z tymi kosmetykami to rzeczywiscie jest tak ze kazdemu co innego pasuje- ja uzywam johnsona i jestem bardzo zadowolona- ladnie pachnie, zero wysypki , juz przeszlam na zwykly proszek i piore Olgi rzeczy z naszymi i nic jej nie ma. w sumie jakby mialo byc to by dawno bylo- przeciez spi w naszej poscieli i dotyka naszych ubran.. moim zdaniem jak nic sie nie dzieje to nie ma co przesadzac z ta ostroznoscia.
To chyba nie zawsze tak działa. Alergię podobno można nabyć z czasem. Tak było w przypadku synka mojego brata. Po pół roku używania pieluch Dady dostał na nie uczulenie i teraz mogą używać tylko pampersów. Tak samo było z proszkami do prania - mogli używać tylko płatków mydlanych. Także nie ma reguły.
no ale uczulenia moze dostac na wszystko i ciezko przewidziec co bedzie za pol roku 🙂 dostanie to nie ma tragedii zmieni sie proszek lub kosmetyk i juz.
Gofer ten opis pasuje do Igorka. Tylko takie chropowate ma też na nóżkach i odrobinkę na brzuszku, jakby ktoś go manną posypał 😞 I skórę na uszach ma suchą. Też cały czas staram się jeść ostrożnie. Już bym chciała, żeby środa była i żeby zobaczył go pediatra 😞 Żałuję, że zbagatelizowałam sprawę na samym początku, ale nie chciałam być przewrażliwioną mamuśką. To teraz mam 😞
Nacudja, nie skojarzyłam faktów: Piotruś też ma kaszkę manną na nogach i brzuszku. Wygląda trochę jak gęsia skórka ale jest chropowata w dotyku. Obstawiam, że to jednak pokarmowe a nie na kosmetyki bo kąpiemy go w emolientach (Balneum) i smarujemy też emolientem. Ja ponieważ jestem alregikiem od razu przeszłam na dietę eliminacyjną i usłyszałam - nie tylko od męża ale i od 2 lekarzy - że jestem przewrażliwiona i przesadzam. Zrobili ze mnie mamę-hipochondryczkę 😞 Więc zaczęłam normalniej jeść. Z nabiału co prawda tylko jogurt natur i sporadycznie jajka ale wysypka i tak wróciła 😞 Mieliśmy dziś iść do pediatry ale były tylko miejsca w poradni dla dzieci chorych więc przełożyłam to na czwartek. Nacudja, daj znać jak już będziesz po bo bardzo jestem ciekawa.
My zapisaliśmy Piotrusia na koniec stycznia do alergologa bo ponoć u 3 miesięcznych dzieci można już robić testy z krwi.
Danusia jak przyjedziesz do mnie to Ci dam kilka biedronkowych Dad i wypróbujesz sobie 🙂
Przed chwilką dzwoniła do mnie pielęgniarka z przychodni umówić się na szczepienie. Za tydzień we wtorek idziemy a ja mam już stresa 😞😞😞 Chciała na jutro się umówić ale wolę przed chrzcinami nie ryzykować, bo jeszcze jakaś gorączka albo marudzenie może być a to teraz nie jest mi potrzebne 🙂
Czy Waszym dzieciom zmienił się już kolor oczu od czasu porodu? 🙂 Nie wiecie może kiedy ma zajść taka ewentualna zmiana? Zastanawiam się czy już zostanie z takimi szaro-niebieskimi czy jednak będzie miał brązowe po rodzicach 🙂
Gofer ani my ani nasze rodziny (rodzice, rodzeństwo) nie jesteśmy alergikami. Jaka jest szansa, że akurat na Małego trafiło? 😞
Cześć 🙂 Nacudja Zuzce oczka wyjaśniały, nie ma już takich granatowych jak przy urodzeniu ale też nie ma jeszcze całkiem jasnych, ale z pewnością będzie miała bo ja i mój mamy bardzo jasne oczy 🙂
Danusia całkiem możliwe z tym okresem. Niektóre kobiety dostają okres dopiero jak skończą karmić, a inne jak karmią. Daj znać jak twój pierwszy okres, bo mój to była porażka 😮😮😮 Lało się ze mnie jak z kranu, a nawet bardziej 😞
Dziecko mi się zepsuło 😞 Robiło mi w nocy pobudki co 2 godziny, potem jadł 3 do 5 minut i zasypiał. Jestem nieprzytomna. To już druga taka noc z rzędu. Nawet jako noworodek nie potrzebował jedzenia tak często! On chyba też się nie wyspał, bo marudzi teraz okropnie. Myślicie, że może to mieć związek z niejedzeniem przeze mnie kolacji? Chciałam zrzucić bonusowe kg, ale może przez to mleko zrobiło się mniej treściwe...
Otworzyłam kolejne opakowanie Dady. Okazało się, że to jakaś edycja świąteczna limitowana 🙂 Zamiast standardowego lwa jest renifer. Jeśli będziecie miały okazję kupić, to polecam. Są jeszcze cieńsze i bardziej miękkie niż te normalne, a nie tracą na chłonności 🙂
Igorek właśnie urodził się z jasnymi oczami, a my oboje mamy ciemne i właśnie się zastanawiam czy takie mu już zostaną 🙂
Nacudia- ja mam to samo z mloda i tak juz od tygodnia... juz wymiekam. Mysle ze to nie ma zwiazku, ja jem normalnie i tez tak ostatnio mam. Miejmy nadzieje ze to przejsciowe, jak nie to przechodze na mm bo juz ledwo daje rady.
Ania- u mnie ten okres jakis dziwny... malo tego a moze to nie okres?
Byliśmy u lekarza. Igorek waży 5300 i ma całe 55 cm wzrostu 🙂 Ogólnie wszystko jest dobrze. Poza tym, że znów namawiali nas na szczepienie i straszyli. Dużo nerwów mnie wizyty w przychodni kosztują, a chodzę ze zdrowym dzieckiem. Co będzie jak pójdę z chorym?
Gofer pani doktor stwierdziła, że te zmiany skórne to atopowe zapalenie skóry, ale ja nie zgadzam się z diagnozą. Trochę za szybko postawiona i to bez żadnego wywiadu. Zresztą tak jak czytam o azs to nie wiele pasuje do objawów naszego synka. A już na pewno nie to, że to choroba dziedziczna, bo w rodzinie nikt nie ma. Nikt nawet nie jest alergikiem. Zastosuję się tylko do leczenia, bo polega na kapaniu w emolientach i smarowaniu skóry nimi. Nie raz dziennie po kąpieli, ale kilka i po kąpieli na mokro. Jeśli to nie pomoże, bo na pewno nie zaszkodzi, to będę konsultować się z innym lekarzem. No a na łuszczącą się skórę na główce ciepłe okłady z oliwki i wyczesywanie lupieżu 🙂
Danusiu może to raczej jakieś plamienie niż okres?
To przedszkole rzeczywiście wygląda na miejsce, w którym dużą wagę przykłada się do podejścia pełnego szacunku i uważności wobec dzieci. Oparcie się na NVC i inspiracje pedagogiką Jespera Juula mogą sprzyjać budowaniu dobrej atmosfery. Ważne jest też to, że wspierają nie tylko dzieci, ale i rodziców poprzez warsztaty. To może być ciekawa opcja dla rodzin szukających spokojnego i świadomego podejścia do wychowania.
Zobacz sobie na przedszkole Pluszowy Miś pod Piasecznem w Staraej Iwicznej - https://www.przedszkole-pluszowymis.pl/. To miejsce, które podchodzi do dzieci z szacunkiem i uważnością – opierają się na podejściu NVC (Porozumienie bez Przemocy wg Marshalla Rosenberga) oraz inspiracjach pedagogiką Jespera Juula. Atmosfera jest spokojna, bezpieczna, z ogromnym wsparciem także dla rodziców (prowadzą warsztaty rodzicielskie!).
Rekomendowane odpowiedzi
danusia1985_m
no ale uczulenia moze dostac na wszystko i ciezko przewidziec co bedzie za pol roku 🙂 dostanie to nie ma tragedii zmieni sie proszek lub kosmetyk i juz.
danusia1985_m
karolka84_m
dady 3 44 gr za sztuke jakos 🙂
gofer76_m
Nacudja, nie skojarzyłam faktów: Piotruś też ma kaszkę manną na nogach i brzuszku. Wygląda trochę jak gęsia skórka ale jest chropowata w dotyku. Obstawiam, że to jednak pokarmowe a nie na kosmetyki bo kąpiemy go w emolientach (Balneum) i smarujemy też emolientem. Ja ponieważ jestem alregikiem od razu przeszłam na dietę eliminacyjną i usłyszałam - nie tylko od męża ale i od 2 lekarzy - że jestem przewrażliwiona i przesadzam. Zrobili ze mnie mamę-hipochondryczkę 😞 Więc zaczęłam normalniej jeść. Z nabiału co prawda tylko jogurt natur i sporadycznie jajka ale wysypka i tak wróciła 😞
Mieliśmy dziś iść do pediatry ale były tylko miejsca w poradni dla dzieci chorych więc przełożyłam to na czwartek. Nacudja, daj znać jak już będziesz po bo bardzo jestem ciekawa.
My zapisaliśmy Piotrusia na koniec stycznia do alergologa bo ponoć u 3 miesięcznych dzieci można już robić testy z krwi.
danusia1985_m
eee to bardzo tanio- pampersy nawet jak sa w promocji to za sztuke wychodzi z 10 gr drozej a troche tego na dzien schodzi...
Ja mam jutro usg piersi bo mimo 2 tygodniach na antybiotyku nadal mam guzek w piersi...
ania1301_m
Przed chwilką dzwoniła do mnie pielęgniarka z przychodni umówić się na szczepienie. Za tydzień we wtorek idziemy a ja mam już stresa 😞 😞 😞 Chciała na jutro się umówić ale wolę przed chrzcinami nie ryzykować, bo jeszcze jakaś gorączka albo marudzenie może być a to teraz nie jest mi potrzebne 🙂
danusia1985_m
Wspolczuje 😞 jak sobie przypomne co sie dzialo... my mamy 7 lutego
Nacudja_m
Gofer ani my ani nasze rodziny (rodzice, rodzeństwo) nie jesteśmy alergikami. Jaka jest szansa, że akurat na Małego trafiło? 😞
danusia1985_m
danusia1985_m
ania1301_m
Nacudja Zuzce oczka wyjaśniały, nie ma już takich granatowych jak przy urodzeniu ale też nie ma jeszcze całkiem jasnych, ale z pewnością będzie miała bo ja i mój mamy bardzo jasne oczy 🙂
Danusia całkiem możliwe z tym okresem. Niektóre kobiety dostają okres dopiero jak skończą karmić, a inne jak karmią. Daj znać jak twój pierwszy okres, bo mój to była porażka 😮 😮 😮 Lało się ze mnie jak z kranu, a nawet bardziej 😞
ania1301_m
Nacudja_m
Otworzyłam kolejne opakowanie Dady. Okazało się, że to jakaś edycja świąteczna limitowana 🙂 Zamiast standardowego lwa jest renifer. Jeśli będziecie miały okazję kupić, to polecam. Są jeszcze cieńsze i bardziej miękkie niż te normalne, a nie tracą na chłonności 🙂
Igorek właśnie urodził się z jasnymi oczami, a my oboje mamy ciemne i właśnie się zastanawiam czy takie mu już zostaną 🙂
danusia1985_m
Ania- u mnie ten okres jakis dziwny... malo tego a moze to nie okres?
Nacudja_m
Gofer pani doktor stwierdziła, że te zmiany skórne to atopowe zapalenie skóry, ale ja nie zgadzam się z diagnozą. Trochę za szybko postawiona i to bez żadnego wywiadu. Zresztą tak jak czytam o azs to nie wiele pasuje do objawów naszego synka. A już na pewno nie to, że to choroba dziedziczna, bo w rodzinie nikt nie ma. Nikt nawet nie jest alergikiem. Zastosuję się tylko do leczenia, bo polega na kapaniu w emolientach i smarowaniu skóry nimi. Nie raz dziennie po kąpieli, ale kilka i po kąpieli na mokro. Jeśli to nie pomoże, bo na pewno nie zaszkodzi, to będę konsultować się z innym lekarzem. No a na łuszczącą się skórę na główce ciepłe okłady z oliwki i wyczesywanie lupieżu 🙂
Danusiu może to raczej jakieś plamienie niż okres?