Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

hahaha Marta ale się uśmiałam...
dziewczynki no moje dzieło,dlatego sie chwalę ☺️ ☺️ ☺️
a powiem Wam że nacięcie jest o niebo lepsze od popękania,wiem z własnego doświadczenia i aż dziwie się że niektóre z Was to czuły 😮 - jakaś kiepawa położna musiała być...w każdym razie nic to strasznego 😜
moje dziecię wykąpane - teraz muszę "obsłużyć" wygłodzonego męża 🤪 🙃 🤪
do jutra 😘

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Oj, to ja przepraszam, że wystraszyłam m 🤪 🤪 🤪
Ale nie wiedziałam, ze męskie grono też nas podczytuję 😁
A swoją droga to mój należy właśnie do tego grona mężczyzn, którzy uważają, ze poród to sprawa kobieca. Nigdy przy żadnym nie był i nie będzie 🙂 Nawet słuchać nie lubi, bo mu się słabo robi 🙂
A jak rodziłam młodszego, to cały poród przesiedział w ubikacji i ze stresu wymiotował 😁

ann5353 napisał(a):
Oj, to ja przepraszam, że wystraszyłam m 🤪 🤪 🤪
Ale nie wiedziałam, ze męskie grono też nas podczytuję 😁
A swoją droga to mój należy właśnie do tego grona mężczyzn, którzy uważają, ze poród to sprawa kobieca. Nigdy przy żadnym nie był i nie będzie 🙂 Nawet słuchać nie lubi, bo mu się słabo robi 🙂
A jak rodziłam młodszego, to cały poród przesiedział w ubikacji i ze stresu wymiotował 😁

no mój to samo raczej nie da się go namówić na bycie przy porodzie więc teraz znów będę rodzić sama ale zapowiedziałam że tym razem chociaż na korytarzu ma czekać(wcześniej akurat rodziłam kiedy była zorganizowana i ustawiona już impreza której nie dało się odwołać więc byłam całkowicie sama aż do wieczorka,a urodziłam o 11:35) ja też już mykam może potem zaglądnę poczytać co jeszcze się tu dzieje 🙂Dobranoc mamuśki

• Mamusia
Widzę że piszecie o rozcinaniu, no ja nie mam doświadczenia w tej kwestii bo to moja pierwsza ciąża. Ale powiem Wam że chyba tego się najbardziej boje z całego porodu właśnie nacinania a potem zszywania lub pęknięcia brrr
Noa co do obecności męża przy porodzie to jeśli będe rodziła naturalnie to mój mąż na pewno będzie ze mną (chyba że będzie na służbie) 😮 on wie że ja bardzo bym chciała żeby był wtedy przy mnie i on się zgodził chociaż nie ukrywa że nie czy da rade do końca wytrwać 😁 😁

• Mamusia
Hej mamusie 🙂

W końcu mam chwilkę aby napisać. Czuję się już lepiej, tylko z katarem walczę.
Dziś w końcu zaczęła się u nas piękna pogoda (26st w cieniu) i mogliśmy pospacerować z mężem i pójść na lody. Kurczę, ale gałki tu dają wielkie, normalnie ledwo dwie zjadłam 😜 I oczywiście jak to ja musiałam się ubrudzić jak dziecko. Sukienka czysta założona i już do prania 😠

karolcia12345i
super, że się odezwałaś i, że Twoja dzidzia już taaaaka duża 😁
moniczek zazdroszczę talentu artystycznego, którego u mnie nie ma za grosz ☺️ Czasami mi się wydaje, że ja do niczego nie mam talentu ☺️
Daniela super, że w końcu coś Ci się w domku ruszyło. Mówiłam, że tak będzie 🙂

Mamy, które miały wizyty cieszę się, że wszystko ok i dzidzie rosną zdrowo

siehankowa mam pytanie. Pisałaś o liczeniu ruchów dziecka, że to jest jakaś metoda. Czy to musi być koniecznie od 9 rano? Bo ja wtedy śpię ☺️ Możesz napisać dokładniej o co w tej metodzie chodzi?

I mam też pytanie do wszystkich mam: czy kupujecie jakąś lampkę nad łóżeczko dziecka? Czy taka lampka ma się świecić całą noc?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Pewnie większość mam już leży, ja jeszcze pewnie pobuszuje (całą noc jasno i gorąco będzie i nawet nie mam co liczyć na nocny chłód) więc piszę:

DOBREJ NOCY

Hej! Wpadłam zobaczyć co tu wieczorkiem a tu... cisza 🙂
Truskawek nie kupiłam, bo pani chciała dużo drożej za kg niż dziś w mieście na targu sprzedawali... tam było 4 zł a ona chciała 6 zł, więc podziękowałam..... bez przesady....

Co do porodu, to nie wiem co będzie i na razie o tym nie myślę.... a na pewno nie jakimś nacinaniu czy pękaniu 😮 to normalnie kosmos 🤢 🤢 🤢

Co do obecności m przy porodzie, to biedaczyna chce koniecznie przy tym być.. w końcu do emeryturki w wojsku pracował jako medyk, więc różne ciekawe rzeczy widział... tylko ja nie za bardzo jestem zdecydowana... bo znając jego będzie instruował położne i inny personel co mają robić.. jak znieczulać, szyć odkażać i nie wiadomo co jeszcze... 😮 A poza tym, boję się czy to nie będzie dla niego zbyt aseksualny widok............. ale zobaczymy.. w sierpniu się okaże, jak to wszystko przebiegnie ...

Nic kochane... spadam spać, jutro muszę wstać wcześniej i umyć włosy bo dziś już mi się nie chce... dalej czuję te nieszczęsne czereśnie na żołądku i jest mi niedobrze....przesadziłam... Nawet mała chyba nimi się przejadła, bo coś przestała skakać....... oj niedobra mama jestem...

Dobranoc Kochane!!!

Ja właśnie wróciłam z urodzin 🙂 Wpadłam jeszcze zajrzeć co słychać i nadrobić 🙂 🙂

Super, że po wizytach wszystko okey 🙂 🙂

A co do porodu to ja na początku nie chciałam, żeby Kuba był, z względów aseksualnych chyba 🤨 Ale on chciał bardzo. Potem, jak się zastanowiłam to stwierdziłam, że razem zrobiliśmy to i razem urodzimy 😁 Niech zobaczy, co będę przechodziła. Zresztą wydaje mi się, że będzie to dla mnie duże wsparcie i teraz nie wyobrażam sobie żebym miała sama rodzić 🙂 Muszę mieć komu postękać 😁 😁

Też uciekam spać, padam z nóg dziś. DOBREJ NOCKI 🙂 😘

Ja dopiero miałam teraz czas,zeby zajrzeć.Ale chyba juz nikogo nie ma,wszystkie poszłyscie spać.
Jutro idziemy na 18-nastke do kuzynki.Rano wybieram sie do kosmetyczki,zrobic pazurki.
Agnieszka gratuluje zdrowej dzidzi 🙂
Co do nacinania krocza to w ogóle o tym nie mysle.na pewno trzeba bedzie to jakos przezyć.
Co do czeresni,jak zajechalismy na bazarek to juz nie było,musiałam zadwolic sie truskawkami 🙂
A mnie jeszcze cos brzuszek boli,dobrze,że we wtorek wizyta,bo ostatnio często mnie coś boli.Mam nadzieje ,że to nic groźnego.
A co do torby do szpitala,to kupiłam jakieś 1,5 misiaca temu,tylko musze ja spakować 🙂
Ja w takim razie tez uciekam.
Dobranoc brzuszki 🙂

Ja dopiero miałam teraz czas,zeby zajrzeć.Ale chyba juz nikogo nie ma,wszystkie poszłyscie spać.
Jutro idziemy na 18-nastke do kuzynki.Rano wybieram sie do kosmetyczki,zrobic pazurki.
Agnieszka gratuluje zdrowej dzidzi 🙂
Co do nacinania krocza to w ogóle o tym nie mysle.na pewno trzeba bedzie to jakos przezyć.
Co do czeresni,jak zajechalismy na bazarek to juz nie było,musiałam zadwolic sie truskawkami 🙂
A mnie jeszcze cos brzuszek boli,dobrze,że we wtorek wizyta,bo ostatnio często mnie coś boli.Mam nadzieje ,że to nic groźnego.
A co do torby do szpitala,to kupiłam jakieś 1,5 misiaca temu,tylko musze ja spakować 🙂
Ja w takim razie tez uciekam.
Dobranoc brzuszki 🙂

• Mamusia
Witajcie śpiące mamuśki 🙂
Jejku, wiecie co, dzisiaj bylam na szkole rodzenia i juz trzecie zajęcia po rząd połozna puszczała nam filmy o porodach 😲 😲 😲 😲 Po kazdym kolejnym jestem jeszcze bardziej przerażona tym wszystkim 😮 😮 😮 😮 Następnych takich zajęć juz chyba nie zniosę 🤢
Jesli chodzi o obecnośc Krzysia przy porodzie to on od samego początku zdecydował za nas oboje że będzie przy mnie i koniec 🤪 Na poczatku bylam temu troszkę przeciwna a teraz inaczej tego nie widzę 😁
Inez Nam polozna tłumaczyła, że ma byc 10 ruchów w trakcie aktywności dzieciątka. Moja Oliwka jest najbardziej aktywna o 5 rano, potem ok 15-16 a potem tak o tej porze, i własnie w tych godzinkach powinnam naliczyc 10 ruchów 😉 ylko że ja czuje tą 10 juz na samym poczatku jej aktywności 🤪 🤪 🤪

Inez napisał(a):
siehankowa mam pytanie. Pisałaś o liczeniu ruchów dziecka, że to jest jakaś metoda. Czy to musi być koniecznie od 9 rano? Bo ja wtedy śpię ☺️ Możesz napisać dokładniej o co w tej metodzie chodzi?

Metoda Cardiff, inaczej karta ruchów płodu wg Cardiff, metoda licz do dziesięciu – metoda, za pomocą której ciężarna kontroluje zdrowie płodu. Polega na liczeniu ruchów wykonywanych przez dziecko w ciągu dnia.
Liczenie rozpoczyna się od godziny 900 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na półgodzinne okresy.

PRZYKŁAD:
Gdy 10. ruch wystąpi o godzinie 1410, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 1400 a 1430.
Jeżeli do godziny 2100 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 2100.

INTERPRETACJA WYKRESU:
Wykres początkowo jednostajnie wznosi się, gdyż aktywność ruchowa dziecka w macicy wzrasta, i matka liczy 10. ruch coraz wcześniej (przed południem). W ostatnich kilku tygodniach ciąży krzywa wykresu opada; tłumaczy się to tym, że rosnące dziecko ma coraz mniej miejsca w macicy i matka odczuwa w związku z jego ruchami raczej ucisk niż kopnięcia, więc później zliczy 10 ruchów.

Należy się skonsultować z lekarzem, jeżeli:
w ciągu 2 kolejnych dni odczuwa się mniej niż 10 ruchów płodu;
w ciągu jednego dnia nie odnotowuje się żadnych ruchów płodu.

WYKRES