Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 319
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

edi ja też tak miewam, i właśnie wczoraj tak miałam... przez cały dzień pobolewał mnie brzuchol - dziś mi przeszło... ale to nie pierwszy raz mi się zdarzyło. to nie są mocne bóle tylko takie delikatne... myśle ze to normalne...

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
salamandra ja mam tak prawie caly czas.Podobno tak jest jak sie malenstwo w drogi rodne opuszcza i jak szyjka macicy sie skraca.Przy wchodzeniu w drogi rodne boli cie troche jakby cie ktos skopal i czujesz uscisk na pecherz a przy skracaniu szyjki elasnie kuje.To wszystko co wiem na ten temat od mojej poloznej i kilku obecnych juz mamusiek 😁

To by sie wszystko zgadzało, dzięki M 🙂

Ania, a Ty sobie tak biegasz swobodnie mimo krótkiej szyjki? Zazdroszczę, z chęcią bym wyskoczyła ale mi zabraniają bo tez mam juz poniżej 1 cm więc leże leże i tyłek mi od tego leżenia odpada.

Salamandra ja pakuję się w torbę taką sportową podróżną, nie wiem jakoś nie wyobrażam sobie mieć kilka reklamówek - musiałabym wszystko z nich wywalać jakbym szukała jakieś potrzebnej mi rzeczy... Torbę pakuję z mężem żeby wiedział co gdzie jest - tak mi radził lekarz... Faktycznie nie wyobrażam sobie żebym w trakcie porodu informowała męża gdzie np. mam wodę czy coś innego, musi się orientować żebym nie musiała się niepotrzebnie denerwować że on w nerwach nic nie będzie mógł znaleźć.

• Mamusia
to się cieszę, że to chyba normalne 🙂
ja jestem spakowana w dużą torbę podróżna, w której mam wszystkie kosmetyki, szlafrok, koszule,ręczniki, podpaski i rożek oraz ubranka zaraz po porodzie,
w drugiej torbie mniejszej mam bieliznę, ubranka, pampersy, pieluszki dla małej, laktator, smoczek itd a w pokoiku razem z fotelikiem uszykowalam dla siebie i dzidzi ciuszki na wyjście, woda stoi na wierzchu jeszcze dołożę coś do przegryzienia i wlożę w reklamówkę.
Pierwszą torbe i reklamówke zamierzam zabrać ze sobą, a druga zostawić w samochodzie i jak mnie po porodzie wezmą na salę to mąz może donieść, żeby nie tułać sie z 3 torbami, a resztę na wyjście, albo na drugi dzien może przywieźć, bo jeszcze nie wiem co ubrać małej w zależności od pogody mam parę opcji 🙂

• Mamusia
No też mi się tak wydaje, ale wydawało mi się że ktoś mi doradzał te reklamówki. Chyba się przepakuję.
A oto moja lista, może komuś się przyda, albo coś byście w niej zmodyfikowały:
Dla mamy:
- 2 koszule nocne do karmienia piersią + jedna na poród do wyrzucenia;
- Szlafrok, Skarpetki x 3, klapki;
- Podpaski duże tzw. poporodowe; podkłady na łóżko poporodowe
- Pomadka do ust, Gumka do włosów; Woda w aerozolu;
- Książka, Komórka
- sztućce
- Woda niegazowana; Coś do jedzenia dla partnera lub innej osoby towarzyszącej;
- Przybory toaletowe (tantum Rosa,)
- Stanik do karmienia piersią (jeżeli masz płaskie brodawki, możesz kupić sobie tzw. wkładki formujące);
- 2 ręczniki (kąpielowy i zwykły);
- Papier toaletowy, chusteczki higieniczne, ręczniki papierowe;
- Poduszka typu “jasiek”;
- cukierki NIM2, Wertersy
- ciuchy na zmianę
Dla dziecka:
- 3 body, 3 Pajacyki (lub kaftaniki z długim rękawkiem);
- 2 Rękawiczek; 2 Skarpetek; 2 czapeczki cieniutkie, 1 cieplejsza, bez wiązania;
- Ręcznik
- Kocyk lub śpiworek lub ciepły rożek na wyjście (rożki w szpitalu na pobyt SA szpitalne)
- 6 Pieluszek tetrowych;
- Pieluszki jednorazowe NewBorn;
- maść do pupy i mokre chusteczki
- fotelik (zapoznać się z mechanizmem zapinania i rozpinania pasów)
Tata:
- Aparat fotograficzny Kamera
- wygodne ubranie, buty na zmianę, jeśli zostaje

• Mamusia
ja jeszcze mam
smoczek
laktator
recznik dla siebie i dziecka
przybornik kosmetyczny dla dziecka
krem na brodawki
poduszke poporodowa
wkladki laktacyjne i oslonki na brodawki
sztucce i szklankegaziki jalowe, patyczki
sol fizjologiczna, ocenisept

a moz dowiezie mi suszarke, szczotke jakies kosmetyki na wyjscie moze sie przydadza w zaleznosci od samopoczucia

• Mamusia
Witam wszystkie, nie było mnie wczoraj bo miałam gorączkę i się strasznie źle czułam .. Chciałam powiedzieć że mój Ksawuś odwrócił się prawdopodobnie główką w dół bo wczoraj i dzisiaj miał czkawkę i czułam ją bardzo nisko w dole! 🙂) Wiec moze jednak nie bede krojona 🙂 . Miałam dzisiaj jechać na basen ale jak ubrałam strój to wyglądałam jak hipopotam i zrezygnowałam 😞
Co do waszych wyprawek, to jestem w szoku bo spakowałam połowe z tego co napisała Salamandra a juz mam torbe jakbym jechała na 3-tygodniowe wczasy pod gruszą 😁 Ehh więc mi się przyda to co napisałyście 🙂 ..

• Mamusia
Salamadro ja tez z reguły leze w domu i nic nie robie, maz mnie we wszystkim wyrecza ale juz wariowalam w domu, swierzego powietrza mi brakowało 🙂 bylam w 1 sklepie ze wszystkimi artykulami dla dzieci (i to samochodem ) i calkiem przypadkiem kupilismy juz wozek! 🙂 a przez internet kupilam mega zestaw ciuszkow juz na troche wieksza (od 3msc do 12msc) 🙂 takze calkiem udane zakupy.podaje link do aukcji jakbyscie chcialy obejrzec 🙂
http://allegro.pl/wiosenna-modnisia-roz-68-74-80cm-51-szt-wiosna-i1446447527.html

• Mamusia
Salamadro ja tez z reguły leze w domu i nic nie robie, maz mnie we wszystkim wyrecza ale juz wariowalam w domu, swierzego powietrza mi brakowało 🙂 bylam w 1 sklepie ze wszystkimi artykulami dla dzieci (i to samochodem ) i calkiem przypadkiem kupilismy juz wozek! 🙂 a przez internet kupilam mega zestaw ciuszkow juz na troche wieksza (od 3msc do 12msc) 🙂 takze calkiem udane zakupy.podaje link do aukcji jakbyscie chcialy obejrzec 🙂
http://allegro.pl/wiosenna-modnisia-roz-68-74-80cm-51-szt-wiosna-i1446447527.html

• Mamusia
a co do rzeczy do szpitala to widze ze wy juz przygotowane, ja nic nie mam jeszcze spakowane 🤨 chyba musze sie za to wziac. U mnie w szpitalu dla dziecka wymagaja tylko pieluszek, ubranek nie chca (tylko na wyjscie cos grubszego). Przydadza mi sie wasze listy, skorzystam na pewno 🙂

Moonciaa fajnie ze Ksawuś sie obrocił, ale ma jeszcze sporo czasu i pewnie jeszcze nie raz sie obroci. Moja tez do tej pory byla miednicowo ulozona, a ostatnie usg wykazalo ze juz prawidlowo sie ustawila i faktycznie tez czulam czkawke gdzies na dole, a teraz znowu czuje blizej zeber 😞 ehh lata po brzuchu jak chce 🤔

• Mamusia
Aniu śliczne ciuszki, tylko duzo ocieplanych, a nasze dzidzie od 3-6 będą latem, ale może będą dobre jeszcze jesienią, bo aż szkoda byloby nie ubrać, ale w sumie nasze lato do najcieplejszych nie należy;
moja i tak pewnie połowy nie zdąży ubrac, bo przesadziłam, ale co tam jak się oprzeć takim zakupom
i jeszcze jedno ten kapelusik jest powalający 🙂

• Mamusia
to jest lista do szpitala może komuś się przyda
I DOKUMENTY:
- dowód osobisty
-legitymacja ubezpieczeniowa
-karta ciąży
-grupa krwi (oryginalny wynik)
-ostatnie wyniki (morfologia, mocz, USG)

II TORBA DLA DZIECKA:
- 3 kaftaniki
-3 śpioszki
-3 pajacyki
- 3 czapeczki bawełniane
- 3 pary skarpetek
-4 pieluszki tetrowe
- rożek
- 20 szt. Pampersów
- kosmetyki (chusteczki nawilżające, krem na pupę, oliwka, płyn do kąpieli)

III TORBA DLA MAMY I TATY:
-chusteczki nawilżające dla mamy
-ręcznik papierowy
-woda do picia (z Dziubkiem)
-3 koszule
-szlafrok
-2 ręczniki

• Mamusia
a to lista do domu dostalam od koleżanki
Apteczka malucha:
- Ocenisept (do pępka)
- jałowe gaziki
-Oilatum emulsja (na wysypkę)
-Paracetamol w syropie lub w czopkach (na gorączkę)
-Sabb Simplex (na kolkę)
- Acerumen (na uszy)
-Sterimer (na katar)
- Nosefrida do czyszczenia noska
- Sodokrem lub Bephanten (na odparzoną pupę)

Kosmetyki i przybory toaletowe:
- płatki kosmetyczne (przydatne do przemywania oczu i twarzy)
- szczoteczka z twardym włosiem
-nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
- płyn do kąpieli
- oliwka
- puder
- krem ochronny na buźkę na wiatr i niepogodę
- niealergizujący proszek do prania (Jelp, Bobas, Lovela)
- pieluszki bawełniane
- pieluszki tetrowe

• Mamusia
Ania ciuszki sliczne.I najzabawniejsze jest to,ze doliczylam sie ok 10,ktore ja mam i 2 par bucikow 😁 😁 Widze,ze wiekszosc z nich to angielskie marki 🙂
Edi bole podbrzusza sa jak najbardziej normalne.JAk wyladowalam wtedy wszpitalu,to mi powiedzianko,ze macica sie rozciaga i przygotowuje do porodu i to tak wlasnie boli
MoonCiaa super,ze maly sie obrucil.Mam nadzieje,ze szybko wyzdrowiejesz 🙂
Kurde dziewczyny, u nas trzymaja 1 dzien w szpitalu,a ja mam spakowane wiecej niz wy 🙂Bo np.pampersow wzielam cala paczke,czyli 64 szt.I wogole wszystkiego duzo mam.Zaraz znajde na komputerze liste,to wrzuce.A jesli chodzi o torbe,to my sportowa spakowalismy.Duza jest i ma kilka kieszeni,wiec wszystko jest osobno poukladane