Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Siehankowa nie daj się zbyć w tym szpitalu.

marta, ja juz mam dość tego szpitala 😠 tu wszystkie pielegniarki są jak za kare 😮 a doktorowa przyszła rano i do tej pory jej nie widziałam! i pyta sie mnie jakiego wirusa ma ksawier? czy z grupy rotawirusów czy coś innego? 😮 no kurrr..! przeciez to ona jest lekarzem! ona ma wyniki badań! ale po co do nich spojrzec, lepiej mnie zapytac!
przyszła tez dzis pielegniarka i pyta ile było kup, wiec jej mowie... ona na to, "ale prawidłowe"? wiec odp. ze nie, bo wodniste. a ta mi mówi, ze przeciez dziecko na cycku bedzie miało wodniste kupy! wiec jej mówie, ze wiem jakie moje dziecko robiło kupy, a jakie robi teraz! i raczej jak dziecko za przeproszeniem sika dupa, to nie jest normalne! a ta mówi "czyli kupy prawie w normie" 😮 no szlak człowieka trafia!
Wiem Siehankowa wiem. Leżałam w szpitalu z Emilką jak miała 2,5 roku. Tylko dlatego że dostała duże łóżko mogłam z nią spać, tam nie było innej możliwości. Nie mogłaś wykupić łóżka, bo ich poprostu nie było.
A pielęgniarki. Ciągle narzekały na nas matki, że im się plączemy. Ale nic przy tych dzieciach nie robiły. Nawet temperaturę same musiałyśmy mierzyć.
Nie pozwól im tylko "wywalić" się do domu. Są tam do cholery jak d... od sr... żeby wyleczyć Ksawiera.

pewnie, ze sie nie dam! kurde, to jest jakas paranoja! przeciez logiczne jest ze matka chce byc z dzieckiem w szpitalu, wiec łózka powinny odgórnie się nalezeć i to za darmo! dla mnie 10zł dziennie (bo mam ulge jako matka karmiąca) to nie majątek, ale są osoby dla których kazdy grosz się liczy! i co wtedy taka mama ma zrobić? czuwac przy dziecku na krześle? masakra...

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ja uciekam juz spac, Ksawier przysnął, moze noc będzie spokojna, bo w dzień był bardzo marudny... a jak juz przysypiał, to zaraz budził się z płaczem i brzuszkiem twardym jak skała 🤨
bidulek dzisiaj płakał z bólu az sie zanosił 😞 jeszcze nigdy mi tak strasznie nie płakał... a ja oczywiście z nim...
dobranoc i spokojnej nocki dla wszystkich mamusiek i dzieciaczków 😘

wy się żegnacie a a witam 🙂
jolajola- bardzo ładną masz córę, a przytulanka extra

Pati- dzięki 🙂a co do okresu to ja też umierałam :/

wszystkie komplementy przekazałam i Szymek bardzo wam dziękuje 😉

Justyna- przeczytałam twoje wspomnienia- nie zazdroszczę, ale najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło

siehankowa, eleeza- dużo zdrówka dla dzieciaczków

magdalena-Tobie również zdrowia życzę

my po weekendzie u rodziców- było bardzo fajnie tylko pogoda nie dopisała. Dziś byliśmy w Ustroniu, ale "piździawka" nieludzka była i skończyliśmy wycieczkę w cukierni na kawie i ciachu 🙂

Mam pytanie do mamusiek, które zaczęły brykać- nie macie problemu z suchością?

Mapa - dziękuję bardzo 😘
siehankowa - zazdroszczę wam tego kominka 🙂 Marzę o takim 🙂

No cóż... zjadłam płatki z gorącym mlekiem i chyba ide pod kołdrę.. muszę się wykurować...

aaaaaa miałam Was zapytać, bo zaczyna mnie niepokoic pewna rzecz u mojego maleństwa... mianowicie: czy wasze dzieciaczki mają coś takiego, że śpiąc zaczynają się mocno przeciągać, zginać itp. (ja to nazywam "gnieceniem") i przy tym stękać??? Bo moja Jagoda ma to od urodzenia i robi to prawie zawsze.. pytałam lekarza, ale on stwierdził, że to normalne, tylko nie wiem czy aby na pewno zrozumiał o co mi chodzi 🤢 🤢 🤢

• Mamusie
dzień dobry 😆

właśnie wyekspediowałam córkę na wycieczkę - "opuściła" nas na trzy dni 😜 a , starszy syn wstał z fochem 😮 i od rana jazda...maluchy jeszcze kimają i mam odrobinę czasu 😉
widzę że więcej nas "ciąga nosem" ann,madalena i foga duuuuuuuuuużo zdrówka...mi już troszkę lepiej ale dusi mnie jeszcze kaszel

Foga moja Tośka też rano po przebudzeniu się przeciąga i posapuje ale to chyba nic niepokojącego 🙂
siehankowa Tobie dużo cierpliwości życzę,bo się niestety w szpitalu przydaje...ja byłam z 8-mio miesięcznym Tomkiem dwa tygodnie i niestety nie mogłam z nim zostawać 😞 a praca piguł to masakra,zresztą jak lekarzy się nie dopilnowało to też kicha - raz pomyliły karty i gdyby nie teść to by podali nie te leki nie tym dzieciom 😮 😠 😠
no a Ksawisiowi szybkiego powrotu do zdrówka
Tak samo dla Liwki Eleezy dużo zdrówka i buziaki

no i koniec wolnego czasu 😜 właśnie Bartoś się przeciąga i wrzeszczy : mleeeeko 😜

Buziaki dla wszystkich 😘 i miłego dnia

• Mamusie
Dzień dobry 😜

Ja jeszcze korzystam z tej chwili wolnego czasu, bo Majka drzemie 🙂

Anya ja po macierzyńskim mam jeszcze 3 tygodnie urlopu za wakacje, a potem idę na urlop wychowawczy.

Lydzia u mnie jest ok, nie odczuwam suchości.

Moniczek hehe moja Emilka co dziennie wstaje z fochem 🙂

• Mamusie
Marta wydaje mi sie że foch małej dziewczynki jest ciut inny od focha starego konia hihi....
Tomek ma 14,5 i stał sie okropny - no nic tylko komputer się dla niego liczy 😮 , jak ma wyrzucić śmieci to wielka afera 🤨 a dzisiaj nie chciał pomóc siostrze torby zataszczyć do szkoły no masakra...nie wiem czy to hormony czy co 😲

no a ja jestem teraz na wychowawczym z Bartkiem a potem jak sie uda to będę ciągnąć i Tosiny 🤪

• Mamusie
Witam 🙂
Foga u nas już grzeją . Co do naciągania się maluszka to mój też tak robi więc nie masz się czym przejmować 🙂
ja w dzień porodu byłam jeszcze w pracy i teraz postanowiłam że po macierzyńskim i urlopie ide na wychowawczy ale będę dorabiała w domu bo naszczęście mam taką możliwość a w pracy będę gościem 😜
lydziaa84 wiesz co ja miałam obawy co do bara bara bo przy porodzie wycieli mi torbiel ale jest wszystko ok nawet powiem że lepiej ☺️ 😁 co do suchości to my na chwilę obecną stosujemy gumki nawilżające więc z suchością problemu nie ma 😜
Dziś miałam trgiczną noc mały co 10 min się budził i stękał więc od 2 spaliśmy razem bo jak go przytulałam to zasypiał. Kupy nadal nie ma dziś zaaplikowałam jeszcze czopek ale nie zapowiada się nic więc dziś umówie się do lekarza. najlepsze jest to że w nocy stękał a rano był tak radosny jakby nic mu nie było 🙂 teraz brzdąc śpi a ja zabieram się za pranie i sprzątanie i gotowanie 🤢
miłego dnia mamcie 😘
a siehankowa przepraszam jeśli to będzie kłopot ale czy mogłabyś jeszcze raz napisać co jesz bo ja zmieniłam komp a zapomniałam to skopiować. Z góry dziekuje ☺️ 🙂 🙂

Foga, mój Ksawier też sie przeciąga i zwija, więc to raczej normalne 🙂 a teraz bidulek cały czas niespokojnie spi, i zdarza mu się ze zapłacze przez sen... pewnie przypomina mu się jak go kuły wstrętne piguły 🥴

Dzień Doberek

U nas nocka bardzo dobra tylko z rana Tosia zaczęła stękać i wzięłam ją do siebie.....a się okazało że stękanie to na bączki było....
Powiem Wam że niunia tak się do nas uśmiecha że aż się serducho raduje takie piękne bezzębne uśmiechy nam posyła 🤪 🤪

Foga moja Tosia też się tak wyciąga i przeciąga na wszystkie strony,szczególnie jak zje na śpika to jak ją podnoszę do odbicia to tak się śmiesznie zgina 😉 i też się przeciąga jak ją bączki męczą......
My już od kilku dni grzejemy w centralnym bo byśmy chyba zamarzli
Dużo zdrówka dla wszystkich mamuś i maleństw

siehankowa napisał(a):
Foga, mój Ksawier też sie przeciąga i zwija, więc to raczej normalne 🙂 a teraz bidulek cały czas niespokojnie spi, i zdarza mu się ze zapłacze przez sen... pewnie przypomina mu się jak go kuły wstrętne piguły 🥴

Siehankowa
to dobrze ze tylko 10zł ja pamiętam że płaciłam 30zł i w jednym ze szpitali jak byłam z Gabi (miała koło 3lat) trafiła nam się jedna jędza.....tak męczyła Gabi rączkę bo nie mogła jej krwi pobrać, że dziecku uraz zrobiła...co my później mieliśmy jak tylko usłyszała o zastrzyku..... 😠 😠 niestety zależy na kogo się trafi jedne sa naprawdę super i mają podejście a inne......

anya, no więc na sniadanie chleb ciemy z jakąś wędliną, dzemem, wafle ryzowe, wafle żytnie typu wasa, obiad: zupy-groszkowa, krupnik, kartoflanka, botwinka, ziemniaki, makarony, ryż, kasze, szpinak praktycznie do wszystkiego, ryż zapiekany z jabłakmi (ostatnio urozmaicam to i dodaje marchewkwe 😉 ) , pierś z kurczaka, gotowane udka, mielone, pulpeciki mielone, wszelkie potrawki, gulasz, ostatnio skusiłam sie na gołąbki i pierogi 🙂 po mału raz na jakis czas zjem naleśnika z serem i małemu nic nie jest... tak więc staram się wprowadzać nabiał z tym ze w małych ilosciach zeby nie przesadzić 😉

a tu kilka przepisów:
Kruche ciasto:
proporcje:
100g margaryny Flora
1 pelna szklanka maki
1 gotowane zoltko
1 lyzka cukru
szczypta soli
Wszystko miksuje i schladzam.
Najczesciej robie potrojna porcje i czesc wykorzystuje na spod do szarlotki, a z reszty robie kruche ciasteczka z cukrem.

Gulasz z indyka
porcja piersi z indyka
marchewka
pietruszka
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
sol
maka
natka pietruszki
Mieso kroje w kostke, warzywa w grube plastry. Do rondelka z oliwa wrzucam mieso, lekko podsmazam (tylko tyle, zeby bialko sie scielo, bez rumienienia), dorzucam warzywa, sol, mieszam i po minucie wlewam szklanke wody. Gotuje pod przykryciem do miekkosci. Pod koniec gotowania dorzucam kukurydze. Zageszczam woda z maka. Posypuje natka pietruszki. Najbardziej mi smakuje z brazowym ryzem.

Pasztet z indyka
podwojna porcja miesa z indyka
marchewka
pietruszka
2 kromki suchego chleba
sol
majeranek
zielony koperek
oliwa z oliwek

Mieso gotuje z warzywami i sola. Przestudzone 2x przepuszczam przez maszynke razem z warzywami i namoczonym w rosole i odcisnietym chlebem. Dodaje przyprawy (pamietajac, zeby troche "przedobrzyc") i oliwe. Nakladam do sloiczkow i pasteryzuje ok. 30 min. Uzywam do chleba i jako farsz do uszek i pierogow.
Jesli doda sie jajek, to mozna pasztet upiec. Niestety ja bialka kurzego nie moge a przepiorczych jeszcze nie testowalam.

Dzień dobry wszystkim,
Siehankowa - trzymaj się w tym szpitalu. Jak długo jeszcze zostaniecie? Wiesz już coś? Oby Ksawier jak najszybciej wrócił do zdrowia.
Ale się dzieciaczki pochorowały - jeszcze Eleeza z Liwką w szpitalu 😞 Wam też życzę dużo zdrówka.
Co do pracy po macierzyńskim. Ja wracam do pracy zaraz po macierzyńskim, ale ja dużo pracuję w domu więc nie będę początkowo zostawiać Hani na długo. A potem się zobaczy, mam nadzieję, że uda się pracować jeszcze mniej 😉

• Mamusie
Witajcie Kochaniutkie 🙂
Oczywiście nie dam rady nadrobic zaległosci, ale mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze.
Eleeza dużo zdrówka dla Liwki i szybkiego powrotu do domku 😞
Siehankowadla Ksawierka równiez dużo zdrówka. W który szpitalu leżycie??????????????
A u Nas chyba wszsytko dobrze. Pisze chyba bo Oliwka coś mi malutko zjada a potem jeszcze połowe z tego ulewa 😞 Poczekam do jutra bo chcę zapiasac ile zje i jak nic sie nie zmieni to znowu do lekarza 😠 😠 😠 😠

• Mamusie
Dzien dobry!
dzisiaj m. poszedl do pracy po trzech tygodniach urlopu...jak go dostal to sie strasznie cieszylam ale juz mialam dosyc 😉 😉 co za duzo to nie zdrowo 😁 😁 😁
Lilka spi a ja wczoraj zrobilam przeglad jej szafy, wywalilam za male ubranka ( wiekszosci nawet raz nie zalozylam 🙃 ) i wypralam wieksze wiec dzisiaj czekam mnie ogromna sterta prasowania 🙂

co do grzania to u nas palone w piecu jest caly rok zeby woda ciepla byla wiec nie ma problemu jak jest za zimno to odkrecam grzejnik

i jeszcze wracajac do ciemieniuchy to czy ona bedzie sie nawracac? bo wczoraj lilce posmarowalam mleczkiem przetarlam pielucha i juz jej nie ma...

i oczywiscie zdrowka dla wszystkich maluszkow i ich mam!!! 😘 😘 😘

• Mamusie
Paninka ciemieniucha może nawrócić ale nie musi,w końcu gruczoły sie unormują i będzie ok 🙂
u nas ogrzewanie włączyli 4 dni temu i mam cieplutko 😜 i w końcu Tosia po kąpieli nie płacze 🙂
a ze zrobieniem porządku w szafie to dobry pomysł 😜 będzie więcej miejsca,najgorsze właśnie że niektórych np.bluzeczek też Tosi nie założyłam 😮 a wydawało mi sie że nie mam zbyt wielu ubranek

Nie chcę zapeszać ale wydaje mi się że dieta+kminek zaczyna działać. Tosia nie płacze w wniebogłosy jak ma puścić baczka lub zrobić kupkę......tylko albo sobie postękuję albo troszkę po marudzi 🙂 A jak robi kupkę to "prawie" nie słychać...bo wcześniej to były mega odgłosy 😁

Dzień dobry 🙂
My po wekendzie u dziadków wróciliśmy ze wsi do domku 🙂
Pogadałam z Nadią , mała poćwiczyła główkę na macie, pogadała do karuzeli zjadła a teraz smacznie spi 🙂
Ja przygotowałam obiad dla męża udko z rękawa zapiekane z ziemniaczkami, a dla siebie właśnie jabłka z miodem i mam wreszcie czas aby nadrobić wekendowe zaległości 🙂

• Mamusie
daniela napisał(a):
Nie chcę zapeszać ale wydaje mi się że dieta+kminek zaczyna działać. Tosia nie płacze w wniebogłosy jak ma puścić baczka lub zrobić kupkę......tylko albo sobie postękuję albo troszkę po marudzi 🙂 A jak robi kupkę to "prawie" nie słychać...bo wcześniej to były mega odgłosy 😁

no widzisz - gratulacje 🤪 🤪

Pati a jak to jabłuszko z miodem robisz? - brzmi smakowicie 😜 - muszę jakąś dietę lekkostrawną wymyślić bo coś waga mi stanęła w miejscu 😠 🤪