Skocz do zawartości

Marzec 20011, poczatek drogi | Forum o ciąży

katy_86

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka

2319

• MonisiaD

1525

• Niunia26

2070

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Monisia dzięki za odpowiedź odnośnie antykoncepcji 🙂 Ja później pomyślę, o tym czymś co się pod skórę wszczepia, albo zastrzyki... będzie mniej na głowie, bo te cerazette trzeba brać o jednej godzinie.. :/
Niunia ja też się pocę, myślę, że związane jest to z produkcją mleka, itp.. bo jak np. karmię to chce mi się strasznie pić i właśnie się pocę...
Ja trochę ogarnęłam w chacie, kurze pościerałam i wyodkurzałam mieszkanie,.. od razu lepiej, tylko prasowania mam mnóstwo.. :/

• Mamusia
Wlasnie mala polozylam w macie i widac,ze to kobietka,bo cieszy sie do lusterka 😁 😁 Samantko ja nie karmie piersia,a poce sie jak swinka 😁 😁 Leje sie ze mnie normalnie.Co do antykoncepcji to ja po cholestazie wyboru nie mialam,bo albo prezerwatywy albo spirala,bo nie moge do organizmu hormonow dostarczac.A ze prezerwatyw nie lubie,to tylko spirala zostala 😉Jutro ide ja zalozyc,bo przez najblizsze 2-3 lata nie planuje drugiego skarba.Dziewczyny a jak u was z seksce?Bo ja ciagle napalona jestem,a seks jest nawet lepszy niz przed ciaza hihi

• Mamusia
Monisia oklaski dla Julci za piękną wagę :P U na waga 3950g a urodzeniowa była 3470g, ostatni tydzien przybylo nam podobnie bo ponad 400g, chyba całkiem sporo :P
Ja zakraplam najpierw sól fizjologiczna w ampułkach albo psikam sola morska dla dzidziusiów w sprayu i potem szaleje z frida ale Aleks strasznie jej nie lubi.

A my własnie na balkonie próbujemy pomieszkać, choc pogoda taka sobie bo slonka brak to wcale tak zimno nie jest 🙂

Niunia na pewno wszystko będzie ok.. ja nie chciałam wkładki, ale lekarz mnie przekonał..ona jest na 3lata, ale można wcześniej wyjąć..
jeśli chodzi o seks to ja mam straszną ochotę, wystarczy, że się przytulę do męża 😁 samantka a jeśli chodzi o to ile po porodzie można to jak idziesz do lekarza na kontrolę poporodową i powie Ci, że wszystko jest w porządku to już można 😉 ja to chyba ten pierwszy raz po porodzie to się będę zachowywać jak dziewica 😜 🤪 powiem Wam, że czekam już na to kiedy będę mogła i mam nadzieję, że 27kwietnia lekarz powie, że wszystko ok 😉 tym bardziej, że od razu na tej wizycie mi założy wkładkę 😉 z tym, że seks będzie uprawiany na pewno po ciemku, bo wstydzę się swojego ciała, nawet przed A.

jeśli chodzi o prostowanie nóżek to Alan też prostuje.. jak byłam u pediatry to badał go i powiedział, że bioderka ok, ale jak chce to da mi skierowanie na badanie, z tym, że powiedzieli, że w 8tyg. więc miesiąc jeszcze 😉

• Mamusia
A co w tym dziwnego,ze dziecko prostuje nozki?Przeciez to normalna sprawa.Tuska spirale mozesz wyjac w kazdej chwili i dodatkowym plusem jest to,ze odzyskujesz plodnosc w ciagu tygodnia,bo twoj organizm nie jest obciazony hormonami uwalnianymi do calego organizmu,tylko w niewielkiej ilosci do macicy.A co seksu po porodzie to u nas to faktycznie bylo jak pierwszy raz.Po tylu miesiacach celibatu 😁 😁 I mowie wam,sprawia mi teraz wieksza przyjemnosc niz przed ciaza.A tak sie balam,bo mam po ciazy straszne kompleksy dotyczace mojego ciala...

• Mamusia
Caly dzien mnie nie bylo i tyle do nadrabiania..Moj tato dzisiaj przylecial i bylam z Maja na lotnisku go odebrac. Jak ja zobaczyl to az sie poplakal, nigdy nie widzialam u niego lez 🙂 Cholernie wzruszajace.. 🙂 Oczywiscie przywiozl Mai pelno slicznych ciuszkow..Musze kupic nowa szafe, bo nie mam gdzie tego trzymac.No i nosidelko..ale juz jedno mam..wiec mam do sprzedania jedno jakby, ktos byl zainteresowany.
Wczorajsze golabki nie zaszkodzily..Widze, ze wy jadlyscie keczup i musztarde, wiec to bedzie nastepne do przetestowania. Swoja droga fajnie ze piszecie co nowego prpbowalyscie, to przynajmniej nie mam obaw, zeby to zjesc, chociaz wiadomo, ze kazde dziecko reaguje inaczej.
Samantka sliczny usmiech ma Twoja malenka.
Niunia napewno bedzie dobrze z bioderkami Pawella..A powiedz mi u jakiego lekarza robi sie to Usg?
Jesli chodzi o pocenie to mi juz przeszlo, ale tez tak mialam, ze bylam cala mokra. Wynika to z tego, ze organizm pozbywa sie wody, ktora nagromadzila sie w ciazy.
Oktawia trzymam kciuki, zeby te 2 miesiace szybko zlecialy, napewno dasz sobie rade.
Monisia ta Twoja panna rosnie jak na drozdzach. a przeciez taka malutka sie urodzila.Juz moja dogania 🙂 Jesli chodzi o seks to ja juz probowalam, ale cos mnie bolalo. Jakos tak ciasno bylo 🙂 Poza tym teraz sa moi rodzice u nas, wiec jakos jestem spieta..
Sorry, ze sie tak roxpisalam.

no to faktycznie tak niekomfortowo jak ktoś jest 🙂
a jeśli chodzi o chrzciny to u nas, chrzestni się zmienili, bo moja siostra okazało się, że w ciąży jest, a kobieta w ciąży nie powinna być chrzestną(zabobony), ale dla świętego spokoju będzie siostra A., no i miał być kuzyn męża i tu nie wiadomo jak to będzie..

• Mamusia
My chrzciny dopiero w lipcu zrobimy,jak bedziemy w Polsce.Dokladna date pewnie poznam jakos w czerwcu,bo meza kuzynka bedzie nam wszystko zalatwiac.Kurcze,ale Julka dzis niespokojna.Caly dzien nie spi i najlepiej jakbym ja caly czas na raczkach trzymala.A nigdy jej sie tak nie robi 😞

ja jestem rozbita jeśli chodzi o antykoncepcję niby teraz tyle tego jest, a powiem wam szczerze że mi nic nie odpowiada.
Tabletki - mam z nimi doświadczenie wszystko fajnie tylko człowiek się faszeruje hormonami i nie bez skutków ubocznych. Dwa lata męczyłam się ze skutkami brania tabletek ciąża póki co mnie wyleczyła. Z tego też powodu nie chcę innych hormonów brać w postaci zastrzyków itp.
Spirala-już kiedyś się wypowiadałam na ten temat, dochodzi do zapłodnienia tylko jajeczko nie ma się gdzie zagnieździć.Choć czasami znajdzie sobie miejscea wtedy raczej aborcja pozostaje bo nie zawsze można bezpiecznie wyciągnąć spiralę.
Prezerwatywy- no wiecie jakoś się człowiek odzwyczaił.
Ech...

• Mamusia
dg zawsze można przerywać i wyskoczyc na czas - jak nie hotmony i nie prezerwatywa to tylko to pozostaje bo kalendarzyk, przynajmniej u mnie nie wchodzi w grę 🙂

Dziewczyny po jakim czasie posżłyście do ginka? Ja sie boję że mi się tam cos rozeszło, M tak twierdzi jako mój mój domowy lekarz 🙂 A gin powiedzial żeby się po 6 tygodniach pojawić, ale to strasznie daleko jeszcze i boje się że sie cos zle zrośnie, ty bardziej że z tymi szwami byly takie okropności i lekarz ansza rodzinna mi je przecinąla u nas będąc na wizycie i w ogóle ale strach sie bac co tam teraz się dzieje, nic nie boli niby, ręka czuje że sie zagoiło ale mam wrażenie że za
dużo tam miejsca sie zrobilo.....

Znjaoma po porodzie fizjologicznym musiała poddac się operacji plastyccznej bo sex im w ogole nie sprawial przyjemności a jej dodatkowo ból, z tym że ona miała mega nacięcie i mega szew az zawinięty w druga stronę. Pocieszające jest że po tej operacji wszystko wrócilo do normy.

• Mamusia
Salamandra ja dzisiaj byłam, po prawie 5 tygodniach i mam następną wizytę za 2 tyg... I mi chyba też się coś rozeszło, bo jak tam zalądałam ostatnio to tak jakby było w środku co nieco widać:/ Boję się, że seks nie będzie już taki przyjemny...
Ja mam nadzieję, że chrzestna mojej małej nie zajdzie w ciążę, bo też się starają z mężem... a u mnie większy dylemat z chrzestną...

• Mamusia
Ja dalej nie wiem o co chodzi z tym prostowaniem nóżek. Co w tym złego?
A co do sexu... to ja też mam wrażenie, że tam na dole się jakoś rozeszło i za przeproszeniem dziura taka... :P a w ogóle to boję się panicznie... 😞((( nie potrafię wyjaśnić czego i czemu... przez co nie umiem tego też wyjaśnić M. A strach to mnie paraliżuje na maksa...

no ja piszę jeszcze na innym wątku i jedna pisała, że tak do półtora miesiąca po porodzie to była przerażona, bo "dziura" mega była, ale że już wszystko wróciło do normy.. to może faktycznie wszystko po porodzie musi mieć trochę czasu aby dojść do siebie.. bo mnie też się wydaje, że się tam rozeszło, więc uważam, że jak każda ma takie odczucie to to jest normalne i wszystko wróci do normy.
a co do pocenia to też się strasznie pocę, choć teraz już mniej, bo na początku pierwsze co robiłam jak wstalam rano to pod prysznic 🤪