Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Paninka napisał(a):
marta ja staram sie o drugi tysiac dodatkowo wiec potrzebuje jeszcze zaswiadczenia ze skarbowki za ostatnie dwa lata , z urzedu pracy i z pracy m. o dochodach i zaswiadczenie o nieposiadaniu gruntow rolnych akt urodzenia pesel ksera dowodow plus wnioski - 4 szt 😮 i oczywiscie zaswiadczenie od lekarza
A tak 😮 No ja wiem. Też to brałam przy Majce.

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

U nas na becikowe tez się długu czeka bo jest to samo co u Ann, wypłata w kasie i oni alfabetycznie jadą. Mi się udało szybko załatwić bo się w termin wstrzeliłam 😉
A zła jestem bo macierzyńskiego jeszcze nie dostałam niby przelew miał być w piątek a konto puste 😠 także rozumiem cie Justyna bo u nas tez potrzeby duze.....

Tosia znowu stęka i płacze kurcze od czego te kolki paskudne 😞 położyłam ja na brzuszek popierdziała troszkę, na chwile sie uspokoiła i dalej płacz..........

Do dziewczyn co karmią piersią. co ile godzin karmicie w dzien

Cześć mamusie,
U nas w nocy jak zwykle wypas - Hania zasnęła o 20.30 i obudziła się o 5.30, potem jeszcze podrzemała do 7.00 🙂
Daniela - ja w dzień karmię średnio co 3-4 godziny. Nasza pediatra aż się zdziwiła jak zobaczyła wagę Hani i jak jej powiedziałam, że jada 5-6 razy dziennie.
Ja becikowego też jeszcze nie załatwiałam, zapomniałam, żeby wziąć zaświadczenie od gina i teraz znów muszę do niego pojechać 🥴
Aniołek - ja też myślami jestem z Wami
Marta - co się wydarzyło w sobotę??? Zabrzmiało to niepokojąco. Czegoś nie doczytałam???
Justyna - może spróbuj porozmawiać z tymi kobietkami w MOPS-ie. Może będą mogły ci wypłacić w pierwszej kolejności. Kurcze, kiepsko się u ciebie złożyło z tą kasą.
A co do pampersów - to my używamy rozmiaru 3.

A ja nie wiem co dzisiaj z Tosią zjadła cyca o 8.30 i o 10.30 i po tym ostatnim karmieniu cały czas ulewa świeżym mlekiem i serkiem. cholera przekarmiona czy jak?? A na 12.50 mam do gina i teraz nie wiem co robić karmić ją znowu po 12bo ma z mężem zostać.... a jak głodna bedzie to przecież on nie da rady jej uspokoić ... sama nie wiem 😞 cholera

Cześć kobietki my nareszcie wróciliśmy od mojej mamy do siebie 🙂 Będę mogła być z Wami mam nadzieję co dzień ,a na pewno systematycznie 🙂
U nas po powrocie lipa ja mam katar, ból głowy i gardło mnie zaczyna boleć, a Nadi już też chyba katar de mnie załapała bo kicha często i chrząka 😞 Położyłam jąna brzusiu żeby spłynęło..
Wiem,że miałyście gdzieś posta Madzi, co można wziąść jak się karmi piersią, ale nie mogę go odnaleść 😞 Jak ma któraś bardzo proszę podeślijcie...
Powiedzcie jak mogę Nadię uchronić przed zarażeniem się ode mnie? co jej podać???
Jeszcze na dodatek w domku moich rodziców było cieplej o jakieś 3 stopnie a u nas w bloku w porównaniu z domem rodziców jest chłodno boję się,żeby to jej jeszcze dodatkowo nie rozłożyło....na jutro poprosiłam męża,,żeby wziął urlop i może jeszcze na jeden dzień ,żeby małą się zajmował a ja nie miała z nim styczności bo katar przeież kropelkową drogą się przenosi więc jak do niej podchodzę to w pieluszce na nosie i buzi bo nie mam maski mąż ją ma kupić ,a ja dzś po prostu do minimum kontakt z mała mam. Położyłam ją w pokoju w sypialni w łóżeczzku ilży tam a ja w drugim pokoju 😞Nie wiem czy robię dobrze, pomóżcie co jeszcze robić???
Justyna mogłabym prosić o zaklinaczkę na maila mój adres wyślę ci na sierpnióweczkach 🙂
Siehankowa podeślij tę książkę dlaczego mężczyżni kochają zołzy muszę mojemu m pokazać 🙂
Madalena ja też mam karuzelkę i moja nadia jak miała miesiąc zaczą=ęła do niej rozmawiać 🙂 Zawse jakją przewijamy to ją włązam i ona spokojnie się na nią patrzy gada do niej i można ją przewinąć bez żadnej awari i pięty w kupce, bo ostatnio wierzga nóżkami niesamowicie 🙂Na początku było mi szkoda kasy ale teraz wiem,że warta była swojej kasy 🙂
Marta lion ja borę Cerazette. Mam nadzieję,że nie utyję od nich dodatkowo...

cześć mamusie wpadam na szybko, bo Szymek już pół godziny dyskutuje z karuzelką i nie wiem kiedy mu się znudzi ( a najgorsze jest to, że baterie padły).
Nie odzywałam się tyle czasu, bo mieliśmy chrzest, ale już po wszystkim. Szymek przespał całą mszę i "imprezę".

• Mamusie
daniela napisał(a):
U nas na becikowe tez się długu czeka bo jest to samo co u Ann, wypłata w kasie i oni alfabetycznie jadą. Mi się udało szybko załatwić bo się w termin wstrzeliłam 😉
A zła jestem bo macierzyńskiego jeszcze nie dostałam niby przelew miał być w piątek a konto puste 😠 także rozumiem cie Justyna bo u nas tez potrzeby duze.....

Tosia znowu stęka i płacze kurcze od czego te kolki paskudne 😞 położyłam ja na brzuszek popierdziała troszkę, na chwile sie uspokoiła i dalej płacz..........

Do dziewczyn co karmią piersią. co ile godzin karmicie w dzien

Jak alfabetycznie to bym sie w życiu nie doczekała, bo nazwisko mam na ż 🤪

Pati, wklejam posta od Madalenki:

"Daniela na to Twoje przeziębienie możesz łykać rutinoscorbin, psikać Tantum verde i ssać tabletki homeopatyczne Oscillococcinum. Które w moim przypadku świetnie się sprawdzały przy przeziębieniu. Dowiedziałam się nie dawno, że W trakcie karmienia piersią przyjęcie homeopatycznego środka leczeniczego oddziałuje dodatkowo ochronnie na dziecko.

Łagodząco i przeciwzapalnie działa napar z majeranku i sody. Do około 1,5 litra wody dodaj łyżkę majeranku i łyżkę sody. „Miksturę” gotuj przez 15 minut, spacerując w pobliżu (maluszkowi takie inhalacje nie zaszkodzą) lub pochyl się nad garnkiem, okryj głowę ręcznikiem i wdychaj parę przez 5–10 minut.

Na wodnisty katar bezpieczny jest natomiast homeopatyczny preparat Euphorbium, a na podrażnioną skórę pod nosem – maść majerankowa, Alantan lub maść z witaminą A.
Na gęsty katar przydadzą się środki rozrzedzające i ułatwiające usunięcie wydzieliny. Możesz stosować sól fizjologiczną w kropelkach lub roztwór wody morskiej, np. Sterimar, Marimer, Unimer. Nalej 5 ml soli fizjologicznej na dłoń i wciągnij ją do nosa.
Na kaszel bez obaw możesz wypróbować Flegaminę, Mucosolvan, Ambrosol oraz syropy ziołowe, np. prawoślazowy albo Herbapect."

Ostatnio prawie codziennie któraś z nas go potrzebuje 😁
Ja też leczę się z przeziębienia - wapnem z witqminą c i rutinoscorbinem.
Też mam obawy czy nie zarażę Hani. W sobotę i niedzielę nie karmiłam jej piersią tylko mleko odciągałam, a potem mój małż podawał jej z butli.
Na razie jest ok, tfu..tfu.. odpukać

• Mamusie
dzień dobry 🙂
U nas nocka tez w miare upłynęła.Mały jak zasnął o 21 to onudził się o 0.30 a potem o 6,lecz od tej godziny aż do 11 nie spała,a ja razem z nim.Teraz śpi i chyba z nim się troszkę położę.
Co do becikowego to u nas jest wypłacane pod koniec miesiace,my długo nie czekaliśmy może ok 2 tygodni.
A za dwa tygodnie mamy chrzciny i dzis jedziemy rozwieść resztę zaproszeń.
pati jak karmiłam piersią to brałam paracetamol i rutinoscorbin
Któraś z was pytała czy oprócz mleka podajemy jeszcze coś do picia,ja tak.Herbatkę z hippa ,ułatwiajaca trawienie.Filipkowi smakuje 🙂
Ja tak nie jestem na bieżaco,a pisałyście coś o Aniołku,co jej się stało??Bedzie miała jakąs operację czy jej maleństwo??

marta-lion napisał(a):
Hmmm jakaś masakra u was z tym becikowym. Ja czekałam 2 dni. A co do dokumentów ja potrzebowałam tylko dowody osobiste, akt urodzenia dziecka i zaświadczenie od lekarza.
A no i wypełniony wniosek.

justyna, u nas podobnie jak u marty, z tym ze na kase czekalismy ponad miesiąc, bo przy składaniu wniosku zapomnieli nas poinformowac, że nim przeleją nam kase na konto, to musimy przyjsc po odbiór decyzji 😠 po odebraniu decyzji kasa po 2 dniach była na koncie 😉

siehankowa my dostaniemy becikowe i jeszcze jeden tysiac.Powiedzieli ze becikowe dostaniemy w ciagu dwoch tygodni a pod koniec pazdziernika mamy sie zglosic tez po jakis odbior decyzji to jak?? moze dopiero wtedy kase dostaniemy??? ja pi***e 😠 😠 😠 od rana mnie juz glowa boli,rece i cycki opadaja 😞
aneczkare Oliwka bedzie miala operacje ale nie jestem pewna czy dzis czy jutro
a pampersy to roznie,najtansze 😉 bo jestem zdania ze i tak sluza do jednego wiec po co drogie kupowac.Ost mielismy gaga a teraz happy.Szalu nie ma ale najwazniejsze ze nie odparzaja.I rzadko je przesikuje

daniela, ksawier w dzień jest karmiony srednio co 2,5 - 3 godz.

a wracając do pampersów to jak skonczy mi się zapas oryginalnych (dostalismy ich troche w prezencie 😉 ) to bedziemy przechodzic na te biedronkowe... jak ksawierowi przypasuja to zostaniemy przy nich 🙂