Skocz do zawartości

Lipiec 2010 | Forum o ciąży

...123

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• lusia1982

2395

• edyta86

2294

• kama00006

1605

• justi5

1967

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Kama ja też tyle biore. na każdy dzień inna, bo wiadomo, może coś "polecieć", czy to mleko zaplami, czy krew gdzieś przecieknie... w sumie M. moze mi dowieźć w razie czego,... ale tyle mam naszykowane już to wezmę.
Edytka wsadziłam kinder czekoladki 😉 słodycz w nagrodę stracenia zęba może nie pasuje ale na szybciora wymyślałam, no i 5zł. i tak ja będę szła z nim do sklepu żeby coś tam kupił to w razie czego dołożę... 🙂 w każdym razie strasznie przeżywał że nie słyszał tej wróżki a się budził przecież w nocy 🙂
a teraz kombinuję jak to zrobić bo muszę z nim chyba do doktora jakiegoś lecieć, bo go ucho boli, szyja, i ogólnie ta strona jedna... 🥴 mam nadzieję że nic poważnego. nie spuchło to chyba nie świnka 🥴 oby nie 🥴

• Mamusia
U nas czasem, tym bardziej w okresie letnim, to nie pozwalają dresów, a juz na pewno nie po nacinaniu krocza.
no i ja osobiście wolę wziąc koszulę, bo jak mi gdzieś przecieknie coś 🥴
chociaż w sumie zastanawiałam się czy nie wziąć jakiegoś jednego dresu np na wypadek jakby teściowa mnie chciała odwiedzić... 🙂

• Mamusia
ja sie poloznej pytalam co mam zabrac ze soba to powiedziala, ze to w czym mi bedzie wygodniej,jak chce koszule a jak nie to dresy,moj wybor.Ale teraz tak sobie mysle,ze moze przeciekac itd a ja mam tylko jedne dresy i jedna koszule wiec czy tak czy siak to zakupy mnie czekaja

• Mamusia
Olusiia nie strasz mnie... 🥴 słyszałam że ciąza+ świnka to niedobrze... 🥴
mówi że nie boli tylko jak odchrząka to gdzieś tam go boli... a najgorsze jest to że jakis ktoś w przedszkolu też tak miał niedawno. i albo obu ich przewiało i jakieś zapalenie ucha mają, albo będzie świnka panować... 🥴

• Mamusia
Olusiia dzięki, no tak zrobię...dzisiaj i tak juz nigdzie nie dostane się a na pogotowie nie polece bo mnie opieprzą że przeziebienie i ja latam do nich. no chyba ze sie pogorszy. może gdzieś go zawiało i boli chwilowo. juz dałam mu ibufen dla dzieci bo głowa go bolała. zaraz jakąś witaminkę też dam...
juz mnie te przedszkole wkurza. co chwile coś, od zimy się tak ciągnie. ehh... no ale tak to jest.

• Mamusia
a najlepsze jest to że On już miał dwa razy ospę. Wspaniała Pani Pediatra popatrzyła na mnie jak na debila jak jej powiedziałam bo to "nie możliwe". a w karcie nie było napisane że juz miał. to se myślę nie będę się ze starą kłócić. ale okazało się że w przedszkolu tym poprzednim mieli jego kartę zdrowia i tam pisało właśnie że juz przechodził i potem drugi raz miał... co lekarz rodzinny potwierdził że zdarza się....

• Mamusia
Cholirka Michalindzior to biedny ten twój synuś 😞 Tak się załatwić i to jeszcze w dzień dziecka...Trzymam kciuki, coby to jednak nie była świnka. Ale jakby co to znalazłam charakterystykę świnki, może ci pomoże 😉
Świnka

Charakterystyka kliniczna

U chorych na świnkę o "typowym" obrazie klinicznym średnio 16-18 dni po zakażeniu stwierdza się obustronne lub (rzadziej) jednostronne zapalenie ślinianki przyusznej. Zapalenie ślinianek przyusznych może poprzedzać gorączka, ból głowy, złe samopoczucie, ból mięśni i brak łaknienia. Tylko 30-40% zakażeń wirusem świnki wywołuje typowe ostre zapalenie ślinianek przyusznych; 15-20% przebiega bezobjawowo, a w około 50% zakażeń objawy są nieswoiste lub dotyczą głównie układu oddechowego. Zakażenie bezobjawowe występuje częściej u dorosłych niż u dzieci, natomiast zapalenie ślinianek przyusznych zazwyczaj stwierdza się u dzieci w wieku 2-9 lat. Nawet w przypadku zapalenia ślinianek przyusznych nie dającego objawów mogą wystąpić ciężkie powikłania zakażenia wirusem świnki, częściej u dorosłych niż u dzieci.Wprawdzie prawie u 38% chłopców chorych na świnkę po okresie dojrzewania występuje zapalenie jąder, jednak uważa się, że rzadko prowadzi ono do niepłodności.

U kobiet, które zachorowały na świnkę w pierwszym trymestrze ciąży, zwiększa się ryzyko śmierci płodu.Zakażenie wirusem świnki w ciąży nie jest jednak związane z występowaniem wrodzonych wad rozwojowych.

• Mamusia
Edytka no biedny on... jako całkiem małe dziecko wcale nie chorował, mimo wcześniactwa i problemów różnych z tym związanych. a teraz te przedszkole go wykończy... 😞
dzięki za tą charakterystykę... czytałam. Ale juz mu lepiej, póki co. i tak pojdziemy do lekarza bo szkoda żeby się męczył.

• Mamusia
Niestety w przedszkolu dzieci zarażają się od siebie co chwilkę 😞 Nie ma na to rady, ale to głównie wina rodziców, którzy widzą, że ich dziecko jest np. mocno przeziębione, a jednak posyłają je do przedszkola, zamiast zostawić je w domu. I tak koło się zamyka...

• Mamusia
Edytka masz rację, tak jest.
a do tego dochodzi to, że Panie przedszkolanki uważają że są tam dla ozdoby i w ogóle łaskę robią że tam są, a gdzie tam patrzeć na te dzieci, a już przypilnować żeby nie sciągało czapki czy kurteczki to zapomnij. no ale trudno. jakos mam wrażenie że wszędzie tak jest. tutaj i tak pilnują w miarę tych dzieci.
ehh.... zmykam bo juz pora na mycie kolacje i inne takie tam...
ciekawe czy M. kasiorke przyniesie dzisiaj... hmmm...... juz mam łóżeczko upatrzone na allegro. tzn w sumie wzór pościeli.

• Mamusia
Noooooo kochana ty lepiej się zabieraj porządnie za zamawianie tego łóżeczka, bo przecież został już tylko miesiąc z hakiem, a jak wiadomo różnie bywa z wysyłkami, często coś sie przedłuża, a to tylko niepotrzebny stresik 😉 A poza tym łóżeczko musi wywietrzeć troszkę no i pościel też trzeba wyprać i wyprasować 😉 Także molestuj męża, coby kasę od tego gościa wyciągał 😜 Ja też zmykam bo cosik mnie mały głód przyszpilił hihihihhi 🙃

• Mamusia
kurde... tak mi to na świnkę wygląda... nie boli go ucho tylko ta szyjka pod uchem, w sumie nie spuchło nic jeszcze. i podwyzszoną temperature ma...
jeszcze mi cholercia tego trzeba... 😞 jutro pojadę do przychodni rano, niech mnie ktoś przyjmie i stwierdzi... 😞 M. wziął wolne i pojedzie z nami. tylko Mały taki biedny... 😞 cholerka. mała pewnie też dostanie. jak się potwierdzi to muszę do gina zadzwonić co mam zrobić ze sobą...

• Mamusia
Michalindziorku oby to nie była świnka!! Ale do lekarza to koniecznie, jak boli ucho to niedobrze. Trzymam kciuki.
Ja już wróciłam od mamuśki. Normalnie ją dzisiaj uświadomiłam, że do porodu zostało juz tak niewiele czasu i sie przestraszyła. Ona czuje się chyba bardziej nieprzygotowana jak ja 😉
Rozmawiałyśmy na temat szczepień przeciwko tym pneumokokom, rotawirusom i czegoś tam jeszcze, ale już nie pamietam, no i zaoferowała się, że pokryje koszty. Trzeba będzie się zorientować, bo słyszałam że można te szczepienia w zestawie robić i wydzodzi taniej i nie trzeba tyle razy dziecka kłuć.

• Mamusia
Część dziewczyny, ja dzisiaj u lekarza ginka byłam. Powiedział mi ze mała ma główkę już nisko. termin porodu cc wyznaczył na termin miesiączkowy. Powiedział ze 1 lipca do szpitala a 2 lipca będzie cięcie. Wiec dziewczyny szykuje się na 2 lipca czyli zostało mi jeszcze 31 dni!!! jeju a jak będzie wcześniej to szok hehe
Byli u Nas teściowie i niedawno pojechali. Od 6 rano jestem na nogach, bez odpoczynku, normalnie padam ze zmęczenia...

• Mamusia
Zapomniałam napisać ze wózek dzisiaj przywiózł kurier, heeh Mężuś,mój tata i teściu dopadli sie do niego jak małe dzieci do zabawek, jaka radochę mieli jak przemieniali głęboki na spacerowy. heh nawet obiadu nie dokończyli bo właśnie w tym czasie przyjechał ten kurier...a potem jedli zimne... 🤪