Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
izunia1986op napisał(a):
Info od Sztuni:
Brak neta 😞Tak to wszystko ok.Majka troche jej sprawia problem.Ma pelno roboty,bo maluja .Caluje Was wszystkie i dzieciaki. 😘

ooo w koncu info od sztuni, ja miałam juz dzis do niej napisac, ale dziewczyny cos mnie zaabsorbowały i zapomniałam potem. pewnie jak sie ogarnie to nas odwiedzi. tylko zeby nie zbłądziła na brzuszku 🙂

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
nio i obdarzonej nie ma 😞 kurde troche sie posypały dziewczyny nasze.
ja jakos tez srednio mam czas, chyba ze mi obie przyspia w dzien. a wieczorem to padam na ryjek i tak tylko czasami wejde na chwilke. Igunia mi marudziła po spacerze i kapieli i dopiero sie uspała o 21. a tatus pojechał se na basen, wiec byłysmy same jak w ciagu dnia.
maluchy moje tez sie troche posmarkały, ale to pewnie norma, pogoda dupna. Zuzia niby troche ciaga nosem, nic jej tam nie wylatuje. a Iguńka jak psiuknełam woda morska to psikneła i tyle wyleciało. ale i tak jej w nosie furkocze. ciekawe jak bedzie ze szczepieniem, teoretycznie w srode 25 idziemy. a jak tam u was raczka po gruxlicy?? połozna cos mi mówiła ze ewentualnie ropnie jakies czy cos wychodzi miedzy 5-6 tygodniem i tak sie zastanawiam jak bedzie. nasza póki co ma twarda kuleczke. przy Zuzi nawet nie pamietam jak to było. było oki i szczepilismy dalej. dobra lece chyba spacku bo oczy mi sie zamykaja 🙂

• Mamusie
Hejo 🙂
Bahorstwo spi, jeny jaki On jest absorbujacy. A na domiar zlego nikt nie moze sie nim zajmowac tylko mama. Nawet u taty ryczy 😞 Az mu smutno :P

Dziewczyny powiedzcie jak usypiacie dzidki?

A co do szczepien, na lapie po gruzlicy zero sladu. W piatek byl szczepiony 5w1 i na WZW to marudny do wczoraj (w sensie ze bardziej niz zwykle).

Siema, my już półtorej godziny na nogach! Maleństwo obudziło rodziców, przetrzymało aż się ogarnęli i wypili kawkę i poszło sobie znowu słodko spać 🙂 Skubana po prostu chce mieć sypialnię tylko dla siebie 🙂

Co do odczynu po gruźlicy, to Uli już zszedł tydzień temu. Najpierw było takie zaczerwienione zgrubienie, potem się z tego zrobił taki choćby pryszczyk z białą górą, a następnie sobie to wszystko zaschnęło i odpadło. Z tego co mi położna mówiła, to nie powinno się tego niczym smarować.

jeśli chodzi o usypianie, to bardzo często mała usypia po prostu podczas karmienia, wtedy ją odkladam do łóżeczka. Jeśli widzę, że już jest zmęczona, to sama ją kładę, daję smoka i zostawiam w spokoju - zazwyczaj muszę parę razy podać smoka, bo wypadnie, ale usypia sama. Niekiedy jak bardzo płacze i nic na ten płacz nie pomaga, to kładę się z nią w łóżku, daję cyca i tak sobie leżymy, aż się uspokoi i uśnie-ale to sporadycznie naprawdę, jak ją kolka zaatakuje. Nie noszę jej na rekach podczas usypiania i babcie też mają zakaz, ale się nie stosują;/

Dowiedziałam się, że w sasiedniej miejscowości jest jakis pub dla mam. Mają osobny pokój do zabawy dla dzieci i organizują jakieś spotkania klubu rodzica (czy czegoś takiego).Musze sie tam wybrać, już się wstępnie zgadałam z kumpelą, tylko dopiero za dwa tygodnie, bo wcześniej nie dam rady, juz poumawiana jestem. Wbrew pozorom życie towarzyskie kwitnie 😉

Dzień dobry 🙂
Ja dziś wyspana - malutka po kąpieli wczoraj wypiła 120 ml mleka i od 21:30 spała do prawie 5:00 rano. Zaglądałam do niej w nocy dwa razu, ale spała ślicznie, więc nie budziłam. Ona je przed spaniem 120ml i tyle samo jak wstaje rano, a potem w ciągu dnia po 90.
Z buziuni te kropki prawie poschodziły.
Dzisiaj mamy pierwszą wizytę u pediatry, tatko się urwie wcześniej z pracy,zeby z nami jechać 😎

fikumiku, moja usypia sama, bez smoczka i bez marudzenia, czasami podczas jedzenia uśnie, ale w większości to jak ją odłożę do łóżeczka, sama oczki zamyka.

• Mamusie
witam 🙂
Pisałam wczoraj do Obdarznej,ale narazie tel.od niej milczy.

ALan usypia sam ze smokiem i jego przytulanka.Kupilam w H&M taka glowke czegos tam z kawalkiem milego materialu.Zdaje egzamin.Alan uwielbia sie do tego tulic podczas zasypiania.
U nas jest zakaz noszenia malego do spania.Sorry,ale on juz wazy jakies 6kg.Ja mam jeden kregosłup.
Od nocy mam problem,zeby Alan pil z lewej piersi 😠Z prawej bez problemu pije.

Dzisiaj cipolog mnie czeka.Jejku boje sie....masakra.Zeby z moja ranka bylo wszystko ok.

Alan zasypia w wozku przy wlaczonym radiu na gg 😁

Ja w ogóle jestem wielką przeciwniczką noszenia i bujania jako sposobów na usypianie, bo najgorzej dziecko nauczyć. Czasami nie ma takiej potrzeby, a rodzice noszą dzidzię i bujają, maleństwo się przyzwyczai i potem będzie się darło wniebogłosy i nie będzie umiało bez tego samo zasnąć. Wiadomo,ze jest inaczej gdy dziecko ma kolki, ale jeśli nic mu nie dolega to nie widzę powodu żeby wpajać mu takie złe nawyki 😉
Bartek sam usypiał i do dzisiaj nie mamy problemu z jego spaniem - kąpiel, kolacja, czytana bajka (albo i nie) i śpi. Zero problemu, do łóżka chodzi sam około 20:00 odkąd skończył 2 lata - tak mu się zakodowało i tak jest 🙂

A obdarzona chyba żyje, bo wczoraj widziałam zdjęcie rozmyślającego Filipka na nk 😎

A, Izunia właśnie gdzieś czytałam niedawno,ze zdarza się,że maluchy mają jedną ulubioną pierś 🙃 i ze z jednej czasem chetniej ssą niż z drugiej 😮 ciekawe czemu 😁

• Mamusie
No to Wy się macie dobrze 😜

Ja już nie wiem co robić. Kiedyś Jasiek jako noworod tylko jadł i spał nawet po 5h, złote dziecko. Potem zaczął coraz więcej czuwać, ale zwykle usypiał podczas jedzenia i można było Go odłożyć. Potem pojawiły się kolki i trzeba było zacząć odbekiwać i w ten sposób po każdym jedzeniu młode się wybudzało i ani myślało spać dalej. A jak odkładałam to ryjka darło. I tak do dziś. Z tym, że coraz mniej śpi. Jedyna porządna rzecz jaką umie to kąpiel, cycek i wie że idzie już spać i tak potrafi nawet 6h przespać. A potem nie ma zmiłuj, łóżeczko do spania nie służy, jak nie śpi to wyje a jak uśnie to najlepiej u mamy na rączkach albo przy cycku i skubany tak lekko drzemie, że potrafi co jakiś czas oko jedno otworzyć żeby sprawdzić czy jestem :|
Mam banie, że tak już będzie zawsze i ja nigdy nie wrócę do pracy 😠
Cały czas staram się Go uczyć, odzwyczajać, oszukiwać na smoka (nienawidzi smoka) ale na niewiele się to zdaje ;]

Myślicie, że jest szansa że będzie normalniejszy? Jak np. zacznie się bardziej interesować tym całym pierdolnikiem grającym/śpiewającym itp. dla dzidków? (Póki co interesuje się ale tylko przez chwilę, szybko się nudzi ;] )

Spokojnie fiku, oddychaj - będzie lepiej, na pewno 🙂
Niech tylko zakuma,że rączki i nóżki to jego sprzęt i może nim operować, jak chce, chwytać, ściskać i molestować to, co go zainteresuje. Kolki też kiedyś miną 🤔 😁

Tyyy...Dżon zaraz bedzie miał 2 miechy 😁 Jaki facet już 🙂

Moja sama usypia, albo przy butli (ale przy butli na tyle, że ciągnie przez sen 😉). Nie akceptuje smoczka w żadnym wypadku. W jej wyobrażeniu nie ma sensu ssać smoczek, z którego nic nie leci 🤪
Kurde nie smarowałam krochmalem buzi 2 dni i dziś znów ma pryszczyki ropne na policzkach 😠 Dziś dopiero po 16 będzie gotowa ta maść robiona.

Wera kończy dziś miesiąc 😁

Wszystkiego najlepszego dla Werki 🙂
Lady też mam wrażenie,że moja dokładnie z tego samego powodu nie chce smoka - po co księżniczka ma nadwyrężać swój układ ssący, skoro nic nie leci 😁

Dziękujemy 🙂
Ona się strasznie krzywi jak dostanie smoka do buzi. Zassie parę razy i jak się zorientuje, że nic nie leci to mina jest nie do opisania - zawiedziona i wkurzona 😉

• Mamusie
Jakos wypil z lewej.Zmusilam go.Byly 3 podejscia.

Ziemniaczki na obiad poobierane,salata z ogorkiem naszykowana,a miesko jak zawsze zamrozone:angry 😁zisiaj musze sie do 13 wyrobic ,bo po Niko jedziemy i do Opola.

Dzisiaj skladam papiery na dowod dla Alana 🙂Ale kurwa jaka fote ma-tragedia dziewczyny.Zlapal go fotograf przed placzem i jest mega wkurwiony,a buzie ma jak sumo 😞Ale sie pocieszamy,ze to tylko na rok.Hihihi

U nas piekna pogoda wiec wypiore wszystko co w koszu jest i znowu bedzie co prasowac 😠

• Mamusie
Hej 😘
Dziewczyny widzę, że wasze też nie lubią smoczka 😜 U nas tylko w aucie zdaje rolę jak zaczyna jęczeć 😉
Mojej coś wczoraj odpinkoliło i nie chciała spać po kąpieli i jedzeniu... Płakała jak się ją zostawiało w łóżeczku samą. Emi nie potrzebuje zwykle usypiania, zasypia sama jak jest pojedzona, ale wczoraj szok. Mam nadzieję, że to jednorazowy numer. Z karmieniem mamy problem bo butelkę chce jeść na raty i to jakieś 1,5 h do 2. A modyfikowane nie można tak na żądanie bo obciąża brzuszek i do tego mleko można do godziny zużyć, więc trzeba robić nowe... Ale co zrobić jak wypluwa butelkę i po 5/10 minutach ryk, że głodna.
Ehh i skończyła się era przesypiania po 6 godzin w nocy, 3 godziny to rarytas.
Fiku współczuję, ale Dżony powinien uspokoić się po 3 miesiącu i w tedy bardziej zainteresować zabawkami 😉 Ciesz się, że Twój lubi tak Ciebie, moja woli tatę i jest mi czasem przykro 😜
Lady trzymam kciuki, żeby to nie była skaza. A z Werki duża już dziewczynka 🙂
Jestem wkurzona na swojego, że wymyślił sobie tą przeprowadzkę, co prawda do bloku kilkadziesiąt metrów dalej, ale tyle tych tobołów mamy, do tego meble, że sfiksuję jeszcze z bobasem. Przenosimy wszystko w przyszły czwartek po szczepieniu małej, mam nadzieję, że będzie smacznie spać... Mogę nie mieć jakiś czas neta po przeprowadzce, bo musimy sieć tam przenieść, a nie wiem jak długo to potrwa, będę tęsknić 😜
Dobra, wyżaliłam się , idę strzelić kawę.

Dziewczyny jakie macie stojaki do wanny, bo ja kupiłam ten:
http://allegro.pl/praktyczny-stojak-do-wanienki-duzej-100-cm-i2280974896.html

i odsyłam, bo wcale wanienka 100cm się w nim stabilnie nie trzyma 😞 Jakby nie do końca się wsuwa. Teraz myślę by kupić ten, bo wanienkę mam też od tego sprzedającego:
http://allegro.pl/uniwersalny-stojak-do-wanienki-84-i-100-cm-okt-i2276428656.html

Pomóżcie 😞

• Mamusie
Dzięki dziewczyny za pocieszenie 🙂
Własnie zrobilam eksperyment. Pusciłam Boba Marleya, potanczylismy i usnał.
Odłozyłam do łóżeczka - 3 minuty, zdazylam pranie wyniesc do sypialni. Ryk. Pusciłam pieska z bijacym sercem bo to Go czasem uspokaja, wyszłam. 5 minut skamlenia i wyje ;]
Potanczylismy znowu, w mig usnał. Odłożyłam do wózeczka - 1 minuta. Zdazyłam dojsc do okna w kuchni ;]
Wziełam, usnał w moment znowu. I tak patrze na Niego własnie jaki sliczny jest i mam ochotke udusic Babla mamusiowego.
Teraz przez sen szuka cycka ale guzik dostanie 😜

Zwariuje 🙃

• Mamusie
Lady ja kupowałam w sklepie stojak z wanienką i podobny był właśnie do tego co kupiłaś jako pierwszy. Na Twoim miejscu poszłabym do sklepu i tak obejrzała, bo ja oglądałam kilka stojaków i właśnie nie wszystkie były takie stabilne...
Fiku o kurde, to rzeczywiście Dżony jest nieźle absorbujący...

Gulek on jest stabilny tylko ta wanienka do niego nie pasuje :/ Jakby te ramiona były za wąskie i ona się nie osadza prawidłowo odpowiednio głęboko w tym stojaku. Nie wiem czy oni się pomylili i mi do wanny na 80cm wysłali czy co. Ale na długość jest ok, tylko na szerokość nie. W ogóle wanienka nie sięga do tej dolnej podstawki. Mam wrażenie, że się gibnie na bok jak nie wpada tak do końca. W sklepie mi łatwiej nie będzie, chyba że z wanienką pójdę 😉

• Mamusie
Hehe no w sumie racja 😁 Właśnie tak to jest jak się kupuje coś oddzielnie, to może ten drugi stojak będzie lepszy 😉
Dziewczyny szczepicie może tymi dodatkowymi? Bo mi pediatra i położna mówiły, żebym szczepiła jak myślę o żłobku i teraz sama nie wiem... jestem przerażona tymi cenami i w ogóle jakie to obciążenie dla organizmu :/

Ja nie szczepię choć mała pójdzie do żłobka. Lekarze podpisują umowy z firmami farmaceutycznymi to zawsze będą do tego namawiać. Jak pogadasz ze znajomym lekarzem to ci to przedstawi w trochę inny sposób.
Raz że dzieci i tak chorują po tych szczepionkach, bo nie da się zaszczepić na wszystkie szczepy danego wirusa, dwa - mnie też przeraża pakowanie takiemu maleństwu tylu szczepionek na raz. Przecież są kraje, w których się nie szczepi dzieci do 3 roku życia.
Poczytałam sobie opinie mam na forum (albo tutaj, albo na brzuszku już nie pamiętam), dowiedziałam się też od znajomych i po prostu tak często dzieci chorują mimo tych szczepień, że dla mnie to nie ma sensu. Nawet Astra wspominała, że Bartek był szczepiony i mimo to złapał rotawirusa. Niektórzy jeszcze wciskają, że po szczepionce przebieg choroby jest łagodniejszy, ale to też nie prawda, nie zawsze tak jest.
My szczepimy tylko obowiązkowe, wybraliśmy tą 5w1, bo zarówno lekarz jak i położna mówili nam, że dzieci lepiej przyjmują tą szczepionkę. Po 6w1 częściej się źle czują.