Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ann5353 napisał(a):
Eleeza napisał(a):
Ann- super wieści 🙂 Gratuluję Hani 🙂
Wagowo podobnie jak moja (765 g w 25 t 6d ) czyli raczej drobne dziewczynki 🙂

Dziękuję 🙂 Rzeczywiście, nawet lekarz tak stwierdził. Ale grunt, ze są zdrowe 🙂
Zresztą ja bym miała problem z urodzeniem większego dziecka - za wąska jestem w biodrach 😁
Moje starsze dzieciaki zresztą też były małe - 3000 i 3200, a teraz całkiem z nich spore chłopy 😁

Ann u Ciebie to zrozumiałe bo jesteś drobniuteńka , ale ja się zastanawiam skąd takie drobne dzieciątko u mnie 🤔 bo ja mam 1,72 wzrostu i do drobnych zdecydowanie nie należę, no i u mnie i męża w rodzinie zawsze rodziły się duże dzieci ok. 4000g i więcej 😁

• Mamusia
Eleeza napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Eleeza napisał(a):
Ann- super wieści 🙂 Gratuluję Hani 🙂
Wagowo podobnie jak moja (765 g w 25 t 6d ) czyli raczej drobne dziewczynki 🙂

Dziękuję 🙂 Rzeczywiście, nawet lekarz tak stwierdził. Ale grunt, ze są zdrowe 🙂
Zresztą ja bym miała problem z urodzeniem większego dziecka - za wąska jestem w biodrach 😁
Moje starsze dzieciaki zresztą też były małe - 3000 i 3200, a teraz całkiem z nich spore chłopy 😁

Ann u Ciebie to zrozumiałe bo jesteś drobniuteńka , ale ja się zastanawiam skąd takie drobne dzieciątko u mnie 🤔 bo ja mam 1,72 wzrostu i do drobnych zdecydowanie nie należę, no i u mnie i męża w rodzinie zawsze rodziły się duże dzieci ok. 4000g i więcej 😁

Eleeza a może Twoja malutka jeszcze przybierze na wadze, niektóre dzieci szybko przybywają w ostatnich miesiącach. Zresztą na USG jest jakiś procent błędu, więc może akurat u ciebie wystąpił.

• Mamusia
dziewczynki a ja mam takie niedyskretne pytanie...chodzi mi o piersi...od 5 miesiaca mam siare ale teraz to juz przesada...samo nic nie leci ale jak kilka razy dziennie nie scisne to robia sie twarde bolace i gorace...czasem to az w oko sobie prysne albo cala sie zaleje ☺️ ☺️szczegolnie jak wyjde spod prysznica ale wyczytalam zeby nie ruszac cyckow szczegolnie pod koniec ciazy bo to moze wywolac skurcze...i nie wiem co mam myslec i robic... 😞

Ann,no to będziesz jednak miała upragnioną córeczkę - gratuluję i życzę udanych różowych zakupów - hi, hi już to widzę 😁

Marta, a lepszy balneum czy oilatum, czy może jeszcze inny, a może nie ma różnicy???
I co z tej serii należy kupić, emulsja do kąpieli i szampon wystarczą?

• Mamusia
Cześć dziewczynki, zabieram się za nadrobienie zaległości korzystając z tego że mam internet.
Ale coś się dzisiaj źle czuje, jestem jakaś taka osłabiona, na nic nie mam siły i tylko bym spała 🤨

• Mamusia
Paninka nie martw sie u mnei nie ma dnia zeby cos nie polecalo ... jaks ie budze rano to na pizamie na piersiach mam kilka takich plamek .. ale to podobno noormalne ze to tez niektore maja niektore nie 🙂 albo jeszcze ne 🙂

• Mamusia
Paninka masaż piersi, a szczególnie brodawek może wywołać skurcze. Ale z tego co wiem niektóre dziewczyny masują brodawki przed porodem, żeby go przyspieszyć, ale zazwyczaj nic to nie daję 🙂
Zresztą trzeba to robić często i intensywnie, tak, że na Twoim miejscy bym się nie przejmowała.
A siarę też mam od 5 miesiąca i to dość dużo nawet, w poprzedniej ciąży też tak miałam i w sumie potem się cieszyłam, bo karmiłam Igora ponad rok. Przy Nobercie z kolei nic i mleka też specjalnie nie było - 4 miesiące i koniec.

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Ann,no to będziesz jednak miała upragnioną córeczkę - gratuluję i życzę udanych różowych zakupów - hi, hi już to widzę 😁

Marta, a lepszy balneum czy oilatum, czy może jeszcze inny, a może nie ma różnicy???

Dołączam się do tego pytania 🙂

Paninka napisał(a):
dziewczynki a ja mam takie niedyskretne pytanie...chodzi mi o piersi...od 5 miesiaca mam siare ale teraz to juz przesada...samo nic nie leci ale jak kilka razy dziennie nie scisne to robia sie twarde bolace i gorace...czasem to az w oko sobie prysne albo cala sie zaleje ☺️ ☺️szczegolnie jak wyjde spod prysznica ale wyczytalam zeby nie ruszac cyckow szczegolnie pod koniec ciazy bo to moze wywolac skurcze...i nie wiem co mam myslec i robic... 😞

Paninka, jeśli ci to pomaga to ściśnij sobie raz czy drugi. Myślę, że nie zaszkodzi. Tylko nie miętol za bardzo 😉
Te gorące i twarde piersi to objaw przepełnionych piersi, jeśli sobie nie ulżysz to możesz się nabawić zastoju albo i zapalenia.
Ja tak miałam, ale po porodzie, jeszcze nie słyszałam, żeby któraś ciężarówka miała taki problem 🤢
A jak będziesz się widzieć z lekarzem albo położną to z ciekawości zapytaj, może coś zaradzą

• Mamusia
p0xia napisał(a):
Paninka nie martw sie u mnei nie ma dnia zeby cos nie polecalo ... jaks ie budze rano to na pizamie na piersiach mam kilka takich plamek .. ale to podobno noormalne ze to tez niektore maja niektore nie 🙂 albo jeszcze ne 🙂

tylko mi chodzi o to ze u mnie samo to nic nie leci...musze scisnac wtedy ciurkiem a jak tego nie zrobie to mam wrazenie ze zaraz eksploduja takie nabrzmiale sa...

cos mi sie kojarzy ze pisala o takim problemie kiedys anya
a z kosmetykow to ja mam emolium podobno tez jest bardzo dobry ale tanszy niz reszta...

• Mamusia
nie to ja nabrzmialych nie mam , ani goracych czy cos .. mi tez samo nie leci .. tylko mam takie biale plamki na sutkach i jak myje je i wytre to leci chwilke bo nadruszylam, a w nocy musze je jakos przygniatac jak spie ...

jo-aneczka napisał(a):

Asia ja używałam Balneum bo tak mi zaleciła lekarz z Emilką i potem się tego trzymałam. Jest drogie ale wydajne. Jednak kapiąc Malucha trzeba uważać, bo jest ślisko, nie tylko wanna ale i dziecko. Raz kupiłam Oillatum, ale jakoś Balenum wydawało mi się bardziej wydajne i natłuszczające. Ja używałam tylko emulsji do kapieli, do włosków używałam Szamponu nivea baby z wyciagiem z rumianku on jest od pierwszych dni życia (Majka miała długie włosy).

A ja tu znalazłam fajną stronkę, jest cała interpretacja wyników i inne rzeczy na temat glukozy, jej wyników http://porady-poloznej.pl/cukrzyca-ciezarnych/ 🙂 🙂

• Mamusia
Ja właśnie skonsumowałam obiadek ,tak obiadek o tej porze 😮
I spadam wygodnie poleżeć przed telewizorkiem.Dziś mężuś uczy się do angielskiego, który ma co czwartek, a ja mam wolego pilota 😜
Może skupie się na jakimś filmiku, albo programie i uda mi się zapomnieć o bólu brzuszka i dziwnych złych myślach krążących mi po głowie od obaw...

oj i zrobiły mi się zaległości forumowe 🙃 🙃 🙃 ale całe popołudnie zajęło mi zrobienie prezentu dla mamy 😜 czego efektem jest ból pleców heh a i tak jeszcze nie skończyłam ufff
poza tym ogarnęła mnie okropna senność i chyba położę się razem z Bartosiem...
jutro Was doczytam
DOBRANOC

• Mamusia
Paninka napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Paninka to oznacza, że masz dużo mleka w piersiach. Mi się tak robiło po porodzie i musiałam ściągać.

no po porodzie to rozumiem ale 3 miesiace przed? 😮 😮

Fakt faktem pierwszy raz się spotykam, ale widocznie niektóre kobiety tak mają 🙂 Najlepiej to lekarza przy następnej wizycie zapytaj, a na razie się nie martw. Według mnie to powód do zadowolenia, bo przynajmniej wiesz, że będziesz miała czym karmić 🙂
A jak ci to pomaga to troszkę "spuszczaj". Nie wydaje mi się, żeby to mogło zaszkodzić.