Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
cześć dziewczyny.
Ja tak rzadko, ale staram się śledzić Was.
Borysek jaki fajny w avatarze.
My po weselu.
O Matko ale się wyszalałam, najadłam. Oliwka została pierwszy raz z moją mamą na całą i noc i całą spała. Generalnie przesypia całe noce już od tygodnia. Mamy cztery ząbki. Zaczyna w końcu gadać.
Musimy z Maćkiem częściej wychodzić razem, dobrze nam to zrobiło.
Ależ pogoda do tyłka nie ma jak pospacerować z maluchami. Widziałam na fbjak NIka śmiga z nathanem na rowerku :-) . Też myślałam nad tym ale jakoś się jeszcze boję.

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
A moja mała u mojej mamy oczywiście rozpusta. Non stop coś miała w buzi. Jak nie surową marchewkę, to flipsy, to herbatniki, to mama jej zrobiła kisiel z jabłkiem, zjadła całą szklankę. a na obiad zupę z kluskami lanymi. Moje dziecko wróciło takie szczęśliwe, non stop ktoś się z nią bawił. Przez weekend tak wiele się zmieniła, oczywiście na plus. I to jest dla mnie kolejny dowód na to, że niania nie uczy ją niczego, mała nie rozwija się przy niej, i chyba zaryzykuję jednak zmianę.

• Mamusie
ahoj!
kurcze ale mialam lipny weekend 😞
Gosia zaprezentuj fryzure i przy okazji nauczcie jak wrzucic zdjecie bo mnie trafia...wstyd ale nie umiem 😞

wiecie co mam troche problem z mala bo nie wiem co jej jest jak stoi w lozku albo czasem nawet jak siedzi to sie trzesie zazwyczaj sama glowka 😞nie wiem czy to tik nerwowy czy cos zlego 😞 lekarka mowila ze to od zabkow 😞 ale ona tak robi od 3 miesiaca zycia z przerwami 😞 wczoraj zauwazylam ze jak sie tak trzesie to nawet mruga jednym okiem 😞 jak to widze to lzy w oczach 😞
w sobote znowu zauwazylam jak obiema raczkami bila sie po glowce i od razu mi sie zle skojarzylo 😞

• Mamusie
Iga, dreszcze mnie przeszły normalnie, jak przeczytałam Twój post.
Skoro masz takie obawy, zupełnie dla mnie zrozumiałe to wybierz się neurologa lub najpierw pediatry opowiedz o tym co obserwujesz. Inaczej będziesz się zamartwiać non stop. I zamiast cieszyć się małą to będzie ją oglądać.
Współczuję Ci strasznie, ale nie martw się na zapas.

• Mamusie
tylko ze musialabym isc do jakiesj innej przychodni 😞
nienawidze lekarzy nigdy mi nic nie jest a jak juz ich o cos pytam to nigdy nie wiedza co jest i jaka postawic diagnoze 😞
do neurologa trzeb amiec skierowanie? czy moze jakbym szla prywatnie to nie trzeba?
ona nie robi tego bardzo czesto no ale takie zachowanie raczej nie jest normalne 😞
moglaby juz umiec powiedziec co jej dolega a tak to czlowiek sie denerwuje i nie potrafi pomoc

i zazdroszcze ze mozesz mala zostawic z mama bo moje dziewczyny to sie nie lubia...moja mama zapracowana a jeszcze mala beczy jak ja widzi wiec musze ufac niani 😞 a jeszcze ten moj chop tez ma ruchy jak mucha w smole...

• Mamusie
i ja sie przywitam!
Gosia-masakra ta baba....

u nas koszmarku ciag dalszy,mojemu laduje zastrzyki w dupsko.troche pomagaja.
pochwale sie Lenka-pieknie "mowi"co chce!nazywa zolwia-uuułfff,slonia-fuuu,robi konika jezykiem,w koncu robi tosi tosi,na psa wola ałł.no i mama,tata,daj,nie 😁.powoli chodzi za jedna raczke,ale w drugiej musi cos trzymac,bo inaczej traci rownowage.RAZ udalo sie jej przyraczkowac-do cyca 😜.

• Mamusie
Kasia a ile lat ma twoja niania?i skad jak wytrzasnelas? w sensie ogloszenie czy polecenie?
Szkoda ze dzieciakow ni emozna brac ze soba do pracy, tak jak Gosia pisala o Borysie ze sie obraza i jest smutny-kurcze to musi byc nieprzyjemne i serce bolec ale przynajmniej fajnie bo sa rowiesnicy i takie dziecko sie inaczej rozwija ja pamietam przedszkole i wspominam je znakomicie!!!

• Mamusie
igula napisał(a):
ahoj!
kurcze ale mialam lipny weekend 😞
Gosia zaprezentuj fryzure i przy okazji nauczcie jak wrzucic zdjecie bo mnie trafia...wstyd ale nie umiem 😞

wiecie co mam troche problem z mala bo nie wiem co jej jest jak stoi w lozku albo czasem nawet jak siedzi to sie trzesie zazwyczaj sama glowka 😞nie wiem czy to tik nerwowy czy cos zlego 😞 lekarka mowila ze to od zabkow 😞 ale ona tak robi od 3 miesiaca zycia z przerwami 😞 wczoraj zauwazylam ze jak sie tak trzesie to nawet mruga jednym okiem 😞 jak to widze to lzy w oczach 😞
w sobote znowu zauwazylam jak obiema raczkami bila sie po glowce i od razu mi sie zle skojarzylo 😞

Hejka!

Igula to raz dwa trzy do neurologa z Zosieńka! głupota że od zębów, generalnie wszystko można tym wytłumaczyć..
jak się niepokoisz to idź ale do dobrego neurologa dziecięcego.
Prywatnie bez skierowania!

• Mamusie
Iga znalazłam w necie, matka opisuje podobny problem, tyle że jej córka ma 9,5 miesiąc ai od niedawna tak zaczęła robić.. na jej zapyt opdpowiada Paweł Zawitkowski - fizjoterapeuta:
"Witam, to rzeczywiście jedna z wielu przejściowych form autostymulacji,
wynikająca z dynamiki dojrzewania oun, związana w bardzo dynamicznego charakteru
przetwarzania bodźców zmysłowych i ruchowych przez dziecko, czasem też z braku,
a czasem z nadmiaru bodźców jakie dziecko odbiera z otoczenia.
Jeżeli mamy zastrzeżenia do zachowania, funkcjonowania dziecka w innych
rejestrach jego rozwoju, trzeba to przeanalizować. jeżeli takich zastrzeżeń nie
ma - to zupełnie naturalna reakcja.
Jeżeli dziecko ma bardzo dużo doświadczeń i bodźców w ciągu dnia - wygaszamy
młodą przez stopniowe wyciszanie ruchu i emocji (bujanie, kąpiel, itp). Jeżeli
wydaje się, ze ma tych bodźców za mało - przeciwnie dostarczamy Jej tyle ile
wydaje się, że potrzebuje w tak dynamiczny sposób, jaki jest tylko w stanie
akceptować.
Generalnie - szczerze - nie ingerujemy w te zachowania, z wyjątkiem tego co Pani
sama intuicyjnie robi - przerywamy to głosem lub zabawą i kierując Jej aktywność
w inne rejony i sposoby aktywności. Na koniec np. czytamy bajkę 🙂
To rzeczywiście przechodzi
Pozdrawiam "

Mój Miłosz wczoraj zaczął przecząco kręcić główka w trakcie zabaw.. i też mnie to trochę zaintrygowało i zmartwiło.. nigdy wcześniej tak nie robił 🤢

• Mamusie
ale zawsze lepiej pójść do neurologa i się zapytać.. ja dopiero wczoraj to zauważyłam jak kilka razy w ciągu dnia tak kręcił główką.. będę obserwować..

tak w ogóle to dzień dobry 🙂

Kasia super, że się wybawiłaś 🙂 należało Ci się trochę rozrywki 🙂 no i fajnie, że Oliwka taka grzeczna, dała babci pospać 🙂

• Mamusie
ona tez kreci ta glowka a potem sie trzesie 😞 to krecenie to od nadmairu ale balam sie po co jeszcze to tzresienie sie 😞
AGATKA BAAAARDZO CI DZIEKUJE!!
moze to przez tv boo moj stary ciagle oglada 24/7 😞 a ona tak jak w swiety obrazek tez sie wpartuje
jak jestem w szkole to on nawet z nia na spacer nie wyjdzie bo ''NIE CHCE MI SIE''

• Mamusie
Igula u Niki do od urodZenia był problem
siostra mi zwróciła uwagę, że jej zdaniem ma napięcie (u Kacpra lekarze nie zwrócili na to uwagi..) bo jest bardzo "silna" jak na noworodka i jest cała zaciśnięta, ubrać czy rozebrać było ciężko bo nie chciała prostować kończyn. co do asymetrii to też było widać na gołe oko (jak ktoś się z tym spotkał) bo przechylała się ciągle na jedną stronę. Potem prawa strona ciała była bardzo mało aktywna a lewa wręcz przeciwnie.
poprosilam sąsiadkę o konsultację i rzeczywiście wysłała nas do neurologa i okazało się, że siostra miała rację.

Niki była sporo "cofnięta" w rozwoju ruchowym, ćwiczymy chyba od 3,5 mca życia, efekty są dopiero od zmiany fizjoterapeuty (stara przeniosła się do innego miasta) nowa pani w dwa mce wyprowadziła Niki i jest nawet można powiedzieć za bardzo ruchliwa..
niestety różnice między lewą a prawą częścią ciała są nadal ale już nie tak widoczne.

Oglądałam wczoraj nianię i tam były dzieci (strzelam) ok 3-4 letnie co właśnie kiwały się, kiwały główką (trójka rodzeństwa). Okazało się, że dzieci są niedostymulowane, czyli po prostu za mało mają zajęć ruchowych i kiedy zaczynają się najnormalniej w świecie nudzić, bujają się..
kazała im się wtedy od razu czymś zająć i przestawały.
Może Zosia jest (tu to co pisała Agatka) albo za dużo albo za mało stymulowana?

Ja proponuję jedną wizytę u neurologa, tylko fajnego, to naprawdę wtedy się uspokoisz i troszkę dowiesz o Zosi.
Ja uwielbiam naszą panią neurolog 🙂 super babka, kocha dzieciaczki i do tego zna się na rzeczy.

• Mamusie
dzieki Agata:*
zlecialo jak z bata strzelil...lada moment a nasze baczki beda roczniakami czyli malymi dziecmi a nie niemowlakami..

Iza jakbym kopsnela pudlo przez okno to moj by sie chyb ado konca zycia do mnie nie odezwal 🙂 to jego druga zona!a moze raczej pierwsza 😉

musze jakos poszukac neurologa godnego polecenia zeby sprawdzic czy faktycznie wszystko ok

kurcze tyle nerwow z tymi maluchami ja jestem tylko ciekawa jak to jest z tym dziecmi od patologow????? zawsze zdrowe niedojedzone i brudne i nic im nie jest....

powiedzcie od kiedy zamierzacie sie kapac z maluchami pod prysznicem? i czy ktoras juz byla z dzidzia na basenie?

ps oklach dla was

• Mamusie
Iga no ja właśnie myślę o tym basenie, ale poczekam aż cieplej sie zrobi ns zewnątrz.. żeby z basenu do auta w ziąbie nie biec 🙂
a prysznica jeszcze z małym nie brałam, ale muszę kiedyś spróbować... tym bardziej, że w maju lecimy na wczasy, a tam w wannie kąpać małego nie będę więc do prysznica trzeba zacząć bąka przyzwyczajać 😁

• Mamusie
dzieki Iza 🙂

mega Ci zazdroszcze! no i w sumie podziwiam bo z jednym dzieckiem jest ciezko a co dopiero z dwoma...ale dobrze ze jestes mloda to podolasz no i fajnie sie beda razem wychowywac!

ja juz dawno kupilam pampersy do plywania i boje sie ze za niedlugo juz beda za male bo tez tak ciagle odwlekam basen przez ta g..pogode u nas normalnie caly dzien leje ale ponoc ma byc od jutra coraz lepiej to moze w weekend mi sie uda wybrac
a w czwartek idziemy ostatni raz na usg bioderek do tego konowala...wrrr

• Mamusie
mój Milo spał 3h, już z nudów w bubble island grałam 😁 😁

a w piątek zaczął chodzić z pchaczem 🙂 rozwalił mnie ten widok, bawił się tym panelem co jest na pchaczu... wstał (wstawał już wcześniej, ogólnie ma teraz manię że wszędzie się wspina) a tu nagle zaczął sobie pchać, i nogi nadążały za rączkami 😁