Skocz do zawartości

Ciazowki w UK :) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej Dziewczyny 😉
Widzę, że MonisiaD już na ostatnich nogach 😉
No tak to zależy na jakiego lekarza się trafi ja mam akurat ciulową przychodnię, ale nie powiem jak poszłam z problemem nerki to moment się mną zajęli 🙂 Poza tym rodziłam Alusię ponad 4 dni ale i tak nie zamieniłabym tego na poród w Polsce bo ogólnie opieka i sprzęt jaki posiada mój szpital były super i niezawodne- sam fakt, że miała na koniec podany epidural haha 🙂
Chyba my Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do narzekania haha, ale jak tak głębiej się zastanowić to wszystko ma swoje plusy i minusy 🙂 Urzędy to też parodia- dużo załatwiania, ale ja dostałam meeeega szybko maternity, child benefit, child tax credit i 500f becikowego a moje znajome z mniejszych miast czekają już po pół roku 😮
Ach nikt nie jest doskonały i wszędzie i tu i w Polsce widzi się w czymś plusy i minusy 😉
U mnie ładna pogoda a u Was jak ??

• Odpowiedzi 11 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• nusia27

1457

• MonisiaD

2339

• gosiaa21

1542

• MajaCh

1981

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hey Aisak 🙂U mnie niestety pada 😞 A jesli chodzi o przychodnie to wez nic nie mow.W poprzedniej jak poszlam do lekarza w 12tyg po zaswiadczenie,ze jestem w ciazy(dodam ze z zolta ksiazka w rece)to pani doktor(zasrana ciapatka)powiedziala,ze wcale w ciazy pewnie nie jestem,ze wymyslam bo mi sie pracowac nie chce itd.A na koniec musialam za to zaswiadczenie zaplacic 10f.Wyszlam stamtad z placzem i od razu zaczelam sobie szukac sobie przychodni w ktorej przyjmuja sami angielscy lekarze.Poczytalam na nhs stronie i w koncu znalazlam obecna przychodnie i jestem z niej mega zadowolona.A jesli chodzi o tamta pania doktor,to zlozylam na nia pisemna skarge i miala przeze mnie troche nieprzyjemnosci 😉Nalezalo sie krowie.I powiem ci,ze kazdy lekarz jest dobry o ile nie jest hindusem..Przynajmniej tak jest w moim przypadku

• Mamusia
MonisiaD napisał(a):
Loli mialam racje.Nie zniknal tylko zostal przeniesiony.Oto link
http://www.brzuszek.net/forum,wrzesien_2010,322,200647.html,str=0

MonisiaD wiem wiem , juz odnalazlam moja zgube 😉 hihi Admin robi wiosenne pozadeczki 😉

• Mamusia
hej dziewczyny
widze,ze totalnie zlalyscie mojego posta 😁 😁 😁 😁
hehe

co do sluzby to tez mysle,ze to zalezy na kogo sie trafi i raczej jest tak ze im dalej od Londynu tym jest lepiej 🙂
ja mam fajna lekarke a w szpitalu mialam problemy przy cesarce i jak urodzilam dostalam osobny pokoj z tv 🙂

• Mamusia
dziewczyny nie dziwcie sie z tymi benefitami,kiedys bylo o wszystko latwiej ale duzo cudzoziemcow,zeby nie mowic polakow klamalo,ze posiadaja dzieci w polsce i na takie dzieci dostawali pieniazki,teraz wszystko wychodzi na jaw wiec ostro wzieli sie za ten problem.
Jesli ktos jest uczciwy,predzej czy pozniej dostanie to co mu sie nalezy 😉

• Mamusia
Co do lekarzy to Święta prawda każdy dobry tylko nie ciapol 🤨 Też się zraziłam do ciapatego i teraz chodzę tylko do angielki. Będąc w 12 tyg. ciąży poszłam do przychodzi, że chce w końcu dostać skierowanie do szpitala na dokładne badania a On do mnie, żeby nie przeżywała bo ciąża o nie choroba tylko więcej się je i brzuch rośnie 😮 🙃
A co do benefitów to fakt tyle jest obcokrajowców ciągnących kasę od angielskiego państwa, że głowa mała !! Jak chodziłam do szpitala na kontrole to zawsze poczekalnia była pełna a ja polka jedyna poza tym tylko chinki i ciapate !! To przez nie kasa jest zabierana też poczciwym kobietą bo we wózku potrafiły mieć kilku miesięczne dziecko za rękę trzymały takie 2-3 latka a brzuch już gdzieś na 7-8 miesiąc wyglądał no normalnie jak króliczki Diurasela !!!!!!!!!!!!! 🤪 🤪 Tego 190f w 25 tygodniu ciąży już nie ma zostało zabrane 🤨 🤔 😮

• Mamusia
Hihihi też się uśmiałam no ale co prawda do prawda 😁
Mojej znajomej powiedzieli przez telefon, że na child benefit może czekać nawet 42 TYGODNIE !! 🤪 🤪 To jest prawie rok !! No i rzeczywiście dziewczyna ma dziecko też z września i ani grosza na nie jeszcze nie dostała oprócz maternity.

• Mamusia
monisia wierz mi ze nie czuje sie na tyle dobrze jak wygladam podobno, ale na szczescie juz blizej niz dalej 🙂
mam nadzieje, ze ja na te benefity i taxy nie bede tak dlugo czekala, maternity po zlozeniu papierow przyznali po tygodniu. a o becikowe slyszalam, ze mozna sie starac po 28tyg ciazy 😮

• Mamusia
Gosiu ale wygladasz naprawde wspaniale 🙂Bo ja to wygladam juz powoli jak chodzacy serdelek 😉A co do benefitow,to chyba tez wiele zalezy od szczescia.Dwoje moich znjomych skladali wniosek o child benefit prawie w tym samym czasie,kolezanka dostala po miesiacu a kolega dalej czeka.A dodam,ze skladali wniosek we wrzesniu 😉Ale zauwazylam,ze jesli ktos sklada wniosek przez kisegowa,to krocej czeka sie na odpowiedz

• Mamusia
to przesadzja z tymi benefitami... wszedzie jest napisane by skladac papiery jak najszybciej, bo placa tylko do 3mcy w tyl a tu kaza ludziom rok czekac 🤪 ja wyslalam w zeszlym tygodniu na child tax credit i child benefit i mi dzisiaj odeslali akt urodzenia malej. wiec zobaczyny ile to potrwa. a na te 500 funtow jeszcze nie skladalam bo tam forme musi podpisac health visitor albo polozna

• Mamusia
nusia27 ja czekałam od odesłania aktu urodzenia chyba z 3 tygodnie za decyzją i kasą także myślę, że to już niedługo 😉 U mnie jakoś tak wszystka kasa była szybko na szczęście ale znam przypadki, że się krew w żyłach gotuje jak dziewczyny opowiadają 🤔 🙃
A stara się któraś z Was o mieszkanie Cansylowskie ??

• Mamusia
Aisaak tu w Londynie nawet nie masz co sie starac.Jakos na poczatku ciazy poszlam do councilu sie o to zapytac.Uslyszalam,ze co z tego,ze oczekuje dziecka,sa inni bardziej potrzebujacy jak samotne matki z 5 dzieci i ze jesli chce,to moge sobie wniosek zlozyc,ale oni mi napewno niczego nie dadza.Wiec ja ich pierdziele.Narazie wynajmujemy z mezem studio,ale po wakajach chcemy wynajac cos wiekszego,wiec wtedy zloze wniosek o housing benefit.A do councilu w sprawie mieszkania napewno drugi raz nie pojde,bo potraktowali mnie doslownie jak smiecia

• Mamusia
my chcielismy skladac o mieszkanie socjalne ale na wypelnieniu papierow stanelo ;p
normalnie nogi mi w dupke wchodza, robilismy jakis nowy sos na zeberka z moim i prawie 2h bylismy w kuchni 😮 ale zrobilam pyszny deser z bitej smietany z wocami i nawet z truskawek udalo mi sie serce zrobic 😁 jutro zdjecie Wam pokaze 🙂 milej ncy 🙂 a Ty monisia szalej w weekend bo to ostatni w dwojke :P 😁

• Mamusia
Gosiu dzis jak juz wczesniej pisalam przelezelismy cale popoludnie we dwoje...o przepraszam,we troje,bo kot twardo z nami lezal 🙂 🙂Ale jutro od samego rana planujemy z domku wyjsc.Napewno chce isc do kosciola,bo nie wiem kiedy mam sie koledy spodziewac,a potem wybierzemy sie na dlugi spacer i jakas fajne kolacyjke w restauracji 🙂 🙂Bo nastepny weekend to juz napewno moje Slonko bedzie z nami 🙂 🙂Chociaz ja mam taka cicha,malutka nadzieje,ze cos ja ruszy po tym masazu we wtorek.Ty lepiej zadnych zdjec mi nie wrzucaj,bo ja dzis caly dzien ssanie mam w zoladku i ciagle cos zajadam 😁 😁

• Mamusia
romantico jutro bedzie:P
a mnie dzisiaj brzuch troche bolal tzn. mialam taki ewrazenie klucia na dole jakbym zaraz siusiu miala zrobic i szybko mijal a teraz juz nie ma 🙂
a u nas jest zmiana imion dziewczynka Vanessa a cholpczyk to tatus nadal intensywnie mysli ;p

• Mamusia
Hehe u nas ja tez wybieralam dla dziewczynki a tatus dla chlopca.Ale my juz 3 lata temu wymyslilismy imiona,nawet jak Julcia jeszcze nawet w planach nie byla 😉No wiesz kochana,jak juz mala z nami bedzie,to raczej sobie dlugo nie spedzimy takiego dnia.Wiec trzeba wykorzystac okazje 😁 😁 A ja sie tak najadlam,ze zaraz pekne 😞 😞

• Mamusia
MinisiaD jak dobrze pochodzisz jutro to Cie w nocy już coś może ruszyć 😉 Ja 22 grudnia chodziłam po mieście 5 godzin później w domu jeszcze zrobiłam małe porządki i w nocy o 4:00 złapały mnie już skurcze 😁
No my jeszcze się nie dowiadywaliśmy co z tym mieszkaniem czy nam się należy w ogóle 🤔 Mój mąż dość dużo zarabia i wszędzie widniejemy jako małżeństwo i kiszka bo wszędzie twierdzą, że zarobki mojego męża są za wysokie jak na wszelkie dotacje itp. o dofinansowanie na mieszkanie czy do council tax nie mam co się starać 🤔 🤔 No ale trzeba iść się spytać na wszelki wypadek o to mieszkanie 🙂

• Mamusia
Aisak ja nigdy prawie w domu nie siedze,ciagle gdzies latam.Tyle,ze moja corka sie chyba pazurkami zaparla,zeby tylko nie wylesc 😁 😁 A co do dofinansowan,to u nas tez maz dobrze zarabia i nigdy na nic sie nie kwalifikowalismy,ale jak juz sie mala urodzi to wtedy patrza na nas juz pod innym wzgledem i mamy szanse cos dostac.Na stronie revenue masz taki fajny kalkulator,wpisujesz wszystkie dane o ktore pytaja i wyskakuje ci wyliczenie na co i na ile sie kwalifikujesz.oto link i wybierz opcje get a benefits estimate now i wypelnij to.Na koncu ci wyskoczy czy i w jakiej kwocie cos ci przysluguje
https://www.dwpe-services.direct.gov.uk/portal/page/portal/ba/lp