Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

milium napisał(a):
siehankowa napisał(a):
marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):
a ja własnie byłam w kadrach i pytałam o urlop macierzyński, i dowiedziałam się, że jest 20 tyg. + dodatkowe 2 tyg., a jak przeskoczy się z macierzyńskim na kolejny rok 2012 to dodatkowe 2 tyg. przysługują... szkoda tylko że się nie załapie 😜
Dlaczego nie, masz szanse.

ojjj, marne szanse 😉 bo jak termin mam na 4. sierpnia, to musiałabym trochę przenosić... a poza tym i tak czuje, że w lipcu juz będę wypakowana 😜

Urlpo macierzyński masz 20 tyg plus 2 dodatkowe, a jeśli będzie Ci się kończył w styczniu 2012 to masz prawo do jeszcze następnych dwóch tygodni czyli razem 20 tyg plus 4tyg.Tak samo z ojcowskim urlopem jeśli ojciec weźmie ten urlop dopiero po styczniu 2012 to ma prawo do 2 tygodni a nie jednego jak to jest teraz do konca grudnia.

mój niestety skończy się w grudniu ..... mogę się założyć 😉

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):
a ja własnie byłam w kadrach i pytałam o urlop macierzyński, i dowiedziałam się, że jest 20 tyg. + dodatkowe 2 tyg., a jak przeskoczy się z macierzyńskim na kolejny rok 2012 to dodatkowe 2 tyg. przysługują... szkoda tylko że się nie załapie 😜

To bardzo ciekawa informacja. Myślałam, że tylko 20 i koniec + te 2 jeśli uda mi się przeskoczyć 🙂 A co to za dodatkowe 2? I czy trzeba jakiś wniosek o nie składać?

kadrowa powiedziała, że wystarczy napisac raport o dodatkowe 2 tyg. urlopu, ale nie pozniej niz 1 tyg. przed końcem "normalnego" macierzyńskiego.... a pozniej o kolejne 2 jeżeli wskoczysz na 2012rok.

• Mamusia
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):

To bardzo ciekawa informacja. Myślałam, że tylko 20 i koniec + te 2 jeśli uda mi się przeskoczyć 🙂 A co to za dodatkowe 2? I czy trzeba jakiś wniosek o nie składać?

kadrowa powiedziała, że wystarczy napisac raport o dodatkowe 2 tyg. urlopu, ale nie pozniej niz 1 tyg. przed końcem "normalnego" macierzyńskiego.... a pozniej o kolejne 2 jeżeli wskoczysz na 2012rok.

Dzięki Siehankowa 🙂 Jak się cieszę, że do Was trafiłam, zawsze coś nowego się dowiem 🙂
A tak to nie wiem czy kadry same udzieliłyby mi takiej informacji jakbym nie zapytała...

• Mamusia
Nadrobiłam i trochę popiszę na różne tematy:

twradnienie brzuszka Mój też twardnnieje jak pochodzę i się przemęczę. Ostatnio po intensywnym piątku i sobocie to całą nockę mi twardniał, aż się budziłam. Lekarz powiedzial że jeśli skurcze brzucha będą mi dokuczały lub utrzymywały się dłużej to mam brać no-spe i leżeć! Przede wszystkim mam zwolnić w takiej sytuacji!!!!!!!!
W pierwszej ciąży wogóle nie miałam skurczy dopiero w dniu porodu zaczęłam czuć jakieś dziwne "coś" i bóle krzyżowe! W drugiej ciązy miałam dopiero dzień przed porodem "książkowe, przepisowe" skurcze przedporodowe, taki regularne z zegarkiem w ręku 😉 A teraz w trzeciej mam skurcze Braxtona, te twardnienie podbrzusza i brzucha kiedy się przemęczę, czasem skurcze szyjki i do tego Młoda tak kopie i jest taka silna, że już teraz potrafi wypchnąć mi boleśnie brzuch - jednym słowem - full wypas 😉 Jedyne rozwiązanie na to wszystko to no-spa, uspokojenie i spowolnienie tempu życia!

Staniki do karmiania ja miałam rozmiar większą miseczkę. Tak jak (chyba) magdalena miałam sporo pokarmu i moje piersi urosły. Poza tym w pierwszym okresie piersi wariują. Zanim "produkcja się ustabilizuje" i "podaż zrówna się z popytem" to raz są flaczki a raz "Pamelki" 😉

PEPCO Ja ostatnio kupiłam tam ubranko dla córeczki mojej kumpelki. Byłą bardzo zadowolona. Mówiła że jej siostra kupuje jej tam ubranka i są super. Ja też odniosłam wrażenie że jakościowo są nie złe. Może to zależy od ciuszka bo tych cieniutkich body nie oglądałam.

pakowanie torby dla mnie to zawsze abstrakcja i robię to w ostatnim momencie jak już akcja się zaczyna.Moje spostrzżenie jest jednak takie by zamiast torby spakować się w mniejszą walizeczkę na kółkach. Dziewczyny które tak właśnie się spakowały miały łatwiej. Walizkę łatwo wsunąć pod łóżko i nie przeszkadza. Łatwiej też znaleźć w niej coś czgo się potrzebuje i w razie "przeprowadzek" w szpitalu jest praktyczniejsza. Listę "co zabrać" zaraz spróbuję ściągnąc z telefonu i Wam podam!

Miłego dnia 😉

• Mamusia
siehankowa napisał(a):
milium napisał(a):
siehankowa napisał(a):
marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):

ojjj, marne szanse 😉 bo jak termin mam na 4. sierpnia, to musiałabym trochę przenosić... a poza tym i tak czuje, że w lipcu juz będę wypakowana 😜

Urlpo macierzyński masz 20 tyg plus 2 dodatkowe, a jeśli będzie Ci się kończył w styczniu 2012 to masz prawo do jeszcze następnych dwóch tygodni czyli razem 20 tyg plus 4tyg.Tak samo z ojcowskim urlopem jeśli ojciec weźmie ten urlop dopiero po styczniu 2012 to ma prawo do 2 tygodni a nie jednego jak to jest teraz do konca grudnia.

No tak musiałabyś urodzić 15 sierpnia, albo po 15 to już obojętnie kiedy haha, czyli 11 dni musiałabyś przenosić 🙂

milium napisał(a):
siehankowa napisał(a):
milium napisał(a):
siehankowa napisał(a):
marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):

No tak musiałabyś urodzić 15 sierpnia, albo po 15 to już obojętnie kiedy haha, czyli 11 dni musiałabyś przenosić 🙂

dokładnie, tym bardziej, że z ostatniego usg, termin wychodzi na 19 lipca 😉

• Mamusia
Paninka napisał(a):
milium a moze podzielisz sie przepisem jak masz sprawdzony... 😜 😜 😜

Ja już wsypałam wszystko do automatu do chleba i własnie sie miesza to moje ciasto drożdżowe, ale podam składniki bo to z normalnego przepisu są :
120g masła o temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 szkl.mleka
cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny 2 łyżeczki
3,5 szkl. mąki
No i rozczyn ja osobiście używam na ten przepis 1/6 kostki drożdży lub opakowanie suchych drożdży, nie lubię jak mi śmierdzi drożdżami 😞 więc tak jedna kosteczka mała tych drożdży zalewam odrbiną ciepłego mleka żeby przykryć te drożdże plus łyżeczka cukru, mieszam i po 5 minutach już buzują, tylko że gdzieś wyczytałam ze miesza sie plastikową łżeczka w szklanym naczyniu i tak robie, a reszta składników to łączy się po kolei, ja wrzucam do maszyny i mi miesza, potem wyciągam formuję drożdżówki i zostawiam do wyrośnięcia na godzinkę.

• Mamusia
Daniela napisał(a):
Ja też dla siebie prawie nic nie mam. Prawie bo posiadam szlafroczek taki cienki, kapcie, torbę i 2opak podkładów......czyli jeszcze co nie co do kupienia mi zostało.

A właśnie dobrze że mi przypomniałaś haha, zapomniałam o najważniejszym muszę kupić podkłady i siatki jednorazowe 🙂

Diviana wracam z zakątka 🙂 Twój kotek jest przeuuuroczy a to zdjęcie z kąpieli-boskie 😁 😁 😁 chyba mu się nie bardzo podobało bo jakiś taki zły się wydaje hhahahaha
I mam pytanko kupiliście czy dostaliście kotka w prezencie?? Mi się też pers marzył....no ale mam dachowca najukochańszego pod słońcem 🤪

zaciekawił mnie kot Diviany z kapieli o którym pisała Daniela, więc też weszłam do zakatka 🙂
i dawno się tak nie usmiałam na widok mokrego sierściuszka 😁 😁 😁 świetna fota, a kot wypasiony 🤪 też mamy kota - w sumie dachowca długowłosego, ale nasz to pikus przy sierściuchu Diviany 🙃
Diviana, jak sobie radzisz z sierścią? 😮 bo ja już nie mam sposbu 😜

• Mamusia
mam nadzieję że wejdą zdjęcia tej listy z warszawskiego szpitala na Solcu 😁

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Y6CiU7l0nuaJf2g4P8EdZn7p-jM3vUIW9gCsLs-SvJE?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/4nxX6VJxTlL8JQluZ3kmbH7p-jM3vUIW9gCsLs-SvJE?feat=directlink
Troszkę nieostre ale mam nadzieję że odczytacie sobie 😉

siehankowa napisał(a):
marta-lion napisał(a):
siehankowa napisał(a):

Wcale nie musisz przenosić. Jeśli urodzisz nawet w terminie to te 20 tyg+2 skończą ci się 5 stycznia 🙂 🙂 🙂

ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):

Zarówno o te pierwsze dodatkowe 2 jak i te drugie trzeba pisac podanie do szefa 🙂

karolciakam napisał(a):
mam nadzieję że wejdą zdjęcia tej listy z warszawskiego szpitala na Solcu 😁

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Y6CiU7l0nuaJf2g4P8EdZn7p-jM3vUIW9gCsLs-SvJE?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/4nxX6VJxTlL8JQluZ3kmbH7p-jM3vUIW9gCsLs-SvJE?feat=directlink
Troszkę nieostre ale mam nadzieję że odczytacie sobie 😉

niestety troszke malutkie i nic nie widać 😞

marta-lion napisał(a):
]Wcale nie musisz przenosić. Jeśli urodzisz nawet w terminie to te 20 tyg+2 skończą ci się 5 stycznia 🙂 🙂 🙂

czyli, po jakiem terminie porodu łapiemy się na te 2 dodatkowe tygodnie?

karolciakam napisał(a):
a jak weszłam na picassę to znalazłam zdjęcie mojej Julci jakieś trzy godziny po urodzeniu.
Zobaczcie jaka była jagódeczka mała:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/rd7IlAWizzKhDaJRtNTSxH6NfvKKar_STbsIDP5uWoc?feat=directlink

słodka 🤪