Skocz do zawartości

Ciazowki w UK :) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• nusia27

1457

• MonisiaD

2339

• gosiaa21

1542

• MajaCh

1981

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
sylvianka3 napisał(a):
Bagira napisał(a):
Tu macie szystko na ten temat :
http://www.emito.net/poradniki/zasilki_i_zapomogi/ciaza_i_rodzicielstwo/zapomoga_health_in_pregnancy_grant
i tu :
http://www.emito.net/poradniki/zasilki_i_zapomogi/ciaza_i_rodzicielstwo/brytyjskie_becikowe_sure_start_maternity_grant

Dzięki Bagira czyli jednak jeszcze zdąrze 🙂)) Jak byk jest napisane ,że od kwietnia ucinają 🙂

Sylwia na stronie rzadowej jest napisane, ze musisz byc w 25 tygodniu ciazy przed 1 stycznia 2011. takze lepiej upewnij sie u swojej poloznej

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/BenefitsTaxCreditsAndOtherSupport/Expectingorbringingupchildren/HealthinPregnancyGrant/DG_173502

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
kaasiaak my na chwile obecna tez nie,bo mamy za wsokie dochody.Ale jak juz sie dziecko urodzi,to wtedy oni maja inne progi.Moze u ciebie tez jest tak samo.A child benefit przysluguje kazdemu,niezaleznie od dochodow.

child tax credit mozna sobie obliczyc na stronie internetowej. my tez mamy normalne dochody i wedlug tej strony cos tam sie nalezy. loli jak dostalas juz odmowe to masz miesiac na odwolanie sie, ale nie zaszkodzi ci starac sie jeszcze raz . jak odmowia to odmowia, a noz beda mieli burdel i przyznaja 😜

• Mamusia
Przy opcji z dzieckiem tez mi jakies benefity przysluguja.No coz,trzeba jeszcze do marca poczekac.Ja juz ostatni tydzien pracy zaczynam,a od soboty zaczynam urlop i potem macierzyski 😁 Juz sie ciesze,bo powiem wam,ze coraz ciezej mi sie w pracy wysiaduje 😉A pewnie po tygodniu juz za nia zatesknie,bo ja z natury pracoholikiem jestem 😁

• Mamusia
Witam wszystkie mamy z Uk 🙂 Jestem Nowa 🙂 Mam nadzieje, że duzo sie od Was dowiem 🙂 Widze , że aktulany temat to benefity, ech zmaotanie z nimi każdy mówi co innego. Wiem jedno te 190 funtow, na zywienie i zdrowie w ciazy m isie nie naleze, zobaczym yco z tym 500 , ale to dopiero jak urodze, bo trzeba miec jakis tam benefit tak??? 🙂 Sa jakies kobietki z coventry i okolic?? 🙂

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
Przy opcji z dzieckiem tez mi jakies benefity przysluguja.No coz,trzeba jeszcze do marca poczekac.Ja juz ostatni tydzien pracy zaczynam,a od soboty zaczynam urlop i potem macierzyski 😁 Juz sie ciesze,bo powiem wam,ze coraz ciezej mi sie w pracy wysiaduje 😉A pewnie po tygodniu juz za nia zatesknie,bo ja z natury pracoholikiem jestem 😁

Monika ja tez myslalam ze bede za praca tesknic a tu nic 🙂 moze dlatego ze sie przeprowadzalismy i nie maialam czasu sie wynudzic porzadnie 🙂

• Mamusia
Loli my mamy z agencji i powiem ci ze wydatek jest spory. 6 tygodni depozytu plus miesiac z gory. plus sprawdzanie ref i oplaty jakies tam w agencji. takze masakra... a tak to szukalam na gumtree caly czas i czasami mozna cos znalesc na wystawach polskich sklepow (ale to akurat chyba nie jest dobre). ogolnie ciezko teraz z mieszkaniami i ceny jak z kosmosu...ale jak chcesz to dam ci nazwy agencji z ktorych korzystalam...

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
dziewczyny mam pytanie bo Wy jestescie bardziej obeznane. Jezeli pracowalam 5 msc i zostalam zwolniona jak zaszlam w ciaze to czy przysluguje mi maternity allowance czy za krotko pracowalam?

gosia tu masz strone z wszytskimi benefitami
http://www.benefity.org.uk/

• Mamusia
nusia27 napisał(a):
kaasiaak napisał(a):
ja na zadne benefity sie nie lapie.

Dlaczego?

mamy za wysokie dochody itd, zreszta wcale sie nie nastawialismy na benefity.
teraz bedziemy skladac malej papiery na british pasp. wiec nie potrzeba nam w papierach, ze kozystamy z pomocy panstwa.

• Mamusia
kaasiaak napisał(a):
nusia27 napisał(a):
kaasiaak napisał(a):
ja na zadne benefity sie nie lapie.

Dlaczego?

mamy za wysokie dochody itd, zreszta wcale sie nie nastawialismy na benefity.
teraz bedziemy skladac malej papiery na british pasp. wiec nie potrzeba nam w papierach, ze kozystamy z pomocy panstwa.

my tez malo nie zarabiamy, ale skoro sie nalezy to dlaczego nie korzystac 🙂 w koncu pracowalismy przez te wszystkie lata i placilismy podatki 🙂 a zawse jakis grosz sie przyda.
moi znajomi sa na benefitach od prawie 4 lat i jak im sie urodzila druga coreczka to od razu przyznali jej brytyjski paszport, bo rodzice przebywali w anglii dluzej niz 5 lat. dostali paszport w przeciagu miesiaca i mniej bylo zachodu niz z polskim tymczasowym 🙂

• Mamusia
Loli ale pesel mozesz wyrobic przez ambasade.Kosztuje to 22f i musisz na niego 3 miesiace poczekac.My sie wlasnie na ta opcje decydujemy.A jak pojedziemy na chrzciny to zameldujemy mala w Polsce i zlozymy wniosek na dowod osobisty dla niej.Bo wydawany jest na 5 lat,wiec jest to o wiele wygodniejsze niz robienie paszportu co roku

• Mamusia
Jak na razie cisza 🙂 wczoraj przyszlo lozeczko i mam takie przeczucie ze jak bedziemy je skrecac to sie cos zacznie 😜 (a skrecac bedziemy jutro) wczoraj kupilam herbatke z lisci malin i popijam sobie caly dzien 🙂 a i czop mi odchodzi o zeszlego tygodnia, takimi malymi glutkami...

• Mamusia
nusia27 napisał(a):
Jak na razie cisza 🙂 wczoraj przyszlo lozeczko i mam takie przeczucie ze jak bedziemy je skrecac to sie cos zacznie 😜 (a skrecac bedziemy jutro) wczoraj kupilam herbatke z lisci malin i popijam sobie caly dzien 🙂 a i czop mi odchodzi o zeszlego tygodnia, takimi malymi glutkami...

co to jest czop?:P

• Mamusia
Czop to taki sluz ktory mieszka sobie w szyjce macicy przez cala ciaze i chroni maluszka przed bakteriami itp. i przed porodem wypada. moze wypasc na 2 tygodnie przed porodem albo w trakcie porodu. i moze wypasc caly a moze sie strzepic. slyszalam tez ze jak jest pobrudzony krwia to oznacza ze porod nastapi w ciagu kilku godzin (moja kolezanka ze styczniowek tak miala 🙂)

• Mamusia
Nusia w moim poradniku nawet jest napisane,ze jesli jest zabarwiony na czerwono to porod szybko nastapi.Ty to juz dawno powinnas urodzic,bo tam jest napisane,ze jak sie zabierasz pod koniec za porzadki i sie wysilisz to mozesz liczyc na szybszy porod.A ty przeciez sie przy przeprowadzce nameczylas.Loli on jest podobno przejrzysty,ale u niektorych moze byc zabarwiony krwia