Skocz do zawartości

Lipiec 2010 | Forum o ciąży

...123

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• lusia1982

2395

• edyta86

2294

• kama00006

1605

• justi5

1967

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mój mały ma właśnie czkawkę....a jeśli chodzi o ruchy to wszystko zależy od dnia. Raz się przestraszyłam na maksa i już chciałam jechać na pogotowie bo ja nie czułam ruchów, pomimo ruszaniem brzucha żeby obudzić małego, a mój mężulek mówił że jakoś tętna nie słyszy... przeraziłam się nie na żarty, ale na szczęście zaraz mały zaczął się kręcić.

Superowe dzisiaj były zajęcia w szkole rodzenia. Kąpałam bobasa, przebierałam i do tego pielęgnacja pupki, przykładanie do piersi, przekładanie bobasa na brzuszek itp. Baardzo praktyczne dla pierwiastki 😉

• Mamusia
Ja kilka dnie temu też tak miałam,że mała była mniej aktywna. Myślałam,że to dlatego,że już końcówka. Czytałam,że przed porodem dzieci są spokojniejsze. Ale wróciła do swoich szaleństw i normalnie brzuch mi faluje i można wyczuć np. pięte 🙂

Podziwiam Cię Michalindziorku, że wybierasz się na to wesele. Ja to już jestem taka leniwa...
I jeszcze musisz dopilnować dzieciaczków. Wielki szacunek normalnie 🙂

• Mamusia
ja też niestety nie mam z kim zostawić dzidzi (babcie mieszkają 400 i 500 km od nas, zresztą jak cała rodzina) a nie chce oddać takiego maleństwa pod opiekę niani (obcej kobiety). Poza tym jak mam zapłacić jej swoją pensję to wolę sama się opiekować synkiem. Oczywiście pojawia się problem jak gospodarować środkami żeby wyżyć z jednej pensji. Czasami zastanawiam się czy nie wziąć jakiejś drugiej dzidzi do opieki, ale z taką decyzją poczekam jak nasz mały będzie już na świecie i zobaczę jak bardzo będzie mnie absorbował.

• Mamusia
Czytam i czytam na temat ruchów dziecka i fakt, im "starsze" i wieksze tym jego ruchy sa spokojniejsze, ale ja i tak się niepokoję. Wyczytałam że bardziej niebezpieczne są nagłe i intensywne ruchy aniżeli spokojne, ale wiecie, nie dogodzi sie ciężarówce 🙂
Mały sie porusza delikatnie, reaguje na moje stukania do niego 🙂 ale nie moge powiedzieć, żeby było 10 ruchów na godzine. Może po prostu umyka to mojej uwadze jak sie czyms zajmuje...
Poza tym dużą role odgrywa u mnie też to, że przytyłam 20kg i mam grubą powłokę brzucha jak mi kiedys powiedziano na usg, więc pewnie te ruchy sa mniej widoczne 🙂

Ja póki co zamierzam wykorzystać zarówno macierzyński jak i wychowawczy urlop. Wiadomo, co do tego drugiego może ulec zmianie, chociaż wolałabym nie. Z resztą chciałabym jak najdłużej być z maleństwem w domu, bo nikt i nic nie zastąpi mu obecności matki. Niani napewno bym nie zatrudniła, może moja mama, ale nie wiem jeszcze, tylko że mieszka w drugim koncu miasta, więc bez sensu tez tak jezdzić...zostaje jeszcze złobek.
Ale na razie nie wiem jak to będzie, trudno przewidzieć.

• Mamusia
Dzisiaj byli u nas teściowie i przywieźli nam wanienkę i stojak do niej, więc już praktycznie wszystko jest 🙂
Miałam w planie żeby jutro trochę poogarniać chatę po tym przemeblowaniu, na to Robert się wzburzył i powiedział, żebym lepiej dokończyła prasowanie ubranek dla małego i niech czekają na niego, bo przecież w każdej chwili moge już zacząć rodzić. Więc mam na jutro bojowe zadanie, a może i na dzisiaj jeszcze 😉

• Mamusia
Ja też zamierzam wykorzystać macierzyński do końca i te dwa tygodnie dodatkowe też a później wychowawczy jak się da. Chyba żebym znalazła jakąś fajną pracę i jakoś dobrze płatną.
A teraz mykam do łóżeczka. Kolorowych snów Brzusie

• Mamusia
Kaczuszka tak mi się przypomniało...
Szukasz wózka, a w twojej okolicy nie ma sklepu z używanymi. Kiedys poleciłam pewną stronę komisu z art. dziecięcymi ode mnie z Łodzi, jest możliwość wysyłki, i Michalindzior kupiła sobie w ten sposób wózek. Podam ci stronę, są tam zarówno nowe jak i używane rzeczy, więc może sobie coś wybierzesz. Co prawda może nie byc nic ciekawego, ale zaglądaj tam regularnie, aoni raz w tyg. aktualizuja stronę. Masz jeszcze troche czasu więc może wpadnie ci coś w oko 🙂
Jest tam taki fajny beżowy wózek tego typu co podałaś strone na allegro (wózek merc) tylko ze ten jest za 580zł, więc spora różnica, tyle ze nie ma fotelika, ale możesz kupic tez używany a i tak bedzie taniej 🙂

http://www.bubu.lodz.pl/

• Mamusia
Dzień doberek kochane brzuszki 🙂 Melduję się jako pierwsza 😜
U nas wczoraj była moja przyjaciółka i ubawiliśmy się jak nigdy 🤪 Zrobiliśmy sobie karaoke i chyba sąsziedzi nas za to znienawidzą hehehehhe 🤪 😁 😜 😉 Ale ubaw był po pachy 😜
Jeśłi chodzi o pozostanie z dzidzią, to napewno wykorzystam cały macierzyński, a potem mamy dwie opcje: albo zostanę na wychowawczym przynajmniej z pół roku i potem wrócę do pracy, albo zaraz po macierzyńskim wrócę, a małą będę podrzucać mamie albo teściowej bo mieszkają ode nie 1,5 km dalej. Szczerze powiem, że wolę opcję z zostaniem na wychowawczym, ale on niestety nie jest płatny i też nie wiadomo jak uda nam się żyć z jednej pensji...ehhhhh ciężki orzech do zgryzienia. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praniu, bo też nie chciałabym tak szybko zostawiać malutkiej 🥴
Lusiu nie wiem czy dobrze zrozumiałam twojego ostatniego posta, czy polecasz Kaczuszce zakupić wózek używany, czy fotelik używany??? Bo ja szczerze odradzam zakup używanego fotelika, bo wkońcu nigdy nie wiadomo czy nie brał udziału w jakiejś stłuczce czy coś....A to przecież dla bezpieczeństwa dzidzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale jeśli chodziło ci o wózek, to już się nie czepiam 😜 😉 Bo właśnie nie do końca zrozumiałam 😜
My zaraz jedziemy z mężem na zakupki, bo w lodówce mieszka tylko światło 😜 No i muszę zakupić sobie jakieś świerze owocki mniammmmm
Buziaki 😘

• Mamusia
hej Dziewczynki, i ja się melduję z rana bo nie wiem jak to później będzie z czasem. Planuję dzisiaj zakupy (zasłonki i naklejkę na ścianę do pokoju małego) oraz wielkie sprzątanie. Tylko nie wiem kiedy się do tego zabierzemy bo mój mężuś jeszcze śpi po wczorajszych odwiedzinach naszego koleżki 😉

• Mamusia
hej i ja sie melduje 🙂)ale smetna pogoda dzisiaj u nas 😞ale wazne ze poki co nie pada deszcz 🙂)..
diebotolog zalecila mi przyjmowanie insuliny 3 razy dziennie ,a tak mnie chwalila ze dobre cukry to nie wiem dlaczego tak 😞...osluchala mnie tez bo jak zobaczyla jak jestem zakatarzona to az ja ruszylo,mowilam ze to paskudna alergia i mialam racje,przypisala mi jakies tabl i krople ponoc teraz juz dzidzi nie zaszkodza wiec zobaczymy 🙂)
no i najwazniejsze!!!odebralismy wczoraj obraczki sa piekne tylko moja nieco za duza bo jak bylismy mierzyc wczesniej to byl upal i mialam palce jak banki,a teraz mam smuklejsze choc jeszcze to nie sa moje wie bede musiala po porodzie ja zmniejszyc juz zeby bylo idealnie

• Mamusia
Kama, super że macie już obrączki 🙂 W ogóle to podziwiam Cię że masz jeszcze siłę na załatwianie wszystkiego. Ale z drugiej strony jakie później piękne owoce pracy będą 🙂 - ślub, dzidzia 🙂 super
A jakie tabletki i krople przepisał Ci lekarz? Mnie też męczy alergia na pyłki ale nawet nie poszłam do lekarza bo byłam pewna że nic nie można brać 🤢

• Mamusia
ellie teraz jestem u tesciow ,a leki mam w domku i nie pamietam nazwy ale jak wroce to dam ci znac 🙂)...
tez sie kazdy dziwi skad ja biore na to wszystko sile hehehe ze tak wysoko w ciazy,a latam jak szalona 😉)taki juz mam charakterek 😉)choc bywaja dni ze jest ciezko ale nie ma co...

• Mamusia
czesc kochane 🙂 😆 🙂 😆 🙂 😆

jesli chodzi o powrot do pracy to juz kiedys pisalam,ze u nie jest raczej nie unikniony niestety nie damy sobie rady z jedna wyplata . . . . ale zycie pokaze jak to na prawde bedzie zapisalam juz nasza dzidzie w kwietniu do zlobka wlasciwie 3 jak sie okazalo o kilka miesiecy za pozno . . .. dowiedzialam sie ,ze jak tylko zobacze wynik testu pozytywny to powinnam zapisac dzidzie do zlobka bo na kilka miesiecy w moim przypadku 9 jest to stanowczo za pozno . .. . takze zapisy zapisami, a wyglada na to ,Ze do zadnego sie nie załapiemy na styczen, badz luty . .. . dyrektorki twierdza,ze najlepiej zapisac dziecko na wrzesien bo wtedy czesc idzie do przedszkoli wiec maja maly luz ehhh no ale co do tego wrzesnia . . .. nie wiem . .. . na pomoc rodzicow / tesciow nie mam co liczyc . . . po cichutku licze na pewna znajoma ,ze nie wezmie za wiele , a przynajmniej do roczku naszego maluszka bedzie sie nim opiekowala . .. . czas pokaze na razie to nie chce sie tym martwic . . . . . . .

ruchy naszego brzdaca sa nasilone jak wstaje do WC w nocy to z pol godzinki pozniej mam disco w brzuszku 😜 po sniadanku i wieczorkiem jak juz leze w lozku nie mam tak ze czuje 10 ruchow w kazdej godzinie w ciagu całej doby .. . . . . zwariowalabym 🥴 🥴 jakbym miala tak wsluchiwac sie w swoj brzuch ehh 🥴 🥴

Kama super,ze masz juz obraczki, a pomniejszyc zawsze mozna 🙂

Michalindziorku udanej zabawy 🙂 smacznych potraw i grzecznych dzieciaczkow 🙂 no i męzusia 😜 oczywiscie zycze 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Hej brzusie, i ja się melduje 🙂

Justi święta racja, czas dopiero zweryfikuje jak to będzie z naszymi urlopami macierzyńskimi, ale odległość z jaką nalezy zapisać dziecko do żłobka jest dalece przesadzony.
Poza tym napisz mi kochana, czy żłobki sa płatne a jeśli tak, to ile? Bo z przedszkolami to jakis absurd!! Państwowa placówka a trzeba za nia płacic i to też nie małe pieniądze....pewnie ze zlobkami też tak jest.
Edytko przede wszystkim wózek używany 🙂 Co do fotelika to ogladałam program w tv ze nie należy kupowac używanego fotelika właśnie z tego powodu co piszesz, ja jednak wcele nie obawiałabym sie tak bardzo. Myślę że to widac czy z fotelikiem jest wszystko ok czy nie, można sprawdzić czy mocowania są stabilne. Ale każdy zrobi jak uważa, tym bardziej że kupując nawet wóżek od najlepszej koleżanki nie mamy tej pewności - bo mogłą nam przecież nic nie wspomnieć. Wiesz jak to jest...
Kama to tylko czekać na wielki dzień, bo po tym dniu czeka cie jeszcze jeden wielki dzień, nie wiem czy nie większy 🙂 🙂

Mój Franiu wczoraj sie zaktywował, więc ma szczęście że mamusia nie musiała się denerwować z braku lub ze słąbych ruchów 🙂 Siedziałam sobie wieczorkiem w łóżku i czytałam gazetke, i czuje jak się mały rozpiera....odkładam gazete, patrze na mówj brzuch, i normalnie się wystraszyłam 😲 Przybrał taką formę, że byłam w szoku!!!! 🙂 Po prawej stronie wielka gula, a po lewej prawie płasko i pusto 🙂 Cały się przemieścił na prawa stronę i pewnie jeszcze tyłek wypiął bo było takie okrągłe 😁 Mozna sobie tylko wyobrazić jak mój brzuch musiał wygladac hihi Pukałam i głaskałam żeby poszedł na swoje miejsce, ale nie chciał, dopiero jak przewróciłam sie na bok, wszystko wróciło do normalności 🙂 🙂

• Mamusia
Lusiu koszt w zaleznosco od zlobka jest ok. 250 zl przynajmniej u nas jeszcze zeby byo smiesznie to zapisalam naszego maluszka do 3 przedszkoli w 2 roznych miastach w zaleznosci od tego czy i gdzie sie dostanie bedziemy musieli byc z mezulkiem zameldowani . . . . nie wystarczy by jeden rodzic byl zameldowany w danym miescie musi byc nasza cala trojka "paranoja" a dlatego chodzi im o ten meldunek bo wiekszosc pieniedzy doklada miasto czytalam w gazecie ze jest to koszt nawet 900 zl nie wiem ile w tym prawdy . . . . . .

heheh a wyglad mojego brzuszka tez czasem wyglada komicznie zwlaszcza ta wypieta pupcia slodkie to jest strasznie 😉 😜 😜 takie maluszki , a juz mamusia pupki wypinaja 😜

• Mamusia
Kama tobie to naprawdę trzeba pogratulować he he tyle powera w Tobie ze hej 🤪
Powiem Ci ze ja teraz chodzę bez obrączki, bo mam palce grubsze, a przed ciąża to obrączka była luźna. No ale w twoim przypadku, zawsze możesz sobie potem zmniejszyć 😉
Michalindziora tez podziwiam ze idzie na to wesele. ja nie mogę wytrzymać jak gra głośniej muzyka, bo dzidzia tego nie lubi a i mnie ten hałas meczy.
ja zaraz za sprzątano sie biorę, bo już najwyższy czas 😉 byłam na zakupach i kupiłam kilka ubranek dla małej i taki śliczny bezowy kożuszek z haftowanymi kwiatkami na dole a w środku puchata panterka. superasny jest 🙂

• Mamusia
U mnie, to czy głośna muzyka czy jakis inny hałas to odpada.
tez sie zastanawiam jak to będzie po macierzyńskim, zostanie jeszcze urlop do odebrania a po nim wychowawczy ale bezpłatny wiec tak trochę lipnie. Teraz jesteśmy w dwie osoby i mamy 2 wypłaty a potem już w trzy i jedna to tak może być ciężko, tym bardziej ze potrzeby malej będą wzrastać,. rozmawialiśmy z Grzeskiem o tym, on mówi ze damy sobie rade tylko teraz będziemy musieli pospłacać jak najwięcej ratek za mebelki i tak gospodarniej wszystko kupować.
A co do żłobków to sama nie wiem, koleżanka zapisała swoja córkę i mała prawie nie chodziła do niego bo jak poszła to non stop chora wracała i tylko na lekach jechała. Ale zobaczymy jak to będzie.Moze do tego września się przemęczymy, a potem pomyślimy nad opieka dla malej...

• Mamusia
Justi, czy ja dobrze zrozumiałam że zapisałaś już maleństwo do przedszkola? Przecież to za jakieś 3 lata 😲 Słyszałam kiedyś o potrzebie wczesnych zapisów ale nie sądziłam że to trzeba zrobić przed urodzeniem dziecka. Kurczę, muszę w takim razie poszukać żłobka i zainteresować się jak to jest z zapisami. Wiem, że jakieś punkty się zbiera m.in. za meldunek, czy rodzice pracują i na jaki etat itp. Czym więcej punktów tym większa szansa na przyjęcie.
Moim zdanie to jest jakaś paranoja z tymi żłobkami i przedszkolami. Żeby tyle dzieci się nie dostawało... 😞

• Mamusia
Witam ponownie 😜
My wróciliśmy z zakupków ok 13. Kupiliśmy tyyyle dobroci, że szok 🤪 Truskawki, czereśnie, jogurciki, fasolkę szparagową mniammmm 😜 No i wiele, wiele innych rzeczy 😉
Lusiu tak właśnie myślałam, że chodzi ci o wózek, ale wolałam się upewnić 😜 Ja jestem zdania, że fotelika naprawdę nie ma co ryzykować używanego, bo ludzie są perfidni i nie przyznają się, że coś było nie tak, a bezpieczeństwo maluszka jest przecież najważniejsze!!!!!
Kama gratuluję odbioru obrączek, pamiętam jak my swoje odbieraliśmy to nie mogłam się na nie napatrzeć 😉
Michalindziorku udanej zabawy ci życzę 😉 No i smacznego przede wszystkim hihihhihi 😜
A Emilka też się własnie jakoś tak dziwnie powypinała, ale to może przez to, że przed chwilką zjadłam obfity obiad i bidulce brakuje miejsca hihiihihi 😜 Ale faktycznie wygląda to uroczo 😁 😜 😉 😁 🤪 🙃