Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
aneczkare22 napisał(a):
cześć dziewczynki
Ale miałam zaległości,ok 50 stron od wczoraj 🙂
Dziekuje za opinie na temat wózka tako 🙂
Witam nowe sierpniowe mamusie 🙂
Melstap pytałaś o wage,ja jak miałam robione USG 4d to maluszek wazył 539 g,a miał 21 tydzień 6 dzień.
magdalena20 postaram jutro rano podesłac zdjęcia brzuszka,chyba,że uda mi sie samej dzis zrobić 🙂
Jezeli chodzi o mleko z piersi,to mi sie pierwszy raz pojawiło z tydzień temu,ale był taki przezroczysty,a dzis jak sobie nacisnęłam brodawke to z jednej pojawia sie taki biały 😆
A mój maluszek dzis wariuję w brzuszku.Wczoraj wwieczorkiem tez dwał kopniaki.
Jęzli chodzi o poród to ja też sie boje,ale co ma byc to będzie,nie pierwsza rodziłam i nie ostania. Z reszta leżałam juz w szpitalu.Raz miałam operacje-krwiaka na jajniku,i sześc lat temu miałam wycinanany woreczek.Więc jakoś to przezyłam ,wiec mysle ze tu dam też rade 😉

kurcze ania troche mnie przeraziłaś mój niuniek w 21 i 6 dniu ważył 460 g chyba trochę za mało 😮

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Andzelika napisał(a):
A czym się różni połówkowe od normalnego? Bo nie mam zielonego pojęcia. 😆 😆 😜

Nie wszyscy ginekolodzy operują tym pojęciem, więc mogłaś się nie spotkać się z tym określeniem.
Jest to po prostu bardziej szczegółowe badanie usg niż wykonywane standardowo. A nazwa to stąd- że robi się je około połowy ciąży.
Na usg szczegółowo badane są narządy wewnętrzne dziecka (serce, wątroba, nerki) przepływ krwi (pępowina, aorta) + testy standardowe (tętno, waga, wymiary kości udowej, główki itp).
No i najczęściej dzidziuś ujawnia co ma miedzy nóżkami - stąd to badanie powoduje duuuuuuże poruszenie wśród przyszłych mam

kamonik napisał(a):
Mam też do Was pytanie. Czy któraś z Was ma też problemy z opryszczką na ustach?? Ja dziś rano obudziłam się z tym paskudztwem na górnej wardze. Domyślam się, że nie mogę stosować żadnych maści. czy to może zagrozić dziecku??
Co do opryszczki w ciąży to ja jestem weteranką. I jeśli nie jest to twoja pierwsza opryszczka w życiu. Nie ma się co martwić. Ja nigdy w ciąży nie stosuje żadnych maść typu vratizolin czy zovirax. Czy też plasterków. Wolę w ciąży tego unikać. Smaruję czasem maścią sudocrem, albo jeśli to bardzo łagodna wersja poprostu zazuszam pasta do zębów. Zawsze pomagało. I tak jak pisały dziewczyny higiena i częste mycie rąk. Nigdy nie wycieraj twarzy i miejsc intymnych tym samym ręcznikiem.

aneczkare22 napisał(a):
no to w czwartek bedzie tu wesoło 😆
Ja mam wizyte za równy tydzień.A dziewczynki ładniutkie macie brzuszki 🙂
Ja też mam wizytę w czwartek na 17:00 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Co do opryszczki w ciąży to ja jestem weteranką. I jeśli nie jest to twoja pierwsza opryszczka w życiu. Nie ma się co martwić. Ja nigdy w ciąży nie stosuje żadnych maść typu vratizolin czy zovirax. Czy też plasterków. Wolę w ciąży tego unikać. Smaruję czasem maścią sudocrem, albo jeśli to bardzo łagodna wersja poprostu zazuszam pasta do zębów. Zawsze pomagało. I tak jak pisały dziewczyny higiena i częste mycie rąk. Nigdy nie wycieraj twarzy i miejsc intymnych tym samym ręcznikiem.

Dziś od rana chodzę właśnie z pastą do zębów. Opryszczka wargowa to mój odwieczny problem. Już sie przyzwyczaiłam że higiena w tym czasie najważniejsza żeby unikną przeniesienia na okolice intymne. Może faktycznie sobie odpuszcze wizytę w aptece i poprzestanę na domowych sposobach pasty do zębów.... 🥴

Andzelika napisał(a):
Dzięki wielkie Jo-aneczka Z tego co piszesz, to ja chyba jeszcze nie miałam. 🙂
A kiedy masz wizytę? W sumie usg połówkowe robi się jak sama nazwa wskazuje około połowy ciąży.

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Kamonik gdyby jednak nie pomagało trzeba iść do lekarza. pamiętaj żeby nie było gorzej.

Jutro mam wizytę u mojego gina, a w czwartek połówkowe więc jeszcze sie poradze. Ale dzięki za wszytskie info 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Marcia, Anya, jolajola82, Evelina uff to mnie uspokiołyście z tymi bólami juz myślalam że jest coś nie tak...jak to zwykle się fiksuje w pierwszej ciąży 😉
Marta dobrze,że taką dzieciaki mają możliwość "łapania" dwóch języków na raz...fajnie jak tego dopilnujesz i wykorzystasz że maja teraz dzieciaki główki jak gąbki chłonące takie sprawy 🙂
aniolek82 super ze z dzidzią dobrze...waga nie zamała jest serio w normie...co do duphastonu to ja postanowiłam po konsultacjach z lekarzem pobrać go troche dłuzej, bo lece 9 maja na wycieczkę i tak w razie czego żeby było ok 😉
Jejku już sobie wyobrażm ile setek stron będę miała do nadrobienia 🥴
Daniela uroczy ten stroik świąteczny...ktoś ma zdolności 🙂
malstept piękny franiowy brzusio 🙂 Ps...sorki za wścibskośc ale niezła chata 😉

marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):
A kiedy masz wizytę? W sumie usg połówkowe robi się jak sama nazwa wskazuje około połowy ciąży.

Miałam w czwartek to by wypadało,że połowa, następną mam na 12 maja. No, ale w między czasie mam zamiar iść na 3D/4D. Miałam wrażenie, że jakoś dłużej mi je robiła, bo z jakieś 10/15 min, ale nic nie mówiła, więc nie wiem. 😜

• Mamusia
Crazzzyyy napisał(a):
Marcia, Anya, jolajola82, Evelina uff to mnie uspokiołyście z tymi bólami juz myślalam że jest coś nie tak...jak to zwykle się fiksuje w pierwszej ciąży 😉
Marta dobrze,że taką dzieciaki mają możliwość "łapania" dwóch języków na raz...fajnie jak tego dopilnujesz i wykorzystasz że maja teraz dzieciaki główki jak gąbki chłonące takie sprawy 🙂
aniolek82 super ze z dzidzią dobrze...waga nie zamała jest serio w normie...co do duphastonu to ja postanowiłam po konsultacjach z lekarzem pobrać go troche dłuzej, bo lece 9 maja na wycieczkę i tak w razie czego żeby było ok 😉
Jejku już sobie wyobrażm ile setek stron będę miała do nadrobienia 🥴
Daniela uroczy ten stroik świąteczny...ktoś ma zdolności 🙂
malstept piękny franiowy brzusio 🙂 Ps...sorki za wścibskośc ale niezła chata 😉

dzięki 🙂niezły też kredycik na nią mamy 😁 😁

Andzelika napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):

Miałam w czwartek to by wypadało,że połowa, następną mam na 12 maja. No, ale w między czasie mam zamiar iść na 3D/4D. Miałam wrażenie, że jakoś dłużej mi je robiła, bo z jakieś 10/15 min, ale nic nie mówiła, więc nie wiem. 😜
Eeee to może pomierzyła i potraktowała jako połówkowe. Ale zawsze jeśli zamierasz iść na 3D możesz podkreślić, że chciałabys połówkowe.

marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):

Eeee to może pomierzyła i potraktowała jako połówkowe. Ale zawsze jeśli zamierasz iść na 3D możesz podkreślić, że chciałabys połówkowe.

Mierzyła i mierzyła, więc możliwe. 😁 No a tak jak piszesz jak będę szła to poproszę żeby mi zrobili, nie zaszkodzi. 🙂 No i mam nadzieję, że się w końcu dowiem co mnie tak kopie. 🙂

marta-lion napisał(a):
Hehe raczej kto 🙂 Andzelika 🙂
Majeczka śpi, Emilka bawi się w szkołę, a ja maluje paznokcie u nóg hihi 😁 😁 😁

Hehe no taak 🙂 😜 Oj poczekaj do sierpnia, się skończy Stoicki spokój. 😜

Andzelika napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Hehe raczej kto 🙂 Andzelika 🙂
Majeczka śpi, Emilka bawi się w szkołę, a ja maluje paznokcie u nóg hihi 😁 😁 😁

Hehe no taak 🙂 😜 Oj poczekaj do sierpnia, się skończy Stoicki spokój. 😜
Powiem ci że u mnie o stoicki spokój w domu to już od dawna trudno 🙂 🙂 🙂

marta-lion napisał(a):
Andzelika napisał(a):