Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Karolka, wy macie teraz 3 tygodnie, to tzw. faza większego wzrostu i maluchy mogą wisieć wtedy na cycu non stop, a Tobie może wydawać się, że nie masz pokarmu... to jest przejściowe i nawet tydzień może trwać.... później powtórka z rozrywki będzie po 3 i 6 miesiącu 😉
kiedy macie wizytę, żeby się zważyć? bo jeśli Ulcia przybiera prawidłowo, to może się wstrzymaj z tymi mieszankami 😉

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Inirtam dopiero idziemy po 6 tyg na szczepienia...ale z tego co widze, to Ula przybiera na masie, bo jej sie waleczki robia 😁 nie chcialabym jej sztucznym tuczyc, bo z cyca najzdrowsze i to wlasnie noca najbardziej wartosciowe, ale juz sama nie wiem co mam myslec...moze rzeczywiscie poczekam jeszcze troche i zobaczymy... dzieki Inirtam 😘

• Mamusie
inirtam napisał(a):
nie ma za co 😉
jakby Ci przez tydzień tak wisiała i dalej będziesz miała wrażenie, że nie dojada, to idź do pediatry albo skontaktuj się z położna i skonsultuj zanim wprowadzisz sztuczne 😉 :*

tak tez zrobie 🙂 z reszta w pon polozna do nas przychodzi to jeszcze jej podpytam 🙂

• Mamusie
Cześć
ja jestem tak zmecxzona ze w dzień nie mogę spać. macie tak? 🤢
mixi. najlepszego dla Wiki :*
dzonatalie z tego co ja wiem, to samo urodzenie w UK nie wystarcza. Jest tak jak pisze emaleth. jedno z rodzicow musi byc brytyjczykiem, badz przebywac w uk 5lat. ale w konsulacie można wyrobić polski paszport. Nie wiem tylko jak to się robi....

• Mamusie
mixi wszystkiego najlepszego dla malutkiej... ale ten czas ucieka...

mam 39,5 stopni gorączki... bolą mnie korzonki i to co zjem to ląduje w wc 😞
zadzwoniłam do lekarza i ma przyjechać bo już ledwo na oczy widzę i dodatkowo boląca pierś nabrała rozmiaru xxl i mnie nieziemsko boli 😞
i malutki od rana oka nie zmrużył tylko płacze a ja nie miałam już sil by go uspokoić i moja mama go zabrała do siebie... ale słyszę jak tam czasami płacze 😞 zaraz pewnie przyniesie go na karmienie...

czuje jakbym umierała...

• Mamusie
Karolka, jakby Mała się nie najdała i była głodna to byś na pewno usłyszała jej lament 😉 Mojej nie mogłam uspokoić, gdy wypływ mleka mi się zahamował.
Isa, trzymaj się dzielnie. Mam nadzieję, że niedługo poczujesz się lepiej. 😘
Mi wczoraj za to wywaliło tak jeden przewód mlekowy, że tuż pod skórą go czułam - twardy i zgrubiały. Ewidentnie był zapchany. Ale ciepłe okłady, ciepły prysznic, odciąganie co pół godziny pomogło i dziś już go nie czuję.Jeszcze by mi jakiegoś zapalenia albo ropnia brakowało... 🤢
Mixi, wszystkiego najcudowniejszego dla Wiki z okazji miesiąca 😘
Marylu, ja tak mam jak jestem skrajnie zmęczona. Dziś moja księżniczka łaskawie zasnęła dopiero o 8 i to na mojej klacie. Obudziłam się o 9 na cyca. A ja od 3.30 nie śpię, bolą mnie wszystkie stawy, mam lekki stan podgorączkowy, ledwo stoję, ale oczu zmrużyć nie mogę.
Skorzystałam, z tego, że Nata po cycu poszła spać i tak spała do 12 i poprasowałam całą furę ciuchów.
Jestem teraz tak wykończona, że jak wlazłam pod prysznic, to myślałam że zemdleję. Ciemno przed oczami i totalna niemoc w nogach. I od rana chodzę w koszuli nocnej i wietrzę moje biedne obolałe brodawki.

A tak apropos cycków właśnie, to powiem Wam, że jednak wszystkie maści na bolące brodawki to ja mogę do kosza wyrzucić 😠 Najlepsze jest smarowanie własnym mlekiem, suszenie i ewentualnie okłady z szałwi, o których Karolka pisała. Wczoraj prawego cyca nie byłam w stanie dotknąć, nie mówiąc już o przystawianiu Małej, a dziś już 3 razu ją z tego cyca karmiłam i mimo że nadal pobolewa, to już nie płaczę z bólu i nie gryzę koszuli 😉

A co do karmienia z obu cycków, to u mnie raczej to się nie sprawdza. Karmię Małą co najmniej 10 minut z jednego cyca, żeby nie tylko się opiła ale też zjadła bardziej kaloryczne mleko. Najczęściej ssie około 20 - 30 minut. Potem cyca sama puszcza. Podaję jej na chwilę drugiego, ale jak jest najedzona albo już zaspana, to buźka w podkówkę i nie ma sznas by ją otworzyła. Wtedy następne karmienie zaczynam od tego cyca. A jak już zdecyduje się na złapanie drugiego przy jednym karmieniu, to i tak po 5 minutach go wypluwa 😜

• Mamusie
Isa trzymaj sie. Daj znać co lekarz powiedział.
Deira współczuję nie wyspania I łącze sie w bólu. Teraz wlasnie mały spi też na mnie. Jakbym nie miała neta w telefonie to od urodzenia małego nie miałabym nawet kiedy kompa włączyć 😞 a na sutki masz rację mleko najlepsze 🙂 chociaż ja miałam masc medeli I szczerze mówiąc bardzo mi pomogła w tych pierwszych dniach kiedy mały masakrowal sutki. Jednak produkty tej firmy są naprawdę dobre.
Ja małego w czasie jenego karmienia zawsze do jednej piersi przystawiam. Jakoś mi tak łatwiej na zamianę.
I Kurcze zrobiły mi sie straszne rozstepy na lewym cycku. Takie 4czerqone pregi. 😞 i mam mega dużo takich niebieskich zyl na piersiach. Jakby miały wystrzelić wyglądają....macie tak?

• Mamusie
Marylu musiszwejsc na strone konsulatu i umowic wizyte,jak chcesz jechac niedlogo to radze od razu bo czasem sie kilka miesiecy czeka 😮 i tam jest wszystko napisane co trzeba miec zeby paszport zalatwic.
Isa bidulko,oby szybko ci przeszlo!
A ja chwila wytchnienia,M zabral starsza na zakupy a my z malutka odpoczywamy 🙂

• Mamusie
Witajcie po całym dniu. Jakiś mam dziwny humor. Dzień nawet przyjemny, z fajnym spacerkiem z dziećmi.... Teraz Mała już zasypia u siebie w łóżeczku a Starszy ogląda baję... w bajce były nazwy planet... prawie wszystkie Starszy powtórzył, tylko zamiast Jowisz wychodzi mu Jogiś 😁 😁 😁
Dobrej nocki :*

• Mamusie
Witam wieczorem 🙂
Ja dzisiaj miałam mały relax jak mała spała, bo dzisiaj jakoś długo to Jej zajęło 😁
mam nadzieję, że w nocy będzie spać ładnie 🙂

Jutro odwiedziny mojej babci - aż się boję...
bo w szpitalu już mnie wkurzała gadając, że coś robię źle ://
ale będzie mama więc raczej nie będzie komentarzy na ten temat 😁

Idę się doić, bo młoda nie ma pokarmu na noc, a cyce się twarde robią...

Dobrej nocy Mamusie 🙂

• Mamusie
Dzien dobry 🙂 Moja mała wczoraj tylko na spacerze przespała 2 godziny 🤪 🤪 cud jak dla mnie bo ja wiem moze przez caly dzien moze tylko 4 godzinki spała...ale noc rewelacyjna kolo 20 ją wykapalismy dalismy mleczko i spała do 4 szok 🤪 🤪 😁 😁 no i potem po 6 i teraz jeszcze sobie śpiocha 🙂 🙂 🙂 a Bartek z moja mamuska pojechali na grzybki..Dzis jedziemy na pogrzeb kolegi i zostajemy we Wrzesni...no a poniedzialek do szpitala...boje się masakrycznie co tam wyjdzie na tych badaniach i dowiem sie kiedy operacja...napisze jak bede cos wiedziec bo raczej przez weekend nie bede na kompa wchodzic...Takze udanego weekendu Mamuśki 🙂

• Mamusie
Dzień dobry!
Wczoraj lekarz rodzinny do mnie nie dojechał... zadzwonił o 18 że ma jeszcze kilku "ważniejszych" pacjentów więc mnie olał ;/ strasznie się wkurzyłam...

o godz 20 dostałam 41stopni gorączki ;/ łzy same lały się z oczu... nakarmiłam do syta małego i pojechałam na IP bo już ledwo chodziłam... do tego te bolące korzonki i przewiana pierś...
na IP skierowali nas na pogotowie ratunkowe gdzie przyjmuje lekarz 24h... no i tam wkońcu zostałam zbadana.
Lekarz dał mi dwie recepty... jedna z lekami i antybiotykiem które mogę przyjmować i karmić piersią ale leczenie potrwa długo, długo... no i druga recepta z lekami i antybiotykiem ale musiałabym odstawić małego od piersi, ale za to leczenie potrwa kilka dni...
miałam sama dokonać wyboru...
wybrałam oczywiście karmienie piersią! przemęczę się troszkę ale nie chce rezygnować z karmienia...

co do przewianej piersi... kazał robić ciepłe okłady i często przykładać małego...
pół nocy przeryczałam 😞 tak mnie napieprzały korzonki... na szczęście mały zrobił tylko 3 pobudki... chyba czuje że mamusia jest chora, bo jest jakiś taki spokojny...

• Mamusie
Dzien dobry 🙂
Pospaliśmy dziś do 8 🤪 Super, zwłaszcza po przyjemnym wieczorze 😉 M przekonał się do seksu 🙃 🙃 faaaaaaajnie było hihihihi
Ahh no i pierwsze postępy na wadze mam 😉

Isa ja nie wiem kto może być ważniejszy od pacjenta z ponad 40* gorączki! Co za palant!!!
Jesteś dzielna, gratuluję decyzji o pozostaniu przy karmieniu piersią :* Zdrówka :*

• Mamusie
Hej ja dzisiaj wyspana na maxa.
Mała już drugi dzień robi ostrą jazdę wieczorami nie wiem o co jej chodzi .Kolki to raczej nie są bo uspokaja sie przy piersi no i na rękach w jednej pozycji.
Po wielu bojach zasneła o 23 i spała do 6 ,karmienie łóżko i do 10 jeszcze spała . Teraz najedzona leży w leżaczku i patrzy co mama robi i oczywiście ulewanie ach już trzeci dzień jej tak leci 😞
Zaraz idziemy na spacerek bo słoneczko świeci , pwnie zimno jest ale ciepło się ubierzemy. 🙂
Isa bidulko to się namęczyłaś tej nocy , oby lekarstwa pomogły jak najszybciej.
Też bym podjeła taką decyzje jak Ty jednak cycuch to cycuch 😉

• Mamusie
czesc 🙂
Iza wspolczuje Ci i bardzo podziwiam determinacji w karmieniu piersia 😘 😘

Ja jednak nie kupilam mleczka zeby dokarmiac mala...i bardzo dobrze, bo zauwazylam, ze jak mala ssie nawet wyssana piers to mleczko samo naplywa sobie 🙂 wiec tylko 2 razy sie budzila na jedzonko, czyli sie za kazdym razem najadala 🙂

• Mamusie
Witam sie i ja,nawet wyspany ale dalej w pizamkach smigamy po domciu.Zaraz kawke bede robic wiec chetne zapraszam 😉
Mixi moja tez taka maruda wieczorami i najlepiej to ja nosic na raczkach w pionie,wtedy spokojna 😜
Iza trzymaj sie i wracaj do zdrowia,oby cie dlugo nie trzymalo.
Doti gratulacje spadku wagi i zaspokojenia 😉

• Mamusie
Tussiiaa napisał(a):
Witam...
Ja mam zjebany humor... 😠
Pisałam Wam co do imienia...
Wczoraj M napisał mi, że dla niego nie istnieje i mnie zostawił 😠

tak po prostu ?;/
przez glupie imie..
szkoda slow..
nie martw sie, bedzie dobrze, masz malutka przy sobie i pomoc ze strony rodziny.. nie ma sie co przejmowac nim skoro pokazal na czym mu zalezalo 🤢