Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Karolka, ja kiedyś zostawiłam na maksa na noc i rano miałam całe mieszkanie w białej mgle 😉 Mam nadzieję, że panele da się uratować 😲

Anecia, piesek faktycznie fajowy. Można je w polsce dostać? 😉

Kochane, potrzebuję porady, Piotrek nam tyje w oczach , to chyba od tego mleka dziwnego. Ile razy dziennie i w jakiej ilości dajecie młodym mleko? Bo może ja przesadzam z ilością? Z drugiej str boję się, że dostanie za mało wapnia i żelaza 😮

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
I w ogóle jak wygląda jadłospis?
U nas 7.30 - 200 ml mleka
11.30-12.00 - 20 ml mleka
15.00 - ok 200 ml warzyw + mięsko (2 razy w tyg. zamiast mięsa są 3 żółtka przepiórcze)
18.00 - 2 małe słoiczki owoców albo 1 słoiczek + 1 jabłko
21.00 - 200 ml mleka + 3 łyżki kaszki

• Mamusie
Gofer Ula pije tylko ok 150 ml mleka rano i tyle samo przed snem. Reszte wapnia czerpie z innych produktow.
A je tak:
6.30 150 ml kakao
8.30 sniadanie: platki z mlekiem lub kanapka lub jajecznica lub kielbaska ( co w zlobku dadza)
11.30 obiad dwudaniowy
14.30 deser zlobkowy (albo owoc jakis i biszkopt albo budyn/kisiel, jogurt itd)
16.30 owoc lub jogurcik
18 kanapka lub kaszka
19.30 150 ml kakao - nie zawsze wipija wszystko

• Mamusie
Gofer- Nie mam pojecia czy mozna dostac w Polsce, to firma PLAY2LEARN.. moze popatrz ..

U nas z jedzeniem roznie.. sa dni ze je mega duzo, sa ze nie chce nic.. Zazwyczaj
ok 6-7 wciaga butle mleka 210 ml po czym dalej spi
ok 9-10 sniadanko ( i tu tez zalezy od dnia kanapke,albo jajecznice, parowke plus herbatke,jogurt,serek,twarozek) nie cierpi zoltka nie mam pojecia jak mu je przemycac.. zawsze wyczuje i wypluwa.. jedynie akceptuje jajecznice jako tako..
ok 12-13 jakis owoc, ciacho, chrupek , biszkopt , owoce w sloiczku lub deserek maly...
13-14 drzemka i przed drzemka wciaga ok 100ml soczku,herbatki lub wody..
15- obiadek , czasem wciaga sloiczkowe, czasem nasze zalezy co jemy, czasem specjalnie mu gotuje..zalezy od dnia..
16-17-18 deser lub jogurcik, serek , tu lubi tez ryz na mleku np z sosem owocowym albo przysiada sie do naszego obiadu..
20-21 butla z kasza na mleku 240ml i mleko dostaje z powrotem o 6-7 .. w miedzyczasie bo budzi sie jeszcze niestety kolo 2-3 dostaje wody

I to wszystko albo, albo.. nie ma dnia zeby zjadl wszystko .. zawsze cos wybierze :P

• Mamusie
Witam 🙂
Karolka no to załatwiłaś mieszkanie 😞 Oby panele to przeżyły 😉
Gofer u nas jadłospis wygląda podobnie jak u Karolki bo też Zuzka je w żłobku. A po przyjściu ze złobka ok 15 zawsze je jeszcze z nami drugi obiad i później ok 16 albo owoc albo jogurcik. No i rano oraz przed snem mleko ok 200ml z łyżką kaszki ryżowej. Poza tym non stop coś podjada... Zuzka ma cały czas jedzenie w ręku jak nie chrupek to biszkopcik lub maślana bułeczka albo kawałek chleba. Wszyscy się dziwią, że ona tyle je a waży tak mało (niedawno dobiła do 9kg ) A pije różnie, jednego dnia co chwilkę napełniam butlę piciem a drugiego dnia butla starcza na całe popołudnie. Nie wiem od czego zależy Zuzikowe pragnienie 😉
Gofer no i gratulacje dla Piotrusia z okazji pierwszych samodzielnych kroczków 😁 😁 😁

• Mamusie
Pytalam lekarki na szczepieniu o to mleko i mowila ze maja byc 2-3 porcje na dobe- przez porcje rozumiemy okolo 230 ml mleka, jogurt lub kanapka z 2 plastrami sera zoltego (jeszcze nie dawalam bo sie boje ze ja bedzie brzuszek bolal bo to chyba dosyc tluste). U nas nie ma szans zeby dobic do tych 3 porcji lacznie bo nie przepada za mlekiem i przetworami. Gofer- ja mysle ze zamiast jogurtu mozesz dac deserek z mleka sojowego ( o ile Piotrus nie jest uczulony) no i mozna podawac mleko ryzowe, sojowe itp.
Bylam wczoraj na usg ale bylo tylko widac pecherzyk z zoltkiem wiec albo pozna owulacja albo jest zle, ale to okaze sie dopiero za 2 tyg, nie ma sensu co chwile jezdzic bo i tak nic nie poradze na to.

• Mamusie
I od nas dobry w koncu po przespanej nocce 🙂)

Wlasnie mi sie przypomnialo, mialam spytac juz jakis czas temu.. Dziewczyny jak idzie z nocnikowaniem u Was ? Zaczelyscie juz? Jestem jedyna , ktora jeszcze nie? Tak mnie naszlo bo juz ktorys dzien z rzedu , maly jak robi kupke patrzy na mnie i mowi PUPA..a jak skonczy czeka pod drzwiami sypialni az go przewine... Chyba w koncu musze kupic nocnik, a w sumie myslalam zeby na wiosne zaczac dopiero..

• Mamusie
Anecia ja nie zaczelam nocnikowac Uli, to za szybko wg mnie. W kilku mądrych gazetach dla rodzicow czytalam, ze dziecko musi zaczac swiadomie robic na nocnik, a w tym wieku to raczej przypadek jak mu sie uda. najlepszy czas, wg tych gazet, jest miedzy 18 a 24 miesiacem zycia, bo wtedy dziecko zaczyna rozumiec potrzeby fizjologiczne. W zlobku tez panie mowia ze to za szybko. Moja siostra zqczela sadzac corke na nocnik w wieku 2 lat i szybko sobie to przyswoila 🙂 wiec spokojnie 😉

• Mamusie
Dzień dobry 🙂
Gofer gratuluję pierwszych kroczków 🙂 Ja już się naszych nie mogę doczekać. A co do jedzenia mleka, to Igorek nie jada mleka jako mleka w ogóle. Zajada kaszkę na mm około 200 ml. Na śniadanie czasem zajada twarożek lub serek jakiś i czasem jogurcik na deserek czy drugie śniadanie.
Karolka to może i do mnie wpadniesz zrobić gruntowne porządki, bo ja nie mam kiedy? 😉 😜 A tak serio to ja do pracy jeszcze tylko przyszły tydzień i potem wracam po 3 królach. Ale myślę, że i tak nie dam rady z porządkami, bo Młody wszystko utrudnia. Poza tym nikt do nas nie przychodzi, to co się wysilać 😉
Ania Zuzia fajna dziewczynka 🙂 I jak urosła 🙂
Danusia czekamy na fasolkę. W sumie Ci zazdroszczę, ale jeszcze z rok i ja popracuję nad rodzeństwem. Śmieję się, że jestem masochistką, bo nieprzespane noce nie są w stanie mnie zniechęcić 😉
Anecia ja nocnik mam, ale jeszcze nie zaczęliśmy. Może po nowym roku...

A ja wróciłam wczoraj ze szkolenia. Przespałam 2 pełne noce, ale żebym była jakoś bardziej wypoczęta to nie powiem. jechałam z ciężkim sercem, ale chłopaki dali radę. Co prawda pierwsza noc podobno to był dramat, ale może dobrze, że tatuś też zobaczył jak to jest. Do domu leciałam jak na skrzydłach, a jak zobaczyłam Igora to nie mogłam uwierzyć, że tak się zmienił przez 3 dni. Matki to są jednak rąbnięte 😉
No i do kultury trochę wróciłam. W sobotę koncert Anny Marii Jopek, a na szkoleniu w ramach niespodzianki zabrali nas wieczorem do teatru. Cudnie było. Już zapomniałam jakie to super wrażenia 🙂

• Mamusie
nacudja to super, ze wrocilas do "swiata zywych" 🙂 jak juz wiesz, ze chlopaki sobie bez Ciebie dadzą rade to czesciej bedziesz mogla sobie robic jakies wypady 🙂

My tez na swieta wybywamy, ale teraz mam okazje, zeby wszystko gruntownie wyszorowac 🙂 nie wiem kiedy nadarzy mi sie kolejna taka okazja - pewnie nie szybko...dzis jestem w pracy, a pozniej ide w srode na 3 dni i to by bylo na tyle w tej firmie 😉

• Mamusie
Anecia- my sadzamy na nocnik, z kupa zawsze sie udaje bo jak chce zrobic to trzyma sie za dupke i mowi błee, z siku bywa roznie, czy cos z tego rozumie? nie wiem, wydaje mi sie ze cos tak bo jak mowie ze ide siku mowi błee i leci za mna i pokazuje na wc, no ale zeby sama z siebie sciagac ubranie i siadac na nocnik albo chociaz pokazywac ze chce teraz siku to nie, napewno jeszcze sporo miesiecy nas wszystkie pieluchowanie czeka 😉
Nacudia- super ze sie jednak zdecydowalas na to szkolenie 🙂 mysle ze dobrze Wam wszystkim to zrobilo.

• Mamusie
Witam 😁
U nas dzisiaj noc fatalna, tzn. "kawałek" nocy. O północy Zuzka obudziła się całą mokra z wrzaskiem 😲 Darła się z 15 minut po czym zasnęła i spała do rana... Nie wiem o co chodziło ale całe szczęście później spała normalnie 🙂

Karolka jak panele??
Nacudja super, że się wyspałaś te 2 noce i że chłopaki dali radę 😁 Dobrze, że się zdecydowałaś na to szkolenie!!! 😁
Anecia Zuzia już robi na nocnik siku i ok 10 razy udało się też kupę zrobić. Jak chce siku to woła "si" a jak kupę to trzyma za dupkę i mówi "fu" albo leci pod drzwi od łazienki i "puka". Z tym, że z sikaniem jest ok bo prawie zawsze zdążymy zalecieć do łazienki, porozbierać się i usiąść na nocnik (czasami jak ściągam pieluchę to już widzę, że akurat robi ale nie za często się to zdarza 😉 ) Ale z kupą to jest tak, że przeważnie jak mówi "fu" to w tym momencie co robi... Więc przeważnie jak dolecę do łazienki to już po drodze czuję 😉 Ale sądzę, że i tak jest nieźle z naszym nocnikowaniem. No i na pieluchach też to się odbija bo mniej zużywamy 🙂

• Mamusie
Ania a co mam zrobić? Leku na sen nie podam przecież, więc mam 2 wyjścia - albo pozwolić żeby się darł albo bawić się i tłuc głową o wózek 😉 Cały czas liczę na to, że przejdzie mu i wyrośnie, ale czasem naprawdę nie wiem jak się nazywam, a funkcjonować muszę.

• Mamusie
Nacudja napisał(a):
Ania a co mam zrobić? Leku na sen nie podam przecież, więc mam 2 wyjścia - albo pozwolić żeby się darł albo bawić się i tłuc głową o wózek 😉 Cały czas liczę na to, że przejdzie mu i wyrośnie, ale czasem naprawdę nie wiem jak się nazywam, a funkcjonować muszę.

Zostaje przynajmniej raz na czas wyrwać się z domu na kilka godzin i się "odchamić" 😉

• Mamusie
Aniu skoro Zuzia tak dobrze sobie radzi to moze i Olis da rade chociaz troszke.. Sam jak robi kupke to mowi PUPA tylko wlasnie on juz jak cisnie to dopiero haha :P Kupie, postawieposadze kilka razy moze zajazy a noz.. ALe takie kompletne odpieluszkowanie to mam nadzieje na lato zrobic..

Nacudja ttrzymam kciuki zeby Igorek dal Ci w koncu pospac.. Chociaz tfu tfu moja mama miala takie przeboje z bratem.. Nachodzila sie po lekarzach bo ilez moze dziecko w nocy wyc.. JEden jej kazal po prostu przeczekac do 2 roku zycia.. I po 2 jak reka odjal..zaczal sypiac normalnie a mama z tata mieli odpoczynek w nocy , choc nie na dlugo bo pojawila sie siora haha 😁

• Mamusie
Anecia na pewno jak zaczniesz sadzać Olisia teraz to szybko załapie 😁 Nawet jeśli nie będzie wołał że chce ale jak zrobi przynajmniej raz dziennie to będzie wiedział do czego służy nocnik i w końcu zacznie wołać 🙂 Tylko jak będziesz kupowała nocnik to zwróć uwagę na jego wielkość bo ja kupiłam i był wielki i Zuzki dupka wpadała do środka 😮 Musiałam kupić drugi mniejszy i jest ok 😉 Ja mam nadzieję, że na wiosnę Zuzka już będzie chodziła bez pieluchy 😉