Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
a my właśnie wróciliśmy z basenu, teraz robię obiadek i potem dalej na jakiś spacer pewnie pójdziemy bo pogoda super 🙂

mąż ma jeszcze tydzień tego tacierzyńskiego, więc korzystamy z pogody i z tego, że możemy wspólnie spędzić czas

jakie beztroskie jest to życie na "bezrobociu" 😁 😁 😁

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
🤢

Dziewczyny mam kryzys a M do 18 w pracy... Dopiero co Ola mi padła marudzi jeść nie chce nic oprócz mleka jak nigdy i do tego kupy robi takie że cała do przebrania jest co chwilę ... wyszła jej wysypka na brzuszku ale nie wiem czy to faktycznie od trzydniówki czy od wyższej temp jej się skórka odparzyła bo akurat wysypka jest w takiej okolicy jak przypada pampek... i non stop na rękach ...

A mało tego jutro ma imieninki i jeszcze pewnie ktoś do niej przyjdzie 🤢 a ja nie mam kiedy cokolwiek zrobić do tego zamówiłam jej taką kulę do zabawy i tak się cieszyłam że fajna a ta jak się ją tylko włączy to wpada w taką histerię że chyba nie mamy podobnych gustów 😮

O taką
http://allegro.pl/vtech-migoczaca-hula-kula-do-nauki-raczkowania-pl-i3236624312.html

A taka piękna pogoda a my się w domu kisimy drugi dzień 😠 😠

• Mamusie
Kasia jak dziś Ola nie ma temp. to wyjdź z nią choć na krótki spacer. Może jej sie humor poprawi. Strachem przed kulą się nie przejmuj, bo może dźwięk jest za głośny. Dorośnie do zabawki. Jeśli wysypka na wysokości pampersa to ja bym obstawiała potówki. Przy trzydniówce (zresztą przy innych infekcjach raczej też) podwyższona temp jest cały czas (tak mi się wydaje) a nie raz w normie a raz wysoka. To mogą być zęby. Choć pamiętaj, że rano zwykle temp jest niższa niż wieczorem. Kupy jeśli mają kwaskowy zapach to też mogą zwiastować zęby. Brak apetytu może być spowodowany przez opuchnięte dziąsła lub (oby nie) opuchnięte gardełko.

U nas pochmurnie i wietrzysko więc też siedzimy w domu, chociaż rano byliśmy na zakupach a potem posiedzieliśmy w piaskownicy.

• Mamusie
Doti no właśnie z tą temp to jest dziwnie bo z reguły właśnie po południu i wieczorem ma się większą. A ona rano miała 38,2 później ( może od czopka) spadła no i ogólnie to boję się z nią wyjechać bo tak jej skacze nagle ta temp ja też bym bardziej na zęby stawiała bo jak czytałam o trzydniówce to tak nie do końca mi to wygląda no ale wiadomo każde dziecko ma inny przebieg 🤢 a do lekarza nie będę narazie jeździć bo osłuchowo było ok, a żadne nowe objawy jej nie doszły a na końcu załapie coś tak więc wolę narazie poczekać co się wykluje...

no a poza tym strasznie silny wiatr się u nas zerwał więc chyba będę się kisić dalej...

• Mamusie
My już w domku .
U nas wiatrzysko straszne ,ale przy tym upał ,że Wiki była na krótki rękawek .Wystawiłam mate i zaraz poszła ,oby z wózkiem tez tak było 😉
Wiki dzisiaj była pierwszy raz w piaskownicy i przyszła kumpela w tym samym wieku i co zrobiła Wiki - wpadła w histerie i darła się jak głupia jak tylko ta mała się do niej zbliżała 😮 😮
Normalnie moje dziecko to dzik 😁 😁
Mam nadzieje ,ze jej to przejdzie. 🤔

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Co was nadrobię i chcę coś napisać to już mi sił brakuje...
U nas nocki super, Majka śpi od ok. 19:30 do ok. 6. Czasem powierci się przez sen albo szuka smoczka, kładę koło niej trzy, żeby zawsze coś znalazła bez wołania mamy 😁
Bardzo rzadko budzi się na mleko.
Za to w dzień jest strasznie żywiołowa 🙃 No i wieczorem, jak zaśnie nie mam siły na nic.

Latka Majka nie cierpiała kaszek, zaczęłam jej do nich dodawać rozkruszonego biszkopcika, sok owocowy lub przecier owocowy i wcina, aż się uszy trzęsą 😁

A tak w ogóle jest straszną gadułą 😁
Świadomie woła mama, tata, na naszego pieska mówi kaka, robi papa machając rączką, rzuca zabawki mówiąc ba, robi kurkę koko,macha głową mówiąc nene i mówi "ma" jak jej coś schowam, no i jak robi kupkę to mówi eeeeeee 😁 Zasuwa na czworaka, że nie mogę za nią nadążyć i rozumie jak mówię "nie wolno", wtedy czasem spróbuje drugi raz i jak usłyszy znowu mój stanowczy ton to grzecznie rezygnuje 😁 Jeszcze nie wstaje przy meblach bo mamy kafle i jej się nóżki rozjeżdżają. Jak byłam z nią ostatnio na zakupach siedziała cicho w koszyku do czasu, jak za moimi plecami stanął tata, który do nas dołączył. Chciał mnie wystraszyć ale córka go wydała krzycząc na cały sklep radośnie "tata" 😁

No i jesteśmy na etapie szukania żłobka, bo ten który wybraliśmy nie ma placu zabaw 😮 🤢

Mixi może ty wiesz, gdzie na prawobrzeżu jest jakiś ciekawy prywatny żłobek?

• Mamusie
My właśnie szykujemy kąpiel, spróbuję tak jak wczoraj nie dawać małemu mleka na noc, tylko jakąś kolacyjkę, a mleko o 22:30 jak się sama będę kładła, może to sposób na to żeby tylko jedna pobudka była...
U nas dzisiaj było mega gorąco, termometr pokazywał 30 stopni, byliśmy dzisiaj długo na spacerku, Kuba ubrany w krótkie spodenki, krótki rekawek bez body, bez czapki i skarpet, bo od razy ściągnął... Cudownie było 🙂
No i rybka nad morzem popołudniu, mniammm...
A rodzice jutro na Kos lecą, ale im zazdroszczę...My może we wrześniu coś wykombinujemy, ale zobaczymy jak z finansami będzie.

Sandra, jak będziesz potrzebowała pomocy przy szukaniu hotelu, to daj znać, pomogę, bo jestem po turystyce, no i sami tego troszkę przerobiliśmy 🙂
No to życzę miłego wieczorku, do usłyszenia!

• Mamusie
Witam wieczorem 🙂
My dziś prawie cały dzień na dworze i Tymol z krótkim rękawem i w krótkich portkach 😁

Marylu, dał pospać 😉 budził ie tylko dwa razy, z czego przy drugim to z pół godziny płakał, ale w sumie spalismy do 6.40,więc jest postęp 🙂 świeże powietrze i odgłosy natury mu służą, a nie te smrody i halasy wielkiego miasta... W dzień też nieźle, bo 3 drzemki po godzinie, w szoku jestem, hehe...
Jak wizyta u teściów?

Mixi, ja balabym się podgrzewac kaszke... Nie wiem, jak jest na opakowaniu,ale wydaje mi się to dość ryzykowne, jednak moge się mylić... W każdym razie ja albo dojadą albo robię mniejsza porcję i ewentualnie dorabiam 🙂 gdyby w ogóle nie zdążył zjeść, to pewnie szkoda byłoby wyrzucić, ale mimo to, jeśli nie byłoby chętnego, to wyrzucilabym...

Dobranoc

• Mamusie
Agn to widzę ze nasze maluchy sa bardzo podobne, nie tylko jeśli chodzi o kaszki, ale i ich rozgadanie i zywiolowosc , z tego co mówisz, moj jak usiedzi 3min to jest święto 🤢 i po calym dniu padam.
Ja do kaszek również daje musy owocowe biszkopty chrupki kukurydziane ale to zalezy jaki ma dzien przewaznke nie zje szczególnie teraz kiedy z zebami masakra akurat odbija sie na kaszkach choc przy obiadkutez marudzi cchwilami ale jesc je 🙂.
Agn odzywaj sie częściej 🙂))).zagladaj na strony z uk przecenki sie zaczynaja hehe;p

Ja po calym dniu padam. Poszlismy na zakupy oczywiście mama moja musiala obkupic Tymka no i ja cos tam dostalam ale i tak sporo odmowilam heheh a bylam namawiana 😁

Ja tez nigdy mleka kaszek nie podgrzewam, nawet obiadkow , oststnii raz mi sie zdarzylo ale dlatego wyrzucam mnóstwo jedzenia szczególnie właśnie mlecznego , balabym się.

• Mamusie
Witam.
U nas noc super tylko o 1 na cyca pobudka i do 7.30 spanko .
Doti ta Twoja córcia bidulka taką ma delikatną pupkę 😞
A na nocnik kupki nie zrobi ?
Moja ma stałe pory robienia kupki i zawsze robimy na nocniczek.
Przez te dwa miesiące odkąd nocnika używamy to może z cztery razy była kupka w pieluszkę 🙂
Dzisiaj jest festyn na boisku koło nas to wybywamy z dziewczynami .
No i dzisiaj pakowanie starszej na wycieczkę .
W poniedziałek jadą ,a jutro działeczka bo mam pełno sadzonek na balkonie i czas je wkopać do ziemi 😉
Aga niestety nie wiem nic o żłobkach na prawym brzegu ,nie pomogę.
Ale ta Maja to zdolniacha ,moja Wiki to bardziej idzie w stronę rozwoju ruchowego czyli stanie ,chodzenie itp. jeżeli o chodzi o gadanie to tylko tata i po swojemu gadulkuje no i umie zrobić papa ,ale zazwyczaj macha jak dana osoba zniknie z jej pola widzenia 😁 😁 😁 😁 taka moja gapcia z niej . 😉 😉

• Mamusie
Titka motrycznie rozwienieta,a gadac jej sie nie bardzo chce 🙂
Gabrysia sasiaka mlodsza 3 miechy nadaje jak oszalala 🙂
Czasem powie mama, baba, ale jak jej sie chce.. Ona po prostu musi pomyslec czy warto wogle sie odezwac...Filozofka 😁

Ja tez bym nie podgrzewala ani mleka ani produktow mlecznych!!!

• Mamusie
hej 🙂
a Ulcia dala nam w nocy troche popalic...obudzila sie o 00.30 z krzykiem i tak sie darla godzine, najgorsze, ze cycem nie moglam jej uciszyc, bo juz na nia nie dziala i jak go widzi to jest jeszcze gorzej 😮 wiec spala ze mna a M na kanapie...teraz od 1,5 godzinki spi a ja gotuje dla niej obiadek 🙂
Ula nauczyla sie klaskac i w kolko gada tatatatatatatata 😁 i inne dziwne twory 🙂

• Mamusie
No i mamy wysypke... wiec jednak trzydniowka... ale marudzi dalej jak oszalala i luzne kupy nam doszly do tego. Nie wiem czy cos jej podawac? Od ilu takich kup moge uznac ze to biegunka?

Ola tez bardziej rozwinieta jesli chodzi o gadanie i w ogole komunikacje mowi papa i pokazuje na balkon ze mamy isc na dwor albo pokazuje gdzie mam isc ze np do kuchni bo tam mleczko zawsze robimy hehe za to ruchowo to wierci sie i kopie jak najeta ale innych osiagniec brak chociaz wczoraj zaczela sie probowac podnosic sama i tak do polowy jej sie udaje i pada spiwrotem

• Mamusie
Mixi u nas dopiero początki przygód z nocnikiem. W sumie to nie bardzo wiem jak się zabrac do tego... Sadzać przed i po spaniu i po jedzeniu?
Mała ma teraz jakis rozstrój żołądka bo co chwilę kupki, przy każdym bączku coś leci 🤢 a kupki wyglądają jak 6 miesięcy temu....

• Mamusie
Ehh i po raz kolejny mnie babcia M wkurzyła. Ugotowała Małej zupę po swojemu, na cielęcinie. Mała nie chce jeść zup i ona dobrze o tym wie, ale uparła się, że tą zje na pewno. Efekt taki że dziecko (wcześniej 4 godziny nie jadła) zjadło 3 łyżeczki i zaczęło kręcić głową, zasłaniać się rękoma i zaciskać buzię. A ta do mnie, że powinnam jej zmiksować i dać do butelki, bo dziecko ma zupę z butelki jeść i wszyscy tak robią. Jakbym już nie próbowała... Próbowalam miksować, gnieść widelcem, dawać w kawałeczkach malutkich, bez przypraw, z solą, z cukrem, z jej miseczki, z mojego talerza, z butelki... nic nie działa. A do niej nie dociera. Bo dziecko MUSI jeść zupę i MUSI z butelki! I jeszcze mi chrzani że smoczki od butelek są do duszy, że dziurek nie mają i są za twarde. A kto jej pozwolił do jasnej cholery brać smoczki dziecka do buzi!!!!! Chyba już wiem skąd Mała ma pleśniawki 😠 🥴

• Mamusie
Doti, wspolczuje, wiem niestey jak to jest mieszkać z babcią. I jak skończył się obiadek tylko na tych trzech łyżeczkach?

Sandra , udanej imprezy 🙂

Karolka, to faktycznie macie dziś ciężko, czyżby zeby? ?

Tymek po kapieli padł. Ja też jestem mega zmeczona a jeszcze co nie co trzeba zrobić...

Co raz mniej nas na forum, no i co raz ciszej 🥴