Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Super dzielcie sie przepisami;-)
A ciasto drozdzowe uwielbiam!! Sama nigdy nie robiłam to będzie okazja ;-)

Wróciliśmy z Tesco bo lodówka pusta a ja nie mogę sobie pozwolić nawet na Bialy chleb :-(
I miałam aż trzy!!! Prawdziwe skurcze... Z Nikola miałam takie w dniu porodu.
Czyli coś tam sie dzieje powoli gorzej ze sie wystraszylam...
Boli mnie każdy mięsień, nawet pośladki i ramiona. Mam nadzieje ze nic mnie nie bierze :-(

Juz spadam, nie jecze

Spokojnego wieczoru i nocki
Zdrowka dla chorowitkow !!

• Mamusie
ivi1984 napisał(a):
Zapomniałam Wam napisać, że jakiś czas temu przeszłam na pieluszki i chusteczki z BabyDream z ROSSMANA!
I powiem, że jestem zachwycona!

ja w wakacje robiąc zakupy w rossmanie też sie skusiłam na te chusteczki i jak dla mnie lipa... za suche moim zdaniem... Ale, też nie miałam innego wyjścia i zakupiłam raz te chusteczki Dada sensitiv w Biedronie i wiecie co - kupuję je nadal! są mokre, tak jak lubię,no i tańsze niż te chusteczki z pampersa, na których jechałam od urodzenia Borysa!

TAk się zastanawiam, że skoro te chusteczki Dada są takie fajne to może i te ich pieluchy nie będą takie? skuszę się z raz... tyle że jak jest promocja w real na te pudła tekturowe z pampersa, to cenowo jedna pieluszka wychodzi tak jak ta dada...

• Mamusie
wiecie co, ja gdybym siedziała z BO sama w domu, w życiu nie byłabym w stanie nawymyślać codziennie coś innego, ugotować mu i jeszcze wcisnąć chyba... jeden z plusów tego żłobka 🙂

a co do ilości tego jedzenia w żłobku, to powiem Wam, że nie wiem ile on z tego zjada.. ale panie nie narzekają na jego apetyt, wręcz przeciwnie, to może i wciąga wszystko..

a co do majonezu, to ja dałam już Borysowi... i myślę że te pasty to chyba są robione z majonezem, no bo jak by się to inaczej trzymało... chyba że robią taki jak Beti napisała... Czasem jak robię sałatki jakieś, np. jarzynową, to daję majonez, no i tym sposobem Borys już miał styczność..JA zresztą uwielbiam majonez i jem go litrami..... ketchup tez już jadł!

• Mamusie
Gosia ja używam Dady od początku i chusteczek i pieluszek, jestem bardzo zadowolona.
Jakiś czas temu natomiast kupiłam Pampers activ chyba i lipa po jednym siusiu krok w kolanach 😮 a chusteczki Dady używam fioletowe.
Ciasto mi się przyjarało 😞 chyba muszę jutro przeczyścić dysze w piecyku 😮
Gdyby któraś z Was chciała przepis na pyszny tort orzechowy, niemdlący , pyszny i prosty to chętnie podam 🙂 To moje popisowe ciacho 🤪

• Mamusie
przepis na drożdżowe: (na dużą blachę)

rozczyn:

3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 jajka
10 dag margaryny
2 łyżki oleju
5 dag drożdży
pół cukru waniliowego
szczypta soli

Rozpuścić mleko z margaryną i odstawić do wystygnięcia, tzn. tak żeby jeszcze było ciepłe, ale nie gorące.
Resztę składników wymieszać ze sobą w misce, po czym wlać ciepłe mleko z margaryną (ale nie gorące, bo drożdże stracą moc!) tak by składniki się połączyły, wymieszać i odstawić na godz.

(w oryginale jest na 7 godz ale moja Mama odstawia na godzinę i też wychodzi. Można zrobić wieczorem i odstawić całą noc, a wyrobić rano, jak się komuś chce)

PO tej godzinie - dodać 3 szklanki mąki (najlepiej 1,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 mąki krupczatki) wymieszać, (nie trzeba wyrabiać, wystarczy wymieszać!) przelać do blachy, na to układamy owoce (śliwki, wiśnie, rabarbar, na co tylko macie ochotę!)

Kruszonka: (Jak ktoś ma swój dobry, sprawdzony przepis na fajną kruszonkę to można zmienić)

czubata łyżka margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
cukier waniliowy (pół)

połączyć, podrobić i posypać.

Piec w 180 stopniach, ok. 45 - 50 minut, można w termoobiegu.

• Mamusie
Gosia no właśnie ja zamierzam jutro robić na śniadanie pastę jajeczną ze szczypiorem dla nas i zamierzam dać trochę Miłoszowi 🙂

Iza z miodem to ja podłapałam od Gosi 🙂 ale to było jakiś czas temu, teraz mu się coś odwidziało i nie chce ani z herbatą ani z wodą i cytryną.. kiepsko mówię Wam kiepsko 🙂

Mysza jak to kokosowe będzie dobre to również proszę o przepis 🙂

jej muszę iść wykąpać psa... a tak mi się nie chce... 🤢

a tak w ogóle ciekawe co u kasienki i jej Oliwci.. też już wieki jej tu nie było. tak sobie o niej przypomniałam jak pomyślałam o psie, pamiętam jak narzekała i chciała swojego oddać bo nie miała dla niego czasu i sił.

• Mamusie
NO i jeszcze proste dobre ciasto z owocami:

4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki (jedna krupczatki i jedna pszenna)

jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym ubić na puch, dodać mąkę, proszek dopieczenia i olej - zmiksować.

Połowę ciasta wylać np. do tortownicy (lepiej wylać 3/4 tego ciasta,) ułożyć owoce (śliwki, jabłka, co tam macie tylko i na co macie ochotę) i zalać resztą ciasta.

PIec ok. 50 minut w 180 stopniach, termoobieg może to być.

• Mamusie
dzięks Gosia, już skopiowałam do mojego folderu z przepisami 🙂
Mysza ja poproszę 🙂 tort też się przyda na jakąś okazję 🙂 też lubię piec 🙂

co do pieluch ja od początku używam pampersa, raz kupiłam huggies z czystej ciekawości i jakoś mi się nie widziały, pampersy są bardziej chłonne według mnie 🙂
a jak w PL byliśmy to wypróbowałam chusteczek babydream, z tego względu że było w promocji z tymi chsteczkami to pudełko do chusteczek a chciałam takie bo wiadomo że lepiej chroni przed wysuszaniem no i tak jak Gosi nie podpasowały mi z tego samego względu - za suche 🙂 i spróbowałam również z czystej ciekawości dady, nie pamiętam jakie to były czy sensitive czy jakie, w każdym bądź razie w białym opakowaniu i byłam zadowolona 🙂

• Mamusie
a jeszcze Wam napiszę, jak wróciliśmy znad morza do wawy, to już było późno w nocy, i skończyły nam się pieluszki, Marcin pojechał do Tesco, a tam zero pieluch tylko te tescowe... no i wziął jedną paczkę, i muszę Wam powiedzieć że nawet nie były takie złe!

Agatka je tez jadę cały czas na pampersach activ baby, i jestem bardzo zadowolna!

• Mamusie
Malgorzatta napisał(a):
Agata, ja dostałam na początku od kogoś w prezencie chusteczki Nivea w takim pudełku, chusteczki oczywiście do bani, ale pudełko extra, służy mi do dziś!

i właśnie ze względu na to pudełko kupiłam te chusteczki 🙂
szkoda że pampers nie produkuje czegoś takiego... Milo ma już prawie 15 miesięcy i na razie nie trafiłam na takie pudełko z chusteczkami pampersa..

• Mamusie
dziwne.. ja używam baby dry i wyglądają inaczej.. tak samo jak baby active w PL - http://www.google.pl/imgres?q=pampers+baby+active&hl=pl&sa=X&biw=1280&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=Er1QQ04S-M31IM:&imgrefurl=http://www.bangla.pl/zdjecia-pampers-active-baby-3-4-4-5-6-stara-wersja-do-09-2011-r-up351-7.htm&docid=4OHg2lGDefkpQM&imgurl=http://www.bangla.pl/zdjecia/pampers-active-baby-3-4-4-5-6-stara-wersja-do-09-2011-r-d351_7_3045.jpg&w=640&h=427&ei=WdxcUPtKhbSEB_GUgagD&zoom=1&iact=rc&dur=594&sig=111626536601699418714&page=1&tbnh=136&tbnw=168&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:6,s:0,i:88&tx=97&ty=6

• Mamusie
agata_j napisał(a):
dziwne.. ja używam baby dry i wyglądają inaczej.. tak samo jak baby active w PL - http://www.google.pl/imgres?q=pampers+baby+active&hl=pl&sa=X&biw=1280&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=Er1QQ04S-M31IM:&imgrefurl=http://www.bangla.pl/zdjecia-pampers-active-baby-3-4-4-5-6-stara-wersja-do-09-2011-r-up351-7.htm&docid=4OHg2lGDefkpQM&imgurl=http://www.bangla.pl/zdjecia/pampers-active-baby-3-4-4-5-6-stara-wersja-do-09-2011-r-d351_7_3045.jpg&w=640&h=427&ei=WdxcUPtKhbSEB_GUgagD&zoom=1&iact=rc&dur=594&sig=111626536601699418714&page=1&tbnh=136&tbnw=168&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:6,s:0,i:88&tx=97&ty=6

czyli to nasz activ... dziwne