macie po prostu gorszy skok i tyle 😉 Będzie dobrze 😘

• Mamusie
Beti my bylysmy wczoraj w OWI
Wydawało
Mi się ze pisałam :-)
Napięcie prawie się samo cofnelo, asymetria tez ładnie się cofa.
Mamy kontrole za miesiąc i powiedziały ze samo powinno się cofnąć. Jedna nawet potraktowała mnie jak wariatke ze zdrowe dziecko przywiozlam ale pokazalam wpis od neurologa. Musiałam walczyć bo traktowała mnie jedna jak jakaś sikse wrrr
Generalnie powiedziałam o tym płaczu przy jedzeniu, podobno to teraz częsty przypadek. Miesiąc obsesrwacji i wizyta a jak się nie unormuje to gastrolog.
Beti u ciebie to mi wyglada na skok. Ja tak trójkę. U nas tez były cyrki. Nawet spacer odpadal. Wylam codziennie!! Do tego kolki wrr
Teraz od dwóch dni te zeby to w nocy nON stop się budzi i płacze!!
Ale podobno do końca raczej się nie przebija bo to trójki a pierwsze powinny być jedynki..
Ale to teoria teściowej...
Na razie śpi ale rzuca się przez sen :-(
Spadał i korzystam z chwili bo nie wiadomo ile to potrwa

• Mamusie
Cześć dziewczyny.
Jesteście nie do ogarnięcia... mam 50stron do nadrobienia 🤪
Od poprzedniego czwartku nie miałam nawet chwili czasu żeby zasiąść tak "na poważnie" do kompa. Lenka miała wtedy rota i od tamtej pory zaczęła się gehenna z jedzeniem 😞 Chciała tylko cycusia a w nim góra 80ml 😞 najczęściej mam około 40ml co 2h... więc gówno a nie posiłek 😞 a tu Lekna wycyckała cycka i pluje, pręży się i drze przy butelce... No to odciągałam i podawałam z MM... no i co? Góra 80ml zjadła a reszta wypluta, wydarta lub wyrzygana :/ Makabra!
Wczoraj podjechaliśmy do moich rodziców, i jak to często bywa była u mojej mamy Nasza sąsiadka – pediatra.
Zbadała Lenkę (chyba ma takie zboczenie zawodowe 😁 ale dla mnie to dobrze :P)
Okazało się, że usłyszała jakieś szmery w serduszku u Lenki.. kazała się nie przejmować bo to nie musi być nic poważnego, ale mamy się skonsultować z kardiologiem.
Poza tym stwierdziła, że przyczyn niejedzenia Lenki może być sporo. Od szczepionki, infekcję dróg moczowych po jej widzimisię… Ale mimo wszystko stwierdziła, że to już przydługo trwa… (ogólnie takie niejedzenie może trwać do 8 dni). Kazała Nam zrobić badanie ogólne moczu i posiew a następnie zgłosić się do nefrologa.
Poza tym powiedziałam o tym, że czasem jak Lenka kładzie się spać i przewraca się na boczek to robi takiego „rogalika” tzn odgina głowę do plecków (widzicie, pediatra u Nas w ośrodku powiedziała, że „tak może dziecko robić bo taki jej urok w tym wieku” :/ yyyyyyyy) no i robi te swoje „mostki”. Powiedziała żebyśmy się skonsultowali z neurologiem. Może to być „nic” a może być tak, że będą potrzebne rehabilitacje.
Jak to moja sąsiadka stwierdziła Z takim malutkim człowieczkiem trzeba dmuchać na zimne. Lepiej 10 razy sprawdzić niż 1 raz przeoczyć!
Ehhhhhh
Buziaki dla Filipka 🙂))
A jak minęła Wam noc?
Ja dziś muszę iść do Reala po mleko HIPP BIO bo tylko tam mogę je kupić 😮 a lejeeeee u Nas całą noc 🤪 No i zimno się zaczęło robić tak na poważnie 😞 A tu sama (jak zawsze 🤢 )i muszę z Lenką iść... chyba pofrunę 😞
Dziś pobraliśmy mocz do posiewu. Wyrobiłam się w 10min 😁
Już się boję wyniku....
Neurolog przyjmuje dziś, oczywiście prywatnie bo nawet pediatra Nam mówiła, że teraz to już nawet nie będzie terminu bo wszystkie kontrakty już się pokończyły na NFZ. No i tu jest pytanie "NA CO IDĄ NASZE SKŁADKI"???? Skoro i tak nie da się skorzystać w danym roku rozliczeniowym z usług medycznych ? Ja pikole! Ja rozumiem dorośli, ale kurw... żeby dzieci musiały czekać w kolejkach 😮 dramat!
Kardiologiem zajmiemy się w poniedziałek bo T ma wolne.

• Mamusie
beti82 napisał(a):
jescze weszłam by dodac ze mialam wczoraj temperature bo sie zatrułam gotowaną parówką!!! tak mnie zoladek bolał w koncu wymusiłam wymioty i nic nie jadłam wiecej. dopiero dzis zjadłam ryzanki.dobrze ze puki co malemu nic nie jest i oby nie było.uwazajcie na parowki, byly zafoliowane i data waznosci dobra.
ps. odpowiedzcie mi na marginesie czy wasze dzieci wstają chlodne? bo nie kapuje tego zupełnie. w dzien smiga rano wbody i polspioch, po poludniu jak slonko to samo body z krotkim rekawem bo inaczej upococny, w nocy opatulony w luszowy pajacyk spiworek i koc a czasem dwa koce i chłodny 😮 chyba kołdre zaczne zarzucac.

Moja Lenka też jest chłodniejsza w nocy... Ale wiesz, tak jak i u dorosłych zwalnia troszkę metabolizm i dlatego dziecko po pierwsze dłużej śpi a po drugie organizm oszczędza na energii i nie "dogrzewa". Zobacz, nawet jak jest upał i śpisz pod cieniutka kołdra lub samym prześcieradłem to gdy zaśniesz i się odkryjesz to budzisz się z zimna...
Ja jak mieszkałam w Grecji to noce były okropnie duszne i upalne, ale i tak musiałam spać pod przykryciem bo marzłam podczas snu.

• Mamusie
Cześć Dziewczyny. U nas nocka ok, Mały teraz znów śpi, więc korzystam i czytam książkę- pogoda naprawdę tylko po to, aby zaszyć się w barze albo pod kocen z książką. Pierwsza opcja odpada, bo wcześnie, więc zostaje druga- a i tak jak dla mnie znacznie lepsza 🙂
Czerwcówka super, że z Nikolką wszystko ok!
Beti ja Cię czytam i kompletnie nie jarzę tego, co sie u Ciebie dzieje. I teraz jeszcze bardziej boję się kolejnego skoku. Ale trzymam kciuki i jestem przekonana, że wszystki minie tak szybko jak przyszło. Wycałuj marudnisia od nas na 3 miesiączki!
Ivi, dobrze miec takiego "zapasowego" pediatrę przy sobie. Mój Pawełek tez czasem się tak odgina, Magda pisała kiedyś o tym, żeby sprawdzić też chyba czy zaciska paluszki u stópek. Ale rzadko sie to zdarza, a jak już to z reguły dlatego, bo coś widzi z tyłu. No i jak sie przewróci na boczek to czasem ma lekko odchyloną ta główkę, ale nie jakos strasznie...O, wy też dziś macie 3 miesiączki! NAJLEPSZEGO!
BarbaraK ja mam jakiś SISI, ale też temperature pokazuje różną. Tzn., nauczyłam się, że po 3 mierzeniach jest dopiero odpowiednia. Najlepsze i tak były rtęciowe, do kupienia jeszcze na allegro, tylko jak go zapodac takiemu Malcowi...?