Skocz do zawartości

WRZESIEŃ 2011 - ŁĄCZMY SIĘ :) | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

Leer my właśnie robimy tak na raty, tzn. cywilny 30 kwietnia, a kościelny w czerwcu 2012. Ja w tym widzę sens. Po pierwsze mamy porównanie, bo brat narzeczonego brał ślub już po narodzinach swojego dziecka, a potem musiał biegać po urzędach i udowadniać, że to jego dziecko. Poza tym rozmawiałam z jego obecną żoną i ona mówi, że lepiej by się czuła w szpitalu, gdyby byli już małżeństwem, wiecie jak to jest z ludźmi, różnie to bywa, nie zawsze da się nie przejmować. I tak chcecie być razem, więc co Wam szkodzi. Ze ślubem kościelnym jest zamieszanie, często w grę wchodzą odległe terminy (w Krakowie rok do przodu to minimum) itd. Nie wyobrażam sobie, żebym ja z mdłościami i tym wszystkim co się dzieje na początku ciąży miała załatwiać tysiąc spraw, nie mówiąc o tym, że rodzina chce imprezy i kręci nosem na samą ceremonię i obiad. No właśnie, i jeszcze rodzina. Jak ci ciągle ktoś truje nad głową, to czasem lepiej wziąć wcześniej choć ten cywilny i mieć spokój, rodzice potrafią czasem doprowadzić do szału 🤢
Ale to jest moje zdanie 🙂

• Odpowiedzi 58,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Asia19874

5726

• Agamu

4062

• czarna79

3418

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

My już mamy wszystko zaplanowane i zaklepane, poza tym rodzice nie pozwolą nam się wymigać 😁 Poza tym na początku pani doktor mi powiedziała, że mam się nastawić nawet na to, że będę całą ciążę leżeć, bo nie wiadomo, jak to będzie wyglądać po tych moich problemach, jak tu coś w takiej sytuacji planować na już?

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):

witam nowe mamuśki 🙂

nareszcie usiadłam z tyłkiem na krzesle. Od rana praktycznie non stop na nogach. Umyłam 2 okna, zafugowałam częśc łazienki, ugotowalam zupę, byłam z małym na spacerze i padam 😜

Leer napisał(a):
mph napisał(a):
heheh a wiecie co, ja juz nie moge sie doczekac duzego brzuszka 😁

jutro mam o 12 prenatalne alez sie boje ale i nie moge sie doeczkac 😉

ja nie bede miała tych badan, lekarz nic o nich nie wspomniał, pytałam sie kuzynki i mówi że mam nie szaleć że to głupota robic w moim wieku, a lekarza bede miała już w 19 tc wiec i tak bedzie już po najlepszym czasie.

Leer, dziwie się Twojemu lekarzowi, ze tak lekkoduszniepodchodzi do tych badań. Badania prenatalne w 12 tc polegają na ocenie przeziernosci karku, potem już tego nie wychwycisz.
Wisz, kazdy lekarz prowadzi ciąże jak chce, ale dla mnie jets to nie do poomyslenia by lekarz nie wykonał tych podstawowych badań,szczególnie w 1 trymestrze 🤢

Leer
Nie spotkalam sie nigdy z takim podejsciem o ktorym piszesz.Dokladnie sie z Kasia zgodze. A ze kuzynka Ci powiedziala ze to glupota- to nawet nie bede tego komentowac 🤢

Kasia
dodalam link do ulubionych i postaram sie dziennie kliknac dla Twj kolezanki 🙂

• Mamusia
Co osób ,to zdań na temat ślubu;-)hehe ale jaki to problem w sumie.Ja może do końca tego nie rozumiem,bo nie mieliśmy takigo dylematu,dopiero rok po ślubie,jak się urządziliśmy zaczęliśmy starać się o dzidzie;-) ale zdaję sobie sprawę że czasem bywa inaczej i miła niespodzianka jest wcześniej.Dlatego musicie sami sprawe przemyślec dokładnie i podjąć decyzje.

• Mamusia
Marta, dziekuje 🙂 wiem, że jej chusta bardzo się przyda, a po prostu nie ma kasy na nowa stąd dzielnie walczy 🙂
o której masz usg? 🙂 ja czekam do czwartku do 18.20. Dzidzia będzie miała wtedy 11 tc i 5 dni 🙂 więc będzie się łapała na te wszystkie pomiary

• Mamusia
Dziewczyny
A my juz po usg prenatalnym-12tc i 6 dzien. Wszystko w porzadku, ryzyko trisomii okreslone jako minimalne 🙂 usg mialam juz tez przez brzuch.
Plec potwierdzona drugi raz- chlopak 😉 Zmierzyl dzidziusia-ma 62mm CRL, NT i FHR-wszystko wykazuje ze jest dobrze 😉
Strasznie sie ciesze.

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Marta, dziekuje 🙂 wiem, że jej chusta bardzo się przyda, a po prostu nie ma kasy na nowa stąd dzielnie walczy 🙂
o której masz usg? 🙂 ja czekam do czwartku do 18.20. Dzidzia będzie miała wtedy 11 tc i 5 dni 🙂 więc będzie się łapała na te wszystkie pomiary

Kasia
Wladnie wrocilismy z usg 🙂 Dziekuje.

Chusta to super sprawa-mam nadzieje, ze sie uda im 🙂

Teraz trzymam kciuki za Wasza prenatalke 🙂

• Mamusia
Dziewczyny
Co do slubu, to ja juz 7 lat po slubie 😉 Bardzo mlodo wyszlam za maz.
Rzigoletto rankiem staram sie jakos stlumic- od 2 dni sie udaje.
Co do ubrnek ciazowych- to w moje jeansy nie mam szans sie juz wbic-leginsy wchodza tylko w gre i jakies tuniki.

• Mamusia
mph napisał(a):
Dziewczyny
A my juz po usg prenatalnym-12tc i 6 dzien. Wszystko w porzadku, ryzyko trisomii okreslone jako minimalne 🙂
Plec potwierdzona drugi raz- chlopak 😉 Zmierzyl dzidziusia-ma 62mm CRL, NT i FHR-wszystko wykazuje ze jest dobrze 😉
Strasznie sie ciesze.

no to super że wszystko w porządku;-)
ładny dorony ten twój chłopak,mój tez duży w 12tc 1 dzień miał 64 mm, same byki nam rosną.
a teraz czekam na połówkowe,to dopiero będzie byczysko;-)za te kilka tygoni.

• Mamusia
malstep napisał(a):
mph napisał(a):
Dziewczyny
A my juz po usg prenatalnym-12tc i 6 dzien. Wszystko w porzadku, ryzyko trisomii okreslone jako minimalne 🙂
Strasznie sie ciesze.

no to super że wszystko w porządku;-)
ładny dorony ten twój chłopak,mój tez duży w 12tc 1 dzień miał 64 mm, same byki nam rosną.
a teraz czekam na połówkowe,to dopiero będzie byczysko;-)za te kilka tygoni.

malstep
Dziekuje 🙂 😘
To juz niedlugo i polowkowe-prenatalne nr 2 bedziesz miala,ale super 🙂
Franek napewno juz bedzie wielki 😎

• Mamusia
co do ślubu ile osób tyle odmiennych zdań. Wiadomo ja tez bym sie wahała gdybym wiedziała ze dziecku w jakis sposob mogłoby zagrozic. Jesli sie planuje duze weselisko no to schodzi z przygotowaniami, wtedy lepiej poczekać. Nasi znajomi maja we wrzesniu na 250osob 😲 No nie bede miala juz okazji zobaczyc jak wyglada taka impreza. Mi na szczescie troche mama pomogla załatwiac 🙂

• Mamusia
Jesli chodzi o prenatalkę, to mój gin ten gbur co mi zdjęć nie chce dawać, powiedział że nie ma w moim przypadku takiej konieczności i mnie nie skieruje, powiedział że dopiero po 20 tyg. zrobi dokładne badania, a ta babeczka u której byłam raz powiedziała mi że obowiązkowo po 12 tyg. będzie badanie prenatalne. Idę do niej jutro więc zobaczymy czy nadal podtrzymuje zdanie czy juz zmieniła. Do tego gbura ja już więcej nie pójdę, na temat USG 3 D powiedział że to fanaberia i strata pieniędzy, na ja mam inne zdanie, bo przy takiem USG nie raz szybciej wykryje sie jakieś wady niż przy zwykłym i w sumi nie chodzi tylko o ładne zdjęcie.
A co do ślubu to my mieliśmy dwa lata temu, skromny ślub kościelny w Zakopanem, w Jaszczurówce- gości mieliśmy 11, rodzice, świadkowie, fotograf z żoną i dzieckiem, koleżanka z pracy i moja siostra. W zupełności wystarczyło. Gdybym miała brać ślub jeszcze raz zrobiłabym go tak samo, ślub jest dla młodej pary a nie dla gości.

• Mamusia
Asiu, powiem CI że usg 3d własnie nie wykryje Ci wad tak jak 2d, na 3d masz jedynie trójwymiarowy obraz dzidziusia, żeby go zobaczyć w całości; Ja 3D miałam dopiero w 3 trymestrze, wcześniej nie chciałam.
A co do tego gbura, to rzeczywiście, jeszcze żeby zdjęć nie dać z badania? eh, co za lekarze..

u mnie na weselu było ok 60 gości. Dla nas wystarczająco. Po co aż 250 gości zapraszac? jak dla mnie to troche na pokaz i na wyrost. Jakie to koszta musza byc,.. 😮 ja za osobę na wesele płaciłam 159 zł, co prawda nasi rodzice się złożyli na ślub, ale i tak sporo kasy poszło na niego..

Super, że z dzidziami wszystko ok 🙂 Ja się dowiem jutro 😁

Dawniej też bym chętnie wzięła cichy ślub, mieliśmy nawet plany, żeby wyjechać gdzieś i po powrocie ogłosić, że się dokonało 😁 Ale jak to powiedziałam tacie, to mu się oczy zaszkliły 🙂 Teraz się wszystko zmieniło, ja też zaczęłam myśleć inaczej, w końcu to jedna z nielicznych okazji, kiedy cała rodzina (ta "czynna" część, a nie jakieś 10-te wody po kisielu) może się razem spotkać i poświętować, to chyba całkiem miłe 🙂 Nam wychodzi max 90 osób, ale w rezultacie będzie pewnie ok.70- 80.

• Mamusia
własnie jak zaprosisz najblizsza rodzine to przynajmniej masz pewnosc ze wszyscy przyjda 🙂 ja pamietam do brata prosilismy chyba 70 a przyszlo 30 🤨
ojj z tymi lekarzami to tez jak sie nie dopytasz co zbadali albo nie doczytasz to nie wiesz 😞 ja dopiero teraz doczytałam co to jest NT bo mi nic nie powiedział.Zdjeciem usg to mi pomachal przed nosem ze i tak tam dziecka nie widac....Nastepne usg połowkowe to sie odrazu spytam o zdj.

• Mamusia
My wesele zrobiliśmy na ok 60 osób i była super- sami ludzie których bardzo lubimy a nie jakieś dalekie ciotki. tylko powiem wam, że wesele w 3 miesiącu ciąży to nie był najlepszy pomysł i gdyby nie to, że już było wszystko dograne na ostatni guzik- to bym przełożyła. bo w kościele ok, ale po 2 tańcach na parkiecie musiałam 20 min odpoczywać, bałam się o małego/małą, że sukienka może za mocno ściska itp. i o 2 w nocy marzyłam tylko o jednym - o ciepłej kołderce 😉

• Mamusia
kasia1986
u mnie na weselu było ok 60 gości. Dla nas wystarczająco. Po co aż 250 gości zapraszac? jak dla mnie to troche na pokaz i na wyrost. Jakie to koszta musza byc,.. 😮 ja za osobę na wesele płaciłam 159 zł, co prawda nasi rodzice się złożyli na ślub, ale i tak sporo kasy poszło na niego..

Ale nam się temacik wytworzył;-)No powiem wam że jeśli zaprasza się mnustwo znajomych,czy na pokaz to na prawdę głupota.Ale ja miałam na weselu 240 osób i to była sama bliska rodzina.Moja mama ma siedmioro rodzeństwa i każde z nich ma swoje dzieci które mają już dorosłe dzieci,więc się uzbierało.Tata ma 4 rodzeństwa ale jeden z braci ma ośmioro dorosłych dzieci które też mają dzieci.Masakra,trzeba było wszystkich zaprosić;-)jak jednych to i drugich.
I fakt koszt nie był mały,ale my slub planowaliśmy dwa lata,więc zdążyliśmy uzbierać kasę,a takie bajeczne wesele to niezapomniane przeżycie,zawsze o takim marzyłam.W końcu to jedyny taki dzień w życiu.Z drugiej strony ależy kto co lubi;-)

anula1983 napisał(a):
My wesele zrobiliśmy na ok 60 osób i była super- sami ludzie których bardzo lubimy a nie jakieś dalekie ciotki. tylko powiem wam, że wesele w 3 miesiącu ciąży to nie był najlepszy pomysł i gdyby nie to, że już było wszystko dograne na ostatni guzik- to bym przełożyła. bo w kościele ok, ale po 2 tańcach na parkiecie musiałam 20 min odpoczywać, bałam się o małego/małą, że sukienka może za mocno ściska itp. i o 2 w nocy marzyłam tylko o jednym - o ciepłej kołderce 😉

Anula domyslam sie ze swiezo upieczona mezatka z Ciebie 😉Gratuluje ,brawo-szczescia i duuuuzo milosci na nowej drodze zycia!!!

• Mamusia
malstep napisał(a):

Ale nam się temacik wytworzył;-)No powiem wam że jeśli zaprasza się mnustwo znajomych,czy na pokaz to na prawdę głupota.Ale ja miałam na weselu 240 osób i to była sama bliska rodzina.Moja mama ma siedmioro rodzeństwa i każde z nich ma swoje dzieci które mają już dorosłe dzieci,więc się uzbierało.Tata ma 4 rodzeństwa ale jeden z braci ma ośmioro dorosłych dzieci które też mają dzieci.Masakra,trzeba było wszystkich zaprosić;-)jak jednych to i drugich.
I fakt koszt nie był mały,ale my slub planowaliśmy dwa lata,więc zdążyliśmy uzbierać kasę,a takie bajeczne wesele to niezapomniane przeżycie,zawsze o takim marzyłam.W końcu to jedyny taki dzień w życiu.Z drugiej strony ależy kto co lubi;-)

A to rozumiem czemu się uzbierało 240 osób, tyle rodzeństwa ile mają Twoi rodzice to się uzbierało 🙂 ja mam znacznie mniej liczną rodzine, mama ma tylko brata, podobnie mój tata, byli dziadkowie, chrzestni, moje koleżanki ze studiów, męża znajomi, kilka ciotek i tyle 🙂

wiecie co dziewczyny teraz mnie załamałyście tym badaniem prenatalnym, piszecie tak jakby bez tego ciąża sie nie obyła, takie wrażenie mam. pytałam wiec moje wszystkie ciężarne znajome i one tez nie miały takich badan na tym etapie wiec wszystko gra. a co do ślubu dużo myślenia przed nami..

• Mamusia
Leer napisał(a):
wiecie co dziewczyny teraz mnie załamałyście tym badaniem prenatalnym, piszecie tak jakby bez tego ciąża sie nie obyła, takie wrażenie mam. pytałam wiec moje wszystkie ciężarne znajome i one tez nie miały takich badan na tym etapie wiec wszystko gra. a co do ślubu dużo myślenia przed nami..

podejście Twojego lekarza różni się nie co od podejścia lekarzy innych dziewczyn, w tym mojego.
Co do badań prenatalnych, to chyba mylisz pojęcia, bo my piszemy o badaniach, a raczej pomiarach w czasie usg, których wyniki pokazuja czy dziecko jest chore czy nie.
Nikt nie namawia się do dodatkowych badań z krwi.
Pamietaj, że pokazanie przez lekarza bijącego serduszka nic nie znaczy tak samo zmierzenie dziecka., lekarz powinien na tym etapie ciazy sprawdzić wszystkie komory serca, sprawdzić przepływ krwi i wykluczyć ewentualnie wade serduszka, podobnie zanalizować kręgosłup, kośc nosową zarodka. A jesli on Ci mówi, ze takie badanie dziecka to fanaberia cięzarnej, to wybacz, ale dla mnie nie jest to dobry lekarz wg mnie. I wnioskuję, że albo nie potrafi zrobić dokładniejszych pomiarów, albo ma słaby sprzęt albo po prostu jest leniwy.