Skocz do zawartości

Lipcówko-Sierpniówki 2012 :) | Forum dla mam

czarnylok_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dorotko najważniejsze że coś kupiłaś i że najadłaś się 😉 Co do przytycia to waga wadze nie równa.Poza tym nie jadłaś za dużo ostatnio a i Helenka jest bardziej aktywna w dzień więc i więcej spala 😘
Gaja w zasadzie już miesiąc minął ale Agadka też miała taki ból choć po paru dniach po porodzie.

Ja powiem szczerze że jestem osobą o wrednym charakterze 😜 😁 Ale też mam tak że jeśli ktoś mnie ocenia przy pierwszym spotkaniu to zrażam się do takiej osoby, a żeby mi przeszło to musi minąć duuuużo czasu, tym bardziej że teście zachowują się tak często więc ciągle mi się odnawia.... Najbardziej denerwuje mnie to że zmuszają mnie-nie w prost, bym mówiła do nich tato i mamo 🤢 I wyobraźcie sobie że teściowa zadzwoniła do mojej mamy by jej powiedzieć by ze mną porozmawiała na ten temat 😮 Bo ich córka ma męża i on mówi tak do nich. I oni zostali wychowani w NORMALNEJ rodzinie 🤢 A przepraszam mnie kto wychował? bydło? 🤨

Moja mama nosiła małego, siedziała z nim jak się kąpałam albo jadłam i jej zawsze bym zostawiła. Bo to moja mamusia 🙃 😜

• Mamusie
Czarnyloczku - ja tez nie lubie, jak ktos ocenia po jednym spotkaniu..nie raz zaprzyjaznilam sie z osoba ktorej dalam kolejna szanse po srednio udanym pierwszym spotkaniu 🙂 A swojej mamie tez daje latwiej niz tesciowej..ale i tak jakos w srodku wydaje mi sie, ze ja alno Michal najlepiej sie nia zajmuemy,,vhyba tylko Michalowi w pelni ufam przy Helence 😉
Dzieki za pocieszanie..polozna powiedziala bym spokojnie zobaczula jeszcze pare dni..albo jak bedzie glodna nawet po cycku to dac jej butle Benilon Pepti i juz..jedna porcja jej nie zaszkodzi 😉

Ja chyba nienormalna jestem..teraz sie martwie, bo ciagle spi w ciagu dnia..zjadla malo bo przysypiala..no to teraz mam nerwa, ze za duzo spi..a w nocy kiepsko:/

• Mamusie
Dlatego najlepiej mi w naszym mieszkanku z synkiem, mężem i Homciem 😉

Dorotko mi się wydaje że ostatnio miałam kryzys laktacyjny bo młody ciągle na cycu jak nigdy i bardzo mało spał. A dziecko nie syte nie zaśnie...

Wiecie, moje dziecię zasypia ciumkając piąstkę i to jak głośno 🙃 Smoka już Mu nie daje od dwóch tygodni więc znalazł zastępstwo 🤪

• Mamusie
Halo,
Widze, ze ostatnio nasze dzieciaczki cierpia na bezsennosc 🤢 Moj maly wasnie zasna, a marudzil chyba od 7.00 i chyba poraz pierwszy od urodzenia kiepsko spal w nocy 😞 On to najchetniej albo cyc, albo przytulanki do mamusi, albo drzemka u mamy na raczkach, a kiedys musze chodzic do ubikacji 😮 Wczoraj to nawet zasnelam z nim na rekach na 1h, a jak go polozylam, do lozka to zaraz sie obudzil. Widac, ze chce spac, ale nie da rady zasnac i wydaje mi sie, ze to chyba skutek uboczny tych tabetek na refluks, bo podobno czasami moze sie tak byc, wiec odstawiamy je 🤢 No chyba, ze mam ten kryzys laktacyjny o ktorym pisze Czarnyloczek, bo za cycu tez by wisal caly dzien i jakby glodny byl nonstop.
Magdaluke ja wyprobowalam ta Gripe Water na sobie, bo ja mozna o 1 miesiaca, a Alex mial jakes problemy z brzuszkiem. Powiem Ci, ze chyba dziala na baczki, bo prawie zagazowalam caly dom ☺️ To jest jakas stara angielska receptura, ale to nie sa kropelki tylko woda koperkowa. Tak w ogole to szybko u was sie zimno zrobila, bo przeciez niedawno upaly byly.
Agadka sadze, ze mozna ja kupic w aptece, bo na pewno jest w Bootsie, a kiedys i w Tesco podobno byla. Wspolczuje Saruni tych klopotow z brzuszkiem, bo najgorsze jak widzisz, ze maluszek sie meczy, a ty nie mozesz pomoc 😞
Amelia z tym cycem nonstop to mamy chyba tak samo 🤢
4nula to dobrze, ze maz w koncu przyjdzie, bo sie wykonczysz.
Nirmala biedna Michasia, ale oby lekarz jej pomogl. Z tym krwawienem to ja mam podobnie, bo tydzien temu myslalam, ze mi sie konczy, a tu znowu cos leci I to wlasnie krew. Zastanawialm sie czy to nie jakas infekcja, ale skoro obie tak mamy to moze to normalne 🥴 Zreszta za tydzien ide na kontrole to zobaczymy co lekarz powie.
Czarnyloczku tez bym tesciowi nie dala na rece Miloszka na twoim miejscu, a zreszta to w koncu twoje dziecko I twoja sprawa jak sie nim zajmujesz 😉 Ja tez ufam tylko swojej mamie w tych kwestiach 🙂
Gaja to uwazaj na siebie, bo sily musisz miec. A moze to z przemeczenia? Probowalas moze jakis kropelek u Antosia na kolke?
Superbabo to kiepsko z tymi zakupami wam wyszlo, ale jeszcze macie czas nadrobic 😉 Nie przejmuj sie tak bardzo ta waga, bo rzeczywiscie dzieci roznie na wadze przybieraja. Jesli martwisz sie, ze to jednak refluks to moze pogadaj z lekarzem.
A wiecie moze co u Moni i Marcelinki, bo one tez na kontrole sie wybieraly?

• Mamusie
Hejka.

My dziś byliśmy na pierwszej dłuższej wycieczce do znajomych, którzy mają też małą córeczkę - lipcóweczkę. W tamtą stronę 3 postoje na cyca, ale w drodze powrotnej już spanko i Matylda rozdarła się dopiero pod klatką 😉

Nirmala ze mnie też nadal leci, od 2 dni to ciurkiem po prostu - to chyba normalne do 6 tygodni, a potem do gina na kontrolę. I w ogóle mam straszne zatwardzenie, męczę się przy dwójce i wtedy jeszcze bardziej ze mnie leci i te blizny po szwach ciągną 😞

Pisałyście o antykoncepcji, ja też już zaczynam o tym myśleć, pewnie się skończy na piksach, ale póki co, jak mąż wyjeżdża to poczekam.

• Mamusie
Hej
U mnie jednak weekend samotny mąż nie wrócił jestem zmęczona jak nie wiem i odliczam dni do następnego weekendu z nadzieją że przyjedzie 😞
Młoda dziś o dziwo ładnie spała bo tylko ok 1 i 5 się budziła na jedzenie ale za to jak zawsze od 5 do 7 nie spałą i tylko na rękach nie wiem jak od tego odzwyczaić ręce mi odpadają od mojego klocuszka.
Niestety nie mam za bardzo nikogo aby mi pomógł 😞 co prawda mam sąsiadkę która np robiąc zakupy w brzydką pogodę kupi i coś dla mnie ale to tyle...
Ostatnio nawet nie mogłam się wybrać na wizytę do ginekologa a już 6tyg minęło...i jakoś od kilku dni strasznie mnie brzuch jak na okres boli i nie wiem o co chodzi ? to już?
Dziewczyny jak to jest z tymi szczepieniami przychodzi jakieś wezwanie z przychodni czy samemu się trzeba zgłosić ? i jak coś to kiedy dokładnie?

• Mamusie
4nula u nas samemu pilnuje się terminów, jak wiesz, że minęło 6 tygodni to idziesz do przychodni, jak nie przyjdziesz ani wtedy, ani w następnym tygodniu to dopiero dzwonią z zapytaniem "czemu nie przychodzi pani na szczepienie z dzieckiem"

Damian chory, ma straszny katar, całą noc się męczył i co chwilę musieliśmy mu czyścić...

• Mamusie
Anyaz ja małemu daje od kilku dni espumisan i troszkę pomaga, ale zauważyłam że ostatnio nawet jak bączki puszcza to się pręży i męczy bidulek. Dziś gotuje kompot z jabłek i dorzucę kilka śliwek suszonych, może mu pomorze, bratowa mówiła że piła kompot z jabłek jak córcia była malutka i wtedy jej nic nie dolegało więc też spróbuję.
4nula u mnie na szczepienie muszę się sama umówić jak mały skończy 6 tygodni (ale z tego co się orientuję to z tym w każdej przychodni inaczej bo np. do mojej bratowej dzwonili i mówili kiedy ma przyjechać z małą na szczepienia). Kiedyś już pisałam że pediatra mi powiedziała że te szczepienia mają być podane dziecku między 6 a 8 tygodniem.
Współczuję kochana że taka samiusieńka jesteś i nikogo bliskiego obok nie masz, szkoda że mąż nie przyjechał na weekend bo zawsze by Ci pomógł i choć trochę byś odsapnęła.
Strzauka oj biedny Damianek, dużo zdrówka dla niego i Ciebie i oby szybko Wam przeszło!

• Mamusie
Czolem Mamy!
My kolejna ciezka noc..Helenka malo spala i prezyla sie 😞 Chyba ten duszony por albo troche cynamonu w szarlotce nie poszlo jej na dobre 😞 Na szczescie nic nie wysupalo..uff..wiec od dzisiejszej nocy podaje jej o 1 sztuczne raz..zeby mi normalnie tyle 😞
Gajeczko - mojej espumisan chyba troszke pomaga..a z kompotem to warto sprobowac 🙂
4nula - szkoda mi Ciebie..ze tez nir masz kogos choc na chwilke do pomocy..no i mega zal, ze maz nie przyjedzie 😞 Dzielna jestes..dasz rade..choc wiem, ze Ci ciezko:* A z tym bolem - mnie tak zabolalo i potem jeszcze zakrwawilam..wiec moze to jeszcze jakies resztki pologowe! Popatrz..ale jakby sie nie polepszalo to kombinuj i jedz na kontrole, bo to b.wazne!
Dodi, 4nula i Gaja - Wy w ogolne dzielne Babki, ze dajecie rade bez chlopow!!!
Strzauczko - a jednak sie zarazil Bidulek 😞 Podawaj mu Cebion..naszej ta vit C pomogla na katarek..4 kropelki 2x dziennie:* Zdrowka dla Was!!!

A z tymi szczepieniami..to u nas nikt nie dzwoni - kompletnie nas olali;/ Ja sama pilnowalam i poszlam zrobic, kiedy zalecil pediatra. Jakos za tydzien ide z nia jeszcze na rotawirusa!
My dzis w planach znow centrum..i tym razem mam nadz.ze cos kupie! Tylko znow czekam na meza i nawet umalowac nie mam sie jak, bo Hela nie spi 😞 No nic..czekam..
Milego dnia Mamusie:*

• Mamusie
Halo

Anula biedna a rodzice daleko mieszkają? Cały dzień sama z dzieckiem non stop to cieżko! A może chociaż jutro na jeden dzień by przyjechał?

Superbaba a krzyczy tez ? Płacze? Jak się tak prezy? Bo mnie juz to zaczyna denerwowav ze Sarah sie meczy I brzuch twardy I Krzyk i się napona widać ze jej nie dobrze jest ale nie wiem jak jej pomoc a może to normalne u noworodków?!

Dodi a gdzie
Wy to tak daleko byliście wow! Ja jeszcze z mała w ogóle prawie nigdzie nie byłam poza lekarzem i żeby zarejestrować.

• Mamusie

Amelia biedna jak julek?

Gaja ja tez tak miałam trwało to kilka godzin jakby poród się zaczynał znów i potem przeszło ale od tego czasu dalej krwawie troszkę tylko ale jednak

Anula biedna a rodzice daleko mieszkają? Cały dzień sama z dzieckiem non stop to cieżko! A może chociaż jutro na jeden dzień by przyjechał?

Superbaba a krzyczy tez ? Płacze? Jak się tak prezy? Bo mnie juz to zaczyna denerwowav ze Sarah sie meczy I brzuch twardy I Krzyk i się napona widać ze jej nie dobrze jest ale nie wiem jak jej pomoc a może to normalne u noworodków?!

Dodi a gdzie
Wy to tak daleko byliście wow! Ja jeszcze z mała w ogóle prawie nigdzie nie byłam poza lekarzem i żeby zarejestrować.

• Mamusie
Dzien dobry 🙂
U nas tez srednio dzisiaj 🤢 Teraz maly zasna po godzinie bujana i co chwila otwiera oczy, zeby go bujac. Dzisiaj w nocy juz nie dalam rady, polozylam sie obok niego i wlaczylam relaksacyjne dzwieki. Na chwile nawet pomoglo, wiec pospalam chwile do poki komorka mi sie nie wyladowala 😉 Kurcze jakos mam problemy z nakarmieniem go i juz sama nie wiem w czym problem 😞
4nula wspolczuje, ze sama jestes z tym wszystkim. Z tym ginekologiem to kiepsko wyszlo, ze nie moglas pojechac 😞
Gaja to dobrze, ze Espumisan chociaz troche pomaga. Z tym ok potem to moze i ja sprobuje 🙂
Strzauka to zycze wam obojgu zdrowka 😘
Suuperbabo to oby dzisiaj Ci sie udalo na tych zakupach 😉
No i nici z odpczynku, bo jednak bujanie nie pomoglo 😠 To do pozniej 🙂

• Mamusie
Czesc kobietki 🙂
Jak sie okazalo Michasia ma zapelenie spojowek od zatkanego kanalika lzowego i prawdopodobnie bedzie sie to powtarzac dopoki ta blonka w kanaliku nie peknie i sie nie udrozni. Dostala antybiotyk w kropelkach i w tydzien powinno jej przejsc na jakis czas. I mam jej robic 2 rodzaje masazu, moze pomoga. Jak nie (tfu tfu) to musi miec zabieg na znieczuleniu ok. 5-6 miesiaca 😞
Superbabeczko biedna Helenka. A herbatke koperkowa pila? Albo chociaz Ty zeby z mleczkiem do niej trafila? Moze cos pomoze...
Strzauka zdrowka dla Was :* Bidulek musial sie zarazic 😞
Anula i Gaja ja Was podziwiam dziewczyny, tak same dajecie rade. Ja bym chyba padla...
To juz sie nie przejmuje tym krwawieniem jak kilka z Was tez ma takie historie. Naprawde sie ciesze ze Was mam i mam sie z kim podzielic zmartwieniami i radosciami a Wy wszystko zrozumiecie bo jestesmy na takim samym etapie z wychowaniem dzieciaczkow :*

• Mamusie
Nirmala szkoda tego oczka oby pomogło

U nas odpukac o niebo lepiej mała wczoraj przespala cały dzień i noc te kropelki chyba nie są dla niej dalej się prezy ale bez płaczu
Im mniej kombinuje tym lepiej mówię wam dostaje jeszcze te bakterie raz dziennie i tyle
Superbava szkoda małej ona to tez ma z tym brzuszkiem a kladziesz ja na brzuszku? Mojej było lepiej
Anyaz a co myślisz ze gdzie problem w karmiebiu?

Z ytakim dzieckiem jak nie płacze to jest dużo przyjemniej odrazu

Jak was tak czytam to mam wrażenie ze ja w ogóle małej nie noszę prawie tylko z pokoju do pokoju :/ mam ja na rękach albo na brzuszku leży na mnie ale rzadko ja Bujam czy lulam :/ sama nie wiem może powinnam częściej ?!

• Mamusie
Hej 😘

U mnie noc całkiem dobrze tylko nad ranem mały się męczył z kupką 🥴 i piszczał, krzyczał przy tym i bujałam na bujaczku i zasypiał i się budził i znowu pisk aż w końcu poszło 🤔 aż musiał być kąpany o 6 😁 ale aż nie ten chłopak 🙂 nawet pogadał z mamą 😉

Co do noszenia to u mnie nosi tylko moja siostra i szwagierka. Teście nawet się nie łapią 😜 i tyyyylko 18 dni do powrotu do mojej mamci 😁 i już sobie wyobrażam jakie będzie całowanie Filipa po każdej części ciała 😁 noszenie, tulenie 🙂 ale to wiadomo moja mama to pozwolę i w końcu pierwszy wnuczek to wiadomo 🙂 gorzej jak pojadę z nimi na mazury tam to będę się darła żeby mi dziecka nie udusili 😠

• Mamusie
Nirmala - tak jak mówiłam Michasia ma dokładnie to samo co mój mały i powiem Ci, że te kropelki bardzo pomogły bo od razu inne oczko się robi.. wszystko będzie dobrze 🙂

A jeżeli chodzi o wychodzenie do ludzi to nie wiem ja chodzę na spacery, do sklepu ale to już muszę na biegu bo mój mały nie lubi centrum handlowego ani nawet małego sklepiku 😠 i od razu ryk jakbym go ze skóry obdzierała 😁 chociaż ostatnio w smyku dał mi poszukać ciuszków pewnie wiedział, że to dla niego 😠

• Mamusie
No moj maluszek chyba w koncu jednak padl, bo nic nie slysze od 10 minut 😆 Ciekawe na jak dlugo? Szybko cos zjem I zmykam na spacer, bo fajne slonce dzisiaj, a do czwartku ma padac. Nirmala to dobrze, ze Michasia dostala kopelki I oby obylo sie bez tej operacji 🙂
Agadka w sumie nie wiem juz sama w czym problem, bo rozmawialam z hv i doradca laktacyjnym. Obie mowily, ze maly ladnie chwyta piers i super ssie, a moze tylko jest troche leniwy w ssaniu 😮 Tylko, ze on publicznie to w miare grzecznie jadl, a w domu to czasem trzeba sie niezle pomeczyc, zeby go nakarmic. Sama nie wiem moze ma a brzuszkiem problemy, albo ten refluks mu dokucza. W nastepny piatek mamy bilans 6tygodniowy, wiec zobaczymy jak z waga u niego. Generalnie to jest slodziak z niego, bo rzadko placze I raczej marudzi, chyba, ze jest znieciepliwiony, ale karmienie go jest meczace.
Ja tez sie ciesze, ze was mam, bo przynajmniej jest sie komu wyzalc 😘

• Mamusie
Hey mamusie,

Mój właśnie zrobił trzecią kupę w ciągu pół godziny 😮 i pfu pfu grzeczny od rana i teraz ogląda tv w leżaczku. Tzn disco z pola 🙃

A próbowałyście karmić maluchy na leżąco jak się denerwują? Bo ja z moim tak robię i pomaga, na leżąco ładnie je i zasypia po zjedzeniu.

Nirmala oby kropelki pomogły tak jak u Filipka 😘
I nic już nie pamiętam 🥴

• Mamusie
Czarnylok ja to tylko na lezaco karmie ani razu jej jeszcze nie karmiłam innaxEj ale powinnam wkoncu zacząć
Wkoncu karmie bez kapturkow wiec będzie mi teraz łatwiej

Anyaz a widzisz nie wiedziałam ze jakiś bilans na 6ty tydzień się robi ale hv w środę przychodzi to pewnie już powie a jaki masz problem łapać Sutka nie chce czy zasypia czy jak?

• Mamusie
Czesc dziewczyny!!
bisia: kochana ciesze sie ze Franusia badania ok!!! I starsznei Ci wspolczuje tych przezyc 😞 Trzymaj sie i juz spokojnie ciesz sie malym!!
babeczko: ja dokarmiam przed snem bebilonem comfortem i maly elegancko spi 5-6 h na nim i jest gitara 🙂 a na laktacje to pije tez i karmi i kurcze jest ciut lepiej 🙂
strzauka: kurcze co za wredna baba 😞 chamstwo sie szerzy 😞 aj mialam sie juz kiedys pytac, czy zmnienialas witaminki dla malego jak dokarmiasz?
4nula: bidulko kochana naprawde Ci wspolczuje bo widze po sobie ze kocham malego nad zycie ale jak ma ciezki dzien to wariuje i samotna chwila podnosi mnei na nogi
loczku: masz racje ze tak robisz!! Ja dalam sobie wejsc na glowe i wogole 😞 Mam wrazenie ze ani tesciowa ani siotra meza nie sznuja mojego zdania 😞 i jak mam sie z nimi widziec to jestm w strasznych nerwach 😞 Bo dla nich dziecko to zabawka 😞 i prosze zeby dac mu spokoj i ie brac na rece bo spi sobie to jak sie obroce to juz ktoras ma na rekach i wiecznie slysze ze za grubo ubierami tak dalej 😞 Nio a swojej mamie to ufam i zstawiam malego na te 3 godzinki bez problemow, nio dzwonie kilka razy ale to juz z ciekawosci i tesknoty 🙂
madzia: normalnie podziwiam!!! jak nmay caly czas plakal to nie wyorazalam sobie miec dwojeczke takze naprawde podziwiam a z tym chrupkiem to Ella zaszalala, nio ale nic jej nie bylo nie?
nirmala: trzymam kciuki zeby tak jak u Pampinki kropelki pomogly!!
agadka: ja tez uzywalam boboticu i tez sie nie sprawdzily 😞

Normalnie wreszcie moge na neta wskoczyc 🙂 Laski my juz po przeprowadce i teraz zyejmy na kartonach 🤢 Nio a przy malym to duzo swobody nei ma zreszta same wiecie 🙂 Nio i oczywiscie tuuu zimnooooooo i kupilam elektryczny grzejnik a maly po pierwszym dniu charczy piszczy 😞 Przestraszylam sie ze zapalenie krtani ale lekarka powiedziala ze oki. Nio i dzis nabylam nawilzacz powietrz to moze pomoze 🙂
Nie chcialabym zapeszac ale maly juz jest calkiem inny 🤪 Duzo sie usmiecha, gada, nio i w ogoel mniej placze 🙂 A daje mu jednak tylko espumisanek do kazdego jedzenie bo ss nie podszedl mu niestety 😞 Kazdy dziaciaczek inny 🥴
Nio i ogolnie u nas szalenstwo, dwa samochody i pech chcial ze dwa sie zepsuly 🥴 I musze pozyczac bryke. Ale dzi maz zostal z malym a ja pozalatwialam troche spraw, bo i krzesla i stol zamowilam 🙂 a za tydzien chrzciny i menu tez juz umowilam 🙂 😜