Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Milka o nieeeeeeeeeee, ja nie będe już po raz trzeci mamusią. Dwoje dzieci mi starczy 🙂
Pigi nie ominie Cie bunt dziecka. Moja Paulinka nigdy nie rzucała mi się na podłogę w sklepie jak powiedziałam że czegoś nie kupię, ale czasem płacz był , lub bardzo nieszczęśliwa mina 😞 I do teraz rozumie że nie mam kasy to nie kupię. A ja zawsze jej tłumaczyłam że jak dostanę wypłatę i obliczę sobie pieniążki na jedzenie i ubranka , i jeszcze zostanie troche pieniążków to kupimy na przykład tę lalę która jej sie podobała 🤪 No i czasem musiałam dotrzymać obietnicy 😁 😁 😁 No ale dzięki temu Paulinka zawsze rozumiała że teraz nie kupimy i nie ma potrzeby robić histerii .Mam nadzieje że i Ola taka będzie 😆
Foczko co Ci jest ????????? Nie schodz jeszcze z tego świata 😉

• Mamusia
No właśnie co do kupowania to boję się najgorzej bo wiem, że będę Jej kupować wszystko co będzie chciała i wiem, że tym będę robić Jej krzywdę bo nie nauczy się odpowiedzialności i szanowania pieniądza. Muszę być stanowcza jak będzie starsza i mówić, że Jej czegoś nie kupię bo później będą właśnie fochy albo płacz itp. 😮 🙃 🤔 🤨

• Mamusia
Kasiu ucz od samego początku Alusię że nie można mieć wszystkiego. Bo inaczej zrobisz jej krzywdę. Moja Paula nie zawsze dostawała to czego chciała.Bywało też i tak że ona sama w skarbonce sobie zbierała pieniądze na ubrania(jakieś kilka lat temu, zanim zaczęła wybierać ze skarbonki) Jechałam z nią na zakupy i ona sama płaciła za swoje ubrania - wtedy to dumna była z siebie 🤪 Z Olą będę się starała tak samo robić 🙂
Owca jak Gabi z butlą ?????????? Dałaś radę wytrwać w swoim postanowieniu ???
Hej i Mrówa się nie odzywa 🥴
Milka to Oliwka się ucieszy jak tatuś ją zabierze do miasta 😁 😆 Moja Ola w sobotę będzie miała dzień z tatusiem 😁 😁 😁 😁 😁bo ja do pracy idę 😞

• Mamusia
To super, że Byk spędzi czas z Oliwką 😁 to takie urocze 🙂
Czita, no właśnie ja nie gotuję manny, tylko daję kaszkę mleczną mannę - wsypuję prosto do miseczki z deserkiem, dlatego pytałam czy tak można wsypywać 🙃 🙃
Oli jakie teksty hahahah padnę zaraz 😁 nie mogę się doczekać jak i ja usłyszę takie rzeczy od mojego synka.
Czita, rzęsy są moje, prywatne 😉 Ale nie po każdym tuszu tak mam, także to zasługa tuszu, a bez pomalowania to moich rzęs nie widać w ogóle.
Paulinkę coś często do babci wysyłasz hahahah. Ja tak samo jak Paulinka byłam nauczona - wiedziałam, że jak nie było kasy, to czegoś tam nie dostanę i w sumie się tym nie przejmowałam.

Milka - ważna wiadomość do Ciebie 🙂 Ada mi napisała, że Oskarowi kiedyś zęby jakby wychodziły i się cofały... i trwało to długo, zanim wyszły. Nie słyszałam nigdy o czymś takim, ale może to Mai się przytrafiło. Co?? 😮 😮
A ja Pawełka chyba widziałam w tv, na tvn style, jakieś targi w Wawie były, ale tak szybko, że nie jsetm pewna czy to był on. A Aga często chodzi na takie imprezy 😁 więc może i to był Pawełek.
A u Ady po staremu. Mam nowe zdjęcia Sebusia, jak zgram na kompa, to Wam pokażę. Jak odebrałam mmsa, to myślałam, że to Oskar!

• Mamusia
Pauli od niedzieli nie ma w domu 😮 Ale jutro juz wraca 😁 😁 😁 Babcia powiedziała że jutro to siłą ją do domu wygna 😁 😁 😁 U babci to do 21:30 ma czas na dworze a ja każę jej być o 20:30 w domu, i ona dlatego tak chętnie u babci nocuje 😁 😁 😁
No a że dziś ostatni wolny wieczór to ja ide się kąpać i korzystac z wolnej "chaty" hahahaha
Więc dobranoc , do jutra 😉 😘 😘 😘

• Mamusia
Hej mamuśki- Owca się melduje 😜 🙂
Znów ryczałam jak bóbr ale mało ważne... Ja pierdole, wolałabym przeżywać bóle porodowe jeszcze raz niż umierać emocjonalnie z powodu dostawiania od piersi!!! 🤨 Wiem, że każda kobieta prędzej czy później musi to przeżyć ale kurwa za jaką cenę????? Poza tym mam tak lewego cycka napompowanego że zaraz mi wybuchnie ha ha, muszę tego pokarmu trochę odciągnąć tylko nie wiem czy ręcznie czy trochę laktatorem...
A generalnie mam sukces bo malutka zasnęła w łóżeczku, trochę ją wymęczyłam i tak telepotałam łóżkiem że w końcu zasnęła 🙂
Aaaa zapomniałam dodać, że nie dałam jej cyca na wieczór po kąpieli i wypiła najpierw 90 ml mleka a potem jeszcze 60 ml 🤪 W sumie nie wiem czy to dużo czy mało bo z piersi nie wiem ile mi jadła... Boję się jednak nocy, wiecie??? Po prostu boję iść spać z tego wszystkiego 🤔 Myślicie , że za szybko ją odzwyczaiłam??? Parę dni bez karmienia w dzień i w ciągu dwóch dni bez karmienia na wieczór + jedna noc bez karmienia cycem??? Nie chcę by się to na niej jakoś odbiło 😞 Jestem załamana...
Ile Wasze dzieciaczki jedzą na noc?? Czy budzą się na jedzenie czy tak po prostu i idą dalej spać?? A w dzień ile mleka wypijają i co jaki czas im dajecie? Co określony czs czy tak z wyczuciem jak widzicie że jest głodne?? Ale pytań 🤪 😁 Hmm, może w nocy ją jeszcze karmić i jak mi pokarm będzie zanikał to wtedy mała sama zdecyduje że butla jest lepsza???
Jestem tak dumna z niej że pije z butli że nie mogę się napatrzyć 🙂 Chyba ja bardziej przeżywam odstawienie od piersi niż moje dziecko...Najchętniej bym wyciągła cycka i jej dała ale problem powróci kiedyś i będę znów przeżywała ten horror...
Dzisiaj zapalę, nie wytrzymuję dłużej tego stresu... nie wiedziałam że to będzie tak boleć 😞 Ech...
Nie smęcę i nie zanudzam bo macie ważniejsze tematy 🙂 Wiem jedno- jeśli Bóg pozwoli mi mieć drugie dziecko to szybko przejdziemy na butlę by oszczędzić mu i mi takich cyrków 🙂 Buźkaaaa 🙂

• Mamusia
Marta moja Ala na noc zjada 150-180ml mleka i śpi do 7-8 rano 🙂
W dzień je co 2-3 godziny mleczko tak 150ml 🙂 Ale dawaj Gabi mleczko wtedy kiedy będziesz widziała, że jest głodna 🙂 Może to być co 2 godziny ale też co 4 godziny 😉 Na razie dawaj Jej jedną butelkę z kleikiem- niech się brzuszek przyzwyczai 😉
No ja tez palę 🤨 ☺️ Jakieś 3-4 fajki dziennie, ale muszę zapalić bo ciągnie strasznie ☺️
Jak masz twarde piersi to troszkę pokarmu odciągnij, ale nie dużo tylko tyle aby przyniosło Ci to ulgę, ale jeśli piersi masz pełne mleka, ale miękkie to nic z nimi nie rób żeby nie pobudzać laktacji 🙂 Jak miałam pokarm, ale piersi miękkie i nic nie robiłam i po 2-3 dniach już nie ciekło mleko a teraz mam puste piersi całkowicie- nawet jak nacisnę to nic nie leci 😉 Albo idź do lekarza i poproś o tabletki na zatrzymacie laktacji 😉
Moja Ala jeszcze warjuje 🤔 🙃

• Mamusia
A co do kupowania to wiem, że nie mogę kupować Ali wszystkiego co tylko sobie zażyczy bo Ją tym skrzywdzę, ale pamiętam moje dzieciństwo i chociaż było udane, radosne itp. to zawsze brakowało mi tego, że nie mam większości zabawek jakie bym chciała a to nie są miłe wspomnienia. Kocham Mamę, kocham Tatę mimo, że już nie żyje i nie mam do nich żalu o to, że nie miałam domku dla barbi o którym marzyłam całe dzieciństwo itp. rzeczy, ale to bolesne wspomnienia. I chce żeby moja Ala nie miała takich wspomnień. Będę wymyślać, że musi sobie jakoś zasłużyć na daną rzecz albo coś, ale będzie dostawać wszystko co będzie chciała oczywiście w miarę rozsądku hahaha 😁

• Mamusia
aisak_89 napisał(a):
Marta moja Ala na noc zjada 150-180ml mleka i śpi do 7-8 rano 🙂
W dzień je co 2-3 godziny mleczko tak 150ml 🙂 Ale dawaj Gabi mleczko wtedy kiedy będziesz widziała, że jest głodna 🙂 Może to być co 2 godziny ale też co 4 godziny 😉 Na razie dawaj Jej jedną butelkę z kleikiem- niech się brzuszek przyzwyczai 😉
No ja tez palę 🤨 ☺️ Jakieś 3-4 fajki dziennie, ale muszę zapalić bo ciągnie strasznie ☺️
Jak masz twarde piersi to troszkę pokarmu odciągnij, ale nie dużo tylko tyle aby przyniosło Ci to ulgę, ale jeśli piersi masz pełne mleka, ale miękkie to nic z nimi nie rób żeby nie pobudzać laktacji 🙂 Jak miałam pokarm, ale piersi miękkie i nic nie robiłam i po 2-3 dniach już nie ciekło mleko a teraz mam puste piersi całkowicie- nawet jak nacisnę to nic nie leci 😉 Albo idź do lekarza i poproś o tabletki na zatrzymacie laktacji 😉
Moja Ala jeszcze warjuje 🤔 🙃

Dzięki kochana za odpowiedź 🙂
Koleżanka mi dała te tabletki które lekarz przepisuje ale boję się skutków ubocznych 🤔 Na początku ponoć po pół tabletki więc tak będę brała i zobaczymy. Mleka trochę ręcznie odciągnęłam ale nadal są takie guzki więc muszę więcej... Kupiłam dzisiaj biustonosz 80E i jest za mały trochę więc mleka w nim od cholery... Ja paliłam 10 lat a przestałam 12 kwietnia zeszłego roku. Myślałam, że nie zacznę ale ten stres mnie żżera od środka... 😞 No ale muszę być dobrej myśli bo inaczej sobie z tym nie poradzę.
Alusia to nocny marek hehe 😜

• Mamusia
Hej laseczki moje kochane 🤪
Kasiu ja też nie miała wszystkiego, moja mama starała sie dać mi i bratu to co mogła. NIestety sytuacja materialna na to nie pozwalała. Ale ja nie mam takich przykrych wspomnień. Zapomniałam o nich 😁 😁. Ale co ja tu będę smęciła.
Marta a więc moja Ola na noc wypija ok 180 ml. i śpi caaaaałą noc 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪. W dzień różnie je, na ogół co 3,5 - 4 godz. A je tyle ile chce. Bywa że zje 100 ml.(teraz po całej nocy mi zjadła kaszę 100ml.), a bywa żw wyciągnie 150 ml.
Kasi Alusia jest szczuplutka i może sobie pozwolić na częste jedzonko. Natomiast Gabrysia to pulpecik i powinna jeśc co 4 godz. Ja wiem że jeśli dziecko jest głodne i domaga sie jedzenia po 2 godz. i nie da się go oszukać piciem to trzeba zrobić jedzenie. Ale trzeba też uważać aby nie doprowadzić do nadwagi u dziecka. Martuś jeśli masz wątpliwości i zaufanie do swojego pediatry to udaj się na rozmowę 😉 Marta gratuluję woli 😉 Myślałam że się złamiesz 😞. Dałąś radę 🤪. Tylko teraz bądz konsekwentna.
A papierosy dziewczyny 😞Nie palcie , szkoda zdrowia i urody!!!!!!!!!!!!!!
Ja też CZASEM zapalę papierosa , ale tylko miętowego, dla towarzystwa. Mnie na szczęście nie ciągnie papieros 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪 🤪
No rozpisałam sie hahahaha
A Kaffi zazdroszczę morza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja tez chce na plarzę!!!!!!!!!!!
No ja ide sie szykowac bo koło 9 umówiona jestem z koleżanką na targ 😁 😁 😁. Jak stara baba - przekupa co targ chodze 😁 😁 😁 😁 😁 😁
No to miłego dnia 😘

• Mamusia
CZEŚĆ 😁 To ja Druga 🙂
Marta zadała tyle pytań, że mój mózg tego nie ogarnia 😉
Łukaszek w dzień je co 3 godziny, ale karmię go na żądanie, więc różnie to bywa. W nocy chciałby być non stop przy cycu 🤪 🤪 🙃 🙃

Dziewczyny, zgadzam się z Małpą, nie palcie!! Szkoda zdrowia i pieniędzy. Jestem wrogiem papierosów. Mój mąż nie pali od 3 tygodni. Oczywiście w tych 3 tygodni zapalił 1 dziennie, albo w ogóle, ale u niego to niesamowity postęp, bo palił 20 lat i pół godziny bez papierosa nie wytrzymał. Brał tabletki Tabex i mówił, że nie chciało mu się palić. Także strasznie się z tego cieszę, bo przez jego nałóg z portfela uciekało 450 zł 🤪 🤪

Ja się szykuję na plażę Miami Beach hahahahah 😉 A tak na serio to idę nad jezioro z męża siostrzenicą :P

• Mamusia
hej 🙂 no Nie palcie !!! my z Pawlem przestalismy palic w styczniu zeszlego roku jak zaczynalismy sie starac o Dominika 🙂 i teraz czasem ciagnie ale nie palimy 😜 moja mam rzucila palenie dziekui tym tabletkom Nina 🙂 a tesciu ma zapalenie płuc a wogole jaja bo wczoraj przyszedl ordynator spojrzal na zdjecie i mowi zaplalenie pluc - na zdjecie ktore bylo zrobione w sobote!!! A te barany wczesniej nie zauważyli 😠 ok lece przygotowywac sałatki na wieczor, dzis musze malemu basenik wystawic bo upal sie robi 🤪

• Mamusia
Hej. Mąż w domu, Kajtek trochę chory więc tak jakoś nie mam czasu zaglądać 😞 Właśnie M poszedł z Kajtkiem do lekarza, a ja trochę ogarnęłam, ale nie miałam za bardzo co bo wczoraj było większe sprzątanie. Kajtek je różnie raz 100ml, raz 150ml, jak chce, a je teraz rzadko co 4 godz, czasem 5-6, on już ma swoją wagę prawie 10kg i jemu widać już tyle nie potrzeba. Raz dziennie tylko zjada duży słoiczek obiadku i mały deserku na raz i wtedy długo nie jest głodny. Wczoraj ok 15:30 zjadł 150 kaszy łyżeczką gęstej a potem na noc nie chciał i dopiero o 23-24 gdzieś zjadł mleko ale jakieś 100ml i spał do 5, pogadał sam sobie i zasnął, i w sumie o 8:30 zjadł ale troszkę i do lekarza pojechali. Ja też palę, ale mamy zamiar już na prawdę rzucić z M to palenie, bo to tylko strata zdrowia pieniędzy, no ale ciągnie. Przed wczoraj przyszło krzesełko do karmienia dla Kajtka a dziś ma przyjść fotelik większy nareszcie, bo Kajtkowi głowa już wystaje trochę z tego starego, a nie może tak być. W krzesełku się buja jeszcze bo nie siedzi, ciężki jest to pewnie mu się trochę jeszcze zejdzie ale przyjdzie na niego czas. Idę was trochę po nadrabiać póki mam chwilkę 🙂

• Mamusia
a nasza foka sie rozpisla 🙂 Mrowka ja tez juz bede musiala kupic wiekszy fotelik bo malemu tez ciasno juz i sie wkurza w samochodzie. No i wogole to chyba kupie łózeczko turystyczne bo my teraz praktycznie ciagle na dworze a maly nie moze sie wyspac w wozku bo mu nie wygodnie (spi na brzuchu czesto) wiec znowu trzeba troche kasy wydac ale czego sie nie robi dla dziecka 😉 musze sprzatnac jeszcze lazienke i pranie poukladac bo znowu mi sie nagromadzilo. Co do jedzenia Dominik tez je tak co 4-5 godzin czasem nawet rzadziej potrafi, a w nocy wstaje mi kolo 1 na herbatke bo pic mu sie chce no i kolo 4 mleko dostaje i spi ostatnio do 6.30. Wogole zaczyna mi poplakiwac przez sen i nie wiem czy to tez moze przez te zabki czy cos mu sie sni, ale mi go strasznie żal 😞

• Mamusia
Sylwia, my mamy łóżeczko turystyczne i bardzo się sprawdza, w domu Kajtek ma tam masę zabawek i wiem że tam nic mu się nie stanie, a z racji że często wyjeżdżamy to go ze sobą zabieramy i tam też śpi i lubi tam spać 🙂 A codo popłakiwania, to Kajtek też miał taki tydzień może dwa, kiedy płakał mi przez sen, czasem wystarczyło jak go na drugi bok przełożyłam a czasem trzeba go było obudzi bo biedactwo przez sen się aż zanosił, ale mu minęło. Kajtek dostał antybiotyk, syropki dwa na kaszel i kropelki na katarek, ale na szczęście osłuchowo jest czysto w płucach i oskrzelach, a to już drugi lekarz tak mówi, więc mam nadzieję że szybko mu przejdzie. Lekarka powiedziała, że ma spuchnięte dziąsła ale ząbków jeszcze nie widać, ale to kwestia czasu. Smarujemy mu żelem dziąsełka i bardzo pomaga. Ja się trochę przespałam jak Kajtek spał, zrobiłam obiad i czekam aż się ziemniaki dogotują a moi mężczyźni się karmią 🙂 Znaczy się mój M karmi Kajtka, obiadek i deserek, bo głodny jak wilk wstał i się domagał na już 🙂 U nas słoneczko świeci ale już jakieś chmurki przyszły i parno się zrobiło więc pewnie popada, a czytałam że mają nawet burze przyjść, miejmy nadzieję, że nie.Pozdrawiamy 🙂

• Mamusia
Hej Laseczki 🙂
Ja nie miałam dzisiaj zabiegu !! 😠 Spóźniłam się przez pier**** taksówki !! Przyjechała po 30 minutach od zamówienia !! 😠 Tak mnie denerwują tutaj te taksówki, że głowa mała- moja koleżanka kiedyś do Polski nie poleciała bo taksówka się późniła i dziewczyna na samolot nie zdążyła !! 😠 Mam wyznaczoną datę na 27 lipca, ale nie wiem czy wtedy nie będę jeszcze w Polsce i znów będę musiała datę przełożyć 🙂
Co do jedzenia to moja Ala jak ma mleko to je około 150-180 ml a kaszki gęstej takiej, że ma dziurkę zrobioną większą w smoczku zjada mi 240-260ml !! 🤪
Co do palenia to my z Mariuszem nie palimy dużo. Paczkę mamy na 4-5 dni na nas dwóch, ale to zawsze nałóg niestety ☺️
Ja muszę poodkurzać i przetrzeć łazienkę a więc zwijam dupkę od komputera 😁
My może w końcu wybierzemy się na zakupy, ale jakoś nie mam weny 🤔

• Mamusia
Pigi to twoja Alusia jeszcze smao mleko dostaje ??? Ja Oli nie daje samego mleka bo ona się nie naje .M,usi mieć kaszkę 😆
Ja już posprzatałam 🤪
Umyłam okno w kuchni i całą kuchnię , oraz łazienkę, Ogarnęłam swój pokój. Zostało mi tylko uprasowac firanke do kuchni i zawiesić. Ale to pod wieczór bo nie chce mi sie teraz. Musze kawe wypić 😉
Mrówa dobnrzę że osłuchowo dobrze. A choróbsko pewnie ze szpitala wyniósł 😠